blue_blue -> RE: мама на две, три , четири одеднаш (30.3.2010 23:55:15)
|
Zdravo Zingis, Kolku sto mozam ke odgovoram na tvoite milion prasanja :) Postavuvaj uste milion ako sakas kolku sto ke mi dozvoli vremeto ke ti odogovoram. Moite bliznacki imaat 19 meseci taka da veke imam dovolno iskustvo vo odgleduvanje na bliznaci. Od moja gledna tocka polesno e da se cuvaat bliznaci otkolku 2 deca na razlicna vozrast bidejki tie imaat razlicni potrebi a bliznacite pravis kako za edno taka i za drugoto. Sto se odnesuva do debeleenje - jas se zdebeliv vkupno 9 kg vo cela bremenost taka sto koga se porodiv imav pomalku kila nego pred da ostanam bremena. Decata se rodeni vo 38 nedela, celosno razvieni i sosem normalni deca, bea po 2kg i 800 grama (kako za sporedba - zenata sto lezese so mene rodi sin koj imase 3 kg). Taka sto se e individulano i ne se zamaraj voopsto kolku ke se zdebelis. Jas non-stop imav gadenje, ne mozev da jadam poveke od 1/2 kriska leb na edno jadenje, ednostavno ne sobirase vo zeludnikot, imav najlesna bremenost bez absolutna nikakva komplikacija, decata perfektno se razvivaa i napreduvaa, odev na rabota do kraj i super se osekav. Doenje - gi doev i dvete do 9 meseci koga sami se odbija. Od prv den bea na doenje i dohrana posle doenje za sekoj obrok. Jadea 4 do 5 pati vo 24 saati. Od 4 ipol meseci pocnav so sok, a od 5 meseci edeno doenje im zameniv so obrok od zelencuk. Jadat se, nikogas ne bile bolni i spijat cela nok od 2 meseci. Dvete zaspivaat vo isto vreme vo svoi krevetcinja, jas im davam mleko, gasam svetlo i si odam od soba, sami si zaspivaat. Preku den spijat 2 do 3 saati. Ako ti treba sovet za kako da gi naucis da spijat ima edna kniga, ja ima vo hrvatsko izdanie, napisana e od germanski avtori. Mislam deka e najvazno kaj dve ili poveke deca odednas uste od pocetok da zabranis da se drzat vo race pri sekoe placenje. Moite si sedea vo relaksatori i bukvalno baba im ja zapirav da ne trca od drugata soba da gi zeme vo race koga ke zaplacea. Isto mi pomogaa i cucli lazalki, ai ne slusav soveti od babi, tuku sama si postaviv red kako i sto treba da bide, a na babite im davav zadolzenija sto treba da mi pomognat sto voglavnom ne bese okolu decata tuku okolu kucni raboti i pravenje rucek...Drugo ako ti treba pomos, informacija kolku ke mi dozvoli vremeto ke ti pisam ИЗВОРНА ПОРАКА: zingis konecno si ja najdov temata, nosam bliznaci i imam milon prasana, od toa kolku ke porasnam vo bremenosta mislam na tezinata so bliznaci, do kako ke se spravam koga i dvete ke placat istovremeno, ama se si vikam kako so edno taka i so dve, kako za site taka i za mene, nego sega sum 20 nedela i uste ne gi osekam kako mrdaat, dali bliznacite pomalce mrdaat sto mislite
|
|
|
|