blue_blue -> RE: Амниоцинтеза (6.10.2010 12:43:12)
|
Не сум гинеколог така што не можам стручно да ти кашам, ама од искуство, од тоа што читав и што ми кажале други мајки и од тоа што ми го кажа мојот гинеколог ти ги сумирам ризиците од амнио: 1. може да добиеш инфекција ако иглата не е стерилна, па тоа да доведе до спонтан 2. може плодот да се повреди со иглата 3. може да дојде до течење на плодова вода 1. ова е стварно скоро невозможно да се случи во денешно време особено ако правиш амнио во приватна болница, ама сигурно и во ГАК за тоа стерилни игли имаат 2. ова исто е скоро 0 веројтано пошто стварно треба докторот да е идиот - пошто се гледа се на ехо, сестра има која го трга плодот на една страна а докторот од другата зема вода со иглата (ќерка ми едната, на пример ја шутна иглата со ноџето, ама тоа не е ништо страшно) 3. Ако дојде до течене на плодова вода гинекологот ми рече дека тоа не е опасно пошто истата се обновува, ќе ми даде некои лекови и ќе треба да мирувам неколку дена и после ќе се обнови Нема докази дека случаите на спонтани по изведена амнио цинтеза се должат на амниоцинтезата, односно тие најверојтано би се случиле и без изведена амнио цинтеза пиради некои малформации на плодот или проблем со зидот на матката на мајката или некој десета причина. Само со амнио со 100% сигурност се утврдува даунинг и мислам уште 3 други хромозомски нарушувања кои доведуваат до слични пореметувања како даунинг. Сите друри испирувања (и нухален набор мерење, и Присца тест и 4Д ехо) не одредуваат 100% хромозомски нарушувања Се надевам ова ти помогна, па одлучи си што ќе правиш ИЗВОРНА ПОРАКА: ekicka Ima 36 godini i sum bremena so vtoro dete 13 nedela.pravev priska i rizikot e mnogu mal naborot e 1,7mm mojot gunekolog mi preporaca deka ne mora da pravam amnio megutoa na GAK mi preporacaa deka podobro da napravam(edinstveno zosto imam 36).Jas licno nesakam zosto rizikot od spontan e 2 pati pogolem otkolku rizikot da rodam so daun(taka na klinika mi objasnija).ovde na forumot citam geneticari vakvi takvi...dali ima nekoj postrucen(ginekolog) clen na forumov sto bi mi objasnil kako da ja razresam dilemava dali da prezemam nesto ili ne?postoi li nekoj drug test sto bi mozela da go napravam pred da pomine periodot za amnio?Dali so Dopler vo 20 nedela moze da mi kaze nesto poveke?Maticniot ginekolog mi nema dopler i koga go prasav kade da pravam se ogradi od odgovor pod izgovor deka moze nema da sum zadovolna i posle nego ke go okrivam.zosto se pravi 4d eho sto se otkriva so nego i dali sega ako go napravam ke mi pomogne polesno da se odlucam?????Vo familija od niedna strana nemame nekakvi genetski poremetuvanja i slicno.Totalno sum zbuneta i malku obeshrabrena iako celo vreme vo sebe si mislam deka se e vo red so bebevo[sm=smiley1.gif] HELP!
|
|
|
|