|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.

Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  38 39 [40] 41 42   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27....
4.12.2012 0:51:22   
Фиданче
Zoja , Znachi ke bide pred nova godina user posted image , ajde porano ke si se guskate. Pozdrav i so lesno user posted image

(Одговор на членот Zoja)
Непосредна врска до пораките: 976
4.12.2012 7:18:41   
Zoja
user posted image user posted image user posted image moze i kje igrame za televizor user posted image
lele bucko alal vera user posted image za iskustvata, inaku i jas so epidural vo remedika planiram pa so gospod napred
Fidanche ja i ti tuka negde sme user posted image kje ni bidat vrsnichki user posted image
aj da ni e so lesno user posted image user posted image user posted image

< Поракaта ја уредил Zoja -- 4.12.2012 7:21:47 >

(Одговор на членот Фиданче)
Непосредна врска до пораките: 977
5.12.2012 11:20:58   
Zoja
lele dechki pochinjam da bidam mnogu nervozna- ne bev vakva user posted image moite site me nerviraat za neshto i se zakaruvam so niv ne mozam da izdrzam- dali vo 9ti povekje haraat hormoni ili shto e ne znam- ama se me nervira plus nastinata sum - kje zbesnam na porodilno sum inaku od vchera i doma sedam

(Одговор на членот Zoja)
Непосредна врска до пораките: 978
5.12.2012 14:10:37   
Dreamline
Nervozna?!? Mene hormonite me drmaat uste od sam pocetok. Nikogo nemozam da podesam i mnogu lesno se rasplacuvam. sega sum 34+0 a uste od sega me ima fateno pretporodilna depresija....taka da ni postporodilna ne mi bega.user posted image

(Одговор на членот Zoja)
Непосредна врска до пораките: 979
5.12.2012 19:21:37   
Zoja
offf hormonive kje ne sredat user posted image i jas si placham denes- deka omalaksana bolna pa i mevov tezi pa i hormoni vo kombo - top sum
piev paracetamol sea da me nakrene malku zoshto mnogu malaksano i utepano se osekjav- se nadevam nema da ima potreba od povekje zoshto ich ne mi se pijat lekovi ... forsiram nekako narodni lekovi
aj valjda nema da ni trae i posle poragjaj haosov so hormoni - ni treba sila pa za bebushite posle kje mora da sme jaki

(Одговор на членот Dreamline)
Непосредна врска до пораките: 980
6.12.2012 12:13:10   
Kori
Ajde Zoja ne se davaj, zenite mozat se da izdrzat, samo user posted image da se OK. Inace i jas sum tuka nekade, utre odam na brisevi, i vleguvam vo 36 gn, pa so sreka, inace i za prvoto i sega mi vikaat imalo kalcifikati na placenta porano ke se rodelo, a prvoto go nosev 42 nedeli hahahha.
Inace vo remedika so epidural ja rodiv ubavicata, i super pominav, sega odam na istata kombinacija pa zdravje ke vidime kako ke bide ovoj pat. So sreka na site i so lesnooooooo.

(Одговор на членот Zoja)
Непосредна врска до пораките: 981
6.12.2012 12:55:22   
Zoja
ustvari nema pravilo kako kje kaze dedo boze taka kje bide na kraj
i jas so epidural vo remedika - moze zadno kje se poragjame user posted image kje si bideme koleshki user posted image
doktorov mi kaza mene ako sakam i so provokacii pred novuser posted image godina na se porodam - da ne chekam da ne bide za NG user posted image pa sea me stavi na misla pochnav da razmisluvam epten shto e pametno user posted image

(Одговор на членот Kori)
Непосредна врска до пораките: 982
6.12.2012 15:52:52   
nadbet
Zoja i jas mislam da se porodish pred Nova godina i praznicite da si bidete doma i da si se guskate podobro doma otkolku vo bilo koja bolnica! Inace haos so hormonite, jas ne znam i mm kako me trpi user posted image user posted image user posted image
Denes napolniv 34gn i vleguvam vo 35 pa iskreno polesno disham user posted image
Reshiv da stanuvam malku poveke bidejki do sega sum celo vreme vo krevet ama posle 10min imam bolki, user posted image pritiska i mu se izleguva sto pobrzo user posted image
So lesno na site i pishete ubavi novosti.
Ve user posted image user posted image

(Одговор на членот Zoja)
Непосредна врска до пораките: 983
6.12.2012 15:58:01   
dostickage
nadbet, jas bi ti rekla da en se opustas premnogu osobeno sto imas bolki.
i da so 34 polni nedeli e polesno megjutoa ne e ni tolku lesno i ednostavno. Sepak bi imala prematurce.Prasaj me mene jas se porodiv so 34 nedeli.

Odmaraj i drzi kolku sto mozes. Kje bide koga treba da bide, ne se opteretuvaj.

So lesno i so srekja user posted image

(Одговор на членот nadbet)
Непосредна врска до пораките: 984
6.12.2012 17:04:20   
Фиданче
Pozdrav user posted image , eve me i mene user posted image , denes odnesov pak za streptokoka bris na mikrobiologija pa ke vidime vo ponedelnik rezultati .

Kori , jas zadutre vleguvam vo 36 nedela, na 7.1 mi e termin user posted image , kako proaga vremevo. A za toa kalcifikacija, i na drugarkami isto i vikaa, porano ke bide a i ona do kraj si go donose bebeto, samo ja teraa da ide na kontroli.

Zoja , imam drugarka od belgrad sto odela na poragjaj porano -prirodno- so provokacii 1 nedela pred termin i, iskreno, mi reche samo toa nemoj da go pravish, mnogu losho iskustvo, moze da ne deluvaat provokaciite. Za drugi ne sum slusnala. Ne da te plasam tuku da spodelam da znaete, a ti si znaes ako vika d-rot moze... :)

Nadbet , dobro e ete user posted image proaga vremeto brzo , lezi sega uste 2 nedeli barem ke izdrzis iako e tesko da se lezi, jas edvaj da prespijam uspevam, nemozam da se namestam, sabajle kolkovi me bolat, preponi mi se kochat ...user posted image .
Pozdrav do site i so lesno user posted image

(Одговор на членот dostickage)
Непосредна врска до пораките: 985
6.12.2012 17:43:03   
new york
dostikage a zosto vikas deka ne e tolku lesno i da se porodis porano? i jas sum doma lezam poradi lazni kontrakcii i za nekolku dena ke sum polna 34 g.n. deka obicno doktorive vikaat deka e sozreano bebeto, osobeno ako si primil inekcii za zreenje. tie bebinja sto si odgovaraat xa nedelata duri si odat i doma so majkata

Непосредна врска до пораките: 986
7.12.2012 10:03:59   
padme
Jas deneska vleguvam vo 35-ta nedela vcera bev na kontrola i dr. mi vika izdrzi uste 10 dena i ke bide super, uste tocno od deneska 10 dena vleguvam vo 9-ti inaku iako mi stavija inekcii za zreenje na plodot dr. sakase da me zadrzi dva dena vo bolnica da mi stavat inekcii Dexametazon ama bidejki jas pijam cela bremenost Decortin (kortiko) od 5 mil. sekoj vtor den me ostavi doma i mi rece moli se da izdrzi matkata uste 10 dena sekoj den ti e blagoslov od Boga za bebeto, toa bilo poradi plukata na bebeto sto poveke izdrzime do kraj toa podobro bilo za plukata na bebeto, mi vika za da nema nikakvi komplikacii najdobro e da sedi podolgo vo stomak i toa malku me isplasi i ako vikaat deka od 34-ta nedela e ok da se porodis i mi stavaat i inekcii i se na kraj pak najdobro e da dojdes tocno do 9-ti, a sabajlevo custvuvam nekoj tupi bolki dole vo jajnicite samo se molam da mi izdrzi matkata uste 10 dena za da bide vo red.

Непосредна врска до пораките: 987
7.12.2012 10:51:50   
Zoja
Padme sigurna sum deka so miruvanje kje izdrzish ushte 10 dena ako ne i povekje...
kako i da e bejbi sega sekako ti e razvieno so se komplet- ma sekako kje si posedi ushte malku vo mesheto- galkaj go , glej si tv , knigichki eve druzba tuka i se kje e ok - kje vidish !!!
mene pa stomakov ko da mi e kachen mnogu gore i me gushi me pritiska nagore go osekjam kako tvrda topka..
ajde kje izdrzime ushte malku - slatki maki ni se ova - posle pa ko kje si gi zapoznaeme timbinjata mali - ima da bide ljubov na prv pogled user posted image user posted image user posted image

(Одговор на членот padme)
Непосредна врска до пораките: 988
7.12.2012 15:40:58   
Dreamline
Kolku e podolgo bebeto vo stomakot tolku podobro. Sepak 34 nedela e predvremeno poroduvanje. Barem 36 da se napolni.

Zoja jas ne bi odela da se poragam so indukcija kako sto ti veli doktorot, najdobro e prirodata da si go napravi svoeto a bebeto ke izleze koga ke e spremno.

Eve jas sum 34 + 2 i imam mnogu lazni kontrakcii, celo vreme me zatega stomakot i lezam poveke i cekam barem 36 da napolnam.

Poz i so lesno na site.

(Одговор на членот Zoja)
Непосредна врска до пораките: 989
7.12.2012 16:59:17   
new york
Dreamline i jas sumskoro 34 ned i celo vreme sum so lazni kontrakcii, uste od 29 nedela. i samo lezam i stavam utrogestan. mi dadoa i inekcii za zreenje na plukata uste vo 29 nedelakoga gi dobiv prvite kontrakcii. tebe sto ti vika doktorot, odis li na ctg? mene mnoogu mi e strav od ovie kontrakcii

(Одговор на членот Dreamline)
Непосредна врска до пораките: 990
7.12.2012 18:26:46   
padme
New York i jas mnogu se plasam, deneska nekako cel den imav nekakvi bolki a sega koga odam vo Cair kaj dr. ne me stava na ctg samo na eho me kontrolira inaku jas dva dena gi primav tie inekcii za zreenje na plodot i vcera koga bev na kontrola me prasa pred kolku vreme sum gi primila jas mu rekov pred dve nedeli i mi vika e pa treba da se povtorat ama poradi decortinot sto go pijam rece ok, dali ti rekoa i tebe deka pak treba da gi primas inekciite za zreenje? i kolku primi do sega? Ti kade odis sega uste li si kaj Gordana vo Sistina? Te stavaat li na ctg?

Непосредна врска до пораките: 991
7.12.2012 19:17:52   
new york
padme jas odam vo remedika kaj efremovski, odamna veke ne odam vo sistina. mene koga prv pat me fatija kontrakcii vo 29 ned lezev 3 dena vo remedika i primav tokoliza bozem da gi smirat, ama koga me pustija doma pak isto mi bese. dr mi rece da lezam samo i da stavam utrogestan. inaku togas mi stavija dve inekcii..edna prviot den i edna vtoriot i tolku. sum primila dve od po 14mg nesto na F bukvata se vikaa. go prasav doktorot dali treba pak da gi primam mi vika ne, dovolni mi bile..i sega ne znam. a ne znam za sto se tie ekortin ti sto gi pies. tebe kolku inekcii ti stavija, od kolku mg

(Одговор на членот padme)
Непосредна врска до пораките: 992
7.12.2012 19:22:21   
new york
na ctg odam dva pati nedelno, a na eho me gleda na sekoi desettina dena. sega mi rece vo poned. ke me gledale i ke merele protoci. off toa e maki nasi..kaj ne fatija ovie stresovi bas pri kraj.

(Одговор на членот new york)
Непосредна врска до пораките: 993
8.12.2012 0:14:37   
majka na tri deca
So sreka i so lesno na site idni mamickiuser posted image .Imajte lesen poragaj i slatki bebenca.Sakav samo da si go kazam moeto iskustvo vo vrska so poragaj so provokacija.Vazi za Zoja i site onie koi se dvoumat dali da odat na poragaj so provokacii/ Imeno jas imam tri deca, dvete prvite gi rodiv mnogu lesno i brzo pa taka smetav deka tretoto ke izleze kako od sala , no ne bese taka.Imav nekoi bolki vo sredina na osmi mesec i mojata doktorka mi predlozi samo sto ke vlezam vo devetti da me porodi so provokacii i taka i bidna. Otidov vo bolnica vo 08 casot sabajle a se porodiv vo 19 i 50min.Pa bogami kako za tretorotka toa bese horor.Moj sovet e da si cekate da dobiete bolki pa posle ke se vidi kako ke se odvivaat rabotite .Pozdrav do site Vas i uste ednas Vi ja prakam celata sreka na ovoj svet-Gospod da e so Vas i da Ve izraduva.user posted image

(Одговор на членот new york)
Непосредна врска до пораките: 994
8.12.2012 12:07:27   
nadbet
mmm1986 cestitki user posted image user posted image user posted image da ste zivi i zdravi! Blaze si Vi, uzivajte si sega!
Padme super samo napred, so pozitivna misla i ke izdrzzime uste nie mozeme.
Newyork malku me zbuni ti za tvojata terapija. Imeno mojot doktor od Sistina koga jas imav predvremeni kontrakcii ne mi dade tokoliza od taa pricina sto sprema najnovite ispituvanja tokolizata go ponistuva dejstvoto na Flosteronot koj se zema za zreenje na belite drobovi. Vo sekoj slucaj mozebi tvoite kontrakcii bile mnogu pojaki od moite pa moralo da ti dadat tokoliza.
Inace decortinot isto kako i Flosteronot se lekovi od grupata na kortikosteroidi. Padme predpostavuvam deka gi piesh cela bremenost zaradi doniranite j kl, neli? Drug podatok deka taa primena na kortiko za zreenje i ne e bash dobra bidejki se ragjale decinja so namalena sposobnost za ucenje i kreativnost no sega koga se mora se mora. Rizikot e pogolem ako ne se primat a postoi moznost za predvremeno poroduvanje.
Izvinete malku otekov so terapiive. user posted image user posted image
Fidance ajde so lesno se ke bide ok.
Sega ona sto me zagrizuva e ova za poroduvanje so povokacii i Vashite poveke negativni iskustva. Ajde ako ima nekoj pozitivni iskustvo so poroduvanje so provokacii neka pishe!
Ve user posted image user posted image user posted image i ubav vikend user posted image

(Одговор на членот mnm1986)
Непосредна врска до пораките: 995
8.12.2012 12:25:16   
temjana
Провокации секако ќе ви стават барем во 90% од породувањата се со помош на провокација. Но едно е провокација кога веќе си на бокс и имаш болки а друго е кога ни Б од болка немаш и насила го забрзуваат целиот процес. Значи тоа е против природата и нормално е да е малку повеќе мачно за самата родилка. Инаку болките се тие болни без разлика дали е со провокација или не, но верувајте се се издржува. Ќе попцуете малку на бокс, ќе се заканите на неколку сестри, доктори чистачки и се што ќе ви се најде пред очиuser posted image ама колку што можете слушајте ги инструкциите од нивна страна. И за крај барајте си епидурална па дури и ако треба да им се заканите со тужба, ваше право е а не нивна одлука за полесно да си поминат

(Одговор на членот nadbet)
Непосредна врска до пораките: 996
8.12.2012 12:38:01   
amateuress
и јас имам релативно негативно искуство со провокација, доволно брзо си се отварав и без синтоцин, а контракциите не ми беа толку чести па можев во меѓувреме по малку и да одморам. откако ми го ставија на 2-3 мин земјотрес што траеше по 2-3 мин, а отварањето почна дури да ми се забавува.
ова додуше може малку и од психата да е, зашто бев нафурана на сосем природно породување, без никакви лекарства, ама откако ми ставија провокација побарав и епидурална.
немав тежок пороѓај, ама мислам дека подобро ќе поминев без додатни хормони, зашто веќе доволно брзо одеше се :)

инаку, јас бре не писнав во текот на болките, мислев дека ако отворам уста да викам одма капут - ќе се онесвестам.

(Одговор на членот temjana)
Непосредна врска до пораките: 997
8.12.2012 12:41:42   
padme
Znaci jas kortikoto (dekortinot) ne gi primam poradi donarinite j.k. nego pred da ostanam bremena imav hronicna bolest na muskulaturata se vika dermatomiozit i vo tekot na bremenosta go piev vo mnogu mali dozi kolku da ne bidam bez ic bidejki organizmot e naucen na kortiko, inaku sega dr. mi rece deka e polezno sto go pijam poradi zreenjeto na plodot inaku site dr. mi vikaa deka dozata sto ja pijam nema nikakva steta vrz plodot sega koga mi kaza Nadbet me zagrizi malku deka tie deca imale namalena sposobnost za ucenje i kreativnostuser posted image d user posted image odusa samo neka i bide razvieno mozoceto ko sto treba pa povise ke se trudiuser posted image Jas i otkako ke se porodam treba da gi pijam neznam samo dali ke smeam da go dojam bebeto so kortiko?
New york mene vo Sistina samo tie Flusteronot mi gi stavija dva dena neznam od kolku mil. bea i Progesteron Depo toa bese, e sega dr.
Nadbet ti kako pomina na GAK? mislam deka trebase da odis tamu na kontrola? Neznam iskustvo da ti kazam so provokacii ama moja drugarka so dve deca bese so cirklaz i mnogu lesno se porodi so dvete po priroden pat.
Devojki da ne ste mi vie tuka da gi spodeluvame iskustvata mislam deka ke se seknam vaka mi e polesno.
Daj boze site da si pomineme so lesno i za Nova Godina da si imame po edno bebce pod elka user posted image

Непосредна врска до пораките: 998
8.12.2012 12:53:50   
amateuress
ја читам темава па да се надоврзам.

лажните контракции се токму тоа - лажни контракции, ретко значат предвремено породување, најчесто ништо да не значат.
мене во 32 недела ме исплашија (многу) со предвремено породување зашто цервиксот веќе беше скратен, детето МНОГУ ниско, а контракции имав колку да сакаш - значи баш по минимум 10 во саат. имаше и помирни периоди во денот, ама имаше и кога стомакот на 3-4 минути ми се стврднуваше, баш како за породување. решив да не примам токолиза и флостерон, почнав строго да мирувам и се породив 4 дена пред термин.

кај мене беше случај што сум ситна и мускулатурата не ми се растегнува баш лесно, а плодот беше напреден, па матката немаше како поинаку да реагира на прерастегнатост освен со контракции. за среќа имав двајца прекрасни, искусни доктори кои ги зедоа сите параметри во предвид и не паничеа (зашто јас веќе доволно бев во паника), за разлика од шанку*ето на државна што ме убедуваше дека за 5 мин ќе се породам и дека сигурно имам инфекција и подобро ќе му било на бебето надвор во 33та недела. (инаку сите брисеви во текот на цела бременост ми беа чисти, немав ни кандида, а последите резултати ги имав неколку дена пред оваа случка).

зборот ми е, ако има реален ризик од предвремено породување, подобро е да се прима флостерон, но бидејќи многу од докторите ги даваат тие инекции малку од ракав, за да избегнат ризици, добро размислете какви ви се шансите, и побарајте второ мислење. само доколку самите донесете таква одлука, мора да преземете одговорност.

другарка ми исто беше 1 прст отворена во 32 недела и прими флостерон, мируваше до 37 недела и на крај се породи 4-5 дена по термин. таа немаше лажни контракции.

(Одговор на членот amateuress)
Непосредна врска до пораките: 999
8.12.2012 13:41:41   
padme
Ama mene ne mi ni dadoa moznost da biram dali sakam da mi stavat Flusteron ili ne odam na kontrola me stavaat na ctg i ti vikaat imas kontrakcii mora da ti se stavat inekcii za zreenje na plodot ova mi e prva bremenost i nemam pojma sto mi se slucuva nemam ni pojma dali ti e se stetni ili ne jas samo sto slusnav kontrakcii se izvadiv od pamet plus mi rekoa deka sum imala hiperplasticna matka sum bila niska plodot napreden i mozelo da dojde do predvremeno poroduvanje i normalno ne reagiras nikako duri i se raduvas sto ti stavaat inekcii za da bi se vo red, a sega samo skrtam denovi kako vojnik i se molam sekoj den samo da vlezam vo 9-ti

(Одговор на членот amateuress)
Непосредна врска до пораките: 1000
Страница:   <<   < Претходна страница  38 39 [40] 41 42   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  38 39 [40] 41 42   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Расположението во бременоста.
Admin

Дали сте имале ненадејни промени во расположението за време на бременоста?