niki
|
da ja podignam temava so nesto novo za mene, mozebi ne i za vas Vegetarijanski eurokrem vo blender sitno se seckaat susam i lesnici (jas dodadov i bademi) potoa se dodava kakao i na kraj med se mesa se ubavo i gotovo za palacinki sovrsen, me voodusevi vkusot, a ne moram da se sekiram deka ne e zdrav inaku jas ne sum vegeterijanec, no sum niven fan aj taka da recam i osobeno gi pocituvam, vegetarijanstvoto vo bilo koj oblik go smetam za eticki ispraven izbor, i smetam deka za da se napravi toj izbor e potrebna visoko razviena svest, toa ne e odluka koja se donesuva bidejki taka ke ti padne na pamet, toa e proces niz koj se pominuva za koj e potrebno znaenje i iskustvo jadam meso bidejki me naucile taka, no ne go obozavam i mozam i bez nego, vprocem i koga go jadam go cepkam, go gledam go dvojam, ne jadam ako ima kozinka, ne go jadam mrsnoto, ne jadam ako ima rskavica, ne mi se dopaga mesoto vo blizina na koska i tn. dodaten problem koj go imam so mesoto kako i so ostanatite produkti od zivotinsko poteklo e nacinot na koj denes toa se proizveduva, procesot e sosema industrijaliziran i smetam deka na toj nacin najmalku se vnimava na kvalitet a najmnogu se gleda i bara profit zaradi mm i kerka mi postojano istrazuvam i citam i probuvam novi recepti i za pocetok bi bila zadovolna da istraeme vo namerata meso da jademe samo za nedelen rucek (i toa da se ogranicime na pilesko kako najmalku masno), uste ednas vo nedelata riba ili 2 pati a drugite denovi da postime, sto ke rece da staneme poluvegetarijanci ova najmnogu poradi zdravstvenata sostojba na mm koj od celozivoten mesozderski rezim na ishrana veke ima eden kup zdravstveni problemi koi poleka no sigurno ke prejdat vo hronicni bolesti po recept na vegetarijancite vo nasata ishrana imam vovedeno mnogu novini: peciva pravam od mesavina na integralno i belo brasno, obavezno vo site testa dodavam lenovo seme, vo salati namesto ocet upotrebuvam svezo isceden limun i vo prelivot dodavam zacini kako magdonos, celer i origano a najmnogu mi se dopaga koga ke posipam pecen soncogled, susam i len toa osobeno mi go obogatuva vkusot na salatite, namesto industriski testenini pravam domasni so crno brasno i spanak, kiflicki i piti se trudam da polnam so spanak, praz, jabolki, sumsko ovosje... od ishrana imame isfrleno industriski gricki, sokovi, keks, a namesto niv grickame kikiriki, bademi, lesnici, fstaci, suvo ovosje i tn. isto taka ne upotrebuvam veke margarin na negovo mesto koristam maslinovo maslo, a kade treba seker, stavam med se sto gotvam se trudam da go napravam od svezi produkti, vo nedostig na isti kupuvam smrznati, i osobeno se trudam da izbegnuvam konzervirani industriski proizvodi kako i gotovi ili polugotovi jadenja i bidejki ova e na nekoj nacin nas semeen proekt, vo koj ne go izostavam ni deteto, ne sum bas zadovolna so brzinata so koja napreduvame, ovie moive se teski na novini, prebirkovci strasni i postojano senesto se mrstat, da ne zborime deka edniot preferira supi a drugiot jadenja spremeni vo relna sto dodatno mi go kompliciraat gotvenjeto i mi oteznuvaat jas licno sosema se pronaogam vo ishrana bazirana na zelencuk, ovosje, zitarki i seminja, otkrivam novi vkusovi i se iznenaduvam sebe si najnovo i najinteresno mi e sto nikogas osobeno ne sakav spanak, nitu mnogu nesto sum go jadela no kaj edni prijateli skoro, za prv pat go probav svez vo salata i se iznenadiv kolku mu e podobar i pobogat vkusot taka nasproti termicki obraboten vo nekoi voobicaeni tradicionalni recepti
_____________________________
Sometimes two people have to fall apart to realise how much they need to fall back together
|