RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (Целосна верзија)

Форум >> [Бременост] >> Бременост и породување

Порака

Natasa981 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (7.5.2011 20:48:35)

lele heba i jas isto, se rasplakuvam mnogu cesto..se nesto mi se vrtka vo pametov, za sitnici mozam da se rascmizdam.Namesto da se smeam, jas potplakuvam:)  so hormonive ke da e,nema sto drugo

Natasa981 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (7.5.2011 21:23:25)

ringerajki, da ve prasam nesto..na posledniov eho pregled koj se sluci incidentno, znaci ne kaj mojot ginkolog,se bese ok no megu drugoto  mi konstatiraa deka postelkata mi e relativno nisko postavena..mene ova me podisplasi ,zasto prethodno vo izvestajot mi pisuva postelka na preden zid na matka, znaci uredno. Mi dadoa sovet da odmaram 3 h vo denot so podignati kolkovi,nesto pod kolkovite da stavam i da lezam.Ova se slucuvalo od preterano odenje, stoenje ili sedenje..demek. Neznam sto treba da pravam ,so ogled na toa deka sum sekoj den po 10 saati na rabota , vo sedecka polozba pred kompjuter..Opasno li e ova ,spustena postelka? Citav deka vo ovoj period cesto pati postelkite se simnuvale pa podocna se kacuvale nagore, vaka laicki kazano.Inace sum 15ta nedela.

Jule0712 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (8.5.2011 1:21:07)

Bombica pa ginekologot mi rece deka vitaminot A e steten za plodot i da go izbegnuvam vo forma na vitamin ...se razbira da go vnesuvam vo odredeni kolicini kade go sodrzi prirodno (riba, morkov no vo mali kolicini).. ova mi go preporaca maticniot ginekolog a odam i kaj drug na privatno na 4d i toj mi vika pij Oligovit mnogu se korisni i ne se povraka od niv (isto i snaa mi gi piese vo bremenosta pred 3 god i nemase nikakva maka) pocnav da pijam super mi bese ispiv nekolku ama ajde si vikam da i kazam pak na maticnata da se konsultiram i pocna da mi vika kako ne smeam od niv i kako e podobro nisto da ne pijam osven cista folna ako nemozam da podnesam drug vitamin ama samo Oligovit NIKAKO....ne razbiram[sm=smiley1.gif] ............pozdrav[sm=bravo.gif]

bombica -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (8.5.2011 1:50:09)

Jule eve eden link mnogu ubavo e objasneto za vit.A http://www.babycenter.com/0_vitamin-a-in-your-pregnancy-diet_675.bc Iskreno do sega ne sum go znaela ova za vit.A.Moe mislenje e da ne go pies oligovitot.Zemaj folna, vitamin C sekoj den i jadi poveke ovosje, zelencuk.I nemoj da se sekiras oti nemozes da pies multivitamini ne si ni prva ni posledna.

Jule0712 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (8.5.2011 2:04:51)

Бомбица фала мнооогу....ќе пробам со нешто друго освен зеленчук зашто имам многу киселини и многу повраќам од зеленчукот... [sm=zmeden.gif] поздрав

heba -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (8.5.2011 9:31:40)

Natasha mora da najdesh nachin na raboa da potstanuvash i da proshetuvash da si go napravish stolot po udoben so pernichinja i se ostanatao shto kje ti pomogne da se iskomotish pa ne e losho i edno bolovanje da si stegnesh edna nedela da polezish so nogite nagore da se vratish u forma.  posle se kje bide ok!
za vitamini i jas pijam samo folna cat pat b kompleks i c vitamin i od vreme na vreme ampuli zelezo gadni edni i sum 33 nedela do sega so niv terav i so ovoshje mnoogu jabolki i krushki a sega i mnooogu jagodi, si kupuvav i smrznati pa u mikro si gi pravev ko slatko :)) pozz

Bethany -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (8.5.2011 12:03:58)

Леле луѓе, сега се збркав скроз. Ве читам во врска со витамин А и гледам на овие моите витамини Витрум Пренатал, пишува има витамин А. Сега се ептен исплашив. Што значи тоа, дека треба да се забринам?[sm=zmeden.gif]
Има ли некој пиено од овие витамини и што да правам?

Natasa981 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (8.5.2011 13:20:55)

jas pijam Mamavit, mislam deka imaat vit. A, ama ke proveram..kako i da e, mnogu mi se gadni i ne mi prijaat voopsto, neznam sto ke pravam, malce macninive mi pominaa,sega so Mamavitov se poveke i poveke mi se slosuva.Baska se ogromni, ko konjski apcinja, izgleda zeludnikov nemoze da mi gi svari:)

heba, ke napravam kako sto mi pisa, ama neznam bas za boleduvanje, kako da go izvedam toa, dali ke mi dadat..ionaka ne mi e izdrzlivo na rabota, nemate pojma kako se izivljavaat iako znaat deka sum bremena:(

mamicka77 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (8.5.2011 13:33:41)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Bethany

Леле луѓе, сега се збркав скроз. Ве читам во врска со витамин А и гледам на овие моите витамини Витрум Пренатал, пишува има витамин А. Сега се ептен исплашив. Што значи тоа, дека треба да се забринам?[sm=zmeden.gif]
Има ли некој пиено од овие витамини и што да правам?

Jas imam pieno ama samo edno kutivce ispiv i potoa veke ne povrakav i doktorkata mi rece ako sakas prodolzi gi ako ne ne toa ne e nisto samo cisti vitamini i jas gi prekinav i sega sum samo na magnezium od vitamax od 250mg

Bethany -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (8.5.2011 15:35:23)

Фала многу за одговорите, сега се малку посмирив. Некогаш не е добро читати многу информации, само се оптеретиш. Арно ми вика мојот доктор, остави ти што пишува на интернетот. Наравно, не се [sm=smiley1.gif] Треба бити информиран, али не па премногу [sm=smiley36.gif]
Инаку, мене овие витамини многу ми пријат, имам мноооогу енергија, ама и малку повеќе апетит. Да ли од витамините, дали од бременоста, кој знае?[sm=smiley36.gif]
Ајде, ќе продолжам со нив и понатаму, па Господ ќе не чува.

Поздрав до сите мамички и идни мамички.

mimi* -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (9.5.2011 12:01:31)

Здраво на сите

Еве и јас подолго време пијам Мамавит и Магнезол и еден месец тот хема. Само еднаш до сега имав болки во желудникот од мамавитот. Внимавам одма после јадење да се напијам мамавит и немам никаков проблем, не го ни осекам. После правам пауза од 3 саати па пијам магнезол, (некаде прочитав дека така треба за магнезолот со апчиња кои содржат железо). А навечер после јадење обавезно, пијам тот-хема. Мислам одговорот на мачнините е во тоа што ги пиете на празен желудник. Ако навистина така правите пробајте го мојот совет.

Поздрав

heba -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (9.5.2011 13:07:59)

jas sum probuvala sekako ne mi ide losho mi e od niv moze ima neshto shto na organizmov ne mu treba jas na pr nemozam da jadam meso nikako povekje od dve zalchinja mi se povrakja isto chim ne go prima organizmov ne mu treba ochigledno a za ovoshje kje beankrotiram site pari mi otidoa aj kaj  nema mn izbor pa i preskapo e :/ sakam da te prasham kako ti ide so tot hemana mn se macham barem pola chasa da ispijam i posle toa dva dena ne pijam mi stoi ukusot na dushana kako siruposana mn mi  tezi ;/ mozele da napravat i nekoi povkusni vitaminki :)) ovie za bremeni se najgadni od site mozni shto postojat :))

vanessa30 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (9.5.2011 15:35:07)

Posle 13 nedela obavezno magnezium se zema 2x250mg, i vitaminot C koj pomaga za polesna apsorbcija na magneziumot i drugite metali. B kompleks mozes a i nemoras da zemas, e ako zelezoto vo krvta ti e nisko ke mora da se zemaat i preparati od zelezo. Jas i pokraj toa sto zemav, seme od kopriva, spanjak, salata od cveklo...zelezoto mi otide vo bestraga, na poslednata analiza serumskoto zelezo mi e 5.6 a min granica e 10. Pa sega i jas zimam tot -hema posle jadenje, rastvorena vo caska so voda i nekolku kapki od limon. Ne e tolku gadno dodeka go pies, ama posle otkako ke go ispies imas vkus na krv vo ustata, Vampirka efekt[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/hudicek1.gif[/image].[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Da prasam dali zemate kalcium sumeci ili slicno, dali e ok da se zemaat ili ne. Bidejki kolku jas sto znam Mg i Ca pomagaat vo formiranjeto na koskite i muskulite.

vanessa30 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (9.5.2011 15:40:17)

Jas kolku sto razbrav vo prvoto tromesecie dodeka pies folna da ne zimas preparati so vitamin A, ama vitaminot e esencijalen i mozes standardno da si go zimas preku hrana, nema gajle.
Mislam deka za toa pisuvase vo upatstvoto na tifolot.
Inaku vitamiont A mnogu cesto se srekava vo standardnata ishrana, meso, jajca, zelencuk, ovosje i zatoa nema potreba od negovo zemanje vo ekstra kolicina kako preparat.

Lidina -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (9.5.2011 16:10:34)

Zenski ako vi se gadni sirupite i ampulite so zelezo zemete kapsuli. Mene mi pomognaa Haemovit, i jas ne podnesuvam gaden vkus na metal vo ustata. Za mesec dena od 11 mi go kacija zelezoto na 14. Gel kapsuli se i  mirisaat na visna[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

heba -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (9.5.2011 18:06:14)

kolku chinat kapsulive?? ako ne se gadni navistina odma kje gi zemam

Lidina -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (9.5.2011 18:40:22)

heba okolu 600 den. se, 30 kapsuli, po edna na den posle jadenje. Ne mi bese bitno skapi eftini samo da se efikasni.

heba -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (9.5.2011 20:20:31)

da da ne e bitno ama jas immam doma mn kutii se po 800 ili 900 denari po dve ispieni i stojat mi se zgadile edni mi smrdat nevideno nemozam da gi goltnam a drugive mi se gadi pa odposle ..mfff... ako navistina ne mirisaat kje si gi kupam nemozam poslednive denovi sum ekstremno malaksana neznam kaj sum neam sila ni do wc 

Lidina -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (9.5.2011 22:34:59)

Ti veruvam , mene cela bremenost se mi e gadno. Od Mamavit se isturav od povrakanje. A ne mirisaat nesto posebno. Edinstveno Hemovitov i magneziumot najredovno gi pijam.Heba za malaksanota proveruvajj krvna slika, kolku imas zelezo?

vanessa30 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (10.5.2011 13:47:55)

Mene ginekologot mi rece deka najefikasni za vednas da ti go dignat zelezoto vo krvta bile ove ampulite od Tot- hema, 20 ampuli po edna na den da zemam, i posle feroglobulin kapsuli 1 mesec po edna na den, namesto tri meseci da zemam feroglobulin za da se postigne istiot efekt.

mimi* -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (10.5.2011 14:28:57)

Тот хема ми имаат вкус на некој сируп. Ги пијам растворени во исцеден сок од портокал или во вода (околу половина чашка). Не ми се којзнае колку гадни. Само неколклу пати ги пиев во многу малку течност растворени и ми направија некои офарбани флеки на забите, па сега кога ќе ги испијам обавезно ја плакнам устата.

Гледано до сега, да чува Господ, немав проблеми во бременоста, дури се осеќам обично. Ништо не ми смета ниту ми е тешко. дај Боже само така да продолжи.

поздрав

heba -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (11.5.2011 22:14:56)

utre pravam krvna slika pa nepijam denovive nishto da vidam realna slika kako sum a i jas mislam deka mi e opadnata krvnata slika :/ ampulive nemozam povekje da gi pijam imam mn kiselini nishto nemozam ni da jadam ni da pijam ne pa sok so toa sirupast vkus ako ee epten za nikade slikkata kje gi zemam tie apchinjata

hoho -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (13.5.2011 10:11:25)

Здраво на сите. На странава сум повеќе од една година и само ве читам а никако да ви пишам. Иначе бремена сум 24 недела и цела бременост ја поминувам во страв бидејќи имав еден спонтан абортус претходно па сега цело време мислам да не ми се случи истото. На преглед е секогаш се како што треба ама пустиот страв е цело време со мене[sm=smiley13.gif]. Го поминав 4Д прегледот и се е супер. Сега чекам нареден преглед и многу ми се гледа далеку,дури за 20 дена, да е до мене би одела секој ден [sm=smiley36.gif] Поздрав до сите и се надевам ќе се дружиме и ќе си разменуваме само убави работи се до нашето пораѓање.

heba -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (13.5.2011 14:29:22)

hoho kako sebe da se chitam ist sluchaj sum i jas kamo da imashe doma eden eho aparat cel den kje go gledam, ama shtom na 4D ti kazale deka se e vo red ne se sekiraj trgnal vozot :)))

Maci3 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (13.5.2011 14:40:41)

ИЗВОРНА ПОРАКА: vanessa30

Mene ginekologot mi rece deka najefikasni za vednas da ti go dignat zelezoto vo krvta bile ove ampulite od Tot- hema, 20 ampuli po edna na den da zemam, i posle feroglobulin kapsuli 1 mesec po edna na den, namesto tri meseci da zemam feroglobulin za da se postigne istiot efekt.

И на мене во бременоста ми падна малку железото во крвта,ама не се напив ни една капсула.По препорака на докторот јадев мед со семе од коприва по 2 лажички на ден.И за еден месец се беше ок.

Страница: <<   < Претходна страница  30 31 [32] 33 34   Следна страница >   >>