Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 27.11.2012 22:58:12
Mia malecka
Lele, znaci site vo ista situacija sme. Eve i jas samo sto se vrativ od ctg. nemam voopsto kontrakcii a jas od nokeska gi cuvstvuvam. Voedno i besikata me boli iako nemam nisto na urina, kolkovite i kicmata uzasno. Cela nok ne sum spiela. 29 nedela sum, rano e za sto bilo a i strav mi e. nemam stvrdnuvanja na stomakot kako sto vikate tuku samo kako bolki postojani i od vreme na veeme silen grc dolu pod matkata. Ima nekoj slicno na moevo nesto? Pomagajte.
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 28.11.2012 11:32:28
Regina
Јас веќе ептен ги бројам последните денови, терминот ми е до 7ми декември. Досега немав болки, порано ми се стврднуваше стомакот, но сега поретко. Петок ќе одам на преглед да видеме бебчето ќе почека ли уште малку. Навечер ми се јавува грч на нозете, на мускулите, не е којзнае колку изразен, но сепак е некое нелагодно чуство. Киселини си имам како и вообичаено до сега и привремени повраќања, што мислам дека се јавуват како резултат на силната киселина. Половината и грбот ме заболуваат чат пат, а бебчето ме рита највеќе во десната страна под ребрата. Уште колку ќе издржеме , ќе видеме. На сите нека ви е со лесно.
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 28.11.2012 11:56:49
nadbet
Vcera bev vo Sistina i e spremno za nadvor, tolku e nabieno, sekoja kontrakcija go spusta uste podole taka da i dr se cudeshe kako do sega ne mi puknal vodenjakot. I sega ostanuva da se izdrazzi barem uste 10tina dena pa toa ke e 34 gn, kamo sreka i poveke. Znaci i ponatamu lezzenje vo krevet. Newyork stvrdnuvanjata na stomakot mi se nekogash pocesti a nekogash 2=3 pati na den. Gledam da ne se zamaram so toa mnogu i da bidam relaksirana maksimalno. e 2 kg taka da dobieme uste barem 500 gr bi bilo super. Mia malecka, vnimavaj so ogled na predhodnoto iskustvo i bi ti preporacala da probash Linex lady vag cps. preventivno protiv infekcii za da ne ti se povtori kako so 1vata bremenost. Se razbira konsultiraj se so tvojot doktor. Inaki jas isto taka cekam rezultati od mikro pa ako ima potreba odma da zemam nekoja terapija. Padme srcka i jas jadam blago i toa mnogu. Za tezinata mi preporaca doktorot za sekoj slucaj da proveram tiroidea. Pa ete i toa ke go napravam. Ve i ubav den imajte rr-ki moi!
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 28.11.2012 12:22:50
mnm1986
Regina tuka nekade sme so terminite :) na mene mi bese na 1vi (po greska) a sega mi e pomesten na 5ti dekemvri . Nemam nekoi macnini osven so navecer ne mozam da spijam ,imav grcevi vo nozete no sami od sebe se smirija . Pred nekoj den bev na kontrola , se e vo red spusten e bebusot spremen za ragjanje :D Na samiot termin imam uste edna kontrola pa ke vidime dali ke izdrzam do togas imam nekoi kontrakcii i bolki vo polovinata ama ne e strasno :) Regina kako planiras da se poragjas prirodno ? so lesno na site idni mamicki
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 28.11.2012 12:56:52
Regina
Последниот пат кога бев на ехо, бебушот беше добро поставен со главчето надоле, како што и во претходниот пост кажав јас ритањето го чуствувам високо под десното ребро, докторот тогаш ми кажа дека имам уште време. Сега дали е веќе почнало да се спушта незнам, одам по вц нормално како и до сега, не ми ја притиска бешиката.Сега здравје до викенд планирам пак да одам, да видам што и како е,уште колку ќе почека. За пораѓање со докторот што правев муабет ми препорачува да биде по природен пат, искрено и јас сум повеќе за така, здравје ако биде се во ред, не дај боже да се јават некои компликации па тогаш ќе мора царски. Инаку не планирам пораѓањето да биде во некоја од приватните клиники, туку во државна. Искрено ме фаќа по малку трема и страв од време на време, но се тешам не сум ниту прва, ниту последна, па лесно не се бидува мајка, се ќе издржиме за нашите бебчиња, само дајј боже со лесно да биде.
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 28.11.2012 13:14:55
Mia malecka
ИЗВОРНА ПОРАКА: nadbet
Mia malecka, vnimavaj so ogled na predhodnoto iskustvo i bi ti preporacala da probash Linex lady vag cps. preventivno protiv infekcii za da ne ti se povtori kako so 1vata bremenost. Se razbira konsultiraj se so tvojot doktor.
Fala ti, nadbet za preporakata. Eve utre ke odam i jas za brisevi i ke prasam za vaginaletite. Ajde so sreka i so lesno neka vi e na site sto cekate za poroduvanje.
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 28.11.2012 14:57:09
padme
Nadbet i jas bev vcera vo Sistina ama samo me bocnaa ne me stavija na ctg, vonedela ke odam vo Cair kaj dr. Jeni toj ke me poroduva pa da se vidam i so nego, Nadbet nasive bebcinja izgleda se mnogu radoznali pa mnogu brzaat za da izlezat Jas samo se molam da izdrzam uste 2-3 nedeli za stignam do 36 nedela, ne te prasav ti kade ke se poroduvas vo Sistina li?
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 29.11.2012 16:29:13
nadbet
Padme jas se odluciv za GAK bidejki imam tamu poznati. Inaku isto kako tebe veke ne odam vo Sistina, naredna kontrola ke mi bide na gak. ctg sum pravela veke 3 pati i zA 1 nedela treba pak da pravam. Jas si vikam barem do 34 gn da izdrazam a 36 bi bilo vo epten sreken slucaj. Ajde so lesno i se citame.
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 29.11.2012 23:55:38
Фиданче
Zdravo mesinja, jas bev denes na redovna kontrola i so e se vo red, taman si napreduvame, za bakterijata sto mi ja najdoa na poslednite brisevi na mikrobiologija, mi dadoa da pijam Amoksiklav 500mg. Inaku bebuska moja nekje da se svrti uste e so glavata gore ama mi rekoa imame vreme a moze i koga ke dobijam kontrakcii da se svrti . Zasega dobro e , za 3 nedeli ke me pratat na ctg vo 37 nedela. Pozdrav do site i so lesno
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 30.11.2012 10:29:16
mnm1986
Zenicki kazuvajte sto da pravam :) samo sto mi ispadna mukozniot cep, nemam bolki nikakvi , dali treba da se javam na lekar ili da cekam bolki da me fatat? aj ke ve molam kazete zosto blaga veza nemam sto da pravam, prva bremenost mi e a plus vo stranstvo sum
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 30.11.2012 12:32:45
padme
mmm1986 mene dr. vo Sistina mi rece dokolku ti pukne cepot ili ti pukne vodenjakot odma vo bolnica, sega neznam tamu vo stranstvo kako te sovetuvaat ama tuka vo Mk vo sistina mi rekoa odma vo bolnica
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 30.11.2012 12:42:42
mnm1986
e tuka definitivno e porazlicno od Mk , zvonev vo bolnicata kade sto treba da se poroduvam , babicata mi rece deka dokolku nemam bolki na 5min da sedam doma i sega ke si cekam :D pa posle ke ve informiram koga ke ima ubava vest . pozdrav za site i so lesno.
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 30.11.2012 13:59:09
Фиданче
mnm1986
So lesno neka ti e ajde stom ti ispadnal mukozniot chep se ke bide brzo, samo ne se zane dali ke imas bolki, sekoj pa i nema do 6 prsti ne gi ni chuvstvuva . Na moja drugarka koga i ispadna chepot pole 10tina ssati ja porodija. Pozdrav i te chekame za nekoj den da ni pises najubavi vesti
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 30.11.2012 14:46:53
mnm1986
Fala Padme i Fidance edvaj cekam da go vidam bebusot epten sum nestrpliva se nadevam deka nabrzo ke dobijam bolki. ajde se citame ke ve izvestam sto kako e bilo.
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 3.12.2012 11:11:11
padme
ringerajki eve me da vi pisam vcera bev vo Cair i se zapoznav so dr. sto ke me poroduva dr. Jegenin covekot epten mi ostavi vpecatok top me primi duri sum iznenadena od odnosot ne ocekuvav tolkava ljubeznost inaku mi kaza deka ako isteram uste 10 dena bi bilo super vo cetvrtok ke odam pak na kontrola i mozebi ke me zadrzat vo bolnica nekolku dena pa posle ke me poroduvaat taka mi rece i sega veke me faka trema inaku od vreme na vreme imam bolki ne mnogu jaki ama neznam ni da gi opisam i neznam ni dali se toa kontrakcii ili ne. Inaku dr. me gledase na eho vika aj uste malku mesto ima kaj tebe vo stomakot pa vo cetvrtok ke vidime uste kolku mesto ke ostane.
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 3.12.2012 11:58:13
nadbet
Padme so sreka mila! Super deka doktorot ti e ok. Jas mislam deka ke izdrzzish sekako uste 10 dena pa moze i poveke. Tie slabi bolki se kontrakcii, i jas gi imam istite. Inace jas vo petok ke odam na gak pa da vidime sto ke kazzat. Kazzi mi padme so carski ostanuva kaj tebe? Imeno i jas sakav so carski ama doktorot od Sistina mi vika da ragam prirodno zatoa sto bebeto e epten namesteno za izleguvanje i sum otvorena, da ne se podvrgnuvam na operacija mi preporaca ama mene mi e epten strav. Nervozna sum, se karam so familijata i neznam dali e od hormoni ili od panika So lesno i se citame!
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 3.12.2012 12:45:04
Zoja
Natbet mache zashto ne probash prirodno so epidural (isto e bezbolno) a popodvizna si posle poragjaj ... Padme mila so lesno kako e dedo boze nikoj ne e d-r Jeni go falat mnogu - taka da vo sigurni race si jas denes vleguvam vo 9ti 36ta nedela, na 31vi mi e kraen termin, i pochnuva trema da me fakja pa i grlo me fati vchera me grebe nekako, omalaksanost , pa ionaka sum na porodilno od denes doma lezam pijam chaevi ovoshje, se nadevam nema da se vloshi ajde so lesno da ni e na site
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 3.12.2012 14:06:45
Фиданче
Padme ajde so lesno, stom ti rekol d-rot deka moze uste da izdrzis , ke izdrzis :) Lezi i uzivaj, znam deka e tesko lezenjeto a i ischekuvanjeto ama ajde, nema uste mnogu nadbet , ubavo da pomines vo petok na GAK, jas duri za 2 nedeli treba da odam. I ne se misli stom e namesteno probaj si prirodno . Moeto e obratno so nozete dolu, jas pa sakam prirodno, ama zdravje ke vidime dali ke se svrti do pred poragjaj, a i sega pijam antibiotik za bakterija :P ne e strasno, ama za prirodno poubavo e da nema bakterii. Pozdrav do site i so lesno !!!
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 3.12.2012 15:17:43
new york
padme zosto ke te poragaat porano, ne te cekaat koga ke ti dojde vreme? jas sum 33 nedela i target mi e da stignam do 34,daj boze i poveke. jas sum mesec dena so kontrakcii, do sega ne bev otvorena. odam 2 pati nedelno na ctg vo remedika kaj efremovski i toj mi vika kolku ke si teras tolku. samo najbitno e da se stigne do 34 nedela. ne znam zosto bas 34 ama taka vikaat jas bi sakala da si vlezam barem do 9 ti mesec. na 20 dekemvri vlagam vo 9 ti..da j boze da izdrzam do togas. nedbet srcka a be ako mozes prirodno so epiduralna, nemoj da odis na carski..sepak e toa operacija, secenje i sl. aj so lesno neka ni e na site..i jas sum mn isplasena, samo mi se place
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 3.12.2012 16:55:37
padme
Fala vi devojki na site za poddrskata sto mi ja davate. Nadbet duso jas moram so carski takva mi bila matkata sto moram so carski i vo Sistina taka mi kazaa i sega vo Cair istoto mi go potvrdi doktorot, inaku i jas sum nervozna kako tebe kako se blizat denovivete se me nervira, ako mozes da se porodis prirodno toa ti e najdobro pobrzo ke zakrepnes, so carski potesko se zakrpnuva, mlekoto pokasno doagja, nemozes da go drzis bebeto, se e potesko. Inaku New york mene matkata ne mi go dodrzuva veke bebeto i bebeto nema mesto veke kaj mene zatoa porano ke me poragjaat inaku jas po moe sum 33-ta nedela, a po dr. sum 34-ta polna vo 35 vleguvam neznam tie kako racunaat ama se ponapred mi kazuvaat inaku jas na 17-ti dekemvri vleguvav vo 9-ti. Tie go pisuvaat datumot na posledniot ciklus i nikako ne se sovpagja so mojata nedela sto sum se e ponapred, ama kako mislat taka.
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 3.12.2012 20:27:01
Фиданче
Od pochetokot na bremenosta rachunaa po posledna menstruacija a pokasno spored rastot na bebeto, najverojatno tvoeto e edna nedela pogolemo, porano si ostanala bremena, mene mi bese edna nedela pomalo, pa sega e tochno so terminot :) Site po formula nemoze tochno daim se odredi terminot. Da mozes da izdrzis 1nedela plus nego sto ti vikaat najsigurno e ama tebe i onaka ti davaa inekcii za dozrevanje, taka da nemas gajle, samo so lesno da e. Drugarka edna se porodi vo 33 nedela vikendov so bliznaci i nemaat nikakvi problemi, po 2500 se rodeni ni vo inkubator ni nisto prethodno i ona primase inekcii za dozrevanje. Uzivaj misli pozitivno i ke bide se vo red
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 3.12.2012 21:52:20
Zoja
helou jas bev vecherva na pregled i bebushkata e svrtena nadole i e 3.100kg odgovara ko za nedela pokasno mi zema bris doktorot i sledno mi kaza za CTG da odam na 17ti pa odbrojuvanjeto moze da pochne CVIKAAAAAAAAAAAAAAAM
RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27.... 4.12.2012 0:47:50
mmbucko
Slucajno prosetav po temava na koja redovno visev do pred 4 meseci i mi dojde tolku slatko. Isti maki, isti razmisluvanja, novi mamicki . Zoja ama ic nemoj da cvikas. Ti doaga najubaviot moment vo zivotot i dokolku si vo moznost da izorganiziras epidural togas samo uzivaj i so Gospod napred. jas ko prepecen majstor za raganje (I-Gak=horor, II-Stara Sistina, spinalna=extra i III-remedika, epidural = uzivanje vo sekoj mig) na site mamicki na koi im nablizuva terminot bi im posakala najgolema slreka i da uzivate vo migot na raganje. Aha bash taka, da me prasa nekoj koi mi se najubavite denovi vo zivotot, bez dvoumenje ke kazam denovite i momentite koga gi ragav decata. Kakva sum iscukana, koga se poragav so III-vo, stom go rodiv pocnav da si peam na boks . Ednostavno tolku bev srekna sto taka mi dojde