Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 6.3.2011 12:08:09
Elce
heba ne cepkaj,nemoj da ja stegas,ostavi ja da miruva i sledi ja,ako do vtornik ne ti se potsmiri,kje vidi lekarot,mislam deka ne e nisto strasno i deka se slucuva.Pozdrav
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 6.3.2011 12:16:05
Elce
Sakav da ve prasam za dvizenjata na bebeto,momentalno sum polna 25 nedela no poslednive dve nedeli mnogu slabo go cuvstvuvam bebeto,bev na pregled na 01.Mart maticniot vika deka e dobro no me gledase na 3d i ne sum bas zadovolna merkite na BPD I FL se isti kako i vo 23 nedela koga bev na klnika urgentno koga imav steganje vo grbot,dali nekoj pogresil so merenjeto ili ne ,neznam ama ne sum bas nekako smirena.
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 6.3.2011 16:07:28
Andriance
Fala ti najmnogu Beatris....zatoa i prashav za ehoto...aparatot stvarno izgledashe kako da sum vo nekoja luksuzna klinika...inace da, kosta samo 150 denari a toa sto kje go vidish vredi za site cekanja predhodno (jas konkretno cekav tocno 2 saati, a i doktorkata za cudo beshe navisina ljubezna). Fala i za informacijata za krvna slika i urina, sega uste povekje sum sigurna deka kje napravam na svoja inicijativa...pozdravce za site rinegerajkiii
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 6.3.2011 21:06:08
maki1
Heba ova od licno iskustvo ti go kazuvam.Vo 24 nedela oddednas mi se pojavi istiot problem sto go kazuvas i isto na desnata usna i ko topce mozev da go napipam i bolese>odma se javiv na mojot ginekolog i me pregleda ree deka toa se slucuva vo bremenost i deka ne e voopsto strasno i mi dade krema se vika dermomicin (fusidato di sodi) i se mackav 5 dena na sabajle i navecer i samo se povlece.E sega treba da prasas vo Makedonija kako d aja najdes kremava ili zamena za ova.Kako i da e sigurno na lekar ke ti dadat krema da se mackas,znaci ne e nisto strasno i stvarno za nekolku dena pominuva.pozdrav
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 7.3.2011 9:06:59
varja
Eve i jas da vi se pridruzam tuka. Samo sto vlegov vo 14 nedela, ama imam malku rizicna bremenost i doktorkata me upati na GAK. Ne sum od Skopje, pa ve molam da mi kazi nekoja ako znae dali mora da se zakazi prethodno pregled i dali rabotat vo sabota-nedela. Ili mozebi ako ima nekoj telefon za da se javam tamu... Pozdrav i lesno da si gi vrvite denovite na iscekuvanje na
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 7.3.2011 12:13:32
Andriance
Varja...nema potreba od zakazuvanje ama bidi spremna da go isgubis celiot den..eve ti telefon 3147-428 mislam sestra Zore i sestra Slobodanka deka bea ..ti treba upat, knishka i plavo kartonce. za sabota nedela ne znam..mislam deka ne, ama poveli javi se. se nadevam deka ti pomognav
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 7.3.2011 12:29:45
libra.n
Kako ste so grbot dali nekoj a ima problem so toa? Jas sum vo 21 nedela i eve veke edna nedela me boli posebno koga se dvizam, koga ke stapnam cuvstvuvam zategnatost vo krstniot del.ne mozam da se navednuvam bez bolka i koga sedam podolgo vreme istoto. pozdrav do site
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 7.3.2011 18:54:34
heba
fala Maki ama ova nekako ne mi lichi kako da kje projde bajagi mi se zgolemi otide tvrdono do anusot rechisi i tvrdo e mnogu i boli,koga sedam i koga lezam ne ama koga kje postojam malce mi se plache poslenemozam ni da sednam. utre sum na dr edvaj cekam so nadez deka kje mi najde chare doktoron. taman rekov ne idam cel mesec bidejki sum najcesst pacient tamu i ete se neshto kje izleze.
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 8.3.2011 12:00:00
heba
ja aktivirav temata za bartolinieva zlezda denes doktorot mi potvrdi i mi prepisha nekoi antiibiotici izgor skapi ama daj boze da pomine mn me plashi. bebeto e pola kilo i denes vlagam vo 6 mesec 24 nedela
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 9.3.2011 12:06:54
mimi*
Денес бев на преглед, бебчето е во ред . Ја прашавме докторката за полот и вика многу е рано несакам да кажам нешто па да преправам, кога бебето се сврте на кај нас и ни покажа самото . Машко е ! Ни рече докторката ова нека биде информација само за вас во 20 недела на наредниот преглед ќе кажеме сигурно. Не се изненадив очекував да е машко. Ја мерев тежината и испадна дека сум се поправила досега 4кг , некако ми се виде многу, освен што стомакот ми се познава друго не ми се чини дека сум поправена. Сеуште си ги носам старите алишта, дури си помислив дека можеби вагата на докторката не и е добра . Кажете ми ги вашите искуства со килограмите, јас сум сега 16 недела а во 12 бев поправена само половина кг значи за 4 недели 3.5 кг сум накачила. поздрав
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 9.3.2011 12:20:57
Calypso
Добра си со килограмите, јас до 28 недела бев 9 кг поправена, ама после тоа за месец и пол наеднаш накачив 6-7 кг, тогаш и бебчето најмногу добива на тежина. И јас уште си носам алишта од пред бременоста (нормално со појас под стомакот), а веќе сум 38, поточно, утре ќе правиме полни 39 недели. Како и да е, има кога да слабееме, сега бебушките се најважни
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 9.3.2011 12:23:07
Andriance
mimi* ja sum u obratna situacija..ja teram 14 nedela i sum popravena 5 kilaaa a isto si jadam inaku za tebe toa voopsto ne e cudno pa toa se nedelite koga bebce raste mnooguuu najbrzo...sega vekje ja imas placentata, krv voda i se drugo ostanato...pozdavce bitno sve je u redu
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 10.3.2011 11:28:06
mimi*
Ви благодарам на одговорите. Јас веќе се исплашив дека многу сум се поправила. Не ми е гајле за тежината и изгледот, ме засекира што со поодмината бременост и негативните појави што ги носи големата килажа како висок крвен притисок отоци и слично. Ама се утешив кога видов дека и другите се поправаат. Инаку докторката ми рече внимавај повеќе на исхраната, внесувај квалитетна исхрана без пецива пити и буреци, а јас на работа смо тоа и јадам . Од денес одма се поправам си носам од дома црно лебче и салатичка од патлиџан и краставица .
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 10.3.2011 16:35:00
Annet
еве да се пишам и јас за овој месец денес бев на доктор,поправена сум 4 кг а сум 17 нед и 3 дена...... бебето е супер се е во ред фала богу тежи 250 грама.док рече дека е супер се што гледа,за полот дури по 4 недели....... а јас многу се бунам со неделиве.....кој месец сум ? ја си рачунам дека сум 4 за некоја недела во 5....така и си разбрав...ама некои луге викааат па ти си повише,не си 4ти ...е ај сеа..го прашав док.ми кажа човекот медицински,ама колку шо разбрав 4 сум.....оф лелее сега треба да си испитам мокрача,крв железо...па ќе видиме.... поздравче на сите
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 10.3.2011 18:02:34
ljupkagoran
jas bev denes na kontrola i 4d, bebceto e super-se e soodvetno na 21 nedela vo koja i sum, ama......mama se popravila 5kg za eden mesec i malku me karase d-r, ama jas pak mnogu cokoladi jadev i sea odma restrikcija :) inaku go gledavme maleckoto na 4d ama nemase fotosesija-mnogu se bese zalepilo so glavata za postelkata i si uziva tamu. Bev zagrizena deka ne go osekam kako mrda, ama doktorot mi rece mrda i toa kako, samo ti ne go prepozanvas toa uste ufffffffffff... sea po 3 nedeli odime pak na 4d za da se slikame. SE NAJDOBRO NA SITE... da si uzivame!!!
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 11.3.2011 11:58:03
mimi*
Мене полот ми го кажаа во 16 недела. Докторката рече рано е за полот ќе ви го кажам наредниот преглед (значи 20 или 21 недела) меѓутоа бебчето тогаш се сврте убаво и се насмеа докторката рече еве нешто има овде меѓутоа несакам да кажам на глас за да не испадне дека преправам после. Значи најсигурно е после 20 недела мада и претходно може да се претпостави со голема сигурност. Секако за после 20 недела ако е бебето соодветно свртено. Има бебиња кои како да знаат па намерно се вртат и неможе да им се види полот .
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 11.3.2011 12:14:12
Andriance
Eve i jas da si kazam...si bev na privaten pregled, deka sporug do sega ja nemase srekjata da go pushatm vnatre so mene i sega reshiv da mu napravam kjeif...doktor gledashe se po red sto mozese da se vidi vo 14 nedela...i se si beshe ok....denes pocnuvam 15 nedela i edvaj cekam da go osetam bebe kako mrda..pozdravce za site vas
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 11.3.2011 12:32:12
Calypso
ИЗВОРНА ПОРАКА: Annet
еве да се пишам и јас за овој месец денес бев на доктор,поправена сум 4 кг а сум 17 нед и 3 дена...... бебето е супер се е во ред фала богу тежи 250 грама.док рече дека е супер се што гледа,за полот дури по 4 недели....... а јас многу се бунам со неделиве.....кој месец сум ? ја си рачунам дека сум 4 за некоја недела во 5....така и си разбрав...ама некои луге викааат па ти си повише,не си 4ти ...е ај сеа..го прашав док.ми кажа човекот медицински,ама колку шо разбрав 4 сум.....оф лелее сега треба да си испитам мокрача,крв железо...па ќе видиме.... поздравче на сите
Како што сметаат гинеколозите, ти си во петти месец влезена (од десет месеци, сметано од првиот ден на последната менструација) - кога ќе имаш полни 20 месеци си веќе на половина пат. Инаку, по народски од 9 месеци, ти си уште во 4 месец Тоа и не е толку важно, само бебушот да биде како што треба
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 11.3.2011 14:19:15
Annet
фала ти многу најважно е да е се во ред
ИЗВОРНА ПОРАКА: Calypso
ИЗВОРНА ПОРАКА: Annet
Како што сметаат гинеколозите, ти си во петти месец влезена (од десет месеци, сметано од првиот ден на последната менструација) - кога ќе имаш полни 20 месеци си веќе на половина пат. Инаку, по народски од 9 месеци, ти си уште во 4 месец Тоа и не е толку важно, само бебушот да биде како што треба
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 11.3.2011 22:41:23
mamapi
Eve i jas da pisam nesto,vlegov vo 24 nedela i sum kacila edno 7-8 kilogrami,a interesno e toa sto mnogu prijatelki koi bile bremeni mi velat deka voopsto stomakot ne mi licel za 24 nedela i ete jas se ispaniciv!Dovolno e samo edna negativna rabota da mi kazat i gotovo,pocnuvam da panicam i sleduvaat neprospieni noki mislejki dali bebeto e vo red! Imate nekoj sovet mamicki?Aaa i za malku ke zaboravev,voopsto ne go cuvstvuvam bebeto da kloca,onaka go osekam kako mrda ama epten malku!Sovet i za ova?
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 11.3.2011 22:53:47
mila mama
Mamapi, se dodeka odis na lekarski kontroli i redovno ja sledis bremenosta nema mesto za panika. Te razbiram zatoa sto site nie na eden ili drug nacin sme panicele dodeka sme bile bremeni, no sepak gledaj da se kontroliras, prenasoci go vnimanieto na nesto ubavo, nesto sto te oraspolozuva, zafati se so nekoja rabota, ako sedis- stani, prosetaj niz doma, izlezi nadvor, pisi sms nekomu, javi se na tel itn. Za toa kolku bebeto kloca, vazno e da go osekas od vreme na vreme. Sepak nekoi bebinja se pomirni i pomalku temperamentni od drugi, taka sto mozebi si i edna od malkute sreknicki sto ke imaat moznost da si pospivaat poveke (moeto klocase uzano mnogu i spienjeto bese recisi nevozmozno). Taka sto opusteno, redovno na pregledi i uzivaj si vo bremenosta
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 11.3.2011 23:00:12
Maca25
Мамапи не се паничи, бебето во 24 недела и баш не е толку големо за ти да осеќаш незнам какви клоцања и мрдања. Јас за прв пат ќерка ми ја осетив во 22 недела и тоа беа толку благи некои движења на почетокот, што не знаев дали ми кркорат цревата од глад или па таа мрда Нормално како бебето ќе расте, ќе има помалце место во мешето па и неговите движења повеќе ќе се осеќаат. Не се секирај, ако си одиш на редовни контроли и знаеш дека се е ок, тогаш нема место за паника. И не слушај кој што ќе ти каже - мал ти бил стомакот, голем ти бил...бла бла..
RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до... 12.3.2011 19:28:54
heba
i mene stomakot mi e mal mn lugje ushte ne me ni primetile a nekoi vcera zavcera me primetija i padnaa u nesvest koga im kazav deka sum skoro 25 nedela pa i 6 mesec. popravena sum 4.5 kila i eden den mnooogu kloca pa go nema edna nedela da mrdne edvaj cekam da vlezam vo 3 tromeschie se si mislam deka malce kje mi olesni :) isto kako sto si mislev deka posle prvoto tromesecie nema da se sekiram pa se sekirav duplo vo vtoroto :))