Calypso
|
Nie imame pet i pol meseci, a pocnavme so nova hrana uste na kraj na 3 i pocetok na 4 mesec, koga bevme vo Ohrid na odmor. Sin mi prvo proba ovosje, i toa po nekolku kapki vo usta, pocnavme so slivi. Prvo mu davav po nekolku lazicinja sok, od ovosjeto, a potoa i po 30-40 ml zatoa sto sakase samiot. Dosega imame probano sliva, praska, lubenica, kruska, jabolko, morkovce, zelena tikvicka i oriz. Inaku, jas sokot mu go pravam taka sto prvo go pasiram ovosjeto so viluska, a potoa niz cedalka go pominuvam so lazice i sosema dovolna kolicina na sok se dobiva. Kasickite mu gi pravam pasirani so viluska, bidejki poveke gi saka taka, zabelezav deka kupeckive kasicki bas i ne gi saka mnogu mnogu, poveke mi jade koga ke mu napravam jas. I kako sto rekov, isklucivo gi pasiram so viluska, zatoa biram pomeko, pozrelo ovosje, a ako nema, go rendam na najsitno na rendeto ili pak so lazice mu grebam direktno od samiot plod. Od zelencuci probavme dosega samo morkovce i tikvicka, sega ke mu vovedam i brokula, pa malku podocna i karfiol. Kaj maticnata doktorka bevme otkako vekje pocnavme so druga hrana, i mislev deka ke me ukori sto sum pocnala bez nejzino znaenje, ama ne, mi rece da prodolzam taka, i da go iskoristam letovo do maksimum so sezonskoto ovosje. Zatoa mu nemam nitu banana, nitu portokal dadeno, iako taa mi rece da gi vnesam posle 6 polni meseci, ama jas ke pocekam do zimata, zdravje Boze. Mozebi gresam, ama greota e pri tolku izbor na sezonsko ovosje od nasevo podnebje, jas da mu davam nesto sto ne raste tuka... sto znam...