Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
RE: Вештачко оплодување - II дел 28.4.2011 12:50:57
bile_r
dragi moi jas sum znacitelno podobro se nadevam se ke bide vo red so mene ke gi vidam moite sega sum dobro no sinoka povtorno imav panicno tresenje nesto so nikoj ne pisuva na forumov samo mene li me fakaat ovi napadi se tresev od 12 do 3h no pomina sega sum dobro najvazen e rezultatot pozdrav do site a posebno do mojata najgolema podrska Gorde_J Ve baknuvam site i vi posakuvam na site RR-ki
RE: Вештачко оплодување - II дел 28.4.2011 12:54:23
siki1
TACI 14 nemoj da se skrsuvas sto e gospot ne e nikoj veruvaj vo nego i se ke bide i navistina taka e.koga saka gospot i cuda se slucuvaat jas imaf takvo iskustvo no se nadevam deka kaj tebe nema toa da se sluci moite jk togas se napravija grade 4 i ne mi gi vratija zasto nemase da se fatat.i se prekina postapkata.no ne razocruvajse ti rekof do 48 casa imas uste vreme. EVCETI cestitki za tebe bravo samo napret jas eve samo lezam odam samo do toalet i tolku pozzzzzzzzzzz
RE: Вештачко оплодување - II дел 28.4.2011 13:06:43
bile_r
ajde neka mi kaze nekoj dali ima nekoja tema posebno ili ovde da baram komentari koj koja den od ET go napravi testot za bremenost najzancajniot moment vo nasiot zivot
RE: Вештачко оплодување - II дел 28.4.2011 13:32:57
evceto
zdravo bile, jas utrovo go pravev testot i mislev za rezultat ke cekam 2 casa no toa ne bilo taka neznam od kade voopsto mislev taka ili procitav nekade kako i da e ,mi kazaa kontrola na 15 ti den i dojde denot, vistina e deka sekakvi misli mi pominaa niz glava osobeno vcera vecer, nemozev da zaspijam, poslednive denovi se vozdrazuvav da ne pojdam do apteka da zemam test no citav deka moze da e rano pa negativno pa posle pozitivno i resiv da istraam do kraj. Utrovo za 10 min mi go dadoa rezultatot i se rasplakav ko dete. Na punkcija mi izvadija 6 jk od niv 3 bile oplodeni na denot na transfer mi kazaa deka dva emb se mnogu ubavi a tretiot e poslab. Inaku punkcija imav vo ponedelnik a sreda bese transferot, neznam zasto tolku brzo no ete izgleda se e vo red. Jas uste nemozam da veruvam, drugata nedela na eho da mi kazat dali e edno ili ke se bebcinja.So Gospod napred, Bile bidi smirena, i probaj da se opustis, filmce,kniga, jas na tretiot den od punkcija trgnav niz mk, praznici bea, si bev i do crkva i do ezero,jadi ovosje, vazno e da ne krevas tesko i da ne potrcnuvas no ne da si vrzana za krevet. I fala na site rr sto mi cestitaat od se srce sakam vo najblisko vreme da si doziveete, i prijatelki nikako predavanje, nie zenite sme borci, jas veruvam vo nas, vistinski spartanci!
RE: Вештачко оплодување - II дел 28.4.2011 13:39:41
bile_r
evceto uzivaj si dusicke vo bremenosta stom ima bremenost toa e najvazno jas vo sreda ke odam na Bhcg i ne mozam da docekam i od istata pricina kako tebe ne pravam test.Ti blagodaram za odgovorot Ama mene me zacudi za onie koi pravat in vitro vo plodnost mu kazuvaat 5 den od transver da pravat test i mene toa postojano me buni kao moze sekaden da e razlicno neli
RE: Вештачко оплодување - II дел 28.4.2011 16:56:16
siki1
bile neznam na kogo vo plodnost mu kazale za 5 den no eve jas sum tamu eve veke 4 pat ivf no sekogas mi vikale za tes na 14 den od oploduvanjeto na jk,eve primer jas mapravif punkcija na 21 a et na 26 a tes treba da pravam na 5 maj a za drugi neznam pozzzzzzzzzzzzzzzzzz
RE: Вештачко оплодување - II дел 29.4.2011 1:06:41
Olivia
ИЗВОРНА ПОРАКА: bile_r sinoka povtorno imav panicno tresenje nesto so nikoj ne pisuva na forumov samo mene li me fakaat ovi napadi se tresev od 12 do 3h no pomina sega sum dobro najvazen e rezultatot
Bile_r duso na kakvo panicno tresenje mislis duso voznemirena li si?Dali so terapijata primas i estrofem? Ajde opusteno se blizi srekniot den koga ke ne izraduvas site so tvoite
RE: Вештачко оплодување - II дел 29.4.2011 1:08:43
Olivia
ИЗВОРНА ПОРАКА: nadbet
во петокот на 22.04 имав пункција, на Велигден ембриотрансфер на 1 ембрион. Сега ми останува да чекам уште 10 дена за да направам тест. Тешко е да се биде опуштен иако се трудам. Следниот ден после ембтранс. имав точкаста крвава дамка и цело време мислам дека ембрионот отиде . Има ли некој од вас искуство со ивф?
< Поракaта ја уредил Olivia -- 29.4.2011 1:09:08 >
RE: Вештачко оплодување - II дел 29.4.2011 7:44:32
Gorde J
Nadbet nema sansi da zamine ebrionot. toa e nevidlivo za tebe. a toa kafenoto e krv koja ne e sveza znaci ili se zbirala od punkica ili si grebnata so katetarot od transferot dobro e sto istekla ne e dobro da stoi vo tebe opusteno i se ke bide vo red nie sme site so tebe cekame
< Поракaта ја уредил Olivia -- 29.4.2011 8:42:48 >
zenicki mene me interesira dali pri punkcijata bidejki si pod anestezija prethodno celosno gi soblekuvame nasite alista i oblekuvame nivni spavaci i dali ako nosis nakit(obetki . prsten ) gi trgas?
RE: Вештачко оплодување - II дел 2.5.2011 11:59:06
siki1
rr po kolku vreme ostanuvate vo postela dodeka stavate vag utrogestan,jas sedam po pola saat mislam deka e dovolno no si rekof aj da go spodelam ova so vas da vidam vie sto ke kazete.do testot mi ostanaa uste tri dena pomina i toa se nadevam deka ke gi vidam
RE: Вештачко оплодување - II дел 2.5.2011 12:06:40
nadbet
Сики мислам дека е подобро да останеш во кревет повеќе од пола час барем 1-2 часа. Тоа е мое мислење не мора да значи дека е точно. Иначе за пункција не треба да се има на себе накит и било каква козметика, само спавача која ја даваат во болницата. Што се однесува до анестезијата јас ја правев последниот пат без и не е страшно, воопшто не боли и кратка е болката посебно затоа што кај мене беше една јајце клетка. Анестезијата ми е проблем буденјето, треба време додека да се дојде во нормала повторно. Значи кој е храбар и ако се работи за 1 ј.кл. пробајте без анестезија. Поздрав!
RE: Вештачко оплодување - II дел 2.5.2011 12:10:25
AnnaMolly RR
Јас гледав што повеќе да лежам по ставањето на утрогестан. Ама сепак мислам дека половина час е малку, полежи подолго ако можеш. До душа, јас одев на работа додека користев утрогестан, па тогаш воопшто не ни лежев туку седев.
RE: Вештачко оплодување - II дел 2.5.2011 17:54:29
babydoll
zdravo rr eve me i mene vo cetvrtokot pravev transfer i eve sega odmaram.siki mila jas lezam po 2 casa otkoga ke stavam utrogestan mislam deka e dovolno.se nadevam deka za 3 dena ke si vidis .pozz
RE: Вештачко оплодување - II дел 2.5.2011 19:44:20
nadbet
babydoll ti posakuvam sreka i naskoro . па да се радуваме сите како ова слонче Мене стомакот ми е надуван како балон, градите огромни и се мислам дека наскоро ќе . Бидејќи никогаш не сум била пишете ми дали се истите симптоми и за бременост и дали може да се направи некоја разлика? Иначе постојано имам тапа болка, како пред во долниот дел на стомакот. Исто да прашам кога се прави тестот? Дали 14 дена после пункција или после ембриотрансфер?
RE: Вештачко оплодување - II дел 2.5.2011 23:33:10
Olivia
Natbet na 14 dena po punkcija test no ako pravis preku krv bHCG mozes slobodno i porano duri na 11 den po punkcija,no iskreno me zagrizuva toa sto velis deka stomakot ti e kako balon da ne nastanala hiperstimulacija da si proveris no vo sekoj slucaj ne eopasno bremenost i hiperstimulacija najcesto odat zaedno, ti posakuvam uspesno IVF i visoka beta.
Babydoll od se srce ti posakuvam bremenost ovoj pat da si gi vidis ,ti prakam iskreni pregratki po apliciranjeto na utrogestanot nikako pomalku lezenje od eden cas,pozz
olivija neli mislis deka testot se pravi 14 den od embriotransferot a ne od punkcijata posto nemoze da se odredi koga posle punkcijata ke ima transfer a sepak toj e klucniot moment za . Barem moeto iskustvo koga jas pravev ivf lani isto bas za veligden se pogodi i kaj mene doktorot mi naglasi deka treba da si racunam 14 dena od transferot samo sto kaj mene pomina bez uspeh pa posle edna godina eve sum si po priroden pat. Vo sekoj slucaj natbet ti posakuvam uspeh i ili zavisi sto ti e zelba.
Lele Carelija sega vidov deka sum pisala punkcija namesto transfer izvini duso mislev na 14 den od embrio transferot, ke se popravam , vo sekoj slucaj ti posakuvam uspeh i kakov test ke pravis?
Ви благодарам Карелија и Оливија. После 14 дена од ет ќе направам обичен тест од аптека и ако е позитивен ќе правам преку крв. Хиперстимулација немам затоа што беше ивф на спонтан циклус а можно е да има проблеми со варење на храната или пак почеток на . Времето ќе покаже. Само што не е лесно. Ви благодарам на подршката на сите рр и тоа што сте со мене во овие моменти.
RE: Вештачко оплодување - II дел 3.5.2011 11:21:44
siki1
nedbed neka ne te stava vo dilema toa sto imas bolki kako pret imalo i takvi sto so takvi bolki i uspeale ne se site isti i mislam normalno e da se ima takvi bolki zatoa sto e ceokano vaginalno i normalno e.jas takvi bolki duri osekam i na transver ama toa e zatoa sto se otvara dolu i najnormalno e duso ne se sekiraj ni najmalku.pozzzzzzzzzzzzzzz. ti blagodaram babidol isto i na tebe so streka ke ti drzam so dvete race najiskreno cao i uzivaj