RE: Паричен надоместок (Целосна верзија)

Форум >> [Партнерство] >> Финансиски дилеми околу родителство

Порака

Natasa981 -> RE: Паричен надоместок (6.3.2012 21:06:47)

Ina1, da te prasam, ne razbrav dobro za ova max. iznos tri prosecni plati 61ooo, go korigirale zakonskiot maksimum ili..? Prasuvam za moja bratucedka, isto kako vas, nema seuste zemeno paricki

Ina11 -> RE: Паричен надоместок (6.3.2012 22:31:04)

Nata da, soglasno zakonot od 2012 zakonski max. e 3 prosecni plati, sto znaci nekade okolu 61.000 denari

jasmina1985 -> RE: Паричен надоместок (7.3.2012 12:56:40)

mamicki dali denes ke ima boleduvanj,penziite eve gi dadoa,nas ne zaboravija[sm=smiley19.gif]

jagodica -> RE: Паричен надоместок (7.3.2012 23:34:35)

nema nisto ni denes [sm=smiley13.gif]

sitalia -> RE: Паричен надоместок (8.3.2012 11:55:57)

srce junacko neizdrzav da ne proveram smetka i pak nisto. tu rekov so ruzata i parite ke gi pustat. aj ima uste vreme moze ke ne izraduvaat. kako i da e na site zeni, soprugi, majki im go cestitam denesniot praznik i im posakuvam navistina da se izborat za svoeto mesto koe go posakuvaat i definitivno zasluzuvaat.

sitalia -> RE: Паричен надоместок (8.3.2012 12:52:56)

Ina11 ili strelec8 ako imate nekoja informacija daj shernete ja. ke ima ili ne isplata, odnosno koga planiraat da pustaat paricki.

ana bebe -> RE: Паричен надоместок (9.3.2012 12:25:08)

ni denes nema [sm=smiley13.gif]

minerva -> RE: Паричен надоместок (9.3.2012 12:43:01)

Go pustiv denes mm da prasa vo socijalno i mu kazale deka mojata presmetka e napravena uste na 29.02 i deka ili denes ili slednata nedela ponedelnik/vtronik ke ima pari. Jas iskreno mislam deka lazat, ocigledno e deka ovoj mesec nie sto sme so pogolemi iznosi ne` imaat skoknato namerno i najverojatno ke ni pustat pari zaedno so tie sto se nadvor od Skopje, t.e. ocekuvam nekade okolu 20-ti. Sramota, ne znam veke sto da kazam, za nisto covek ne moze na im veruva!

Devojki, sakav da ve prasam za resenieto za porodilno. Jas sum veke 4.5 meseci na boleduvanje, a uste ne mi stignalo resenie. Denes prasal i za toa mm mu kazale pusteno bilo. Istoto ova mi go kazaa i porano, a eve resenieto nikade go nema. I toa tetkata mu rekla deka ubavo se sekava deka go pratila, kako pa da ne, od tolku iljadi trudnici, bas na mene se sekava. Lazat susat kako cigani.

Prasanjeto mi e dali znaete sto treba da napravam za da mi dadat kopija od resenieto, bidejki mm prasal i mu rekle deka nemaat poima, rakovoditelkata ne bila tuka. Kako se iznervirav, neli e ova ednosalt_erski sistem, ne moze da ne znaat, ocigledno ne sakaat da kazat. So vakvoto nivno odnesuvanje se plasam samo deka namerno go docnat resenieto, da ako ima nekoja rabota za koja sakam da se zalam, da ne mozam, bidejki rokot za zalba e pominat. Osobeno sto sega so sumite treba da se promenat presmetkite, samo od toa mi e strav, deka na ovoj nacin ke probaat da eskiviraat. Dali znae nekoj kako da si dobijam kopija od resenieto? Jas sekako ke odam vo ponedelnik da gi dignam na kloci, me interesira dali postoi nesto sto treba da go znam predvreme.

sitalia -> RE: Паричен надоместок (9.3.2012 18:29:04)

minerva prvo i osnovno ne se nerviraj za zabe (ne se skldisuvaj). jas ne go dobiv resenieto ama uspeaa da mi dadat terk kako izgleda. rekle deka nemaat resenija prateno od damna i imale kupista. no vo resenieto nema nisto so sto moze da ne ni isplatat spored clenot 16 mislam bese no stav 2 ili 3 koj voopsto ne e ni citiran vo resenieto. vo nego stoi kolku ti e 100 % plata no izrazena vo 176 ili 173 rabotni casa mesecno i vrednosta na casot. se nadevam deka dobro objasniv. taka da spored resenieto nema na sto da se zalime i ako ni isplatat pomalku bidejki nikade ne se povikuvaat na cletot odnosno stavot koj go regulira toa. E sega koga ke bide isplatata neznam. Ako ima nekoj info neka kaze ama kako sto rekov jas ednas izgleda ke fati 15ti.

Ina11 -> RE: Паричен надоместок (9.3.2012 18:59:06)

Decki eve me i mene. Bev u guzvi. Najavi za isplata nema. Prasav luge tamu, mi rekoa deka nema najavi ke me izvestat koga ke ima isplata i odma ke vi pisam. Jas rekov deka toa e idiotizam od administracija nikoj ne mi veruva. Veke pocna nervoza da me faka, si imam obvrski, smetki a pari nema. Inaku resenie nemam dobieno ni jas sesute i ne znam ni dali ke dobijam. Oni samo neka isplakaat kako treba i navreme pa ne mora da prakaat resenie. Znaci definitivno Fondot ti e najkatastrofalna institucija. Lele jas da sum im tamu mislam deka ke gi postrojam za nedela dena. Samo tolku mi treba. Samo edna nedela. Uf. Inaku dzabe se nervirate, sum bila tamu i arogantna i drska i bezobrazna i sekako, dzabe. A toa deka lazat, da lazat i toa mnogu. Mene prvicno mi rekoa deka do vtornikot (sto pomina) sigurno ke ni isplatat na nas so visoki iznosi. I ako sto gledate i drugiot vtornik ke dojde pari nema. Jas stvarno mislam deka e vreme Nikola malku da gi podostavi doktorive i da se pozanimava so Fondot za zdravstvo.

Ina11 -> RE: Паричен надоместок (9.3.2012 19:00:56)

A da zaboraviv, i mene presmetkata mi e napravena na 29.02, a inaku site presmetki na porodilni koi iznesuvaa maximum bea zavrseni do 02.03

minerva -> RE: Паричен надоместок (9.3.2012 19:13:08)

Јас го пуштив мм пак да ми донесе пресметка. Се гледа дека е направена на 29.02 и сумата е ОК, барем од таа страна нема да имаме главоболки. Останува уште да пуштаат пари на време, што е mission impossible.

Добро е тоа што велите дека сумата на исплата не ја пишува во решението. Јас мислев дека таму барем ќе ги има сите пресметки и дека врз основа на тоа ќе може да се пишува приговор. Но сепак, треба да пуштат решенија. Не знам, јас сум човек што сака се` да си има црно на бело во однос на документација. Бидејќи во оваа држава, како што се докажало многупати, веќе ни потпис ни печат немаат тежина, а не пак зборот.[sm=smiley13.gif]

Ina11 -> RE: Паричен надоместок (9.3.2012 19:15:44)

Da da, vi rekov deka iznosite se OK, barem toa. Ama sto ako koga eve ne pustaat.

minerva -> RE: Паричен надоместок (9.3.2012 19:18:35)

Убаво велиш Ина, тоа е катастрофа од институција. Настрана нашите исплати, да не почнувам дека годишен буџет им е 500 мил. евра, а на кое дереџе е целото здравство. Ужас!

sitalia -> RE: Паричен надоместок (9.3.2012 20:07:19)

Of be Ina11 mislis deka e lesno da se stavat rabotite vo red vo nekoja administracija. najverojtno nemas raboteno vo takva. taman mislis na edno mesto si sredila na drugo se rasipalo, a da ne zborime za partiski pritisoci i ne go pipkaj ovoj i onoj. Aj barem imame dve pozitivni na edna negativna [sm=jezicek.gif]. Parite se tie, resenijata se vo red pa sega ke si plakame zatezna kamata ama znaes za nas ke recat pa imaat neka plakaat. Aj da ne pocnam da se nerviram na diskriminatorska osnova sega tolku od mene, drago mi e da Vi kazam bar sto ne sum sama vo seto ova.

ane/ -> RE: Паричен надоместок (10.3.2012 0:53:25)

Zdavo ringerajki, jas sum nova na forumot, iako ve citam uste od poodamna. Znaci od toa sto ve citam gledam deka ne sum edinstvana, no me vadat od takt onie od fondot.... ne mozam pojke... sekoj den im zvonam i nikoj ne se udostojuva da kreni slusalka, a koga im pisav taa gospozata mi veli deka im bile prezafateni liniite zatoa ne mi krevale, i me upati da se javam vo podracnata sluzba, no tamu mi rekoja deka sustre ne me ima vo kompjuter venesno. od togas i im pisav i zvonev ama popusto. inace na porodilno sum od noemvri ama seuste nemam dobieno ni denar[sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif]

miana -> RE: Паричен надоместок (10.3.2012 16:02:09)

mamicki moram da vi kazam deka vcera mnogu se iznenadiv koga ja otvoriv smetkata i vidov deka mi pustile paricki za dekemvri i januari Konecno veke !!!!![sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=smiley36.gif]

Pepelaska * -> RE: Паричен надоместок (10.3.2012 16:17:48)

ИЗВОРНА ПОРАКА: ane/

Zdavo ringerajki, jas sum nova na forumot, iako ve citam uste od poodamna. Znaci od toa sto ve citam gledam deka ne sum edinstvana, no me vadat od takt onie od fondot.... ne mozam pojke... sekoj den im zvonam i nikoj ne se udostojuva da kreni slusalka, a koga im pisav taa gospozata mi veli deka im bile prezafateni liniite zatoa ne mi krevale, i me upati da se javam vo podracnata sluzba, no tamu mi rekoja deka sustre ne me ima vo kompjuter venesno. od togas i im pisav i zvonev ama popusto. inace na porodilno sum od noemvri ama seuste nemam dobieno ni denar[sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif]

Ane,прво прашај во фирмата дали се однесени сите документи , и мене исто ми се случуваше, прашував ви фондот , а ми викаа нема документи кога излезе дека книговодителот воопшто не ги однел. А инаку пишувај им на мејлот кај што пишува контакт форма кратко и јасно директно прашај.Мене одма ми одговараа.

jagodica -> RE: Паричен надоместок (10.3.2012 19:09:18)

ima kaj nekoj drug paricki ili samo Miana se opari [sm=smiley36.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif] so zdravje da si gi trosis[sm=smiley36.gif]

ane/ -> RE: Паричен надоместок (10.3.2012 19:17:34)

сигурно се однесени документите ( до душа со закаснување но однесени се сигурно), се јавив и кај мене во фирмата и архивско бројче имам, но сепак ништо, само првиот пат кога им пишав ми одговори дека сеуште не се обработени и да се прејавам за 1 недела но од тогаш ништо поминаа веќе 3 недели, и не ми вракаат на маилот [sm=smiley13.gif]

Ina11 -> RE: Паричен надоместок (10.3.2012 19:30:19)

Kaj mene uste nema :( Ke cekam d sreda i ako ne pustat definitivno ke odam tamu da raspredasam malku! Ako nisto drugo nervozata da ja ispraznam. ane a ti od Skopje si?

ane/ -> RE: Паричен надоместок (11.3.2012 14:58:54)

Jas sum od Bitola, no firmata mi e skopska, taka da i jas sum preku skopski fond, i posto mi e daleku mozam samo preku telefon ili preku e-mail da kontaktiram. Da bev prku bitolski fond do sega 100 pati ke imav otideno direkno vo fondot no vaka nisto [sm=smiley13.gif]

miana -> RE: Паричен надоместок (11.3.2012 17:08:43)

ИЗВОРНА ПОРАКА: jagodica

ima kaj nekoj drug paricki ili samo Miana se opari [sm=smiley36.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif] so zdravje da si gi trosis[sm=smiley36.gif]

fala fala aj pa i kaj vas neka bide sto pobrzo ...

mamicki -> RE: Паричен надоместок (11.3.2012 17:32:41)

Za eden mesec se vrakjam na rabota, a isplateni mi se, od mozni 7 [sm=jezicek.gif] 5 nadomestoci za porodilno boleduvanje, i uste dve sto kje treba da gi cekam... ete mi go godisniot odmor koj celo semejstvo go istrpevme [sm=zmeden.gif] Mizerno! Na boleduvanje ostanav vo juli, prvi pari vidov vo oktomvri... sramota nevidena! A da bev, po nekoja slucajnost, samohrana majka? Zidovi li kje grizevme so bebeto?

Ina11 -> RE: Паричен надоместок (11.3.2012 18:01:30)

miana so zdravje da si gi trosis pa valjda i nie ke se izraduvame nedelava :) mamicki, e toa nekogas i jas se prasuvam, sto so samohranite majki koi cekaat pari od porodilno [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Страница: <<   < Претходна страница  66 67 [68] 69 70   Следна страница >   >>