vezilka RR -> RE: Аминоцинтеза (13.12.2013 13:07:50)
|
Ете вака, јас бев денеска и прво кога и кажав на докторката дека индикација за амниото ми се годините (а имам 35) веднаш негодуваше. Ми кажа дека според најновите сознанија, а и според нашите стандарди, граничната возраст е поместена на 37, заради се поновите апаратири за скрининзи, и сознанијата дека годините не се толкав фактор на ризик колку што се мислело порано. Ми направи скриниг и ми рече дека имало петнаесетина точки при скринингот кои се следат и доколку некои од нив се поикажат дека не се совпаѓаат со стандардните показатели, тоа е индикатор за амнио. Кај мене сите точки беа во ред. Не виде ништо сомнително на скринингот. Уште ми рече дека само во 10% се случувало, на скринингот да има совршено добра слика, а сепак да се роди дете со аномалија, но таа аномилија била ептен мала, скоро и неприметна (односно со тоа лесно се живеело). И нејзината препорака беше, бидејќи годините не ги гледа како фактор, немам во фамилијата такви случаи, имам совршена слика на скринингот, дека не препорачува амнио. Дополнително не препорачува амнио бидејќи имам покачени вредности на АФА и хемостаза, кои при зафатот го зголемуваат ризикот од искрварување и спонтан. Сепак, ми рече дека 100% не може да тврди ништо и дека конечната одлука треба сама да ја донесам. Доколку сепак сакам, да ја прекинам терапијата со аспирин најмалку пет дена пред зафатот и да презакажам.. Иначе следен чекор ми предложи уште еден скрининиг во 20 недела каде би се видела уште една точчка на ризик во мозокот која сега не е развиена, и доколку таа покаже аномалии, веднаш би направиле и амнио. Сега пак сум на почеток..
|
|
|
|