Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 4.3.2013 20:19:41
sesilia
Добро мила,тогаш не се плаши.И јас имав болки минатата недела кај јајникот,докторката ми рече многу често бременоста знаела да имитира као воспаление на јајници,така нешто не ја разбрав баш,ама ништо страшно. Јас имам како слаби менструални болки,ама ми рече нормални биле(леле све искочи нормално ) и ми даде магнезиум да пијам. Јас се исплашив да не ти се ниското долу,мене кога ме сечеше така ниско долу за жал се деси што се деси. Уживај и не се секирај
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 4.3.2013 21:52:04
kikicka
Како сте труднички? Јас од премореност имам болки во јајникот и обично додека спијам ме болат или малку кога ке се изнервирам. Денес нешто назад од десна страна на задникот ме боли, како некој нерв да ми е потиснат, незнам што ке да е. На контрола не сум била уште од пред 3 недели ама кај и да е ке отидам и порано неможам да чекам упте две недели.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 5.3.2013 10:04:48
masa
Јас се вратив од кај матичниот и сум 5недела 1 ден бремена имам точкичка од 8мм,но прво што виде беше циста од 6смна левиот јајник.Во декември кога бев на контрола немав ништо,а и никогаш не сум имала и морам да признаам дека се исплашив.Прво и докторот испаничи па после ме смируваше дека не било многу страшно дека можела и сама да пукне и да биде се во ред,но можела и да се усука и да направи проблем.Ми рече да одам да ја средам или на ГАК или во приватните и тоа одело или со лапароскопија,ама ќе требало анестезија што може да му штети на плодот или да ми ја пукнеле имало и жени што родиле со цисти ама цело време требало да се биде на штрек Кај мене цистава била со бистра течност и ја буткала матката.Сега наместо да се радувам прво си поплакав па сега седнав да најдам некоја информација што како?Ќе ве молам за совет кај кој доктор да одам и ако има некој исклуство дали ова ќе му штети на плодот дали може да дојде до спонтан и воопшто што да очекувам?
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 5.3.2013 11:23:20
idnata_mama
Masa немој да се секираш, не е ништо страшно!!! Сестрами го имаше истиот проблем и си роди здраво, право дете без никаква интервенција. И нејзе ја упатуваа да иде да ја пукне цистата ама она си рече: Ако Господ ми го дал ова дете со цел да се порадувам и по извесно време да ми го земе, тогаш тоа е негова воља, а ако ми го дал и е ветено за мене со каков и да е проблем ќе го износам!!! Неа матичниот ја советуваше да ја отстрани цистата (6,5цм), за откако она ја донесе одлуката да не прави ништо во однос на неа, тој истиот гинеколог да ја убедува дека матката е многу појако структурно ткиво од цистата и дека нема да претставува проблем за износување на детето! Консултирај се сепак со повеќе гинеколози и донеси си одлука. Гледај светло и позитивно и ќе видиш дека се ќе биде во ред!!! Ти посакувам се најубаво!
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 5.3.2013 11:49:30
masa
Фала ти мила на брзиот одговор!Еве и на работа не отидов од што бев вознемирена.Секако дека ќе одам и кај друг доктор секогаш барам барем и второ а често и трето мислење за било што.Не ми е јасно само зошто баш сега кога останав бремена се пијави цистава?
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 5.3.2013 13:07:05
Фиданче
Masa, koga bev jas na poragjaj vo Gak ( za nova godina) so mene vo soba imase zena trudna so 2ro, ne ja ni primetile deka ima cista, pa so carski ja poragjaa, prvo bebeto go izvadile pa posle cistata 13,5 sm, toa se 2 operacii, ona posle toa bese super a i bebeto. Neznam ona kaj koj d-r bese ama ne bese zadovolna posto posle toa vazen se pravese demek sreka sto bil on drug da ja operiral se ke i izvadele on ja ischistil cistata komplet i se bese vo red ama mora da se proveruva. Jas bev kaj D-r Trajkovski, i nemam zborovi, operacijata projde super a i odnosot mu bese profesionalen ama i otposle obrnuvase vnimanie, ako odis kaj nekoj vo Gak ti go preporachuvam. Ima i drugi rodilki na forumov epten sto go falat isto. Pozdrav i so lesno
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 5.3.2013 18:52:15
Lacrymosa
Zenski ima tuka nekoj sto odi na kontroli sekoja nedela? Iako dr rece deka bremenosta mi e v red, nema nikakvi krvarenja, brisovite i urinata se cisti mi zakazuva pregledi sekoja nedela sto malku me plasi. Edinstven problem mi e zdebelen dzid na besikata i kristali sto go resavam so caevi i sokovi.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 6.3.2013 9:17:01
Lina*
ИЗВОРНА ПОРАКА: Lacrymosa
Zenski ima tuka nekoj sto odi na kontroli sekoja nedela? Iako dr rece deka bremenosta mi e v red, nema nikakvi krvarenja, brisovite i urinata se cisti mi zakazuva pregledi sekoja nedela sto malku me plasi. Edinstven problem mi e zdebelen dzid na besikata i kristali sto go resavam so caevi i sokovi.
I jas odam sekoja nedela i kaj mene e se vo red ama....edinstveno bidejki pravevme IVF pa zatoa si velam mora taka na brzo.Kako i da e kako ke ni recat taka ke pravime :))))
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 6.3.2013 11:51:24
idnata_mama
И јас одам секоја недела ама тоа е поради крварењето кое го имав пред 2-3 недели, а искрено и многу ми е убаво на душава кога си го гледам секоја недела!!! Сега откако ми се среди крварењето ќе одам 2 пати месечно, бидејќи не се издржува финансиски секое одење на ехо е 500 Ден. Како и да е најбитно е што сме добри и што се си тече во најдобар ред! Јас ти препорачувам доколку немаш некој проблем да размислиш дали е во ред секоја недела да даваш пари!
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 6.3.2013 14:06:41
Melanija RR
при природно забременување и уредна бременост на контрола се оди еднаш месечно,еве сега ќе бидам 16 недела и ќе ми биде 4 преглед
3год= 8 кломифен,лапаро-хистеро, полупроодни јајцеводи, 3 IUI =/, без терапија август 2013г. Бакнежот е генијален трик,дизајниран од страна на природата за да го запре зборувањето кога зборовите стануваат непотребни
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 6.3.2013 14:23:49
surce
bravo Melanija, so lesno da si ja teras bremenosta.
cestitki i na novite mamicki
jas stignav do 11 nedelani 3 den , uste sum so miruvanje, lezenje i tv.... Od nedelata navaka (pu pu da ne se urocam) nemam nikakvi bolki, duri imam i energija... mi ide da stanam i da setam . kakvo bilo iskustvoto kaj vas vo 11 nedela?
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 6.3.2013 14:54:44
dulcinea
surce nie dvete sme na isto nivo so , dobri sme sega za sega, odime na rabota, energija koga imam , koga nemam , odmaram kolku sto mozam poveke bidejki imav dva pati krvarenje, no sega e se vo red (kako sto vikas ti ,,pu pu da ne se urocam,, ).A ti zosto postojano odmaras i lezis, imas nekoi problemi??? pozdravce i se nadevam deka se ke bide vo red
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 6.3.2013 15:25:28
surce
offfff....lezam od 15 januari....
imam 35 godini, a pred 6 meseci imav spontan abortus, i od kiretazata sluznicata na matkata mi bese ostetena i okolu 4 mm do 7 mm (mnogu tenka). i od togar mnogu sum isplasena. baska i koga mi utvrdija bremenost plodot mi bese postaven nisko...doduse i sea e relativno nisko. pred 3-4 nedeli malku prokrvarev i mi rekoa striko miruvanje.... i mozes da zamislis sekakvi filmovi niz glava imam...
i sega lezam, ama pusto, ne se izdrzuva...pa se ostram sabota ili nedela negde na kafe da otidam...malku na sonce ...... zatoa samo citam i baram nekakva potkrepa i potstrek deka SE E VO RED
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 6.3.2013 16:38:20
skakul
surce te pozdravuvam i mnogu nesta nekako imame zaednicki.i jas sum 11ta nedela,imam34 godini i ped godina i nesto imav spontan.sega za sega sum dobro samo ovie dva tri dena nekako imam poveke obvrski i koga ke mi dotezi stomakot mi teknuva deka treba da usporam.ajde uste 2-3 nedeli ke pomini golemiot rizik veke ke vlezime vo vtoro tromesecie i posle se nadevam ke ni bide polesno.inaku znam kako se osekas mene sekoe odenje vo wc mi e stres duri da ja vidam hartijata cista ,ama so gospod napred ke bide se ok.te pozdravuvam i samo bidi pozitivna.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 8.3.2013 8:25:44
energy_m
Zdravo na site trudnici od prvo tromesecje.. jas sum veke 13 nedela i dosega ne sum vi pisala iako uredno ve citav i znam za site na koja kako i tece bremenosta . Inaku sakam Surce da ja prasam dali pies Estrofem za matkata, jas na pocetok piev 2 pati na den, za zacvrstuvanje na zidot na matkata, mada pred nekoja nedela mi go prekina doktorot ( navodno nemalo potreba veke posto plodot e pricvrsten )... da ne zaboravam da kazam i jas sum 35g i ostanav bremena so IVF. Isto taka sakam da spodelam uste edno mnogu vano iskustvo so taze trudnicite a toa e deka vo periodot 6-8 nedela imav braonkasto krvarenje koe se pokaza deka mi bilo od toa sto piev Aspirin 100 na pocetok. Koga go prekinav Aspirinot krvarenjeto prekina i veke ne se pojavi. I ponatamu ne mi e jasno zosto davaat Aspirin 100 na trudnici osobeno na nas so IVF. Tolku devojki zasega, imajte lesna i relaksirana bremenost. Pozdrav.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 8.3.2013 10:24:24
surce
многу сум среќна кога ќе видам мамички со слични “слатки маки“ како и мојата, и со Господ напред сите ќе имаме успешни приказни за раскажување
enery-m естрофем не користев бидејќи кога останав бремена слузницата ми беше зголемена на 7 мм. само утрогестан, огестан (фолна киселина со масни киселини и омега 3), околу 7 недела имав малку сукрвица и примам прогестан депо еднаш неделно, и заради тоа што мирувам ми препорачаа аспирин 100 протект. сега се зачудив за ова што пиша ти, што има многу логика, аспиринот ја разложува крвта.....
btw.......срекен 8 март на сите, па догодина да добиеме честитки со шкртки мртки од нашите ангелчиња
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 8.3.2013 10:53:58
Lina*
Sreken praznik mamicki i kako sto rece surce dogodina da dobieme cestitki so skrtki mrtki
Gledam deka poveketo od nas imame po 34-35 godini(i jas sum vo taa grupa)pa sama si se smeev i si velam ovie nasive ke bidat od staramajka deca pa mozi i bukvi ke ni pisat vo cestitkite
Jas odporucekva imam zakazano za na kontrola pa vecer ke vi pisam kako pominavme
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 8.3.2013 12:45:02
energy_m
Pa ne znam sto e fintata so toa Aspirinot 100 a sto e mnogu interesno na nekoi trudnici go davaat na drugi ne. Mene licno mi predizvika braonkasto krvarenje na pocetok i normalno deka se izvadiv od pamet, no otkako go prekinav Aspirinot za 4-5 dena skroz mi iscezna,taka da ne znam sto da kazam,no eve imajte go i ova moe iskustvo za ako na nekoja trudnica ne daj boze i se sluci istoto..
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 8.3.2013 13:02:35
masa
Среќен 8ми март на сите!! Јас малку се смирив од веста за цистата,па во понеделик ќе одам на второ мислење.Инаку добра сум,освен што ми се спие и од вчера по малку осеќам тежина во желудникот и слабо гадење..почна храната да не ми е вкусна,намален ми е апетитот и кога ми се јаде незнам што ми се јаде,ама тоа ме радува да подослабам малку зошто останав бремена со 3-4кг вишок од новогодишните парзници,а тек ќе има поправање
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 8.3.2013 15:52:43
sesilia
За аспиринот и мене ми го даде една др докторка,не мојата,и кога си отидов на преглед кај мојата рече каков аспирин ,одма да го прекинеш.И велам ми го дадоа ради претходно спонтан.Ја прашав што да правам дали да пијам или не рече јас сега да сум бремена аспирин не ставам во уста и ова ми беше доволно да го прекинам
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 8.3.2013 17:54:32
kikicka
Среќен Празник женчиња! Јас денес бев на контрола и го видов мојот најубав поклон а исто и го слушнав, срце на мама не престана со мрдање, одвај го измерија , по темперамент од првото ќе е ама ајде. Инаку за цистата Маса не се нервирај, нели јас ја имав и денес ми кажаа дека полека се повлекувала ама сега воопшто не ми смета , на почетокот повеќе на психичка база ми делуваше ама веќе не и давам на значење. Не се секирај се ке биде во ред.
ИЗВОРНА ПОРАКА: masa
Среќен 8ми март на сите!! Јас малку се смирив од веста за цистата,па во понеделик ќе одам на второ мислење.Инаку добра сум,освен што ми се спие и од вчера по малку осеќам тежина во желудникот и слабо гадење..почна храната да не ми е вкусна,намален ми е апетитот и кога ми се јаде незнам што ми се јаде,ама тоа ме радува да подослабам малку зошто останав бремена со 3-4кг вишок од новогодишните парзници,а тек ќе има поправање
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 8.3.2013 22:18:42
Lina*
Eve i jas da pofalam deka denes go dobiv najubaviot poklon odnosno za prv pat si go vidov bebceto i veke go imame i prvoto slikce.Sreceva akcija seuste nemase pa mi zakaza kontrola po dve nedeli. Mnogu sum srekna i edvaj cekam pa pominat tie dve nedeli
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 8.3.2013 23:03:59
kikicka
Да се докажам, јас толку бев опседната со цистата што и лапараскопија гледав на интернет ко будала и готово решена тоа е тоа, ама ете требало време да помине а и некој не паничар гинеколог за да те утеши. Мене ми кажаа масло од лен да пијам или пак само ленено семе .
ИЗВОРНА ПОРАКА: kikicka RR
Среќен Празник женчиња! Јас денес бев на контрола и го видов мојот најубав поклон а исто и го слушнав, срце на мама не престана со мрдање, одвај го измерија , по темперамент од првото ќе е ама ајде. Инаку за цистата Маса не се нервирај, нели јас ја имав и денес ми кажаа дека полека се повлекувала ама сега воопшто не ми смета , на почетокот повеќе на психичка база ми делуваше ама веќе не и давам на значење. Не се секирај се ке биде во ред.
ИЗВОРНА ПОРАКА: masa