Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
RE: Вештачко оплодување - II дел 25.3.2011 11:03:41
vodickata
fanicka dobre ni dojde jas pravev ivf preku fondot i posle tocno 4 nedeli mi stigna odgovor... vaucerot go iskoristiv odma drugiot den :) ako seuste ne si dobila pojdi si vo fond da si prasas znaat i da zaboravat nekoj dokument po fioki pa ubavo e da im stois nad glava pozdrav i ti ja posakuvam celata sreka na ovoj svet :)))
RE: Вештачко оплодување - II дел 25.3.2011 11:18:38
Bogdancanka
dobrodojde Fanicka ti posakuvam prijatna druzba na rr jas dobiv odgovor od fondot za eden mesec,potoa imas rok od 6 meseci da go iskoristis,eve sega cekam da pominat 6 meseci za povtorno da gi podnesam dokumentite...pozz mila ti posakuvam nabrzo da dobies pozitiven odgovor od fondot
RE: Вештачко оплодување - II дел 25.3.2011 12:08:49
fanicka
Vodicka i Bogdancanka , fala za informaciite , ke cekam denovive odgovor pa ke se javam vo FZO. Vodickata dali pravese stimulacija i so sto, kolku vreme primase i kako gi podnese tie silni hormoni, isto i ti Bogdancanka. Mnogu mi e strav od nesakani efekti, samo citame za toa, ama zelbata za e posilna od se, morame i da rizikuvame.
RE: Вештачко оплодување - II дел 25.3.2011 12:24:45
Bogdancanka
posle site tie stimulacii,hormoni jas dobiv na kilaza,poveke bi rekla vestacki izduena no kako i da e kaj sekoj organizam razlicno deluvaat....jas zapocnav so jasmin, potoa dobiv suprefackt i fostimon so koj se bockav ednas dnevno....so redovni kontroli i pregledi se sledat folikulite i se utvrduva dali terapijata se namaluva ili se zgolemuva...no kako i da e za edno vredi se da se izdrzi...pozz
RE: Вештачко оплодување - II дел 25.3.2011 12:36:07
dafne1
fala nogu za odgovorot i se nadevam deka ke mozam da se konsultiram so tebe za bilo sto bidejki jas ke pocnam za eden mesec so postapkata za ifv fala bogdancanka
RE: Вештачко оплодување - II дел 25.3.2011 13:12:45
vodickata
fanicka jas imav ultra long protokol so zoladex bidejki pred ivf imav dve laparaskopii ... so zoladeksot gi imav site hormonski macnini se poduvav nervozi placenje karanje pa posle za stimulacii primav fostimon i ne osekav tolku macnini verovatno se naviknav na zoladeksot sto mislam deka e dosta silen i taka ne se sekiraj se ke ti pomine mnogu brzo jas 4 mezseci primav zoladeks i 12 den fostimon ama se e toa individualno
RE: Вештачко оплодување - II дел 25.3.2011 15:21:41
cece81
Cestitki zmej1 imaj si lesna bremenost Za site Novi RR dobrodojdovte . Eve go i moeto iskustvo za prvoto neuspesno IVF,taze e, da bese se ok ovaa nedela ke bese i mojot transver ama toa e Jas koga gi primav hormonite mnogu mi se spiese , go cuvstvuva stomakot mnogu poduen a vo poslednite denovi od terapijata imav bolki vo dolniot del od stomakot -golem pritisok vo jajnicite . Eve i sega posle nekolku dena od punkcija uste me boli . Se nadevam za brzo ke pomine i ke se zaboravi. Od srce na site vi posakuvam mnogu sreka, mnogu ke vi treba .
RE: Вештачко оплодување - II дел 25.3.2011 18:11:12
fanicka
Site imame razlicni iskustva, jas imam policisticni jajnici , posledniot pat pred 2 meseci ja pravev poslednata ins. so 8 dobri folikuli i super spermogram od mm, duri i dr bese so golema sigurnost deka ke uspee ins megutoa nisto, i poveke resiv da ne cekam. Inaku imam insulinska rezistencija i pijam 2x1 metformin 26,5 god. Jas mislam deka presudna e i sreka vo seta ovaa rAbota i koga najmalku se nadevame ke si ostaneme . Posledniot pat bev stimulurana so klomifen i merional, sega se nadevam vo april ili maj zavisi od preporakite od dr i od zavrsuvaweto na post za ivf so FZO da ja pocnam povtorno taa dosadna stimulacija, i se sto sleduva. Mislam deka vaka so spodeluvawe na zaednickite iskustva ke ni bide na site polesno.
RE: Вештачко оплодување - II дел 26.3.2011 11:26:21
radovisanka
cece 81 i drugite da ve prasam dali i ako kaj mene e se vo red imam ovulacija,kanali proodni itn.ako pravime in vitro(ako e mozno) jas ke treba da primam hormonski inekcii ?bidete pozdraveni od mene
RE: Вештачко оплодување - II дел 26.3.2011 13:47:39
Gorde J
radovisanka odgovorot e da. I jas imav ovulacija ama mazot mi imase oligospermija a na kraj azospermija i pak si primav hormonska terapija. samo sto jas imav policisticni jajnici za vreme na stimulacija a po priroden pat ne. I zatoa odevme so po 1 puregon za da dobieme pomal broj na folikuli so podar kvalitet i zrel endometrium, a inaku ako odevme standardno so po 3 inj. dobivav hiperstimulacija duri vo prvoto in vitro mi prsna jajnikot Estradiolot mi otide nad 9.300. Ne sum strucna vo ovaa oblast ama moe mislenje e deka takvo nesto se ima sluceno i so cece po celo ova sto go kazuvase. bidejki i mnogu folikuli ne e dobro vodeckite ke prsnat a onie ostanatite ke bidat prazni, zatoa sekogas velam deka doktorot ne treba da se menuva i koga se odi na sekoe naredno in vitro se odi so semata od prethodnite da se napravi analiza kade e grekata. Lekarite si gi znaat greskite ako javno ne gi priznavaat. Inaku da kazm deka jas imam kerka 15 meseci dobiena od 4 to in vitro i znam deka site vie koi ste na forumot porano ili pokasko ke bidete majki i ke vidite kakva ubavina ima vo zivotot koj vi prestoi a site ovie razgovori na ovaa tema ke bidat prikazni za nekoe dalecno minato. Zatoa sakam na site vas da Vi pomognam, kolku sto mozam se razbira pzdrav si te ke bidete
< Поракaта ја уредил Gorde J -- 26.3.2011 13:50:08 >
RE: Вештачко оплодување - II дел 26.3.2011 19:56:12
fanicka
Zmej 1 ti si ni najnova ,pa te molam kazi mi dali sproveduvase IVF po kratok ili prodolzen protokol, vo nedoumnica sum od sto zavisi koj protokol ke se primeni i koj e posiguren Ako imate informacii i drugite RR za ova kazete mi nesto. Mene mi e predlozen kratok protokol.
RE: Вештачко оплодување - II дел 26.3.2011 20:12:03
anebebe
zenicki mn sum zagrizena na mm mu otkrija OLIGOASTENOZOOSPERMIJA i koga ja vidov dijagnozata se razocarav celosno izgleda i nie ke ja minuvame postapkata za IVF kako i mn od vas , umiram od grizi duri narednata nedela sme na pregled i za nego i za mene i ke vidime togas sto ke ni kazat .Jas licn opoveke sum za IVF otkolk za lazni nadezi za insmenacii i takvi raboti no sepak prvo ke pocekame sovet od d-r.Ajde pomognete kazete nekoj sovet vie koi sto imate sl problem kako nasiot, kako go resavate ili kako ste go resile . pozdravce
RE: Вештачко оплодување - II дел 26.3.2011 22:35:31
vodickata
bezdemona eve ja grabnav proletva vo race pa skitkam po parkovi nekolku dena me boli polovinava ama se nadevam deka e na arno :))) ti kako si ??? te pozdravuvam i ti prakam milioni nasmevki :))))
RE: Вештачко оплодување - II дел 27.3.2011 13:36:09
dezdemona
Dobra sum se odmaram i jas denov e samo za setkanje prolet konecno. Ke se spremam genetski da pravam pa da vidime so ke pokazat tie pa pak od pocetok. pozdravce
RE: Вештачко оплодување - II дел 27.3.2011 14:10:22
radovisanka
Gorde J ti zahvaluvam za odgovorot,sega mi e porazbirlivo nekako.Da ti ziva i zdrava kerkickata,bakni ja od mene. Kako da se raga vo mene nadez,moze zaradi vasite iskazi i radi proletta. Neka donesat strkovite mnogu
RE: Вештачко оплодување - II дел 27.3.2011 19:37:26
cece81
Radovisanka! Gorde J se ubavo ti objasna sekoj mora da pomine so hormonska terapija , jas bev stimulirana po dolg protokol so suprafakt i Merional , i kaj mene se e ok redovna ovulacija, menzis.
Gorde J ! daj boze da si vo pravo da imam vo mojot slucaj eden vid polesna hiperstimulacija , nesoodvetna terapija inaku ke mi bide mnogu strav ako mojot problem fati posiroki granici, treba da pravam genetski ispituvanja molam boga da ispadnat kako sto treba . Gorde neka ti e ziva i zdrava tvojata cerkicka ajde za brzo i eden batko da ima ! Vo mojot slucaj na neuspesno IVF nesum luta na nikogo , ednostavno go prifakam kako losa sreka od samiot pocetok kaj mene se trgnalo naopaku samo od fondot potvrdata da ja dobijam pominaja 4 meseci , od septemvri do sredina na dekemvri a site ja dobivaat po izminati 4-5 nedeli . Pri zemanjeto na kontracepcija mikroginon mi se javi prodolzeno krvarenje , pa pri punkcija samo kaj mene vo toj den sto pravevme IVF imase krvarenje (pogoden krven sad ) znaci od pocetok ispadnav najgolemiot baksuz Covecki sudbini sto da se pravi , od loso i poloso ima . Sega mozam da kazam deka sum dobra nemeboli stomakov , se nadevam ke imam prilika za sledno IVF.
RE: Вештачко оплодување - II дел 27.3.2011 19:44:39
cece81
Dezdemona kade ke gi pravis genetski ispituvanja? dali vo niv spagaat samo Kariogramot i Kariotip ili vo niv ima i nekoj drug vid , pisi mi i jas terba da gi pravam mi rekoja samo na GAK se ispituvale. Pozdrav!