Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
RE: Вештачко оплодување - II дел 28.3.2011 10:31:05
zmej1
Fanicka,jas projdov niz dolg protokol,prvo Jasmin pa Suprefact,pa od treti den na men.Fostimon.Protokolot zavisi od mnogu faktori na pacientkata.Vo tekot na terapijata dr te sledi i ja menuva terapijata ako ima potreba,ne se sekiraj ,a mislam deka i pokratok protokol e podobro nema tolku mnogu hormoni da primis .
RE: Вештачко оплодување - II дел 28.3.2011 14:40:33
fanicka
Zmej, fala ti na informaciite, navistina bea iscrpni. Jas pretpostavuvam deka dr go odreduva protokolot za stimulacija kaj sekogo induvidualno vo zavisnost od slu;ajot. Kaj mene FSH i LH se dobri nemam inverzija , pa sigurno vrz osnova na toa mi e odreden pokratkiot protokol. Uste ne znam so koi hormoni ke mi vrsi stimulacija, ama rano e uste vo vtorata polovina na april si vikam ako e se vo red od 2 den na ke pocni post.
RE: Вештачко оплодување - II дел 28.3.2011 17:29:03
vodickata
mili rr jas denes bev kaj maticniot i mi rece deka imam samo edno bebuvce od 18 mm a sum 6ta nedela pred edna nedela bev kaj doktorot sto me pravese ivf i mi rece deka dvete embrioncinja se fatile i sega sum zbuneta dali na nekoj mu se ima nesto slicno sluceno ve pozdravuvam
RE: Вештачко оплодување - II дел 28.3.2011 17:37:54
radovisanka
poz.cece 81 tesko si minala do sega,belkim poveke sreka ke imas ot sega i ke si vides Vodickata,ti cestitam,edno ili dve trudnicka si i najvazno e toa. Sigurno za kratko vreme ke znaes tocno samo veseli se ne grizi se Teski ijas da vidam ib drugite sto se macime
RE: Вештачко оплодување - II дел 28.3.2011 17:52:32
vodickata
radovisanka vi posakuvam na site da si vidite od srce i vi ja prakam seta sreka na svetov i veruvam deka site si imame sreken den i deka toa sto silno go posakuvame ke si go vidimime
RE: Вештачко оплодување - II дел 28.3.2011 20:53:41
cleo
Vodickata mila, jas bas toa se prasuvav - vrakaat dve embrioncinja, a potoa ostanuva samo edno do poroduvanje. A krvarenje nema..pa togas kako se isfrla vtorot? Zarem sedi taka vo matkata? Mozebi prasanjevo e glupo, ama mene bas me interesira, pa ako znae nekoj neka odgovori. Pozdrav
RE: Вештачко оплодување - II дел 28.3.2011 21:25:10
vodickata
toa mi e i mene zbunkata pa ne bese malo minatata nedela bese 9 mm a sega voopsto maticniot ne mozese da go vidi kaj nego mi bese prva kontrola i mi vika edno e i celata prasalnici sum vo sistina Dr Lazareski mi kaza deka se dve edno 11mm drugoto 9mm pred tocno edna nedela
RE: Вештачко оплодување - II дел 29.3.2011 14:24:14
bile_r
ме интересира ако има некој да ми каже колку мирувал после трансверот колку време земал одмор од работа или ве молам насочете ме ако има отворено тема поздравче
RE: Вештачко оплодување - II дел 29.3.2011 14:46:45
vodickata
bile_r jas miruvav 3-4 dena posle se si prodolziv najnormalno i mislam deka e podobro da si prodolzis najnormalno posle 3-4 den osven ako doktorot ne ti kazal poinaku :)
RE: Вештачко оплодување - II дел 29.3.2011 18:38:11
radovisanka
bile_r,kako sto kazuvaat zeni sto pravele in vitro,razlicno velat doktorite,zavisno za koj se raboti,ne e isto za site.Nekoi miruvale cel mesec pa neuspeale da go zadrzat plodot,nekoi miruvale 2-3 dena pa ke rodat zdravo Jas bi izdrzala i na ogan da me stavat samo da imame barem edno ,da se izraduvame i nie i domasnite.
RE: Вештачко оплодување - II дел 29.3.2011 18:52:47
Carelija
Биле јас мирував една недела од прилика и пак ништо од ин витрото па ете даде господ после пола година сум бремена по природен пат. Зборот ми беше дека твојот организам односно неговата приемчивост за страни тела (спематозоидите внесени со трансферот) во овој случај ја игра клучната улога. Од се срце ти посакувам да забремениш , но и да не дојде до посакуваните резултати немој да очајуваш, бидејки јас очекував многу и кога се падна во вода ми беше премногу тешко да си дојдам на себе.
RE: Вештачко оплодување - II дел 29.3.2011 22:41:51
cece81
Carelija imajsi lesna bremenost mila , mnogu se raduvam koga ke slusnam kako nekoi dvojki po neuspesno IVF ostanuvaat po priroden pat , so prirodata nema pravila iako doktorite vo nekoi slucai velat deka nema sansi na prirodno da se zabremeni no ete se e mozno , . bi sakala da te prasam kakov problem(dijagnoza) imavte Vie so soprugot ? Pozdrav se najubavo !
RE: Вештачко оплодување - II дел 30.3.2011 13:08:07
Gorde J
Da Bile taka i treba. Jas prvite tri dena ostanav vo Skopje vo Remedika za da ne se transportiram vednas. A posle toa doma po malku ke se bvizis ama ne 1 kilometar. Ako zivees vo kuka vo dvor ke si izlezis malku nesto po doma i slicno.Isto vazi i posle pozitiven test
RE: Вештачко оплодување - II дел 30.3.2011 13:17:38
bile_r
Така и мислам да направам сега едвај чекам да добијам утре би требало па да ми ги дадат инекциите за во бут па после здравје боже. Само с енрвирам што сите различно кажуваат човек не е паметен како да постапува .
RE: Вештачко оплодување - II дел 30.3.2011 13:19:02
bile_r
и размислував дај Боже ако се е во ред ако има бременост после колку време да се вратам на работа . Работата ми е канцелариска но сепак и психичкиот замор е важен
RE: Вештачко оплодување - II дел 30.3.2011 13:53:25
bile_r
Горде а да те прашам овие инекциите мускулно што се после мензис болат ли леле колку ми е страв да знаеш а и многу кратко се ставаат околу 10 дена така пишува на форумите и после пункција веднаш и најтешкиот дел чекањето
RE: Вештачко оплодување - II дел 30.3.2011 16:56:02
Carelija
Cece81 ti blagodaram mila i od se srce posakuvam site vie na forumov vo najskoro vreme da se izraduvate so po edno .nie se macevme 3ipol godini so dijagnoza oligospermija, imav 2 neuspesni inseminacii i neuspesno in vitro, no ete trebalo da recam dosta mi e od se i da krenam race od toa deka ima sansi da imam svoe dete pa da se sluci . koga doznav ne bev ni svesna sto mi se slucuva da ne recam deka i seuste ne sum no ete toa e majka priroda. No sepak jas barem mislam deka i psihata ima mnogu golema uloga, zatoa ne se opsednuvaj so pomislata na naprotiv misli na se dr osven na toa ednostavno opusti se i ke se sluci veruvaj.
RE: Вештачко оплодување - II дел 30.3.2011 18:40:57
Carelija
pa neli nadezta posledna umira, taman rabota da se zagubi nadez, zatoa sme tuka da se bodrime edni so drugi da spodeluvame mislenja i iskustva. Inaku na sekoj srekata mu stoi porano ili pokasno sekoj ke dojde do svoeto.
RE: Вештачко оплодување - II дел 30.3.2011 21:39:17
Gorde J
ИЗВОРНА ПОРАКА: bile_r
Горде а да те прашам овие инекциите мускулно што се после мензис болат ли леле колку ми е страв да знаеш а и многу кратко се ставаат околу 10 дена така пишува на форумите и после пункција веднаш и најтешкиот дел чекањето
Bile zavisi po kolku inj.ke primas ama vo sekoj slucaj se e do rakata na sesrata i mestoto kade ke otide lekot, vo sekoj slucaj ne bolat mnogu, vnimavaj se stavaat sekogas vo isto vreme zanci ne do minuta tocno no vo sekoj slucaj 1 cas napred - nazad da bide, a od punkciite najmnogu me bolese onaa plasticnata igla kanilata koga mi ja stavaa se drugo e so anestezija i ne e strasno. A jas posle bremenosta ne se vrativ na rabota si rabotev po doma ama na rabota e sepak cel den sedenje i Petanovski ne me pusti na rabota. Sepak krajot deloto go krasi i site maki se zaboravaat
< Поракaта ја уредил Bogdancanka -- 5.4.2011 18:19:02 >
RE: Вештачко оплодување - II дел 31.3.2011 10:56:56
bile_r
Gorde na kraj e najvazno da imame ili se se izdrazuva posebno nie zenite. A i jas sum kaj Petanovski a bidejki toj e super specijalist sum smirena .Drugoto mu go prepustam na Boga