|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: [1] 2   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   ПМС
31.7.2009 20:59:47   
Еца
ПМС или предменструалниот синдром е збор на психички, физички и емоционални симптоми кои повремено ги мачат дури 80 отсто од жените. Кај 5 отсто жени, наводно, ПМС е толку силен што го попречува нормалниот ритам на животот. Ви пренесуваме мали совети за прва помошПрво ќе ги наброиме најважните симптоми на ПМС, односно дел од нив: чувствителни или потечени гради, вртоглавица, главоболка, грчеви, мачнина, повраќање, зголемување на тежината, желудечни тегоби, потечено лице, нозе, раце, раздразливост, потиштеност, депресија, промени на расположението, промена на апетитот, замор, неможност за концентрација, потење...
Кои се причините?
За ПМС се виновни осцилациите на хормоните: премногу естроген и променливо ниво на прогестерон. Можно е ПМС да е само последица на пречувствителноста на нормалните хормонски осцилации во женскиот циклус. Другата можна причина е што хормонските промени предизвикуваат промени во исхраната, а овие пак од своја страна недостиг на хранливи состојки.
Исхрана и вежбање
Осцилациите можат превентивно да се ублажат со редовно вежбање, особено аеробно.
Корисни растителни хормони можеме да добиеме од сојата и во производите од соја и генерално во никулците од житарките. Секогаш одбирајте храна богата со влакнести материи, а оброците би требало да бидат помали и почести. Корисна е и исхраната богата со калиум: брокула, риба и мешункасти растенија.
Одбегнувајте кофеин, шеќер, натриум, сол и преработена, односно индустриска храна. Одбегнувајте и црвено месо и мрсна храна, оти тие го зголемуваат нивото на естроген, што го влошува ПМС.
Што да се зема дополнително?
Прикладните додатоци се калциум, магнезиум, витамин Б6 во случај на собирање вода во телото, Е витамин при чувствителни гради. Побарајте и наменски чаеви против ПМС во билните аптеки. Некои пак препорачуваат црно вино и чај од нане или камилица. Но со виното бидете внимателни оти може да предизвика главоболка и дехидрација, а тоа не ви е потребно.
АРОМАТЕРАПИЈА
Направете си купка со додаток на етерично масло од гераниум или рузмарин.
МАЛА ПОМОШ
ПМС може да значи дека се соочувате со збунетост, давате премногу значење на надворешните влијанија, не ги прифаќате женските процеси. Тоа може да се надмине со повторување на афирмацијата: "Го контролирам својот ум и својот живот. Силна сум и динамична жена. Сите делови од моето тело одлично функционираат."

Какви сте вие во период на ПМС?

Животот е убав за оние кои знаат да го живеат.
Непосредна врска до пораките: 1
   RE: ПМС
31.7.2009 22:50:08   
agnes77

ИЗВОРНА ПОРАКА: Elena

Какви сте вие во период на ПМС?

nešto kao

user posted image

baš katastrofalnouser posted image

(Одговор на членот Еца)
Непосредна врска до пораките: 2
31.7.2009 22:53:14   
Еца
user posted image user posted image user posted image Баш успеа да ме насмеешuser posted image

(Одговор на членот agnes77)
Непосредна врска до пораките: 3
6.8.2009 11:54:49   
mami
мојов ПМС после породувањето ке ме однесе во очај..луге неподнослива сум си сама на себе а камоли на останатите. Еве денес почнав да плачам зошто неможев да си ја испеглам сукњата а доцневме на работа. Со мм се караме кога сум во ПМС и тоа најчесто за глупости, а незнам како да му го објаснам тоа и дали ке ме сфати дека е посилно од мене. Пред бременоста немав никакви знаци на ПМС а после тоа ужас, како да ми се заврте се во телото наопаку

(Одговор на членот Еца)
Непосредна врска до пораките: 4
6.8.2009 12:06:59   
mimicka
Lele jas imav uzasen PMS pred da zabremenam pagav vo depresija placev za gluposti se karav so mm. Sega neznam kako ke bide suste ne sum dobila po poroduvanjevo bidejki dojam no se nadevam nema da bide poloso user posted image

(Одговор на членот mami)
Непосредна врска до пораките: 5
2.10.2009 15:21:16   
Enika
PMS-drugata vo mene!!!uzasno najzuasno....druga licnost sum...i sekakvi misli vo glava mi e vrtatuser posted image

(Одговор на членот mimicka)
Непосредна врска до пораките: 6
2.10.2009 15:23:53   
profesorica
многу сум нервозна за време на ПМС и обично се расправам со секој за сешто, некоја внатрешна нервоза ме тера обично 3-4 ден по добивање, значи кога ми е при крај и тогаш ми помага само туш.

Има само едно најубаво дете на цел свет, и секоја мајка го има :))

(Одговор на членот Enika)
Непосредна врска до пораките: 7
2.10.2009 20:50:16   
Enika
luge PMS-ov me ubi sega....depresivna sum maksimum edvaj cekam da mi dojde zaso mislam deka ke se ubijamuser posted image user posted image user posted image

(Одговор на членот profesorica)
Непосредна врска до пораките: 8
3.10.2009 12:19:15   
mother 29
еве некои совети за безболен пмс
Здравите навики и здравиот начин на исхрана се особено делотворни при ПМС. Затоа, согласно стручните лица, ќе наведеме кој тип храна треба да го консумирате, а кој да го избегнувате за време на овој период.
ШТО ДА ИЗБЕГНУВАТЕ?
• Помалку алкохол и кафе за да се намалат уморот и нервозата;
• Многу солена храна, особено во втората половина од циклусот;
• Рафинираните шеќери и слатките се непријатели на женскиот организам. Во средината на циклусот треба да бидете особено внимателни при јадењето на слатките;
• Голем внес на црвено месо и млечни производи може да придонесат кон хормонска нерамнотежа и задржување на водата во организмот.
ШТО ДА КОНСУМИРАТЕ?
• Јадете житарки, зеленчук и овошје;
• Соја. Особено е делотворна при отстранување на хормонската нерамнотежа;
• Мисиркино месо, како одличен извор на протеини;
• Пијте од 2-3 литри вода, особено во вториот дел од циклусот;
• Вегетаријанска исхрана со ниско ниво на масти може да ги намали симптомите;
• Неизбежно додадете калиум, магнезиум и витамин Д.

Непосредна врска до пораките: 9
3.10.2009 12:19:51   
mother 29
јас јадам многу благо кога имам,дали и кај вас е така?

(Одговор на членот mother 29)
Непосредна врска до пораките: 10
3.10.2009 12:31:12   
Bogdancanka
и кај мене исто јадам благо како луда а и многу сум нервозна се ми смета....

Непосредна врска до пораките: 11
3.10.2009 12:36:11   
mother 29
a  башка цело време мислам на секс!и едвај цекам да дојдат последните деновихехехех добро, што ми трае 4 дена!

(Одговор на членот Bogdancanka)
Непосредна врска до пораките: 12
3.10.2009 12:40:18   
barbi
I jas isto jadam mnogu blago no sega eve za dva tri dena treba da mi dojde i ne mi se jade mnogu, tuku imam mnogu kiselina i kako da me trese groznica mozno li e da sum bremena ?

Непосредна врска до пораките: 13
3.10.2009 14:48:36   
kiki_riki
со физичките промени се справувам со б-комплекс, ама кај мене се јавуваат многу стравови, дури не реални, (почнувајќи од војна, природни неппогоди, да не им се случи нешто на децата и сл..) после гледам дека е глупаво ама, како да се справам со тоа???

ne pravi go na drugite ona sto ne sakas tebe da ti go pravat

(Одговор на членот barbi)
Непосредна врска до пораките: 14
3.10.2009 19:50:14   
Enika
ja so se se rpavuvam za vreme na pms kaj i da e ke pocnam i za imeto da baram reshenie :Dinace pred dobivanje jadam so fatam ko vreka bez dno sum....ne gleam dal e blago ili soleno mesham se a som dobijam gubam apetit sekundarno:Dda mu se snevidam u ritamot nash ova e neverojatno niz sto ne pominuvame a use i se zalata muzive od nasuser posted image

(Одговор на членот kiki_riki)
Непосредна врска до пораките: 15
22.12.2009 16:19:58   
Еца
Вие можете да ги ублажите симптомите на ПМС со промени во исхраната и вежбањето. Еве неколку совети како да го направите тоа.

-Внимавајте на исхраната.
*Јадете мали порции, но почесто во текот на целиот ден. Така ќе го редуцирате подувањето на стомакот и ќе се чувствувате сити.
*Избегнувајте алкохол и кофеин.
*Ограничете го внесувањето на сол и солени храни, за да го избегнете задржувањето на течности во телото.
*Внесувајте храни богати со сложени јаглехидрати како овошје и зеленчук.
*Јадете храна богата со калциум.
*Информирајте се кои се препорачаните дневни потреби од витамини и минерали и внесувајте ги.

Вежбајте редовно.
Неколку дена во неделата вежбајте аеробик, возете велосипед или пешачете, барем по 30 минути. Со ќе си го подобрите здравјето и ќе избегнете симптоми како депресија и замор.

Намалете го стресот.
Обидете се да си обезбедите доволно сон. Можете да практикувате јога за да се релаксирате и да го редуцирате стресот. Масажата исто така ќе ви помогне да го постигнете тоа.

Непосредна врска до пораките: 16
22.12.2009 20:13:58   
mami
Кога ке размислам, пред да останам бремена, бев нон стоп на планина, со точак низ град, во движење, имав рекреација- можеби затоа не се чувствуваше ПМС-от. А сега сум почесто дома, со Лука, иако трчам по него нее тоа како класично качување на Врв Водно и целата таа енергија, најчесто негативна, си го прави своетоuser posted image

(Одговор на членот Еца)
Непосредна врска до пораките: 17
27.1.2010 10:42:23   
mami
еве почнува, стомакот денес ке ми прсне, ме боли ужасно. Некоја нервоза ме фатила, поспана сум, а да не зборам колку многу гладнаuser posted image аман да добијам и да се нормализирам

(Одговор на членот mami)
Непосредна врска до пораките: 18
29.1.2010 10:56:58   
profesorica
Банани и круши против предменструален синдром

Менорагија или преобилна менструација е синдром што во народот се регулира со листови од малина. Билкарите препорачуваат да се почне со користење една недела пред почетокот на менструација и да се продолжи додека трае.

Доколку е потребно, да се повтори. Исто така, кај преобилна менструација помага и витаминот Ц, што го има во семето на сусам и во путерот од сусам, а помагаат и биофлавоид, (хељда,кора од цитрусно овошје,грозје,вишна ,капина).

user posted image
Болни менструации

Дисменореја или болни менструации варираат од лесна непријатност до силни болки и грчеви. За болката, понекогаш одговорни се половите преносливи болести, но во повеќето случаи грчевите се предизвикани од воспаление, отекување и напнатост во матката. Треба да се избегнува сол,шеќер и преработена храна, а да се јаде храна богата со калиум и тоа секој ден:банани, сушено овошје, портокали, дињи, моркови, компири и зеленчук со зелени листови. Поради витаминот А кој ја намалува напнатоста, се консумира темнозелен зеленчук и портокали. Поради високата концентрација на калциум што ги отстранува грчевите се јаде зобена каша, брокула, магдонос (свеж или како чај), бразилски ореви, бадеми и морски алги. И чајот од џумбир исто така брзо ги отстранува грчевите. Може и да се џвака свеж корен од ѓумбир.

Има само едно најубаво дете на цел свет, и секоја мајка го има :))

(Одговор на членот mami)
Непосредна врска до пораките: 19
18.2.2010 8:58:28   
Katuska
Се приклучувам на групата, и јас само си плачам како ненормална за се, јадам како луда, и ужасно ме болат  нозете од колковите до стапалото, посебно последните денови пред да добијам, цела вечер ме вртат.user posted image  

(Одговор на членот profesorica)
Непосредна врска до пораките: 20
18.2.2010 9:35:39   
topce
јас немам никакви проблеми ама баш никакви пред да добијам. значи ни болки ни вртоглавици ништо тоа ми е наследено од мајка ми. арно ама многу сум лоша на зборови и многу лесно можеш да ме испровоцираш затоа околу мене тој период сите се толерантни и фини user posted image user posted image user posted image

(Одговор на членот Katuska)
Непосредна врска до пораките: 21
18.2.2010 9:38:26   
caci20
Pred da ostanam bremena nisto. Otkako se porodiv do sega mnogu tesko, so naduenost, razdrazlivost, depresija, bolki vo stomakot. Sum primetila deka zavisi i od godisnoto vreme. Letno vreme ne ni osekam.

Zivej kako sto mozes koga veke ne mozes kako sto sakas... vazno zivej...

(Одговор на членот topce)
Непосредна врска до пораките: 22
18.2.2010 9:43:37   
Tanja K.
Jas i pred da se ostanam bremena i otkako se porodiv so dve deca,nemam nikakov problem.Neznam sto e bolka kako sto ima slucaevi sto sum slusala.Sekogas mi e tocno na 28 dena.Samo da ne se zarecam.Pu-puuser posted image user posted image user posted image

(Одговор на членот caci20)
Непосредна врска до пораките: 23
18.2.2010 9:48:36   
April
еве сум јас во период на ПМС user posted image

user posted image

(Одговор на членот Tanja K.)
Непосредна врска до пораките: 24
18.2.2010 9:50:01   
ripce
ИЗВОРНА ПОРАКА: April

еве сум јас во период на ПМС user posted image

user posted image

и јас!user posted image user posted image user posted image

"Кога сте мајка никогаш не сте сами во своите мисли. Мајката секогаш мора да мисли два пати, еднаш за себе и еднаш за своите деца."

(Одговор на членот April)
Непосредна врска до пораките: 25
Страница:   [1] 2   Следна страница >   >>
Страница: [1] 2   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

/
Jana9

Dali ja jadat hranata vo gradinka vasite deca?

Da (100%)

Ne (0%)

Број на сите гласови: 4

Фала на гласовите. Гласавте веќе на сите актуелни анкети. Можеш да направиш своја анкета!