|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  14 15 [16] 17 18   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Доење
10.1.2012 16:23:44   
miana
ikana nisto cudno i da ima grcevi pa taka reagira...Jas so prvoto bebe imav vakov problem,em cica em se trga i se grci i vristi pa pak faka cicka...Inaku vo bolnica koga mi pravese vaka isto kako tebe ,dojde sestra  i konstatira deka ne mi e ubavo namestena na cice i deka ne i doaga mleko pa se nervira...Takada mislam  deka i Fiao ima pravo ama i moze se grcevi...

(Одговор на членот Fiao)
Непосредна врска до пораките: 376
10.1.2012 17:40:17   
Ikana
Eve ja majka mi tuka do mene ispituvavme situacija i konstatiravme ( i dvete ste vo pravo) em e gladna em ima grcevi...i ja go gubam malce mlekoto, imav mnooogu poveke, sega nautro samo 100 ml dobri vadam, cel den inaku po 30 do 60 max. I uste eden moment...me fati zab da me boli, pa moram na zabar sega pa i toa stres i sto ke bide so mlekovo??? I ne mi davaat anestezija posto dojam i iskacam so tresenje od tamu, preplasena...porodilnite bolki tolku ne me bolea! Caj ne piev do sega, odnosno do narednata nedela nema da pijam bidejki ke ja nosam na kontrola i ne smeam do togas apsolutno nisto da i smenam vo ishrana, niti pak da gi modificiram sostojkite na toa malku mleko sto i go davam...ne daj boze nekoja alergija da ne zakaci...vo megjuvreme pijam tecnosti (ne tolku kolku sto treba ama ajde se trudam) i se nadam na najbolje...
Gushki za dvete...miana nigde te nema, ama pak so dve deca alal ti verauser posted image user posted image user posted image

(Одговор на членот miana)
Непосредна врска до пораките: 377
11.1.2012 13:42:25   
soci
jas sakam da prasam nesto,vaka mojata kerka ima 15 meseca i uste cica i toa duri i noke mnogu stanuva cela nok ne spijam prvin bara da cica pa se trga pa place pa pak cica pa nekogas nesaka da cica a ne saka ni vraci da ja zemam samo ja galam a nekogas pa dovolno e samo da ja pogalam i pak zaspiva ama posle pak stanuva na momenti pa si cica i sama se trga i si zaspiva samo sto mnogu pati se razbuduva a nekogas samo dva pati a skoro segoja nok stanuva moze 10 pati retko se slucuva samo dva pati da stane ve molam ako imate nekoj sovet da mi dadete dali taka pravi oti seuste cica.

(Одговор на членот Ikana)
Непосредна врска до пораките: 378
11.1.2012 13:57:32   
miana
user posted image
ИЗВОРНА ПОРАКА: Ikana

Eve ja majka mi tuka do mene ispituvavme situacija i konstatiravme ( i dvete ste vo pravo) em e gladna em ima grcevi...i ja go gubam malce mlekoto, imav mnooogu poveke, sega nautro samo 100 ml dobri vadam, cel den inaku po 30 do 60 max. I uste eden moment...me fati zab da me boli, pa moram na zabar sega pa i toa stres i sto ke bide so mlekovo??? I ne mi davaat anestezija posto dojam i iskacam so tresenje od tamu, preplasena...porodilnite bolki tolku ne me bolea! Caj ne piev do sega, odnosno do narednata nedela nema da pijam bidejki ke ja nosam na kontrola i ne smeam do togas apsolutno nisto da i smenam vo ishrana, niti pak da gi modificiram sostojkite na toa malku mleko sto i go davam...ne daj boze nekoja alergija da ne zakaci...vo megjuvreme pijam tecnosti (ne tolku kolku sto treba ama ajde se trudam) i se nadam na najbolje...
Gushki za dvete...miana nigde te nema, ama pak so dve deca alal ti verauser posted image user posted image user posted image
[/quote
i moevo epten se grci ama  ne se trga od cica ( pu da ne ja urocam ) samo cic ka ja smiruva :)
ikance a majkati pedijatar li e ? Lele jas na svoja raka davam espumisan kapki i ke mi bidestrav da i kazam na doktorkata epten e namkor ke me stavi vo top user posted image

i takauser posted image  inkau so dve deca ic ne e lesno osobeno so vakva razlika kako moive 4 godini... pozdravuser posted image user posted image user posted image

Непосредна врска до пораките: 379
11.1.2012 18:35:34   
Ikana
da miance pedijatar e, pisi mi sto ti treba vo PP pa ke ja prasam user posted image
Inace jas od tolku stresovi zapadnav vo kriza so mlekoto denes, ni pola ne vadam od toa sto vadev...uzas...neznam sto da pravam, ke go izgubam mlekoto....eve pijam tecnosti, ama imav stresen period normalno posle poragjaj....
Jas sega cekam da dobijam info za koj maticen pedijatar da go odberam, posto majka mi ne moze, specijalist e....pa barame nekoj za maticen...

Непосредна врска до пораките: 380
17.1.2012 8:48:27   
Anicka82
Moeto bebce ima 3 meseci i vo poslednava nedela kako gladno da e celo vreme e na grada. Kolku poveke e na grada tolku poveke stomaceto go boli posto prethodnoto mlekce seuste ne e svareno a toj ispil novo. Dnevno imame po 3-4 stolici. Ako ne mu davam da cicne place zaogja,a i zal mi e da ne e gladen. Kako da proveram dali imam mlekce dovolno?? ili e ,moze samo skok vo razvojot pa ke pomine?? I navecer pocna da mi se budi pocesto i cica li cica po saat vreme! Imate li slicno iskustvo?

Непосредна врска до пораките: 381
17.1.2012 10:49:05   
Ikana
Ke si go napravis testot na Karla...voda prevriena od ovie kupeckive, so sekerce i limon, ne go znam tocno receptot i ke mu davas da pie od toa 24 casa posle sekoj podoj i taka ke vidis kolku mu fali....
Za da ne odis na vestacko, ako nemas dovolno mleko probaj posle sekoj podoj da se molzis i da go skladiras toa vo frizider ili zamrzivac, pa da mu go doddavas na bebeto koga e gladno...za dryga varijanta neznam, samo nemoj vestacko...

(Одговор на членот Anicka82)
Непосредна врска до пораките: 382
17.1.2012 11:01:09   
arh_diz
Anicka82 ako dobro si napreduva nemas potreba od panika.Na grada mu e ubavo toplo user posted image .Sin mi e na grada taka seuste a sega e mnogu potesko da go odviknam

Биди тоа што си

Непосредна врска до пораките: 383
17.1.2012 11:12:34   
Anicka82
Pa sega za sega ubavo napreduvame, prvite dva meseci po 1250 gr. Utre ke odime na kontrola pa tocno ke znam za tretiov mesec , ama doma imam vaga pa prema nea i za ovoj mesec izleguva deka e 1200 gr. porasnat.Samo cudno mi bese deka poslednive denovi taka mi pravi !? Aj moze ke probam so prevrienata vodicka, zosto do sega ednas se izmolziv i posle toa mastit. Sekako deka ne sakam odma so adaptirano posle nema da saka da cica :))) Fala vi na sovetite vo sekoj slucaj

(Одговор на членот arh_diz)
Непосредна врска до пораките: 384
17.1.2012 11:21:12   
arh_diz
Super si napreduva .Posle tretiot mesec ke napreduva pomalku a i normalno e.Samo potrudi se da ja oducis od grada da ne e taka cesto , od iskustvo ti kazuvam .Ova mi go vikase pedijatarot a jas ne ja poslusav eve 17 meseci imame M noke se budi na sekoj cas samo da se zalepi na grada nemora da cica

Биди тоа што си

Непосредна врска до пораките: 385
17.1.2012 11:28:33   
Anicka82
Dushice  user posted image , Sekako ke moram na rabota za 4-5 meseci pa ke mora da se oducuvame porano. Samo da se zivi i zdravi pa ke im gi ispolnuvame zelbite.

Непосредна врска до пораките: 386
17.1.2012 11:59:39   
Ikana
AAAA da da da...i mojava pravi takvi finti eheeee
Ke ja stavam na grada i ona ke se dzitka ke se sili....i na kraj ke se izligavi i ke se nasmee i ke zaspie...i koga ja osetiv deka me zafrkava, ili budenje za da cica ili nazad vo krevetce...

Непосредна врска до пораките: 387
17.1.2012 14:20:03   
ana mari
Moeto bebce ima 3 meseci i vo poslednava nedela kako gladno da e celo vreme e na grada. Kolku poveke e na grada tolku poveke stomaceto go boli posto prethodnoto mlekce seuste ne e svareno a toj ispil novo. Dnevno imame po 3-4 stolici. Ako ne mu davam da cicne place zaogja,a i zal mi e da ne e gladen. Kako da proveram dali imam mlekce dovolno?? ili e ,moze samo skok vo razvojot pa ke pomine?? I navecer pocna da mi se budi pocesto i cica li cica po saat vreme! Imate li slicno iskustvo?
lele a moevo e na hipp i ako ne spie ona bara celo vreme da jade mene mi e mn cudno vikam sto bebe e ova ne znae da sedi malku taka ili spie ili jade... a mi e strav da i davam mn zasto sekoe jadenje ona se povraka, nikade ne mozemeda si go najdeme lekot

< Поракaта ја уредил ana mari -- 17.1.2012 14:21:00 >

Непосредна врска до пораките: 388
17.1.2012 14:41:32   
arh_diz
Ana mari AD mlekoto e potesko svarlivo i treba da i davas po sema

Биди тоа што си

(Одговор на членот ana mari)
Непосредна врска до пораките: 389
17.1.2012 16:31:03   
Fiao
Jas pravo da vi kazam, si kupiv pumpica i pocnav da se izmolzuvam skoro po 30ml od 1 grada na sekoe cicanje. I po mekosta na gradite sfativ deka toa e dovolno, za da se izvadi visokot. Sega gledam deka i bebuf poubavo si cica, ne se zagrcnuva tolku cesto i ne vo tolkava mera, a i ne ja macat tolku gasovi bidejki ne golta premnogu vozduh. a i bradavicite skoro da skroz otrpnaa i iako ne veruvav deka ova ke go kazam, ama sega navistina i dvete uzivame vo cicanjeto user posted image
Navecer se budi samo ednas, na pr zaspiva vo 11 i pol i stanuva nakaj 5-6h pa cicka malku i posle toa si prodolzuva do kaj 8-9h koga i e slednoto jadenje user posted image

Непосредна врска до пораките: 390
17.1.2012 16:36:16   
Ikana
Ama davaj i go i toa sto go odmolzuvas, nemoj da go frlas!

(Одговор на членот Fiao)
Непосредна врска до пораките: 391
17.1.2012 16:51:41   
Fiao
Ne i treba, nikogas ne ostanuva gladna. Ako nekogas vidam deka saka uste i davam i od drugata user posted image . A toa ne sakam da i go davam zosto ke treba od cucla, a nema potreba koga ona ubavo si cica. Nikogas do sega ne ostanala gladna, pa toa e i onaka visok, neliuser posted image jas toa go ostavam za sekoj slucaj, bidejki trae 2 casa neli, ama do sega nemalo potreba da go upotrebime, se nadevam deka nema ni da ima potreba.

Непосредна врска до пораките: 392
17.1.2012 16:54:41   
miana
ИЗВОРНА ПОРАКА: Fiao

Jas pravo da vi kazam, si kupiv pumpica i pocnav da se izmolzuvam skoro po 30ml od 1 grada na sekoe cicanje. I po mekosta na gradite sfativ deka toa e dovolno, za da se izvadi visokot. Sega gledam deka i bebuf poubavo si cica, ne se zagrcnuva tolku cesto i ne vo tolkava mera, a i ne ja macat tolku gasovi bidejki ne golta premnogu vozduh. a i bradavicite skoro da skroz otrpnaa i iako ne veruvav deka ova ke go kazam, ama sega navistina i dvete uzivame vo cicanjeto user posted image
Navecer se budi samo ednas, na pr zaspiva vo 11 i pol i stanuva nakaj 5-6h pa cicka malku i posle toa si prodolzuva do kaj 8-9h koga i e slednoto jadenje user posted image

Ej fiao i nie isto vaka kako vas... Cicame posleden pat okolu 00h pa do 5-6h sabajle pa pak cicame pa do kaj 9 spieme i taka ( pu pu da ne gi urocime masala)
Inaku jas ednas se obidov da se izmolzam samo kolku da si ja probam pumpicata ( imam avent pumpica  - ja kupiv 50 evra so prvoto bebe ) i sega od pust merak za pumpicata se izmolzev posle cicanjeto na kerkami i izmolzev 50 ml...Znaci ona bese cicana,gradata mi bese meka,a jas izmolzev tolku mnogu i mislam deka se e do pumpicata.  I moram da ja pofalam deka sekoe cicanje i davam samo od edna grada ( od dvete i e premnogu a neznae za dosta ,pa povraka posle) i masala ja prazni gradata i fala mu na boga nemam problem so mastiti i sl.

(Одговор на членот Fiao)
Непосредна врска до пораките: 393
17.1.2012 17:54:01   
elenak
Фиао ако се измолзуваш, пробај тоа да го правиш пред да цица бебуш, бидејќи првото млеко е најслабо и помалку хранливо, дури кога ќе омекне градата доаѓа она ,,убавото,, млеко, немој баш тоа да го фрлаш.

Непосредна врска до пораките: 394
17.1.2012 18:08:29   
Fiao
ИЗВОРНА ПОРАКА: elenak

Фиао ако се измолзуваш, пробај тоа да го правиш пред да цица бебуш, бидејќи првото млеко е најслабо и помалку хранливо, дури кога ќе омекне градата доаѓа она ,,убавото,, млеко, немој баш тоа да го фрлаш.

ne ne bas taka pravam, znam deka toa prvoto ne e mnogu hranlivo. sekogas se izmolzuvam pred da cica i posle i davam. gledam deneska gi cica i dvete i posle e zadovolna, do vcera cicase samo edna, moze si ima nekoi fazi.
Inaku jas kupiv pumpica na Tommee Tippee i sum isto taka prezadovolna, racna e i barem za mene celosno bezbolno (dokolku nekoj se razmisluva, toplo vi ja preporacuvam) jas ja plativ okolu 1700 den so 1 sisence.

(Одговор на членот elenak)
Непосредна врска до пораките: 395
17.1.2012 19:09:49   
Yummy Mammy
Jas ja otvoriv temava so namera da prasam nesto okolu doenjevo, ama izgleda si go najdov odgovorot uste pred da prasam. user posted image
Moevo bebe ima 3 meseci (denes pravi) i navecer si spiese super, po 5-6 saati prvoto legnuvanje, pa sabajle ke cica uste malku i do kaj 9-10:00h prodolzuvase. Sego poslednive denovi mi se budi na 2 saati, nekogas i pomalku, probav so cucla da ja zalazam da prodolzi da spie, ama ne deluva. I citajki gi vasive postovi mi tekna deka koga cica poslednuve denovi mnogu brzo zaspiva na grada, jas ke probam da i dadam uste, ama ke vidam ne se budi i ja ostavam da spie, i mi tekna deka ona ustvari go pie samo toa vodlestoto mleko i toa ne ja drzi. Aj bas ke probam da go izmolzam toa prvoto mleko, za da go cica toa drugoto pohranlivoto, pa bas da vidam dali ke si se vrati po staro da si spie podolgo.
Inace preku den na 3 saati ko naviena e.

There are no strangers, just friends you haven''t met yet!

(Одговор на членот Fiao)
Непосредна врска до пораките: 396
17.1.2012 21:19:04   
Natasa981
Koga ke procitam deka bebinjata vi zaspivaat vo 23casot i stanuvaat vo 5-6 nautro pa potoa cicaat i prodolzuvaat do 9-10 sabajle...MI IDE DA SE UBIJAM stvarno:)) Mojava otkako e rodena se budi po 5-6 pati navecer i toa so placenje, pa okokoreni oci pa posle ja uspivam i smiruvam po dva saati..uzas uzas.Grcevite i go pravat toa znam,ama eve primetuvam poleka poleka se se sreduva,nema tolku placki i kornenja ,poleka stivnuvaat prokletite grcevi.Sepak na bebeto zaradi grcevite ne mu vovedov nikakov red.Molam boga da fati red bar za spienje,zasto nema da veruvate,ama jas vo kontinuitet spijam samo cas i polovina,taka tri meseci sum bez son:( Ne prasuvajte kako funkcioniram preku den:( Znaci da rezimirame, bebinja od 3 meseci mozat i da preskoknat obrok vo tek na nokta,taka? Da probam da gi proretcam noknite obroci t.e cicanjeto.Preku den cicame na 3 saati, se trudam da ne e pokratok intervalot.Ne davam cucla lazalka pa ponekogas ja smiruvam so grada,ako e nevozmozno da se smiri na drug nacin.I mene obavezno mi zaspiva na grada, neznam dali ima vrska toa so demek na pocetokot e retko mlekceto ,mislam deka nema vrska,ama jade ke probam i jas da se izmolzuvam.Maka e i toa izmolzuvanjeto,a i zal mi e da frlam mlekce :(

Моќните нешта доаѓаат од малите почетоци - Џон Драјден

(Одговор на членот Yummy Mammy)
Непосредна врска до пораките: 397
17.1.2012 21:52:41   
Ikana
Ehhh same here...se budi vo 12, vo tri, ke jade i posle si sedi taka malce...

(Одговор на членот Natasa981)
Непосредна врска до пораките: 398
22.1.2012 13:48:55   
ivoni4ka
zdravo zenski kako ste m jas epten nenaspana tu se mozam t davam tu ja zaspivam i epten malku vreme za spanje tuku sto mi bese muabetot kaj mene anastasija pie otprlika 60-70 ml mleko na podoj i koga taka cica spe po 3 saata ama jas nemozam da soberam tolk mnogu bidejki dobri stresovi imav od rikanje i moja malaksanost neznam st da pravam se sto ke odmozam i davam kapka ne sum frlila ama noke fale mleko care?

Непосредна врска до пораките: 399
25.1.2012 15:17:13   
*Elena*
Zdravo Devojki, i nie sme isti so cicanjeto, na 2-3h preku den, navecer ako e dobro najaden pred legnuvanje, se budi okolu 4- 5h pa posle vo 8h. Inaku nie sme na cicanje i izmolzuvanje, koga mi se prepolni gradite, obicno navecer, se izlomzuvam so Avent racna pumpica i toa po 100-150ml, gi pie od sisence, toa sto mu e visok go skladiram vo frizider, za ako ima potreba ako mu fali preku den da mu go dadam. Toa mleko od fizider go cuvam max 24h i ako ne se iskoristi go frlam. Na upatstvoto od pumpicata pisuva deka vo frizider moze da stoi i do 48h, ama nekako mnogu mi e stoenje. E sea me interesira kolku moze da stoi majcino mleko na sobna temperatura, bidejki se slucuva i preku den da mu davam izmolzeno, i da go izmolzam prethodno, pred da se razbudi i da go bara. Mi kazaa deka moze da stoi i do 8h na sobna temperatura, ama posle 2h mi e sube da mu go davam. Da ne imate nekoe iskustvo vo vrska so toa? pozz...

(Одговор на членот ivoni4ka)
Непосредна врска до пораките: 400
Страница:   <<   < Претходна страница  14 15 [16] 17 18   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  14 15 [16] 17 18   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Дали ви се менструации болни?
пеперутка16

Во последно време имам толку болни периоди што дури и се онесвестувам..итно е, ми дава инекција и толку..А сега кога стареам како што стареам. Имам 29 години, уште не сум се породила итн.