Палешка РР
|
Јас само што се вратив од совет кај логопед. Миа сеуште бебешки ги изговара некои зборови и не користи в на почеток на збор. Мислев дека има потреба од работа со логопед (има 3 години 5 месеци) Логопедот ми објасни дека е тоа нормално во текот на развојот на говор кој трае до 4-та година. Од три ипол до четири години треба да се развијат согласките г, к, т, д, што се развиени кај неа и активно ги користи. По 4-та година се развиваат с, ж, ѕ, ц, ш, џ..кај Миа не се развиени само џ и ж. Значи се` се смета за нормална развојна фаза на говор до четвртата година...важно е детето да соработува, да не е повлечено и да прифаќа тоа што му се зборува. Ако и по четвртата година продолж бебешкиот говор тогаш треба помош. Овој совет го добивме: да инсистирам на правилен изговор, макар и со уцена, на пр. додека не речи вода да не и давам вода (се разбира не до бескрај ) Тој глас што не го изговара да се инсстира на него, пр. вввввввввввввввввввввввввввода, вввввввввввввввввввввввоз, ввввввввввввввазна. Прашав и за р и л...ми рече дека важи истото, пр. рррррррррррррррррррррррррррррррратка, ррррррррррррррррррррррррррамо, рррррррррррррррррррррррррека, лллллллллллллллллллллллллллллллллллллллета, ллллллллллллллллллллллллллллллето Тоа беа советите. Малку сум подранила јас, ама ако...да не пропуштиме нешто.