RE: Затнато носе (Целосна верзија)

Форум >> [Бебе] >> Новороденче, бебе

Порака

bombica -> RE: Затнато носе (29.2.2012 19:26:21)

Од синоќа П. е затнат во носето едвај диши. Ноќеска цела ноќ ќенкаше плус се давеше од секрет[sm=smiley13.gif]Му ставам физиолошки, вадам секрет со аспиратор среќа мнооогу излегува,го тапкам по грбчето.Поручеква го инхалирав со физиолошки се раскина од плачење[sm=smiley13.gif] ,Дали може да го инхалирам со жалфија? Има 8 месеци?

Ina11 -> RE: Затнато носе (29.2.2012 19:32:37)

bombica, vnimatelno so trevkite, preporacuvam obavezna konsultacija so pedijatar za bilo kakvo inhaliranje so bilo sto drugo osven so fizioloski. Inaku pedijatrite ne preporacuvaat inhaliranje na beba pomalo od 1 godina,. Za vaka pomali decinja samo banjanje vo potopla vodicka i fizioloski vo noseto. Se nadevam deka ke vi pomine pobrzo. Vremevo e nikakvo i mene i dvete mi se mrsulavi

bombica -> RE: Затнато носе (29.2.2012 20:07:36)

Како бе не се инхалира??Лелее се надевам нема да му биде ништо од еднаш, не го инхалирам веќе.Ако не е подобар утре ќе го носам на лекар пошто секрет му се слева во грлото се дави па ми е страв да не му се спушти на гради....Фала Ина[sm=smiley31.gif]

Ina11 -> RE: Затнато носе (29.2.2012 20:30:55)

ne se plasi. Bas denes ja nosev K na kontrola redovna i bas zboruvavme so pedijatarot za inhalacii. On mi kaza deka do  god. ne se preporacuva inhalacii od pricina sto bebinjata seuste ne znaat da se snajdat so disenjeto vo smisla ako im dojde premnogu parea na nos da disat na usta i obratno. Znaci preventivno kako zastita od mozno zagusuvanje ne daj boze. Zatoa pusti vrela voda vo kupatiloto neka se napravi mnogu parea i drzi go bebeto vnatre. Stavaj fizioloski, vadi so aspirator i obavezno da spie malku na povisoko zaradi slevanjeto na sekretot i...da bidete podobri sto poskoro[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley27.gif[/image]

Ina11 -> RE: Затнато носе (29.2.2012 20:32:45)

i toa nie za inhalatorot imame i del za mali deca (cucla koja se montira i izlegva parea odozgora). I toa ne mi go dozvoli

arh_diz -> RE: Затнато носе (1.3.2012 12:42:28)

ИЗВОРНА ПОРАКА: bombica

Како бе не се инхалира??Лелее се надевам нема да му биде ништо од еднаш, не го инхалирам веќе.Ако не е подобар утре ќе го носам на лекар пошто секрет му се слева во грлото се дави па ми е страв да не му се спушти на гради....Фала Ина[sm=smiley31.gif]

Bombica slobodno inhaliraj go , poveketo doktori mislat deka inhalacija e samo za tesko bolni luge[sm=smiley36.gif]
Jas go inhaliram M sekogas koga ima potreba i toa najmnogu pomaga.So zalfija go nemam inhalirano pazi da ne ti se rasipe inhalatorot so caevi mislam deka nemoze da se inhalira

kikicka -> RE: Затнато носе (1.3.2012 13:21:53)

Зошто не му ставаш оперил п за деца ??? да му се стврднат со физиолошки уште повеќе ке течат,така мат.нас ни кажа кога и тече носето оперил а кога и се стврднати затнато така да не течи тогаш солена вода или физиолошки.
ИЗВОРНА ПОРАКА: bombica

Од синоќа П. е затнат во носето едвај диши. Ноќеска цела ноќ ќенкаше плус се давеше од секрет[sm=smiley13.gif]Му ставам физиолошки, вадам секрет со аспиратор среќа мнооогу излегува,го тапкам по грбчето.Поручеква го инхалирав со физиолошки се раскина од плачење[sm=smiley13.gif] ,Дали може да го инхалирам со жалфија? Има 8 месеци?

Мајка -> RE: Затнато носе (1.3.2012 15:35:38)

Моето бебувче (5 м и 20д) е затнато во носето нонстоп [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
Значи му ставав капки aqvamaris, marisol, sinomarin (спреј и капки), го инхалирав со физиолошки раствор, спиеше на повисоко и сл. Многу пати го носев на преглед (обично кога многу кашлаше) и постојано беше исто.
Последниот пат кога го однесов ми рекоа да го аспирирам и да му вадам капки само кога е многу затнат. И така направив продолжив со инхалации но не го аспирирав и не му ставав капки. И за чудо сега е подобар пу пу пу [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

arh_diz -> RE: Затнато носе (1.3.2012 15:39:07)

Od kapkite za nos se stava zavisen , treba da se izbegnuvaat moze da se dojde vo situacija da se prrezasiti nosot i da ne pomine .
Jas izbegnuvam da mu stavam kapki od tipot operil , nazivin.....stavam samo koga mora i toa samo navecer po edna kapka

Calypso -> RE: Затнато носе (1.3.2012 15:52:21)

I sin mi e zatnat vo noseto, veke tret den... prviot den nosot epten mu tecese, bukvalno kako voda, i samo mu go sobirav so aspirator, bez mnogu da vlecam, a ne sakav ni da go brisam, da ne mu go razranam noseto. Veke ne mu tece tolku, kapki stavam samo po potreba, i toa fizioloski ili acidosalus sprej. Nokje spieme so kromid vo spalnata, i ima efekt[sm=smiley1.gif]

bombica -> RE: Затнато носе (1.3.2012 16:18:52)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Ina11

ne se plasi. Bas denes ja nosev K na kontrola redovna i bas zboruvavme so pedijatarot za inhalacii. On mi kaza deka do  god. ne se preporacuva inhalacii od pricina sto bebinjata seuste ne znaat da se snajdat so disenjeto vo smisla ako im dojde premnogu parea na nos da disat na usta i obratno.

Еееј па го следам како диши нормално ако не диши добро ќе прекинам.Ама изгледа секој др своја теорија.Баш разговарав со кумата , со снаа ми уште од бебиња децата им ги имаат инхалирано.
Од вчера послче инхалацијата е подобар, пред легнување му ставив по 1 капка ефедрин и ноќеска мирно спиеше.
Аrh_diz разговарав со золва ми (она ми го позајми инхалаторот ) и она ми рече не со чаеви така пишувало во упатството.
А за кромид несмеам ни да помислам да ставам во соба пошто и јас и мм никако не го поднесуваме ќе треба свеќи да ја викам да спие со бебушот[sm=smiley36.gif]

kikicka -> RE: Затнато носе (1.3.2012 16:20:14)

ауу кромидот ми е ЛЕК невиден посебно додека спие значи јами мами да не беше незнам што ке правевме [sm=smiley36.gif]

barbi83 -> RE: Затнато носе (4.4.2012 11:03:45)

mamicki pomos moeto bebce ima 8 i pol meseci i eve veke 3 nedeli imame mrsulcinja.pievme i surup ALMACIN ama eve nosot uste ni tece .nemame problem navecer so spienjeto si spie a kasla samo na sabajle koga ke stane i togas pocnuvaat mrsulcinja belo/zeleni i gi vadam so pumpica.i i stavam sprej aqva maris.kazete kako pobrgu da ni prestane noseto dali da i stavam drugi kapki

Andriance -> RE: Затнато носе (4.4.2012 11:22:43)

Probaj go lekot so kromidot hiihih, kaj site ima efetkt, zasto bi nemalo kaj tebe...ne go znam tocno..vrati se nanazad nekolku strani kje go vidis

dostickage -> RE: Затнато носе (4.4.2012 11:29:40)

Gospod zdravje da vi dade za toa so kromidot ,se prerodivme [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

AnnaMolly RR -> RE: Затнато носе (4.4.2012 11:34:44)

Дајте кажете како е тоа со кромидот... Ме мрзи да вртам по страниве.

blue_blue -> RE: Затнато носе (4.4.2012 11:44:52)

eve..krovid u krevet [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

ИЗВОРНА ПОРАКА: Yummy Mammy

Majki da vi kazam edna babina devetina koja ja probav i navistina deluva.
Za zatnato nose kaj bebe se stava parce kromid vo krevetceto. Jas staviv malo parce na 10tina cm od glavceto, za da moze direktno da go disi, i navistina ubavo spiese vecerta, bez zatnuvanje. Za mirizbata ne se sekirajte, ke izluftitrate za 10 min. [sm=jezicek.gif]

vanessa30 -> RE: Затнато носе (4.4.2012 18:24:01)

mamicki pomos moeto bebce ima 8 i pol meseci i eve veke 3 nedeli imame mrsulcinja.pievme i surup ALMACIN ama eve nosot uste ni tece .nemame problem navecer so spienjeto si spie a kasla samo na sabajle koga ke stane i togas pocnuvaat mrsulcinja belo/zeleni i gi vadam so pumpica.i i stavam sprej aqva maris.kazete kako pobrgu da ni prestane noseto dali da i stavam drugi kapk

I nas do sega ne ima dvapati fateno virus so kaslanje, slaemce i zoltozelenkasti mrsulcinja koi obilno tecat i kogake kivnese celiot so mrsuli se pravese. Nas sto najmnogu ni pomogna e sto go banjav vo topla voda so rastvorena morska sol (10% rastvor) i od vodickata mu davav da smrrkne so noseto i so pritiskanje mu gi izvlekuvav mrsolcinjata dodeka go kapev. I dvapati vo denot zovrivav voda so morska sol i mu stavav pokraj krevetceto ili relaksatorot taka da pareata odi vo nego i da ja vdisuva. Nekoristevme nikakvi kapki i samo taka pominavme i go prebrodivme virusot.

kikicka -> RE: Затнато носе (4.4.2012 20:22:15)

Еее абе тоа со кромидот АЛАЛ да ти е јами мами абе нон стоп ставам ако и се затне за 5мин омерисува цела соба ,ситно го сецкам јас и Л си дише како ништо да не е ,дури и јас се одзатнувам.Лек за сва времена

AnnaMolly RR -> RE: Затнато носе (5.4.2012 8:33:43)

Добро а каде да го ставам кога Филип спие меѓу мене и мм на спална?

Yummy Mammy -> RE: Затнато носе (5.4.2012 9:04:01)

ИЗВОРНА ПОРАКА: kikicka

Еее абе тоа со кромидот АЛАЛ да ти е јами мами абе нон стоп ставам ако и се затне за 5мин омерисува цела соба ,ситно го сецкам јас и Л си дише како ништо да не е ,дури и јас се одзатнувам.Лек за сва времена

Toa svekrva mi, nemala sto da pravi, pa si cepkala na internet i na nekoj srpski sajt nasla narodni lekovi za bebinja, i ete... i od sveki moze nesto da se nauci. [sm=smiley2.gif]

kikicka -> RE: Затнато носе (5.4.2012 10:28:12)

На спланата Ана моли горе што е позади вашите глави и ке наредеш или на натказната ако имате во поширок сад и разреди го.
ИЗВОРНА ПОРАКА: AnnaMolly RR

Добро а каде да го ставам кога Филип спие меѓу мене и мм на спална?

kikicka -> RE: Затнато носе (5.4.2012 10:30:50)

[sm=bravo.gif]За свеки твоја,кажи и така повеќе да чита на нет ,и од мене има частење за леков.Јас на сите го кажувам,стварно на почеток бев скептик ама викам зошто да не пробам и ете сегагледам обавезно кромид дома за сваки случај[sm=smiley36.gif]
ИЗВОРНА ПОРАКА: Yummy Mammy

ИЗВОРНА ПОРАКА: kikicka

Toa svekrva mi, nemala sto da pravi, pa si cepkala na internet i na nekoj srpski sajt nasla narodni lekovi za bebinja, i ete... i od sveki moze nesto da se nauci. [sm=smiley2.gif]

Natuska85 -> RE: Затнато носе (6.4.2012 20:47:40)

Итно,итно,итно[sm=smiley36.gif] Кажувајте колку кромид да ставам???Цела главица??

Luci -> RE: Затнато носе (6.4.2012 21:10:10)

Јас ставав цела и ја сецкав на некоку ситни парчиња

Страница: <<   < Претходна страница  17 18 [19] 20 21   Следна страница >   >>