RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (Целосна верзија)

Форум >> [Бременост] >> Бременост и породување

Порака

Maca25 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (22.7.2011 9:21:15)

ana mari не се секирај, на следниот редовен преглед кај гинекологот ќе се види подобро. Јас одев еднаш месечно. К
ај мене беше секој месец различно, те машко, те женско. На последниот преглед ( 3 дена пред да се породам) ми кажаа дека 60% е женско [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Natasa981 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (22.7.2011 14:08:28)

Vo sistina ne davaat cd:( ama ke odam kaj korunovski i ke si zemam:) jas veke gi napraviv dvata skrininga zadolzitelni, taka da ova ke mi bide plus.. Miana, da ti predlozam da odis na 4d kaj dimcev, nema utka za polot kaj nego:) mene mi pogodi vo 11ta nedela,a vo 22ra samo potvrdi.. I samo da ti napomenam- kaj maskite kureto odma se gleda:) obicno mnogu rano kazuvaat za masko. Kaj mene na primer, prvite dva tri pregleda na obicno eho mi vikaa masko,ama 4d si go kaza svoeto. Jas te razbiram, bev ocajna zasto na pocetokot si vrzav vo krpce-masko e i gotovo a posle me udri shok..nema veze, mojava prva princezicka ne ja davam za iljada maski:) ajde super, dve srcki ke imas pa posle treto pa masko! :)

miana -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (22.7.2011 14:15:40)

a koj e dimcev?Kade se naoga?
i mojov dr.pred da go kupi aparatov mi rece dea ke me prati kaj toj,ama neznam kaj e

vesnab -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (22.7.2011 15:13:36)

mamicki da ve prasam, 23 nedela sum, poslednive 2-3 dena custvuvam grcevi vo stomakot, ne mnogu jaki ama pak, pijam pregnancare i kalcium, magnezium i cink ( site tri raboti sodrzani vo edna tableta ) plus pijam feroglobin i za zabi tie apcinja shto se lizat ( ne mi teknuva kako se vikaat ) vikend e pa nemozam da go prasam ginekologot, nemozam da otidam kaj nego, a edna drugarka ( bremena so vtoro dete ) mi kaza deka od tie apcinjata 3 vo edno bilo ( kalcium, magnezium i cink )...pie nekoja isto kako mene ili imate poznavanje dali e mozno da e od toa, da ne e stetno ??? deka do sega gi piev se normalno beshe neznam shto e sega problemot ???ve molam ako imate vakvo iskustvo kazete mi...pozz

Natasa981 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (22.7.2011 15:38:25)

ИЗВОРНА ПОРАКА: miana

a koj e dimcev?Kade se naoga?
i mojov dr.pred da go kupi aparatov mi rece dea ke me prati kaj toj,ama neznam kaj e

dr.dimcev raboti vo sistina. Zakazi si ama so vreme zasto ima guzvi za kaj nego i mozno e da ti zakazat za 2-3 nedeli termin. Pozz do tebe

ana mari -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (24.7.2011 17:25:57)

zenski...... normalno li e da ve bolat jajnici ili pak da pominam na lekar neznam sto da pravam

mamicki -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (24.7.2011 18:51:54)

Mene cela bremenost me bolat jajnicite (39 nedela sum), i doktorite, prasav nekolku, mi velat deka e toa normalno, bidejki nemam nikakvi infekcii[sm=zmeden.gif]

miana -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (25.7.2011 10:55:29)

Lele i mene mnogu me bolat jajnicite poslednava nedela i bas sakav da se javam kaj dr.i da prasam dali e toa normalno.Na naredniot pregled ke go prasam obavezno...I ako mi dade pak nekoi lekarstva ke zbudalam...

vanessa30 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (25.7.2011 11:13:49)

vesnab, site ovie minerali sto gi zemas ti se prepisani od Ginekologot ili na svoja raka?
Mene gin osven Mg ne mi rece nisto drugo da zmam. Stomatologot mi preporaca fluoronatril, a predgodno zemav i tothema za zelezoto.
Ama Ca, Zn i neznam sto drugo nikoj mi nema receno da zemam? Inaku ne sum imala grcevi vo stomakot. Moze da ne ti se grcevite od mineralite.
Sovet:Feroglobulinot zemaj go na poln stomak, oti kaj nego procitav deka moze da prredizvika problem so zeludnikot ako go zemas na gladno.

vesnab -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (25.7.2011 12:54:45)

da ginekologot se mi preporaca, znaci kalcium+magnezium pregnancare, feroglobin i ti eza zabi, neznam kako se vikaa, e sega koga gi kupuvav zemav kalcium+magnezium + cink, i se beshe ok, dva dena grcevi imav, ama sega fala mu na Boga se e super, nemam nikakvi problemi, a od vcera gi isfrliv tie so + cink i zemav edni shto se dzvakaat, samo kalcium i magnezium :) sabajle proveriv krv pa utre so rezultatite odam kaj ginekologot, moze vekje ne sum slabokrvna pa i od feroglobinot da e, daj boze das ne treba vekje da go pijam, zoshto losho mi e mnogu od nego i obicno go pijam pred spienje za da zaspijam i da ne mi se loshi 

Natasa981 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (25.7.2011 13:54:47)

zenski jas bataliv vitamini..i magneziumot slabo go pijam,katastrofa sum . Utre zadutre odam da proveram krvna slika komplet,pa ke vidime sto ke se kaze.A bas me interesira i kolku sum zdebelena..se osekam mnogu podueno.aman od gorestinive, ne se dise vo skopjevo

miana -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (25.7.2011 14:06:23)

Jadete cveklo i takvi raboti i nemate gajle :)

Maja82 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (25.7.2011 14:31:14)

Dragi RR imam prasanje a nemozev da najdam tema kade bi mozela da go postavam pa resiv ovde da si prasam i se nadevam deka nekoj ke mi odgovori.. :) na 25septemvri ke bidam kuma odnosno mm ke bide kum ama neli i kumata go drzi bebeto vo race vo crkva,a jas ke bidam veke vlezena vo 28nedela..pa prasanjeto mi e dali smeam da go drzam bebeto vo race od pricina sto kumasinkata mi vika ne bilo ubavo zaradi plodot???[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image] totalka sum zbuneta a neznaete kolku mi e merak za krstevkata..pomossss 

vesnab -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (25.7.2011 15:33:58)

jas znam deka smeesh da krevash do 9 kg tezina, e sega bebeto sigurno nema 9 kg :0 taka da kje mozesh da go drzish a i moze malku ti malku maz ti pa kje bide se ok :).
pozz

mamicka77 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (25.7.2011 15:48:32)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Maja82

Dragi RR imam prasanje a nemozev da najdam tema kade bi mozela da go postavam pa resiv ovde da si prasam i se nadevam deka nekoj ke mi odgovori.. :) na 25septemvri ke bidam kuma odnosno mm ke bide kum ama neli i kumata go drzi bebeto vo race vo crkva,a jas ke bidam veke vlezena vo 28nedela..pa prasanjeto mi e dali smeam da go drzam bebeto vo race od pricina sto kumasinkata mi vika ne bilo ubavo zaradi plodot???[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image] totalka sum zbuneta a neznaete kolku mi e merak za krstevkata..pomossss 

maja82 ic da ne se sekiras deka za plodot ne bilo ubavo nema vrska i jas sega za vreme na bremenosta ja krstev nasata mala kumasinka no jas bev 10nedela bremena i ja prasav doktorkata dali moze da ja krstam da ne e nesto loso sto ke ja drzam taa mi rece nemaj gajle i krsti si ja ti,e sega ti bidejki si 28nedela veke golem mesec treba da ja prasas doktorkata da ne smeta tezinata no toa bebe pa kolkavo e za da ne smees da go drzes toa e za pola saat ako ne e golemo bebceto ako e dokaj4 kg nema potreba da se griziz i mozes slobodno da si go krstes jas ja prasav doktorkata taa mi rece bez gajle ali spored mene mislam deka nema da ti meta pa ti nema vrz stomakot da go drzes malku na strana ke ja stavas tezinata pozdrav i pisi kako ke e imato na bebceto nie nasata kumasinka ja krstivme NELA

Maja82 -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (25.7.2011 15:59:29)

Vesnab i mamicka77 vi blagodaram mnogu malku se raspoloziv [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image] ke mozam na raat da si go krstevam nasiot Kikicko.. kumceto ke ni se vika Kristijan roden e na Veligden a i golema zelba e na roditelite.. pozdrav devojki i blagodaram

sladjana ms -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (26.7.2011 16:38:47)

Zdravo idni mamicki![image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/metulj.gif[/image]Vcera bev na Gak za pregled(26 nedela ) i se bese vo red so bebce.So dimenziite e edna nedela ponapred i tezi 850 grama, no za zal seuste bebce se krie nemoze ubavo da se vidi polot.Vo 16 nedela dr. rece deka e masko no ne e 100% siguren i eve seuste nemoze da se kaze konkretno sto e,no ne vazno vazno da e se vo red so[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/duda.gif[/image] i mene.Zasega si kupiv nekoi sitnici za bebusko vo neutralni boi,a zdravje vo septemvri planiram da si kupuvam se za moeto angelce.Uste edna nedela ke se druzime ovde,a potoa se prefrlam vo treto tromesecie.[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]Pozdrav do site idni mamicki![image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/rozica.gif[/image][image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/rozica.gif[/image][image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/rozica.gif[/image]

ana mari -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (26.7.2011 20:29:53)

super sladjana ms ti posakuvam se najubavo vo poslednoto tromesecje....

miana -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (27.7.2011 10:34:51)

Devojki dali vi se veruva deka dva tri dena ne go piev magneziumot i nemam nitu eden grc..Vcera nautro se napiv magnezium i vcera vecer me spukaa grcevi po nozete...Neobjasnivo mi e ova..KOga ne go pijam dva tri dena nemam grcevi,a se napijam posle 12-12h mi pocnuvaat grcevi...Neznam kako ova da go onjasnam ama znam deka ne go pijam veke..Vcera isto taka mi se priodi vo wc i imav takvi teski grcevi vo stomakot sto si pomisliv deka se poragam...Auuuuuuuu takvi bolki vo stomakot-neobjasnivo..Mislev da mu recam na mm da ne nosi na klinika..Neznam,ama nareden pat koga ke odam kaj doktorot moram da se konsultiram zosto nemoze sekoe moe odenje po golema nuzda da bode proprateno so takvi grcevi vo stomakot a stolicata e normalna..Imate li vie vakvo iskustvo?

arh_diz -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (27.7.2011 11:51:59)

Mozebi organizmot ti e pzasiten od mg , i zatoa imas grcevi od nego.Mada iskreno ne verruvam deka grcevite se od MG
Koga ispituvas krv pogledaj kako ti e MG

miana -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (27.7.2011 12:02:49)

Jas pa mislam deka se sviknuvaat muskulite da bidat opusteni i koga ke mu pomine dejstvoto ma mg da mi se grcat..A ova so stomakov? So grcevive vo stomakot ? Sabajle pijam a nokta me faka grc posle 12h.Ne veruvam deka mi e  prezasiten organizmot zosto ne sum go piela mnogu...

Zivka* -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (29.7.2011 16:45:57)

Zdravo devojki,sakam da ve prasam nesto vo vrska so papocnata vrvca,jas sum vo 25 nedela od bremenosta i minatata nedela bev na 4D USG ,i bebceto e super ,samo lekarot mi rece deka papocnata vrvca treba da sodrzi 2 arterii i edna vena,a kaj mene ima samo 2 raboti(valjda enda arterija i edna vena) dali nekoj znae nesto poveke za ova da mi objasni ve molam....:( Site mi velat deka ne e nisto strasno,ama sepak se plasam....
Lekarot mi dade uput za vo klinika i imam zakazano na lekar duri na 5ti avgust za podetalno ispituvanje...
Vi Blagodaram odnapred....

belabela -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (30.7.2011 8:42:51)

Zivka a koj ti pravese 4d da ne ne videl nesto kako treba mnogu e vazno koj te gleda. Jas na 4d bev vo Sistina kaj Dr. Dimcev i sum zadovolna epten covekot e car nema utki kaj nego mislam deka treba da si otides uste ednas na 4d i na klinika nemoj da odis kaj bilo koj tamu samo Adamova e dobra od tie sto znam deka gledaat na 4d.

Zivka* -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (30.7.2011 13:27:19)

Belabela jas momentalno ziveam vo Polska,i tuka odam na lekar,i odam vo najdobrata bolnica tuka sto e vo Wroclaw (Polska) tuka sakav da prasam dali nekoj imal vakvo nesto....citav na net deka e mnogu cesta pojava ova ama sepak nemam trpenie da docekam do 5ti avgust,pa zatoa sakav da spodelam so nekoj ...

miana -> RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до 26 недела (3.8.2011 10:11:35)

Ej devojki
jas sega se javiv kaj dr.Stankova ( vo ordinacija INA) i mi zakaza za vo ponedelnik vo 17h :) Mnogu sum srekna ,ja prasav i ona davala cd od pregledot :) So prvata bremenost bev vo Remedika i ona me gledase i sum mnogu zadovolna i zatoa sega pak ke odam kaj nea [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Ke vi pisam kako ke pominam...Inaku bebevo masala ama eoten mi klocka :)

Страница: <<   < Претходна страница  47 48 [49] 50 51   Следна страница >   >>