RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (Целосна верзија)

Форум >> [Бременост] >> Бременост и породување

Порака

AnnaMolly RR -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (1.5.2011 0:42:57)

Јас не правев ни prisca 1, prisca 2... Само скрининг и мерење на носната коска за Даунов синдром. Друго ништо не ми рекоа да направам.

Lara2224 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (3.5.2011 14:13:25)

Isto i jas, pa eve sme debeli i srekni vo 28 nedela :D i fala bogu se si e vo red.

Natasa981 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (3.5.2011 18:05:11)

Фала другарки, не бев тука за празников, па сега ги гледам одговорите. Малку се смирив, фала ви.  Нема ни да правам Приска, по се изгледа.

sladjana ms -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (3.5.2011 18:52:33)

Devojki zdravo!Denes gi zemav rezultatite od mikrobioloskite brisevi i site se vo red, a dr. mi dade upat za ispituvanje HIV, Rubeola,Hepatit i vtor upat za Priska 2.E sega me interesira kade na koj odel na klinika se ispituvaat ovie prvite i sto se ispituva kaj Priska 2 inaku pravev Priska 1 i rezultatot e dobar.Dokolku nekoja od vas gi znae odgovorite na ovie prasanja bi ve zamolila za odgovor.Pozdrav!

Carelija -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (3.5.2011 19:54:04)

AnaMoli vo koja nedela ti merea nuhalna translucenca i kolku mm bese, kaj mene se mi se cini deka vo 12 nedela bese ( ako ne sum greska ) i NT bese 0,12mm znam deka do 3mm e nizok rizik no kako so gledam vaka po forumive site imaat izmereno od 1,2 pa nagore pa ne mi e jasno dali ovie mali dimenzii asociraat na nesto [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Carelija -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (3.5.2011 20:03:58)

Sladjana jas tie ispituvanja gi pravev lani pred ivf, i kaj nas vo kavadarci se pravat vo tarnsfuziologija i ako si krvodaritel ti e besplatno, mozebi i kaj vas e isto toa treba da si go prasas maticnot ginekolog, a sto se odnesuva do prisca2  se pravi za daunov sindrom, mene eve bas denes mi stignaa rezultatite i se e vo red. Se nadeva deka uspeav barem malku da ti pomognam. pozdrav

sladjana ms -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (5.5.2011 11:31:09)

[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]Carelija ti blagodaram mnogu za odgovorot,megutoa ako si vo moznost da mi kazes koi parametri se ispituvaat vo Priska 2 vo Priska 1 neli se ispituvaat trisomija 21 i trisomija 18.Dali povtorno istite ili plus nekoi drugi parametri?Odnapred ti blagodaram.Pozdrav do tebe i do site rr-ajki!

Carelija -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (5.5.2011 16:26:21)

Da duso potpolno istite parametri se ispituvaat i posto znaes veke deka rezultatite ne se dijagnosticki mozes da si go napravis testot samo kolku da ne te jade sovesta deka ete ne si go napravila. Jas licno pravam se sto ke mi se rece posto mnogu vreme mi e cekano bebulevo i bukvalno se tresam za se i sesto.
Pozdrav

Sarah -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (5.5.2011 17:23:59)

Jas sakam da ve prasam nesto. Bev na lekar i bebeto si e super i si porasnalo kako sto treba. I mnogu sum srekna. Ama nekade od koga bev 10 nedela pocna da mi se javuva iscedok kako nesto zolto i bukvalno mi ja natopuva sekojdnevnat vloska sto ja nosam. Vo 12 nedela pravev mikrobiologija i nemav nikakvi bakterii ni kandida ni nisto. Mokracata bese super. Doktorkata vide deka imam nesto zolto vnatre ama ne znae da mi kaze od sto e. Bebeto si e super a jas ne mozam da se opustam od sto bi mozelo ova da bide. Si mislam da ne mi tece plodova voda od nekade, ama mi rekoa deka bebeto ima dovolno plodova voda i e dobro. Od sto bi mozelo ovoj zolt iscedok da bide i ve molam ako nekoj imal slicno iskustvo neka pise. Sega sum 18 nedela. Fala mnogu RRki

mamicki -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (5.5.2011 18:38:49)

I mene mi bese slicno, site naodi bea uredni, a jas postojano bev mokra od iscedok[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Na kraj- kako pocna, taka zavrsi za nekolku nedeli, bez nisto posebno, iako mi imaa receno da upotrebuvam vaginaleti nistatin, ne sakav. Vo isto vreme uzasno me bolese i edniot jajnik, i ne otkrija sto e[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

bombica -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (5.5.2011 19:03:12)

Sarah i jas su istiot slucaj.Site brisevi sterilni a jas non stop imam iscedok moram da nosam uloska.Staviv i kanesten3 i ginodaktarin i nema nikakva promena.Izgleda takva ni e vaginalnata flora [sm=zmeden.gif]Ajde neli ne e nekoja bakterija ne e nisto strasno

Carelija -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (5.5.2011 19:47:17)

Zenski jas mislam deka ne e nisto za sekiranje i jas imam iscedok samo sto e beluzlavo proziren a site brisevi se uredni,  a kako sto mi kazuvaat i majkami i svekrvami i tie  maka macele so iscedokot vo bremenosta, samo  moja zabeleska se sekojdnevnite vloski sto gi nosite. Sekojdevnata vloska kolku cesto i da ja menjas ne e prakticna zatoa sto vlagata koja ja drzi ovozmozuva da se razvijat sekakvi gabicki, koi ne bi se sozdale koga posle promivka i ubavo isusuvanje na vaginata so ispeglana krpa namesto vloska pocesto bi se menjal pamucen ves pominat so pegla.E sega nemora da znaci deka mora ova da go primenite ova e licno primer koj sto jas licno go primenuvam i koj mi e posocen od soliden lekar. (nemora da znaci deka e najispraven )

bombica -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (6.5.2011 3:03:28)

Za se si vo pravo Carelija [sm=smiley20.gif] no jas imam tolku mnogu sekret sto ke treba da menjam ves na 15 min za da ne bidam mokra dole, pa nemam tolku gaki doma[sm=jezicek.gif] mala sala[sm=smiley36.gif]Stavam pamuk ne uloska probav da ne stavam ama ne biva duri i trenerkite sto gi nosam po doma mi se mokri[sm=smiley13.gif]

Sarah -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (6.5.2011 6:08:13)

Iskreno malku se smiriv posto mislev jas sum edinstvena so vakov problem. Se nadevam deka ke mi pomine pobrzo a i na vas isto. Toa so vloskite i jas sum svesna bidejki imam slusano deka ja zadrzuvaat vlagata i deka ne treba postojano da se nosat tuku da se pravat pauzi. Ama kako sto vika bombica mnogu sum mokra i tesko mi odi da se otkazam od niv. Ama sepak ke probam barem izvesen period vo denot koga sum bar doma da ne nosam. Fala vi mnogu RR-ki

heba -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (6.5.2011 12:13:28)

dechki namesto ulushki koi imaat ne samo pamuk tuku i sintetikoina i najlon i shto ne i sobiraat shto ne na niv i posle mokrenje kapki i iscedok i seto toa ja narushuva zashtitnata flora poradi koja nastanuvaat razni komplikacii kako kaj mene upala na bartolinieva zlezda od koja edvaj spasiv ziva glava da ne me sechat bremena zatoa moj sovet e bidejki i jas nemozev da zamislam da idam bez uloshka da si zemete pamuk chist ima eden vo zeleno pakuvanje i se kinat isecheni se mali parchinja i da si go koristite nego PROVERENO pomaga mnogu i ne pravi nikakva shteta.

mamicka77 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (6.5.2011 14:05:38)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Sarah

Jas sakam da ve prasam nesto. Bev na lekar i bebeto si e super i si porasnalo kako sto treba. I mnogu sum srekna. Ama nekade od koga bev 10 nedela pocna da mi se javuva iscedok kako nesto zolto i bukvalno mi ja natopuva sekojdnevnat vloska sto ja nosam. Vo 12 nedela pravev mikrobiologija i nemav nikakvi bakterii ni kandida ni nisto. Mokracata bese super. Doktorkata vide deka imam nesto zolto vnatre ama ne znae da mi kaze od sto e. Bebeto si e super a jas ne mozam da se opustam od sto bi mozelo ova da bide. Si mislam da ne mi tece plodova voda od nekade, ama mi rekoa deka bebeto ima dovolno plodova voda i e dobro. Od sto bi mozelo ovoj zolt iscedok da bide i ve molam ako nekoj imal slicno iskustvo neka pise. Sega sum 18 nedela. Fala mnogu RRki

Istiot problem go imav i jas rezultatot od brisot e dobar a jas imav zolt iscedok no na mene mi bese od utrogestanoto sto go piev,doktorkata mi gi dade vaginaletkite nistatin stavav 5 veceri po edna i mi pomina sega toj zolt iscedok go nemam no imam bel no ne e taka ligav kako zoltiot nego e belo gusto kako pesok bozem i non stop sum i jas mokra lom me pravi i mene sto vikate samo gaki nemozes da navasas,no ne e nisto strasno ja prasav doktorkata taa rece toa e normalno vo bremenosta stom brisot e super ne se sekiraj

vanessa30 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (6.5.2011 16:33:50)

Slagana, HIV, Rubeola i hepatit mozes da napravis i vo lab na Institut za javno zdravje( poranesno RZZ)

Jule0712 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (6.5.2011 22:07:31)

imam edno prasanje do site trudnici...dali piete vitamini i dali nekoja od vas pie Oligovit? mene mi zabrani zasto sodrzele vitamin A , a jas osven niv od se povrakam a veke sum 20 nedela do sega piev samo folna no mi rece ginekologot deka ne e dovolno ...probav i so Pregnacare i so Mamavit ama nisto...mnogu loso se cuvstvuvam posle zemanjeto na vitaminot....aj ve molam pisete mi dali nekoja zema oligovit i dali e so vo red.....pozz do site[sm=nosecka.gif]

mamicki -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (6.5.2011 23:35:41)

Jas pijam Centravit Prenatal i Acerola i magnezium, ama ne mi precat, ne znam kako moze da ti e loso od vitamini[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

bombica -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (7.5.2011 1:57:47)

Jule a nesmee vit.A vo bremenost da se pie?Ne sum cula za ova do sega[sm=zmeden.gif]Sega bas poglednav vo pregnacare ne sodrzat A.Se sekavam snaa mi koga bese bremena ( pred 8 god) piese oligovit i toa ginikologot i gi preporaca.Aman veke i na vitaminite li treba da pazime koi smeat koi ne.

belabela -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (7.5.2011 9:16:37)

Jas pijam Pregnazon i magnezium mislam deka treba da se pijat vitamini zasto nemozes vo tekot na denot da vneses se sto e potrebno preku hrana za Oligovit ne znam kakvi se i vo moive mislam nema vitamin A.

heba -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (7.5.2011 15:33:32)

mamicki jas otkako kje se napiev mamavit se isturav ili mi beshe losho cel den taka da moze veruvaj zatoa ne pijam nikakvi i zatoa edvaj se dvizam ko pijana nemam sila nikakva probuvam da nadoknadam so ovoshje i zelenchuk ama ne e mn podobro. 

Calypso -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (7.5.2011 16:19:39)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Jule0712

imam edno prasanje do site trudnici...dali piete vitamini i dali nekoja od vas pie Oligovit? mene mi zabrani zasto sodrzele vitamin A , a jas osven niv od se povrakam a veke sum 20 nedela do sega piev samo folna no mi rece ginekologot deka ne e dovolno ...probav i so Pregnacare i so Mamavit ama nisto...mnogu loso se cuvstvuvam posle zemanjeto na vitaminot....aj ve molam pisete mi dali nekoja zema oligovit i dali e so vo red.....pozz do site[sm=nosecka.gif]

Витамин А во бременоста не се препорачува бидејќи има лошо дејство врз плодот, т.е може да предизвика појава на малформации. Ако не можеш да пиеш други витамински препарати, јади повеќе овошје и зеленчук, барем веќе е почната сезоната и имаш доста избор.

Sarah -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (7.5.2011 16:53:05)

Jas imam slusnato deka vit A e potreben vo bremenosta samo negova prekumerna upotreba e stetna za plodot. Zatoa treba da se vnimava vo kolkava kolicina se zema.

Heba kakov e toj pamuk vo zeleno pakuvanje. Pod koe ime da go baram vo apteka? Pa aj da probam sakam taka da vidam dali ke mi se slucuva istoto. POzdrav

heba -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (7.5.2011 20:32:09)

a nemora apteka go ima po pogolemive marketi ili kakov bilo pamuk zemi vrshi rabota ovoj samo ima kako na nekolku santimi zasecoci pa polesno se kine vo forma na sekojdnevno uloshce pa se dosta prakticni.
inaku denes neznam shto mi e se skiiinav plachejki a isto i vcera koga vlegov na bebe saemon se iskinav od cmizdrenje neznam shto mi e sekund mi fali da se razmrsulam :(((

Страница: <<   < Претходна страница  29 30 [31] 32 33   Следна страница >   >>