Snowhite RR
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: Natuska85 RR ИЗВОРНА ПОРАКА: ikki Jas sum protiv ta da se uslovuva poklon vo plik. Eve jas na primer za svadbata nasa ne pisuvav poklon vo plik pa 75% ni donesoa pari. Isto taka dobiv servisi i razni raboti sto mi se mnogu dragi, dobiv i koristen skovnik pa zgora i pokvaren, ama pak nikogas ne bi napisala [poklon vo plik, koj sto saka i kolku saka moze da donese bidejki jas pravam proslava a ne prosam. A uste poselsi mi e koga nevesta odi po masi i sobira pari, pred nekoe vreme prisustvuvav na takov 4in Малку офтопик: Незнам колку селки може да биде некој обичај на одреден регион,ама на пример во Гевгелија обичај е пред да се служи вечерата да помине невестата и да ги подели бомбончињата, и тогаш кој сака(а непишано правило е ) да и даде пари(50,100,500,1000...најблиските ).Тоа народски се вика "бакнување рака" само што не се бакнува рака,барем во денешно време не . А и не е задолжително,може да ти даде бомбонче а да не и дадеш пари И јас не мислам дека е селски, туку едноставно е обичај кој што останал. Јас лично сакав да го прескокнам тој обичај за мојата свадба, не затоа што ми беше селски, туку затоа што ете луѓето дошле на свадба, потрошиле пари да се облечат, да донесат поклон, па за такси, за слика, па сега уште и за „баци рака“ да му земаме. Ама постарите инсистираа на тоа, затоа што тоа си е традиција и не е срамота, затоа што уште од време останало така, ред е на невестата да и се дава пари, макар и 10 денари да се. Инаку во врска со темата, на една свадба каде што бевме скоро ја имаше оваа наредба и тоа напечатена на поканата и многу се изнервирав, јас секако планирав пари да им дадам, ама толку се изнервирав што баш заради тоа сакав да им купам поклон, само немав време да одам да купувам поклон и на крај сепак пари им дадов.