|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.

Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  83 84 [85] 86 87   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Трудници во второто тромесечје - од 13 до...
21.8.2012 12:11:35   
Ane50
Fala sanja.des i jas ne sakam da sum napnata ama prva bremenost mi e i mnogu mi e strav pa dali ke bide dobro pa sto kako ke bide pa edvaj cekam da doznaam sto e i edvaj cekam da go pocustvuvam kako mrda iako premnogu mrda koga go gledame na eho so ginekologot mesto ne go faka samo mrda samo se vrti i skoka sonce na mama :)pa edvaj cekam da se porodam da go gusnam i vidam daj boze samo se da bide vo red :)

(Одговор на членот Ane50)
Непосредна врска до пораките: 2101
21.8.2012 12:30:22   
bate
zdravo user posted image
ane vrednosta 1.85 mislam deka e super, ne se sekiraj, slusaj si go genekoogot i uzivaj user posted image
Dali e vo red toj sekning sto treba da se praavi vo 20-22 sedmica, mene mi go zakazaa vo 23 nedela, nemase terminuser posted image
user posted image , ako moze nekoj da mi kaze...
pozz

Непосредна врска до пораките: 2102
21.8.2012 12:58:15   
blue_blue
Ane50, некако не практикувам одамна да пишувам по форумов, ама еве решив да  направам отсапка за тебе - сакаш послушај сакаш не зошто гледам дека си извадена од памет, а реално нема потреба. PRISCA тест е тест кој преку математички формули на база на неколку параметри (податоци од крв земена од мајката, возраст на мајката, навики на мајката - пуши, има прекумерна тежина, итд, наследни болести во фамилиите на мајката и таткото, историја на болести на мајката) одредува колкава е веројатноста дека детето што го носи ќе има хромозомски малформации (Дуниг синдром и уште неколку). Кога ќе го добиеш резултатот на него ќе пишува 1:1000000 шанси за хромозомски малформации. Практчно тестот со 100% сигурност не ти кажува дал има бебето ил нема даунинг синдром. Ако ти бараш сигурност со овој тест нема да ја најдеш и нема мирно да спиеш. Тоа ехото што ти го кажуваат има околу 80% сигурност дал има малформации хромозомски ил не детето и зависи од тоа колку е нов и добро наштелуван апаратот на кој те гледа лекарот и колку лекарот е стручен. Има на форумов мајка која има пишано дека кај неа Д-Р Димчев кој важи за број 1 во оваа проблематика не видел дека ќерка и е со Даунинг синдром. Ако навистина те мачи тоа толку многу единствен 100% начин за утврдување е амниоцинтеза која со 100% сигурност кажува дал има ил не бебето хромозомски малформации. Меѓу другото и со 100% сигурност се одредува полот. Ова се прави меѓу 17 - 19 недела. За ризици од амниоцинтеза прочитај во таа тема, не би сакала јас да те упатувам или прашај си го гинекологот. Моето лично мислење е дека ризикот е премал, а информацијата која се добива е превредна. Јас на мое барање правев и за моите близначки (мораше дава пати да се прави пошто со игла се зема плодова вода од стомакот а моите се двојајчени па мораше од секоја да земат плодова вода. На тебе е добро да се информираш и да одлучиш што ќе правиш. Јас правев зошто знам дека дете со малформација не би родила. Исто така имај на ум, дека има болести кои со ништо живо не може да се откријат како на пример аутизам. И за крај, немај лоши мисли, многу често она што го мислиме се случува во реалноста - како да викаме лоши работи да ни се случат. Поздрав и уживај во бременоста

ИЗВОРНА ПОРАКА: Ane50

Fala sanja.des i jas ne sakam da sum napnata ama prva bremenost mi e i mnogu mi e strav pa dali ke bide dobro pa sto kako ke bide pa edvaj cekam da doznaam sto e i edvaj cekam da go pocustvuvam kako mrda iako premnogu mrda koga go gledame na eho so ginekologot mesto ne go faka samo mrda samo se vrti i skoka sonce na mama :)pa edvaj cekam da se porodam da go gusnam i vidam daj boze samo se da bide vo red :)

Непосредна врска до пораките: 2103
21.8.2012 13:04:55   
Ane50
Jas ke vadam krv i po toa ke proveram spored dolzinata na rbetot i nosnata koska bebeto si e super a poveke na ehoto se gleda dali ima daunov sindrom ili nema,ne bi trebalo da imam takvi problemi zaso sum mlada i zdrava i veke neam da se opteretuvam so toa ako imase nesto ne daj boze se gleda na eho i ke kazese doktorot mojot doktor e mnogu dobar i mi kaza deka bebeto mi e odlicno veke nema za nisto da se grizam...

(Одговор на членот blue_blue)
Непосредна врска до пораките: 2104
21.8.2012 13:30:52   
Zoja
Zdravo meshinja
Bate mene Hadji Lega vo REMEDIKA mi reche ovoj skrining deka se pravi od 20ta do 23ta nedela
taka da ich gajle nemaj sosema vo red ti zakazale
Jas imam zakazano za 31vi sega i kje bidam 2 dena pred 23ta nedela
ajde so lesno neka ni e user posted image
aj moze kje doznaam jas i shto e konechno user posted image

Непосредна врска до пораките: 2105
21.8.2012 14:12:46   
sandra_
Здраво рр, како сте денеска ?
Дали на некоја од вас и се случувало додека е бремена да ја болат зглобовите и тоа зглобови на нозе ама кај бутната коска, затоа што денеска излегов малку на прошетка и неможев ни 15 мин. да одам нормално.Инаку пијам мамавит и до сега е се во ред со бебето, само ме плаши дали болката во зглобовите може да претставува некој проблем при породување, дали би можело дојде до некасана повреда и кај мене и кај бебето.Поздрав..

(Одговор на членот Zoja)
Непосредна врска до пораките: 2106
21.8.2012 16:18:48   
temjana
Сандра почни да земаш магнезол тој ќе ти ги олесни болките во коските, сигурно и докторот ќе ти го препорача доколку веќе не си почнала да го земаш. Мене искрено многу ми помага јас земам 250мг и доколку утнам еден ден веднаш чувствувам разлика. Инаку болките што ги чувствуваш се нормални а како се доближуваш до крајот така се поболни ќе стануваатuser posted image

(Одговор на членот sandra_)
Непосредна врска до пораките: 2107
22.8.2012 11:58:47   
Ane50
Jas gi zemav rezultatite od brisevite i od pap testot bakterii nemam nikakvi pap testot rekoa deka mi e odlicen samo sto imam gabicna infekcija ama doktorot rece deka ne e nisto strasno toa samo deka predizvikuva belo pranje rece da ne se sekiram,dali nekoj imal takva gabicna infekcija?Ajde daj boze se nadevam se ke bide ok so moeto bebe posto i so mene apsolutno se e ok nemam nikakvi problemi,porano pa ne ni idele na ginekolog pa taka se poragale zdravi i zivi deca ragale

(Одговор на членот temjana)
Непосредна врска до пораките: 2108
22.8.2012 16:03:41   
Фиданче
Ane50 probaj da se odmivash so chaj od kamilica, jas za belo pranje so toa se mijam i pomaga a i d-rot mi reche deka e super taka !

Непосредна врска до пораките: 2109
22.8.2012 18:08:07   
Zoja
i jas imam kandida si osekjam, ama na brisevite ne pokaza, doktorov mi reche da zemam kanesten 3 , ednash gi isterav ama pak se pojavi, kje probam so caj od kamilica i jas, ich ne sakam hemii nekako user posted image
Inaku krvna slika i sheker denes user posted image ravev se e ok malku padnat hemoglobinot ispod granica - 111 mi beshe, ama doktorot kaza deka bilo normalno za trudnica poshto se pokachuva volumenot na krvta i krvta se razreduva, dovolno bile Pregnazon user posted image complete shto sum gi piela i meso + salati i ovoshje da forsiram
kaj vas kako e so krvta???
pozz user posted image meshinja

(Одговор на членот Фиданче)
Непосредна врска до пораките: 2110
23.8.2012 14:46:14   
nadbet
Zoja za belo pranje mislam deka mozesh da zemesh i da piesh nekoj probiotik kako Acidophilus cps. ili pak ima i vaginalni Line Spor Femm na Replek da gi stavash navecer 10tina dena za reguliranje na vaginalnata mikroflora. Ne se stetni ako nesakash povtorno da stavash Canesten. Jas bidejki piev antibiotik 5 dena vednash zemav Canesten1 edna vecer i redovno gi pijam Acidophilus cps. na CaliVita po 1 pred spienje.
Za krvnata slika kako odminuva user posted image normalno e da paga hemoglobinot i zelezoto no zatoa vnimavanje na hranata i obavezno mutivitamini za user posted image i se drzi pod kontrola.
Pozdrav i so lesno.

(Одговор на членот Zoja)
Непосредна врска до пораките: 2111
24.8.2012 9:49:56   
Zoja
Fala ti Natbet za odgovorot
pozdrav i do tebe i so lesno user posted image

(Одговор на членот nadbet)
Непосредна врска до пораките: 2112
24.8.2012 23:18:37   
marijam
Devojki zdravo!!! Jas sum deneska izbezumena skros... imeno sum 26 nedela i nekoj den i pravev vtori brisevi i urinokultura kojha e ok ama na brisevite mi otkrija klamidija ...ufff
E sega cudnoto e toa sto ne sum imala odnosi so soprugot poradi patoloska bremenost,pred 1 mesec piev 4 grama sumamed poradi funelling i sludge a do pred edna nedela primav ospen 10 dena za bubrezite
ne mi e jasno od kade se pojavi a na predhodnite brisevi bese se ok nemam sekret nitu peckanje,samo dosta bolki vo dolniot del na stomakot za koi do denes bev ubedena deka se od bubrezite ama denes sve mi se ispomesa .
Veke se pobudalev ..mu se javiv na maticniot ginekolog mi veli ne se sekiraj ama veke ne davame antibiotik ke odime so premackuvanje so gencijana violeta. jas sum mnogu uplasena i nemam mir ako veruvate izvinete na pololgiot post ,imala li nekoja od vas iskustvo neznam dali pak da mu predlozam da pijam antibiotik da ne e veke mnogu lele neznam veruvajte ... pozdrav

(Одговор на членот Zoja)
Непосредна врска до пораките: 2113
25.8.2012 13:32:47   
padme
Marijam napisi go postov od 27 do 40 nedela mozebi tamu imaat povise iskustvo, no ne e mozno da imas klamidija ako si nemala odnosi,konsultiraj se so drug dr mozebi ti gi zgresile rezultatite. Zosto pravese brisevi vo 26-ta nedela, jas pravev na 14-ta nedela i slednite brisevi mi rekoa duri na 35-ta nedela.

Непосредна врска до пораките: 2114
25.8.2012 20:51:23   
nadbet
Marjam jas mislam da gi povtorish brisevite ama vo druga laboratorija. Imeno jas pred bremenosta imav klamidija koja koga napraviv bris na drugo mesto voopsto ja nemashe. Vo sekoj slucaj bidejki toa e nesto pomegu bakterija i virus vo sekoj slucaj poraboti na imunitetot so hrana i so c-1000 tbl obavezno sekoj den. Sto se sluci so cerviksot? Kako si sega?
Za ova infekcijata ne se sekiraj, ako ne smeesh da piesh antibiotik ima i vagitorii ke ti dadat nesto kako pr. Polyginaks.
So lesno!

Padme mila, ako e se normalno nema potreba od poveke brisevi, se pravay pred 32 gn samo ako ima simptomi na nekoja infekcija ili pak skrateno grlo na matka kako sto beshe i kaj mene pa pred serklaz morav da imam brisevi koi treba da se negativni.
Ne se sekiraj, nemash potreba od brisevi kaj tebe.
Inaki jas vlegov vo 20 gn i me zagrizuva malku toa sto ne go cuvstvuvam bebeto da mrda ili nesto. Vie koga go pocustvuvavte po prv pat?

(Одговор на членот marijam)
Непосредна врска до пораките: 2115
26.8.2012 10:51:39   
padme
Nadbet jas sum 19-ta nedela a bebusov pocnav da go cuvstvuvam od 17-ta nedela nesto kako da te stipe vnatre, znaci nemozam da stavam raka na stomak pa da go osetam toa ne, nego samo stipenje odvnatre i toa ne go cuvstvuvam postojano nego od vreme na vreme ponekogas ako sedam i stanam naglo imam strasno grcenje i bolka vo stomakot duri me svitkuva.

Непосредна врска до пораките: 2116
26.8.2012 13:40:46   
new york
jas sum spored ciklus 18 nedela i 6 dena, a bebevo go merat do sega 5-6 dena pogolemko. pocnav da go custvuvam od pred nekolku dena,nekoi denovi poveke nekoi pomalku. i bas go custvuvam go da ripka i ako ja stavam rakata na stomak se oseka kako blago udiranje. i maz mi ednas uspea da go fati da go oseti. inaku doktorkata mi rece deka se oseka najcesto posle 20 nedela, taka da ne se plasi i ako pokasno go osekas. jas ako ne go osetam podolgo vreme odma film si pravam, sto go nema sega..nikako ne si user posted image inaku dole me boli cela karlica koga stanuvam ili koga treba da se svrtam od edna na druga strana. sto ke bide do kraj ne znam..user posted image pijam i cefaleksin, posto me fati nastinka plus mi najdoa bakterija vo mokraca. i mnogu se sekiram sto go pijam, iako me ubeduvaat deka se piel vo bremenosta i skoro site drugarki mi vikaat deka piele nekakov antibiotik vo bremenosta..ama sepak mislam mi e. da ve prasam edno glupavo prasanje..malku mi e sram ama...koga odam vo golemo wc ponekogas moram da se napnam malku..dali toa mu steti na bebeto? pisete i ke si turkame tuka zaedno user posted image

(Одговор на членот padme)
Непосредна врска до пораките: 2117
26.8.2012 17:08:52   
padme
New york ne ti glupavo prasanjeto i jas bi go postavila istoto bidejki i jas isto kako tebe duri ne napnuvam mi e strav nesto da ne prokrvaram ili takvi gluposti vo glava mi se motaat neznam ni jas dali moze ili ne a pocesto i jas imam problem so odenjeto vo wc iako jadam ovosje mnogu i pijam mnogu voda sepak pak imam problem

Непосредна врска до пораките: 2118
26.8.2012 17:53:31   
meU87
И јас до минатата недела пиев Цефалексин. Другарка ми три пати пиеше во текот на бременоста.
Инаку за напнувањето, и мене ми беше шубе. Но, мислам дека се додека е мало, не некое страшно напнување не би требало да претставува проблем, а и додека не се осеќаат болки.
Јас ептен имав опстипација, па пиев компот од сливи, ставав чепчиња, за да одам полесно, да не се напнувам многу. Од 19н почнав со магнезиум и од тогаш да не се урочам немам проблем, само си излегува user posted image

(Одговор на членот padme)
Непосредна врска до пораките: 2119
26.8.2012 18:02:59   
new york
a be jas generalno sekoj den odam vo wc ama moram da napnam ponekogas. ednas i doktorkava sama mi spomna, nemoj da si pravis film deka nesto ke mu stane od napnuvanje. bolje da odis vo wc nego da go vrakas nzad vo crevata, se pravelo poveke pritisok na matkata ako se polni crevata. meU87 da te prasam kolku dena gi piese cefaleksinot? mene 10 dena mi go prepisaa zaradi bakterijava, po 1 na 12 saati. si vikam da ne e mnogu be 10 dena user posted image a na drugarkati bebeto ok bese iako piela antibiotik?

(Одговор на членот meU87)
Непосредна врска до пораките: 2120
26.8.2012 18:05:13   
new york
inaku jas pijam magnezium uste od 8 nedela, po 300 mg navecer. ne se osekam nisto porazlicno od nego

(Одговор на членот new york)
Непосредна врска до пораките: 2121
26.8.2012 18:25:22   
Ikana
Женски не се плашете, не е страшно што ви препишале антибиотик, подобро да се исчисти бактеријата отколку да предизвика компликации. Мене во последно тромесечие толку антибиотици ми нашибаа, мислам дека се претворив во црвено бела капсула! А тек после царскиот рез...ухуууууу.......слушајте си ги докторите, ако нешто не ви штима одма второ па и трето мислење и уживајте!
За запекот пробајте сварите неколку суви сливи во вода и испијте ја водата а потоа изедете ги сливите.

Непосредна врска до пораките: 2122
26.8.2012 21:11:02   
meU87

ИЗВОРНА ПОРАКА: new york

a be jas generalno sekoj den odam vo wc ama moram da napnam ponekogas. ednas i doktorkava sama mi spomna, nemoj da si pravis film deka nesto ke mu stane od napnuvanje. bolje da odis vo wc nego da go vrakas nzad vo crevata, se pravelo poveke pritisok na matkata ako se polni crevata. meU87 da te prasam kolku dena gi piese cefaleksinot? mene 10 dena mi go prepisaa zaradi bakterijava, po 1 na 12 saati. si vikam da ne e mnogu be 10 dena user posted image a na drugarkati bebeto ok bese iako piela antibiotik?

Cefaleksin piev edna doza, za 8dena. So drugarka mi se beshe ok, kako i so bebeto, fala Boze.
Inaku za magneziumot da odgovoram , pijam 2x350mg na den. A primetiv deka kombinirano so poveke tecnost, za vo vc e pesna user posted image

Непосредна врска до пораките: 2123
27.8.2012 11:13:34   
marijam
Drushki moi ,ne se sekirajte... ako nekoj ispil antibiotici poveke od site toaq sum jas... piev ednas cefaleksin edna doza , pa 1 gram sumamed, pa vo 20 nedela pak sumamed 4 grama i do pred edna nedela 10 dena ospen .... pobudalev ,sega pak mi najdoa bakterija ama doktorot rece dosata e veke sto saka neka bide ke vidime pokasno vo 34 nedela .
Sega za sega bebco e ok pa so gospod napred ,kako sakal toj da bide neka bide .pozdrav do sitee!!!

(Одговор на членот meU87)
Непосредна врска до пораките: 2124
27.8.2012 13:01:55   
new york
marijam ajde so lesno neka ti e, samo bebcinjava da ni se dobro, se ke se istrpi. mene me fati viroza i mi se pokaci toa crp na 3,9 a trebase pomalo od o,5 i odma mi dadoa cefaleksin. po 5 dena kontrola mi padnalo na 0,6 i mi vikaat uste 5 dena ke go pies pa pak kontrola na crp. plus i bakterija vo mokraca mi nasle. taka da i jas sum ko tebe so trista gluposti. toa deka na trudnicive ni opaga imunitet i ne napagaat bakterii polesno. jas ne da se pazam, od doma ne izlagam sto se vika, non stop se mijam po sekoe odenje vo wc, za seks da ne zborime ne mi paga na kraj pamet, ama ete. toa so klamidijata probaj so vaginaleti, nemoj pak antibiotik, a znam deka se ispituva i preku krv. ke ti pokaze sigurno dali ja imas. kaj nas ednas na mm mu ja najdoa na brisevi, jas pravam nema nisto.e kako e toa mozno ... pak napraviv po vtor brisevi, pak nisto, a kaj nego pozitivna. i napravivme preku krv vo adrialab i dvajcata i preku krv bese negativno i kaj dvajcata. taka da ne znam sto da kazam so bakteriive

(Одговор на членот marijam)
Непосредна врска до пораките: 2125
Страница:   <<   < Претходна страница  83 84 [85] 86 87   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  83 84 [85] 86 87   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Прашање.
пеперутка16

Дали некој од вас чува крави? Ако е така, што правите со млекото? Не се шалам, сериозно прашувам, не знам што да правам со млекото?