RE: Паричен надоместок (Целосна верзија)

Форум >> [Партнерство] >> Финансиски дилеми околу родителство

Порака

sitalia -> RE: Паричен надоместок (14.11.2011 8:41:55)

zdravo na site. imam uste malku do krajot 23.11 mi e posleden termin. Me interesira dali ima nekoj so povisoki primanja koi dobil skoro resenie za porodilno boleduvanje za da razmenime iskustva i soznanija. Ova pred se bidejki vo 2012 ke bide porodilnoto ograniceno na 3 prosecni mesecni neto plati, a za 2011 e na dve, pa kako pisuva vo resenieto. Mnogu raboti za mislenje na kraj na sto poprvo da misli covek. Uste ednas pozdrav.

majmunce -> RE: Паричен надоместок (15.11.2011 17:11:57)

AJDE MAMICKI PISUVAJTE KAKO STE SO PARICKI OVOJ MESEC IMA LI NEKOJ DOBIENO MENE POSLEDNO MI PUSTIJA NA 19.OKTOMVRI ZA MESEC JULI

ZA AVGUST EVE CEKAM AJDE MALKU DA SE OSVEZIME SO PARICKI .........

majmunce -> RE: Паричен надоместок (15.11.2011 19:48:59)

LELE dali slusnavte deka ke plakame personalec so go zemame porodilnovo i plus zatoa so go docnat i zatoa sto preiga vo narednata godina mene mi zavrsuva sea na 26 noemvri ama ne mi se isplateni uste 4 meseci taka da do fevruari onamu ke ja preminam godinatA I KE ME ODANOCAT\
SO NEMA PO VEKOV LELEEEEEEEEEEEEEEE NAMESTO REDOVNO DA SI GI ISPLAKAAT SE KE BIDE VO RED I OD fzo SE CUDEA DIREKTORKATA NA SITEL JA SLUSAV NEZNAE NISTO I DEKA TOA GO PRAVI UJP

STO ZNAETE ZA OVA
[sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif]

Natuska85 -> RE: Паричен надоместок (15.11.2011 21:53:23)

Родилките ќе треба да платат данок поради доцнење на парите од фондот

Доцнењето на парите од фондот за породилно, им донесе сметки на родилките за плаќање на донок. УЈП деновиве испратила писма до сите родилки кои отсуствувале во текот на 2009 и 2010-та година дека треба да платат персонален данок бидејќи парите ги добиле по истекот на календарската година.
Охридскиот портал Охрид 1, објави сметка на родилка која треба да плати данок на управата од речоси 1,400 денари. Од фондот за Сител велат дека не се запознаени за ваков случај. Ниту им е јасно зошто упрвата испраќа даночни решенија до родилките кога се работи за боледување. Од управата за Сител велат дека персоналниот данок е утврден според остварените приходи исплатени од страна на работодавачите или фондот за здравствено осигурување, па така исплатата од фондот која се префрла во наредната година влијае на утврдувањето на данокот, односно задоцнетите месеци од страна на фондот треба да се оданочат, а тој данок во случајот треба да го платат родилките.
извор: Сител

miana -> RE: Паричен надоместок (16.11.2011 12:04:00)

ДВОЈНО ОДАНОЧУВАЊЕ ПОРАДИ НЕФУНКЦИОНИРАЊЕ НА ФОНДОТ ЗА ЗДРАВСТВО Родилките казнети оти им доцнела платата [image]http://vest.com.mk/WBStorage/Articles/3603FFB5FE58AC45B320325A90C90E88.jpg[/image]Управата за јавни приходи деновиве испорачала решенија персонален данок на доход да платат и мајки што минатата и предминатата година биле на породилно боледување. "Неколку месеци додека бев на породилно боледување и чував бебе бев оставена без денар, а сега уште државата бара за парите што ми беа исплатени со задоцнување и данок да и Платам", револтирано реагира жена која добила даночно решение реагираат дека неколку месеци додека биле на породилно и чувале бебе биле оставени без денар, а сега државата од нив бара и данок да платат за пари кои им следуваат по закон. Во УЈП објаснуваат дека во овие случаи со парите од по­ро­дил­но­то бил надминат лимитот за лично ослободување кај персоналецот. Родилките место во текот на една календарска година да добијат 12 пла­ти, за колку што важи ослободувањето од околу 80.000 денари, по­ра­ди задоцнетите исплати од Фондот за здравство, во една година зе­ле повеќе од 12 плати. "Пер­со­нал­ни­от данок на граѓаните УЈП го утврдува на годишно ниво, од­нос­но на приходите кои граѓаните ги оствариле и им биле исплатени во те­кот на една календарска година од работодавците. Во кон­крет­ни­от случај, станува збор за породилното боледување исплатено од Фон­дот за здравствено осигурување. Ако Фондот извршил задоцнети ис­пла­ти кои се префрлени во наредна календарска година, тоа влијае и врз ут­вр­ду­ва­ње­то на данокот и користењето на годишното даночно ос­ло­бо­ду­ва­ње по основа на плати. Наједноставно кажано, за секое префрлање на ис­пла­ти на приходи во наредната година, граѓаните го губат правото на ко­рис­те­ње на даночното ослободување", вели Весна Новаковиќ, портпарол на УЈП.
Ова значи дека мајките не само што биле без пари онолку месеци колку што Фондот им доцнел со исплатата на породилното туку сега ќе треба да пла­тат и дополнителен данок на тие пари.
Фон­дот за здравство и вчера тврдеше дека не доцнат со исплатите на по­ро­дил­ни­те боледувања. "Во 2010 година запазен е законскиот рок од 60 дена за исплата на по­ро­дил­ни­те, а од март 2011 година исплатите се за помалку од 30 дена или, по­точ­но, парите ги исплаќаме месец за месец. Ние не можеме да се ме­ша­ме во методологијата за пресметка на даночната основа ниту во работата на Управата за јавни приходи", вели Бранко Аџигогов, портпарол на Фон­дот за здравство.
Во Министерството за финансии велат дека го увиделе проблемот и оти со измени на Законот за персонален данок на доход тој ќе биде надминат. "Новиот закон ќе ги опфати сите вакви случаи од 2011 година па натаму", изјавија од Министерството.
Значи, сите мајки што добиле решенија за персонален данок ќе мора да ги платат.
Е. Ангеловска

miana -> RE: Паричен надоместок (16.11.2011 12:05:06)

Namesto fondot da ni plati kamata sto ni docni- uste i danok na tie pari..Pa golemite pari ke gi zimame pa i personalec da plakame..Svasta

sofijadaniel -> RE: Паричен надоместок (16.11.2011 14:45:27)

Zdravo na site!
Nova sum na forumov i sakam da Ve prasam sto e potrebno za da ostvaris pravo za nadomestok za porodilno?
pozdrav

Emanuelapp -> RE: Паричен надоместок (16.11.2011 14:53:24)

Епа вака работам во приватна фирма и јас ги водам породилните одсуства значи вака мајката треба да има работен стаж од најмалку 6 месеци и за истите да се платени комплет придонеси,  другите процедури си ги брка фирмата каде си била пријвена

Luci -> RE: Паричен надоместок (16.11.2011 14:54:30)

Здраво sofijadaniel и добредојде на Рингераја[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/rozica.gif[/image] За да оствариш право за паричен надоместок за породилно е потребно да имаш 6 месеци непрекинат работен стаж во фирмата, мислам на тоа да бидеш пријавена.
ИЗВОРНА ПОРАКА: sofijadaniel

Zdravo na site!
Nova sum na forumov i sakam da Ve prasam sto e potrebno za da ostvaris pravo za nadomestok za porodilno?
pozdrav

miana -> RE: Паричен надоместок (16.11.2011 14:56:17)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Emanuelapp

Епа вака работам во приватна фирма и јас ги водам породилните одсуства значи вака мајката треба да има работен стаж од најмалку 6 месеци и за истите да се платени комплет придонеси,  другите процедури си ги брка фирмата каде си била пријвена

A zosto jas znam deka treba najmalku godina dena ??Ova so 6 meseci bese pred nekoja godina.,sega znam 1 godina....

miana -> RE: Паричен надоместок (16.11.2011 14:57:26)

Majkami e smetkovoditel i e upatena vo ovie raboti a eve i od kaj mene na rab mo vikaat minimum 1 godina...Ova za 6 meseci da ne e nesto najnovo???

Emanuelapp -> RE: Паричен надоместок (16.11.2011 14:57:57)

Мами4ки  штотуку се јавив во ФЗО ! Мене ми немаат исплатено за месец Август па ми рекоа дека ФОНДОТ немал пари и да чекам до крајот на наредната недела фала богу што почнав на работа па ми стигна плата [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Emanuelapp -> RE: Паричен надоместок (16.11.2011 15:00:47)

Не не ако си работела една год.  во образецот НП1 се пополнуваат сите и се вади просек од тие 12 месеци.  Значи тоа 12 месеци е важно само за просекот.

miana -> RE: Паричен надоместок (16.11.2011 15:10:52)

Pa ako nemas 12 meseci - kako ?

I sega po najnovo ne se popolnuva NP...
Se nosi samo boleduvanje,izvod od bebeto,kopija od transakciska na majkata i kopija od licna karta i zdravstvena kniska na majkata + se popolnuva baranje na salter vo koe sto ima podatoci i od soprugot....Znaci ova vi se NAJSIGURNI Informacii i najnovi..Sega se javiv kaj nas u finansii i mi kazaa a i majkami go tvrdi istoto...

Emanuelapp -> RE: Паричен надоместок (16.11.2011 15:18:56)

Значи треба најмалку 6 месеци ама ако имаш повеќе ги земаат во предвид и другите месеци до една година. А да тоа со НП 1 така е па пред една недела се вратив на работа од породилно и уште сум навикната на старите документи [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/jezicek.gif[/image]. Сега ФЗО се поврза со УЈП и нема потреба од купот документи што го носев до пред една год. 

miana -> RE: Паричен надоместок (16.11.2011 15:25:36)

Jas posledno sto znam e minimum 1 godina..Sega mi e nezgodno pak da vrtam vo smetkovodtsvo da prasam a majkami pak e na seminar nadvor od drzavava...Aj bas proverete i vie uste ednas...Nekako kako da sum sigurna deka treba minimum 1 godina.....

Emanuelapp -> RE: Паричен надоместок (16.11.2011 15:35:19)

Само што се јавив во ФЗО значи дефинитивно потребни се најмалку 6 месеци стаж [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

sofijadaniel -> RE: Паричен надоместок (16.11.2011 15:38:15)

Vi blagodaram na odgovorot no 6meseci nanazad od koga,od denot na poragjanje ili?

miana -> RE: Паричен надоместок (16.11.2011 15:41:04)

treba da imas staz najmalku 6 meseci na denot koga ke se porodis svakas???
Na primer vo treti  mesec da te prijavat i da rabotis uste 6 tamu trudna i ke mozes da ostvaris pravo za nadomestok....

Emanuelapp -> RE: Паричен надоместок (16.11.2011 15:43:34)

значи сега е се јаснооо [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image]

sofijadaniel -> RE: Паричен надоместок (16.11.2011 16:06:29)

Da jasno, Vi blagodaram, može li brojot na FZO?[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

jagodica -> RE: Паричен надоместок (17.11.2011 0:49:59)

dali ima zemeno nekoj za avgust mesec ? jas samo ednas imam zemeno i tolku samo za juli i eve pomina eden mesec a mi nemat nisto prefleno [sm=zmeden.gif]

majmunce -> RE: Паричен надоместок (17.11.2011 7:42:13)

nema pari eve nikoj i jas cekam za avgust

Мами4ки штотуку се јавив во ФЗО ! Мене ми немаат исплатено за месец Август па ми рекоа дека ФОНДОТ немал пари и да чекам до крајот на наредната недела фала богу што почнав на работа па ми стигна плата

strelec 8 -> RE: Паричен надоместок (17.11.2011 14:49:53)

сите што чекаат пари а не се од скопје има исплата денес за утре. значи пари ке се има упре после 16.00

Emanuelapp -> RE: Паричен надоместок (17.11.2011 15:28:02)

[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/bravo.gif[/image] Kako me faka lutina vaka li da gledame deca 1 i pol  mesec nemaat pusteno porodilno a sto ako toa ti e edinstvena egzistencija  c c c c ne e problem domasnite ke pomagaat kolku sto mozat ama ne e toa toa

Страница: <<   < Претходна страница  44 45 [46] 47 48   Следна страница >   >>