blue_blue -> RE: Вештачко оплодување (29.10.2010 13:20:18)
|
Абсолутно неточна е информацијата дека шансите за спонтан се 50% - 50% да имаш спонтан. Во темата амниоцинтеза има дискутирано многу за ова. Еве ти го мојот пост од таа тема Не сум гинеколог така што не можам стручно да ти кашам, ама од искуство, од тоа што читав и што ми кажале други мајки и од тоа што ми го кажа мојот гинеколог ти ги сумирам ризиците од амнио: 1. може да добиеш инфекција ако иглата не е стерилна, па тоа да доведе до спонтан 2. може плодот да се повреди со иглата 3. може да дојде до течење на плодова вода 1. ова е стварно скоро невозможно да се случи во денешно време особено ако правиш амнио во приватна болница, ама сигурно и во ГАК за тоа стерилни игли имаат 2. ова исто е скоро 0 веројтано пошто стварно треба докторот да е идиот - пошто се гледа се на ехо, сестра има која го трга плодот на една страна а докторот од другата зема вода со иглата (ќерка ми едната, на пример ја шутна иглата со ноџето, ама тоа не е ништо страшно) 3. Ако дојде до течене на плодова вода гинекологот ми рече дека тоа не е опасно пошто истата се обновува, ќе ми даде некои лекови и ќе треба да мирувам неколку дена и после ќе се обнови Нема докази дека случаите на спонтани по изведена амнио цинтеза се должат на амниоцинтезата, односно тие најверојтано би се случиле и без изведена амнио цинтеза пиради некои малформации на плодот или проблем со зидот на матката на мајката или некој десета причина. Само со амнио со 100% сигурност се утврдува даунинг и мислам уште 3 други хромозомски нарушувања кои доведуваат до слични пореметувања како даунинг. Сите друри испирувања (и нухален набор мерење, и Присца тест и 4Д ехо) не одредуваат 100% хромозомски нарушувања Се надевам ова ти помогна, па одлучи си што ќе правиш ИЗВОРНА ПОРАКА: lovely30 cika i jas imav visok fsh mi bese mislam 36.2 isto taka i anti milelion mnogu slab doktorot mi dade edni apcinja mi kaza deka ke gi pijam podolgo vreme no za sreka uste na prvata kontromma mi bese mnogu podobren rezultatot i odma otidov na punkcija.se nadevam deka tvojot fsh nee bas tolku visok.sega sum 14 nedela deneska bevme na kontrola na 4d i fala mu na boga se e vo red, samo sega jas bi prasala nekoj dali ima iskustvo od zemanje na plodova voda za ispituvanje na daunov sindrom znam od prilika sto e toa ama kako izgleda bas ne mi e bas jasno.mnogu sreka na site pozdrav. jas kolku shto sum zapoznaena i na moi dve drugarki im beshe predlozeno da go pravat,no go odbija toj zahvat od prosta pricina zashto 50-50 ti se shansite da imash spontan vo slucaj nedajboze ako iglata za milimetar se mrdne ke napravi problem ke pukne vodenjakot.Takada oni ti davaat da potpishesh deka idesh na rizik za nedajboze neshto oni da nese vinovni da nemozesh da gi tuzish,takada toa e tvoj izbor,no sepak e ogromen rizik od spontan. pozz
|
|
|
|