Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
RE: Вештачко оплодување III дел 24.6.2012 22:44:10
gina
ines zal mi e no mora da se borime i da se pomiruvame so sekoja situacija i da se nadevame na podobro. luba potpolno se soglasuvam so tebe kkoj moze psihiski da bide opusten sekoj stres i tovar sto go nosime so nas si go pravat svoeto. Pozzz
RE: Вештачко оплодување III дел 24.6.2012 23:16:13
kapina
edna moja rodnina posle mnogu godini ima bliznacki blagodarenie na doktor tase on i go pravel ivfto pred nekojden se sretnavme i mi kaza oti ima bliznacki inace ona e okolu 40 godini veke
RE: Вештачко оплодување III дел 25.6.2012 11:29:51
liljak
doktor tase e stvarno doktor na mesto , jas sega pocnav da odam kaj nego , ama tolku mi vlea doverba so nema kade, i veruvajte samiot doktor ti veli se preku fondot, mene koga mi gi gledase site ispituvanja mi veli aba cupe ti imas mnogu pari pa si se rasfrlila na prifatno da praves inf vo sv lazar, mu ja kazav cela maka deka mene doktorot ne mi obrna vnimanie i zato se taka ispadna , veruvajte doktorot e mnogu dobar , sekoj koj se sprema za inf bi go sovetuvala da odi kaj nego ...pozdrav
RE: Вештачко оплодување III дел 25.6.2012 19:32:26
marija30
BI SAKALA NEKOJ DA MI ODGOVORI KOLKU OTPRILIKA CINI IN VITRO NA PRIVATNO A KOLKU PREKU FONDOT MISLAM SO SE TERAPIJATA PRED I POSLE.ME ISPOPLASIJA DEKA CINELO OKOLU 7000EVRA NA PRIVATNO.ZDRAVJE OD SEPTEMVRI PLANIRAME DA ODIME NA IN VITRO PREKU FONDOTA AKO NE DOBIEME NA PRIVATNO AMA 7000
RE: Вештачко оплодување III дел 25.6.2012 21:33:19
kotina
mene poslednoto ivf me cinese blizu 3 iljadi i 500 evra , se razbira zavisno od toa kolku inekcii ke vi bidat potrebni , jas za inekciite dadov okolu 1500 evra i 82 iljadi plativ u sistina .
RE: Вештачко оплодување III дел 25.6.2012 21:36:27
kotina
dali nekoj znae , dali ke mi gi refondiraat parite vo fondot za i nekciite ako podnesam dokumenti , dali ima nekoj so vakvo iskustvo , dali fondot gi refondira sredstvata za ampulite potroseni pri privatno plateno ivf >ve molam odgovorete ako znaete
RE: Вештачко оплодување III дел 25.6.2012 21:57:55
@bebe
Devojki, da ve prasam bidejki ne mi e jasno, i ke ve molam za odgovor, od fondot mi baraat histero i laparaskopija, no na klinika velat deka duri moze da se napravat vo septemvri zatoa sto nema mesto i plus veke pocnuvaat letnite odmori, e sega znam deka ke izgubam nekolku meseci, e sega se javiv vo fondot i oni velat deka nema problem dokolku im gi dostavam dopolnitelnite ispituvanja na esen, ama vo bolnicata kade sto ke pravam invitro ke mi pravat problem za ispituvanjata sto ne treba da bidat postari od 6 meseci neli spermogram, brisevi itn..., dali tie mora da gi pravam na privatno kade sto ke go pravam invitroto primer sistina, dali bonicata ke bara od nas deka mora kaj niv ili mozam na klinika za poeftino, znam deka nema da stignam, VE MOLAM ZA ODGOVOR STO POBRZO
RE: Вештачко оплодување III дел 25.6.2012 22:50:48
suzeto
sega ke izlezime od temata .......jas se zalev kaj naroden pravobranitel bideki 2 god.ne mi vratija nisto i ne dobiv odgovor na zalbata. dobiv odgovor od naroden pravobranitel deka ke se razgleda slucajot.....vo socijalno mi rekoja deka vazi samo za prvo dete i so odobrenie od fondot ... e sega ne znam kako odi ako odis privatno ivf za prvo dete bi trebalo da gi vratat,,,,,,,,,,,kaj mene se rabotese za vtoro dete
RE: Вештачко оплодување III дел 25.6.2012 23:23:39
LUBA
Eve i jas da spodelam za moeto iskustvo i mene Dr Tase mi kaza isto odi preku fond sto frlas pari privatno bidejki veke imam edno privatno invitri i pravev muabet za vtoro ama fondot sekogas me odbiva i se si baraat nesto iako veke se napraviv i kaj mene nemase nikakov problem pa mi barase fondot histerolaparaskopija i taa ja napraviv privatno od pricina sto me odbivaa od drzavna non stop nemalo mesto,pa ne rab aparatite,ap zesko bilo od septemvri i samo gubenje vreme,a za inekciite i jas imam podnesuvano i za niv me odbija i se zalev ama nisto,a privatnoto invitro me kostase okolu 3000evra se vkupno so se tarapija.
RE: Вештачко оплодување III дел 26.6.2012 11:10:49
Herco
Lele devojki, gi citam postovive i celata se tresam, placam i ne znam sto uste ne. Kade se soocuvame so vakov tezok problem, kade pominuvame eden najtezok, bolen, tazen, razocaruvacki pat, isprepleten so stresovi, sega uste mora da se soocuvame so finansii, so fondovi, so ne znam kakvi ne proceduri nepotrebni. Pa neli nasava Vlada vodi kampanja za mnogudetni semejstva, a nie ne mozeme da dojdeme do nitu edno, pa i toa ni go oteznuvaat, ne sopnuvaat...Mi doaga da vristam. Jas prviov neuspesen pat bev preku fondot. Za vtoriov pat trebal da se ceka 6 meseci, pa nie se odlucivme, zdravje vo septemvri, da odime privatno. Vo Re medika mi rekoa deka postapkata so terapija bi cinela pomegu 120 - 150 000 den, a isto mi rekoa deka fondot moze da refundira del od parite za inekcii. Ne znam veke sto da kazam. Kaj mene bolkava ne pominuva. Nemam zelba za nisto, Ne znam kako ke se izdrzi periodov.
gina sega ne e taka od privatno ivf bas nisto ne refindiraat spored noviot zakon :((( nepravedno...ja s gi iskoristiv tie 3 obidi preku fond sega ako pravam ke treba privatno so nikakva refondacija
RE: Вештачко оплодување III дел 28.6.2012 22:50:48
skopjance
Марија30 Јас правев 2 пати ИВФ преку фондот. Првиот пат ме чинеше 40 000 ден. затоа што си ја платив анестезијата приватно а сега од фондот ги стегнаа малку затоа што не требало да ни ја наплаќаат. Вториот пат платив околу 35 000 илјади ден. плус платив 20 000 ден. за замрзнување на ембриони значи оклу 55 000 ден..Иинекциите не ми беа доволни преку фондот па морав да си ги купувам приватно али за секој е различно така што ти можеш да поминеши само со 6 000 ден. за партиципција и нема да имаш потреба да купуваш дополнители инекции.
RE: Вештачко оплодување III дел 28.6.2012 23:00:21
skopjance
бебе брисевите, сида тестот и хепатитот мора да бидат не постари од 6 месеци кога ќе правиш ИВФ. Јас кога правев во Систина ми ги прегледуваа да не се постари од 6 месеци. Ти можеш да ги правиш каде сакаш не мора кај нив може и на клиника преку фондот, поефтино е а приватно е изгор. А да ви кажам дека ич не се кајам што направив хистеро и лапароскопија, со нив можеш само да добиеш. Се гледаат внатре, каква е состојбата и ако има нешто проблем го санираат,јас правев на клиника така мене ми открија преграда на матка ме сецнаа малку и сега сум како нова. Операцијата трае помалку од 30 мин. и другиот ден те пуштаат. Неколку дена да не дигаш тешко можеш да правиш ИВФ следниот месец а и добро било, поуспешно е со нив.
RE: Вештачко оплодување III дел 28.6.2012 23:04:37
skopjance
Прашање до сите дали некој правел ИВФ со замрзнати ембриони.Мене утре треба да ми прават трансфер со замрзнати ембриони во Сситина па ме интересира даки преживуваат сите или колку може %.Мене сега сон неме фаќа затоа што не знам дали ќе преживеат утре да не спремав за џабе
RE: Вештачко оплодување III дел 29.6.2012 10:21:38
Herco
Zdravo devojki, Jas malku po malku se oporavuvam, iako sekoj den si pustam po nekoja solza. Bi sakala da ve prasam dali nekoj ima iskustvo ili nekakvi soznanija za d-r Organxiski od Stip. Nekoi prijateli mi go falea doktorov, citav i na drugi forumi pofalni zborovi za nego. Najdov epten silna vrska, pa sakam, zdravje naredniov mesec da otidam kaj nego. Nesto procitav i deka imaat promotiven paket a IVF ovaa godina bidejki slavat jubilej od 20 godini postoenje. Ve molam spodelete ako imate iskustvo nekoe ili nekoj vas blizok so ovoj d-r.
RE: Вештачко оплодување III дел 29.6.2012 15:28:52
GAGA19
Herco jas pred dve godini bev kaj Organdziski i voopsto ne sum zadovolna,so sin mu imavme dogovoreno inseminacija i toj na mene direkno a ti si za ifv onaka direkno vo lice,svetot mi se srusi.Bidna so bidna i ne mi bese uspesna inseminacijata i me ubeduvase da pravam kaj nego ifv.A i ova snaa mu biolog,simni se vo ordinacija ona tamu na pregledi voopsto ne mi se dopadna a za pari i zbor da nema ne sogoli.Narednata godina si otidov vo Plodnost,i nemem zborovi kako pominav i uspesno mi bese ifv,no i da ne uspeev pak ke odev tamu prezadovolna sum.No ti napravi kako sto mislis ,mozebi ti tamu ke go dobies toa malo srcence koe eve sega mi se smeska...
RE: Вештачко оплодување III дел 29.6.2012 17:29:32
skopjance
Здраво на сите Сакам да се пофалам дека денеска ми направија ФЕТ и сум задовокна со моите ескимчиња.Успешно одмрзнување , вратија два ембриони а три ми останаа замрзнати.Со господ напред овој пат да даде господ и јас како и сите вие да се израдуваме со едно . Јас кога бево во ГАк на хистероскопија имаше една ѓена во собата која правела ХСГ кај него и се жалеше многу од него. За други незнам каков доктор е.