RE: Затнато носе (Целосна верзија)

Форум >> [Бебе] >> Новороденче, бебе

Порака

Felly RR -> RE: Затнато носе (23.10.2011 8:15:24)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Snowhite RR

... зел Оперил и сега веќе 1 недела од нив му капам, ама се мислам да не згрешив зашто тој уште нема 2 години, не ја прашав докторката ми беше страв да не ме кара[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Snowhite RR, јас оперилот го користам уште помала кога беше Матеа, може да го користиш не се секирај, само не подолго од една недела. Тоа мислам дека е правило за сите капки за нос, 5-7 дена, па после мора да направиш пауза, барем еден ден, па ако му е затнато уште носето, после продолжи пак.

dostickage -> RE: Затнато носе (24.10.2011 10:05:20)

ИЗВОРНА ПОРАКА: miana

Neznam eve ako mislite deka ako namackate na alista tolku moze da steti viksot - ne mackajte....Jas sum se spasila so toa od kako sum pocnala da stavam...

na 3,5 godinki kako Mia ne e tolku strasno da namackas na alista.strasno e na 3 nedeli bebence.
inaku odlukata dali da namacka ili ne e sekako na roditelot :-)
kako e Mia?

kikicka -> RE: Затнато носе (24.10.2011 16:02:40)

nas ovaa ni ja dadoa Mucoplan eukaliptusov balzam protiv prehlade i pisuva na nea deka nema vo sostav mentol i zatoa ne e stetna za doencinja i mali deca,isto pisuva da se macka na grb i gradi no ne na nos ili lice .nie leona ja iybanjavme vceraq vo topla banja i napravivme sauna so eukaliptus i ja namackavme denesk e super samo i tece noseto ama izgeda i zab ke vadi i samo tuku ja meram temp.so site mozni toplomeri[sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif]

miana -> RE: Затнато носе (25.10.2011 14:50:59)

ИЗВОРНА ПОРАКА: dostickage

ИЗВОРНА ПОРАКА: miana

Neznam eve ako mislite deka ako namackate na alista tolku moze da steti viksot - ne mackajte....Jas sum se spasila so toa od kako sum pocnala da stavam...

na 3,5 godinki kako Mia ne e tolku strasno da namackas na alista.strasno e na 3 nedeli bebence.
inaku odlukata dali da namacka ili ne e sekako na roditelot :-)
kako e Mia?
Se izvinuvam sto kasno reagiram.Mia e dobra,podobra..Denes pojde i vo gradinka...Ne kasla poveke..Inaku jas na mia viks i stavav od 3 meseci na alistencata...

AnnaMolly RR -> RE: Затнато носе (25.10.2011 15:13:30)

ИЗВОРНА ПОРАКА: AnnaMolly RR

eve filip pak mi e so zatnat nos, a mu vadam gust zelen sekret so pumpicata.

Во неделата му никна втората четворка, а вчера и останатите две! Од тогаш ништо не му е, ни температура, ни затнат нос, ништо! Како за една минута да ми оздраве детето.

Ljubovce -> RE: Затнато носе (29.10.2011 14:33:34)

Mamicki ve molam za sovet:
Vcera se vrativme od bolnica,imame tocno 6 dena,megutoa od tamu ne otpustija so zatnato nose od mrsolcinja,jas kako prvorotka mnogu se plasam,nemoze ubavo da dise,mu pusta cuden zvuk noseto i neznam sto da pravam,kako izgubena sum vo situacijata...moze li nekoj da mi dade podetalen sovet sto da stavam i kolku cesto,ama imajki vo predivid deka Andrej ima samo 6 dena ...
Pozdravce do site :)

*miki mami* -> RE: Затнато носе (29.10.2011 15:10:58)

mislam soleni kapki
prasaj pedijatar telefonski bidejki mnogu e malo bebeto nie da davme soveti[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

kikicka -> RE: Затнато носе (29.10.2011 16:53:53)

физиолошки раствор нас ни кажаа кога беше мала по 2 капки во секое , али најубаво на педијатар тој ќе ви каже по колку и какви.

Annet -> RE: Затнато носе (29.10.2011 21:58:50)

да аква марис или капки или спреј ама прашај си педијатар,и со место на нозете твои тапкај го да испагаат .....ова мене ми помогна
----------Анет, ОБАВЕЗНО тапкање по грпчето. Ама со полусвиткана дланка, не со сосема исправена. И тапкај ја често. И да плаче, продолжи, не боли тоа. -ова ми е од AnnaMolly RR совет и помага----------------

,само незнам дали смееш пумпица,може е најдобро со аспираторче на толку мало бебе да му се вадат мрсолчињата.......прасај си педијатар оди на лекар однеси го бебенцето ке ти кажат најдоброч-)))

Ljubovce -> RE: Затнато носе (30.10.2011 13:52:58)

Fala vi mnogu za sovetite,go vide pedijatar i zamislete na samo 7 dena treba da pie cefaleksin sirup,zasto pocna po malku i da kasla,lelee nemozam da vi opisam kolku sum rastrevozena,kako moze uste tolku malo da prima antibiotik,duri ne sakam ni da gi davam,ama pa sigurno znae pedijatarot sto dava...ete taka mamici denes sum mnogu tazna :(((
imal li nekoj iskustvo kako moeto?da me utsi malku...
pozdravce do site :)

AnnaMolly RR -> RE: Затнато носе (30.10.2011 14:33:18)

Љубовче, и Филип на 12 дена пиеше цефалексин зашто му беа покачени леукоцитите. Сум плачела како мало бебе кога го гледав како му вадеа крв за испитување и кога ми кажаа дека има високи леукоцити. Си го испи сирупчето и се смирија. Штом дале доктори терапија, значи така треба. Јас сум од тие што им веруваат на докторите (иако некогаш и тие грешат).

Слушај си го докторот и сигурна сум дека брзо ќе оздравите. [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley31.gif[/image]

gvenda -> RE: Затнато носе (30.10.2011 15:00:29)

ljubovce ne s esekiraj na site ni e taka koga stanuva zbor za nasite deca koga i da se razbolat istoto i mene sega mi se sluci na godina i pol skoro pa i jas bev takva i si ispi sirup se stabilizira sega e ve pak ebolna nos zatnat i tako dajle ke pomine se veruvaj tvoeto bebe sega ke si cica i kje si stekne imunitet posle ke si bide zdravo ne se sekiraj a toa sto cudno dise mislam deka takvi se site dodeka ne se stabiliziraat
pijte terapijata i ne mislete mnogu sto vi kazale toa jas taka od mnogu mislenja i pametna sto se pravev si napraviv belja
pozdrav

Yummy Mammy -> RE: Затнато носе (30.10.2011 15:19:14)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Ljubovce

Fala vi mnogu za sovetite,go vide pedijatar i zamislete na samo 7 dena treba da pie cefaleksin sirup,zasto pocna po malku i da kasla,lelee nemozam da vi opisam kolku sum rastrevozena,kako moze uste tolku malo da prima antibiotik,duri ne sakamra ni da gi davam,ama pa sigurno znae pedijatarot sto dava...ete taka mamici denes sum mnogu tazna :(((

A dali mu napravija laboratorija pred da mu prepisat cefaleksin? Antibiotik ne se dava za zatnoto nose i kaslanje. Toa moze da e od povrakanjeto, moze da e osetlivost na domasna prasina ili prasak za perenje ili slicno...
Malk mi e cudno tolku malo bebe da zakaci bakterija...

lilicka -> RE: Затнато носе (30.10.2011 15:52:14)

И ние со 6 дена пиевме цефалексин...и беа високи леукоцитите уште кога се роди затоа и не задржаа во болница....моево бебе беше многу боцкано

Ljubovce -> RE: Затнато носе (30.10.2011 18:35:51)

Nisto ne mu napravija,samo pedijatarot kaza da prima 3 dena po 1.5 ml dva pati na den,vo slucaj da ne se simne nadole,inaku e od nastinka zasto vo bolnicata kade sto bevme i jas nastinav pa posle toa pred da ne pustat taa nok i Andrej nemozese da dise od noseto zatnato.
mnogu mi e strav so ova sirupv epten sum isplasena ama Bog neka e so nego neznma sto da kazam,dusata me boli ama samo neka pomine....tie sto koristele cefaleksin moze da mi kazete dali e toj sirup kako rozeva tecnost?vo upatstvoto ne pisuva deka moze da prima novorodence.

kikicka -> RE: Затнато носе (30.10.2011 18:48:12)

Да љубовќе и нас ни дадоа пред да испаднеме од болница сам ми нагласија уште 3 дена да и давам бидејќи терапијата била 7 дена а неа претходно и давале во болница.инаку не се плаши така растат децата биди јака ќе помине ова да ви е најтешко друго ништо да немате маки.Тој е сирпот роѕев и има убав вкус.

Annet -> RE: Затнато носе (30.10.2011 19:22:04)

ima ubav vkus ke go pie;-)) se razbira deka nedaj boze da pijat sirupi i nie pievme do pred nekoj den,i sakase da go pie;-))ajde neka mine samo ke otrpneme na se so tek na vreme;-))

Elce -> RE: Затнато носе (30.10.2011 20:50:51)

Љубовце,знам како ти е.И моето бебе на 11 дена пиеше Цефалексин имаше зелени мрсулчиња,исто и јас настинав на болница и пиев 10 дена Амоксиклав,имам пишувано на темава,ако најдеш време прочитај,знам дека ти е многу тешко,поголемиот дел поминуваме низ тоа,ние првата недела се скапавме трчање по доктори,цело време си плачев.Давај и го редовно Цефалексинот и извлекувај ги мрсулчињата со пумпица,можеш слободно да и ставаш капко Назогал по 2 капки во секоја ноздра.Ке биде подобра,верувај.

miana -> RE: Затнато носе (31.10.2011 9:13:01)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Ljubovce

Fala vi mnogu za sovetite,go vide pedijatar i zamislete na samo 7 dena treba da pie cefaleksin sirup,zasto pocna po malku i da kasla,lelee nemozam da vi opisam kolku sum rastrevozena,kako moze uste tolku malo da prima antibiotik,duri ne sakam ni da gi davam,ama pa sigurno znae pedijatarot sto dava...ete taka mamici denes sum mnogu tazna :(((
]Ljubovce
kerkami koga se rodi lezevme 5 dena vo bolnica bidejki primase antibiotik ( imase goltnato plodova voda) i toa ja bockaa so antibiotici..Takad ne se plasi bebeinjata uste od raganje ako treba im davaat antibiotici..I jas piev antibioti i ona primase...

miana -> RE: Затнато носе (31.10.2011 9:48:01)

Samo sto se zalecivme - ne pomina ni 4dea vo gradinka nie pak sme zatnati....   [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley19.gif[/image]  No jas mislam deka ovoj pat ne e od gradinka tuku od zolvami [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Taa koga e bolna ne znae da se trgne od deteto

Ljubovce -> RE: Затнато носе (2.11.2011 13:54:20)

Mamicki sigurno znaete vie,kolku e normalna temperatura na bebence??
nie mu merevme vo gazeto i mi pokaza 37.7 dali toa e pokacena ili ne???
ne mi e bas jasno zasto toa doaga vnatresna temperatura..
pozdravce do site...
nie se lecime pieme sirupce i rastvor aqva maris,noseto mnoguuu mu tece,polno e so mrsolcinja i toa debeli duri i bojata mu ja menuvaat na kaj bledo zeleni,so pumpa mu gi vadam ama mnoguu se macime i dvajcata...
denes napravivme 10 dena :)

miana -> RE: Затнато носе (2.11.2011 14:36:18)

Vo gazeto sekogas e pokacena temperaturata ama ne se sekavam za kolku ...Meri pod miska najsigurno...

Annet -> RE: Затнато носе (2.11.2011 15:14:40)

машала нека си расте,под мишка мери 5 мин нормално е 37.2..а во газе покажува повеке,нормално.

kikicka -> RE: Затнато носе (2.11.2011 22:39:11)

ljubovce a taka mu stavas pavloviceva pred da piknesh?.38.5 pikaj cepce toa e temperatura veke,nie nie site mozni toplomeri gi imame,i cucla,i onaa za vo uvo i za celo i digitalen za dupe i obicen i koga sumljam na temperatura so site meram [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif] ali ne panicam ako vidam 38 veke pikam cep.

vanessa30 -> RE: Затнато носе (3.11.2011 9:58:11)

pomagajte mamicki. moevo bebce 24 dena staro, od vcera pocna da kasla, i noseto mue zatnato, koga spie kako da grci, neznam moze daima slaem. Samo mrsolcijata mu se beli i veke pocnavme da stavame kapki za nos,sreka nemame pokacena temperatura,sabajlevo mu merev vo usta i mu bese 36,6. Neznam sto uste mozam da napravam.

Страница: <<   < Претходна страница  11 12 [13] 14 15   Следна страница >   >>