haley
|
Леле јас од тие грчеви сеуште не можам да се опоравам ма полууудев иако веќе месец и пол ги нема .. Моето искуство сакам да го напишам во колку има некоја намачена мајка која чита и испробува разни работи... Кај нас почнаа грчевите 4недела, започнуваа накај 5-6 часот и трајеа до некаде 1наутро.. Се работи за плачење, вриштење со еден ист интезитет со саати, со мало намалување од по 5-10мин и повторно врескање па кога јаде е тишина и повторно вресок. Јас не дојам на формула е од 5ден. Поради тоа што бев во лудило , каде се не отидов, се консултирав и со други мајки што го имаат проблемот или го поминале и отпрвин се веруваше дека се тие аеро-колики.. па ајде тие Seb капки .. делуваше дека помага првите 2дена потоа повторно исто.. потоа давав чајче , коморач, па зрна ким , камилица.. ништо, nurse harvey's ништо. Разни масажи , малку смирува но повторно бебето се мачи и плаче. Потоа си реков ај да земам да го нарачам тој ензимот лакатаза кој е потребен во цревата за да се справува со лактозата (шеќер нели во кравјото млеко) .. го ставав имаше изглед дека помага ама ионака нејзината беби формула е со доста ниска лактоза па и понатаму се мачеше. Тогаш случајно една пријателка ми кажа за еден производ во нови сад го прават , bebibion а и читајќи по форуми видов дека некои зборуваат за тоа и најдов некоја фирма која тоа го прави овдека каде што сум , во аптека ја немаа таа марка и ми понудија обични тие “добри бактерии“ , мали кесички , една на ден да растворам и да и давам во вода или млеко. Следниот ден откога и ги дадов, коликите престанаа едноставно бебето ми се врати, конечно и го видов ликот зошто сите тие денови само расплакан лик гледав многу жално. Нејзе коликите и престанаа таман пред да наполни 2 месеци. И фала на Господ ,планетиве и сите галаксии за тоа :)) Јас бев на работ на лудило зошто сум сама преку недела , ненаспана, нервозна,претепана и не знам како да му помогнам на малото... среќа што немав мотивација за да одам некаде зошто еднаш ми се деси да додека возам ( а малото позади урла ,вреска) јас истоштена сакав да се зачукам намерно во првата голема бандера што ќе ја најдам :)) Отидов два три пати во тој месец кај педијатри (два-три различни) и често налетував на мајки со иста мака а педијатриве (СКАПАНИЦИ и Идиоти) систематски не’ откачуваа , во смисол, стрпете се , накај 3-4месец тоа проаѓа.. па потоа “ПА БЕБЕ Е , нормално дека ќе плаче што очекувате вие “ (ова на сите им го кажуваат)??? и што да викажувам , испокарана сум со све што е лекар во радиус од 20км, и отворив yellow pages и сега одам во освојување на другиот дел од градот :))) или и таму ќе се доиспокарам или ќе најдам писмен човек кој завршил медицина. Од све што консултирав гледам дека дали бебето е на доење или не е , не прави некоја голема разлика, ако има јаки колики ги има и ти преостанува да се молиш на свевишниот. Треба да се испробаат вака некои капки,чај(не премногу да се дава) , ако е доено - да избегнува мајката кравјо млеко поради лактозата).. Ова со давање “добри бактерии за цревната флора“ како што јас дадов е една од опциите која може на некого да помогне. Мене мислам дека ме спаси со се бебето. За крај: постои и една друга теорија а таа е од оној популарен Dr Karp дека бебето може да има такви “колики“ кои и не се у ствари стомаче проблем туку е нервниот систем. Бебето некогаш одеднаш прима премногу информации(стимулации) светлина, гласови, ликови, слики, топло ладно,вода, мириси и тоа ги надразнува до ненормална граница плус цревата кои се адаптираат, пораснуваат, третираат разни комплексни шеќери , ферментираат истите плус воздух голтнат го даваат тој добитен бинго џекпот кој ќе ве мрдне. Затоа треба баш како бабите наши што правеле, бебе во ќебе, не многу дигање ролетна преку ден, не гости не шетање (освен малку надвор на воздух). . Ова се’ се идеи, секако дека не постои некое правило .
(Одговор на членот Maria)
|