|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  25 26 [27] 28 29   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Кравјо млеко
9.2.2013 9:41:11   
elenak

ИЗВОРНА ПОРАКА: MamaOhrid

Може ли некој да ми каже зошто битолско не? Ние па само такво пиемеuser posted image

ИЗВОРНА ПОРАКА: Dr.BiljanaSpirkoska
se dokazha deka Bitolskoto mleko i jogurt sozdavaat alergiski kashlici i isipi kaj povekjeto deca...Istoto e zabraneto i od Institutot za Belodrobni zaboluvanja kaj decata Kozle skopje....znachi ima nekoja sostojka koja se dodava za gustina kaj jogurtot i mlekoto ...Mozhe bilo koe...Moja kravica,Zbregov,Alpsko,Vindija i bilo koe drugo kravjo traqjno mleko ...Pozzuser posted image

Eve objasnuvanje od doktorkata.

You don''t have to be perfect to be a perfect parent.

(Одговор на членот MamaOhrid)
Непосредна врска до пораките: 651
9.2.2013 11:48:02   
Octavia
Во Црна Гора се повлекува од продавање млекото Дукат од 2,8% и Виндија 2,8% затоа што по направените анализи во млекото е најдена канцерогената состојка Алфатоксин М1, што била една од најканцерогените супстанци.
Кај нас не знам дали некој НАВИСТИНА испитува што увезуваме и што пиеме, ама еве ќе читаме од странски портали и ќе се чудиме.

(Одговор на членот elenak)
Непосредна врска до пораките: 652
20.2.2013 9:56:49   
Malecka23
Ако може совет од некоја искусна мамичка.
М вчера наполни 6месеци,но и во др теми имам пишувано дека имаме огромни проблеми со јадењето,килажата да не речам дека не сака никакво млеко од адаптираните дури и малку маскирано не го сака треба ептен ептен да ставам во него нешто со јак мирис и вкус за да не го примети.Бидејќи немаше пиено млеко до вчера 4дена(освен по некоја голтка)видов дека и навечер нели гладна заспива и се буди во сон по 1000 пати и плаче ,а она од 2месеци си ја преспива ноќта не знаев што друго и и дадов кравјо-на здравје радово за варење разредено 50-50.На екс го испи и сакаше усте.И дадов 100мл.Бевме вчера кај матичната и и кажувам ми вика аууу никако ма какво кравјо тоа не смее па алергична ќе ја направимеuser posted image и јас стојам и викам ама не сака никакво млеко ми вика место млеко давај јогуртuser posted image
А М ручка се и к.млеко јогурт кашкавал сиренце арно ама коа јаде к.млеко или јогурт значи во кашички после има на неколку пати столици.И си викам па што би било кога јас на нејзе би и дала јогурт место млеко па има да кака на секој 2минuser posted image И затоа се мислам и покрај се на своја одговорност да и дадам кравјо-на крај краева јас сум од 2месеци со кравјо а од 6 со чоколадно пошто и мајка ми као јас сеа не знаела више што да ми прави.
Ме интересира колку време да и давам разредено,дали во текот на денот да почнам со еден (отприлика по колку мл)па после да зголемувам,дали може свежо варено да го сварам и да го ставам во фризидер и коа треба само да го притоплувам??ПЛС хелп

(Одговор на членот Octavia)
Непосредна врска до пораките: 653
20.2.2013 10:42:14   
AneLav RR
Луѓе да ве прашам дали некој знае што се случува со Алпското млеко, дали и тоа е испитано?Од пред една недела почнав на бебињата да им давам Алпско, аман веќе не распаметија со млеково, а најкрефката категорија го пие, бебињата!! Поздрав до сите!!

Не плаши се од бавниот чекор, плаши се од стоење во место!

(Одговор на членот Malecka23)
Непосредна врска до пораките: 654
20.2.2013 10:52:10   
miana

ИЗВОРНА ПОРАКА: Malecka23

М вчера наполни 6месеци,но и во др теми имам пишувано дека имаме огромни проблеми со јадењето,килажата да не речам дека не сака никакво млеко од адаптираните дури и малку маскирано не го сака треба ептен ептен да ставам во него нешто со јак мирис и вкус за да не го примети.Бидејќи немаше пиено млеко до вчера 4дена(освен по некоја голтка)видов дека и навечер нели гладна заспива и се буди во сон по 1000 пати и плаче ,а она од 2месеци си ја преспива ноќта не знаев што друго и и дадов кравјо-на здравје радово за варење разредено 50-50.На екс го испи и сакаше усте.И дадов 100мл.Бевме вчера кај матичната и и кажувам ми вика аууу никако ма какво кравјо тоа не смее па алергична ќе ја направимеuser posted image и јас стојам и викам ама не сака никакво млеко ми вика место млеко давај јогуртuser posted image
А М ручка се и к.млеко јогурт кашкавал сиренце арно ама коа јаде к.млеко или јогурт значи во кашички после има на неколку пати столици.И си викам па што би било кога јас на нејзе би и дала јогурт место млеко па има да кака на секој 2минuser posted image И затоа се мислам и покрај се на своја одговорност да и дадам кравјо-на крај краева јас сум од 2месеци со кравјо а од 6 со чоколадно пошто и мајка ми као јас сеа не знаела више што да ми прави.
Ме интересира колку време да и давам разредено,дали во текот на денот да почнам со еден (отприлика по колку мл)па после да зголемувам,дали може свежо варено да го сварам и да го ставам во фризидер и коа треба само да го притоплувам??ПЛС хелп

Zemi si AD mleko,toa ti e najsigurno user posted image
Mevo dete ima 14 meseci i pie NAN 3 seuste... Ako i davam kravjo i go davam za vecera so kroasance ili biskvviti i toa i davam Bitolsko..Razmisluvav da smenam na kravjo odamna i toa sakav dukat so 7 vitamini i resiv da prodolzam so AD,nekako najmnogu vitamini mi ima i ne se zamaram mnogu.

Непосредна врска до пораките: 655
20.2.2013 10:57:27   
Malecka23
не сака ад тоа е проблемот.затоа сакам кравјо пошо ад не сака ни да помириса.Ние сме од раѓање на ад

(Одговор на членот miana)
Непосредна врска до пораките: 656
20.2.2013 11:19:07   
bebence19
vcera na vesti rekoa deka i vo alpskoto se pronajdeni alfatoksini, kaj nas analiza i kontrola na se sto se uvezuva se pravi na veterinaren institut , imaat poseben odel za mikotoksini vo koja grupa spagaat i alfatoksinite imaat strasno dobra oprema megutoa ne sum sigurna deka bukvalno na sekoja pratka pravat analizi drugo ne pravat na primer na cel sleper tuku zemaat nekolku primeroci od paleta eden litar sto bi bilo od 500 l tie analiziraat 1l megutoa ko se site proizvodi so isti lot No znaci isti e proizvodot vnatre, ZNACI da pravat kontroli no kolku i kako ne znam jas imam odeno na poseta vo tie laboratorii kako student toa bilo pred5-6 godini togas bea opremeni mnogu a sega se sigurno na uste povisoko nivo.

Непосредна врска до пораките: 657
20.2.2013 11:40:21   
miana
Videte ja slikava sto mi stigna na mejl user posted image
user posted image
Bog da cuva sto nema da im tekne user posted image

(Одговор на членот bebence19)
Непосредна врска до пораките: 658
20.2.2013 12:29:19   
mili4kask
Mene sega me interesira vase mislenje mamicki, koe mleko da go davame? Jas na mojata kerka i go davav Moja kravica A+ D3 vitamini, i sega sto?? Alpsko demek ima vo toa 1,6 Omega 3, ajde ne alpsko, ne moja kravica, ne dukat, bitolskoto ne bilo hranlivo za deca predizvikuvalo alergii vise nemam pamet. Dali ste go videle po marekitve ova ZOTH mleko germansko? STo mislite za nego? Na kraj ke pocnam kozjo da i kupuvam :))))))))))) Ajde dajte nekoj predlog :)

(Одговор на членот miana)
Непосредна врска до пораките: 659
20.2.2013 12:50:01   
acemace
s na kerka mi i davam Alpi go kupuvam od Kam, i mene mise dopaga nekako mi e so ubav vkus ama toa kaj site e razlicno a za toa kolku e kvalitetno samo tie sto go proizveduvaat znaat

(Одговор на членот mili4kask)
Непосредна врска до пораките: 660
20.2.2013 12:53:39   
dostickage
Moeto dete ima dve godini i osum meseci a kravjo mleko pocnav da davam od godina i tri meseci.
Po preporaka na mojata maticna doktorka na koja sum i beskrajno blagodarna, ne dadov mleko tetrapak.
Davam mleko za varenje i toa do skoro davav na Zdravje a od neodamna na Bucen Kozjak. Mlekoto za Zdravje go napravija kako bitolskoto svezo ama da trae 1 mesec user posted image ...
Na srekja tamu kade sto ziveam pocnaa da nosat na Bucen Kozjak i sum prezadovolna. Mlekoto navistina e mleko a ne bela vodicka... Steta sto porano nemav od kade da go kupuvam.
Vo kraen slucaj koga nema da najdam mleko za varenje , kupuvam mleko na Zott, so 3,5 posto maslenost.
Vnimavajte na Zott ima dva vida mleko edno germansko vo beli ambalazi i edno kosovsko ili ne znam kakvo i e vo crveni i sini ambalazi zavisno od maslenosta.
Vnimavajte na ambalazite , ova germanskoto ima bela ambalaza,pravoagolna i tesna .Ova kosovskovo ima plosnata ambalaza kako Dukatot i Moja kravica i e sarena.
Ova kosovskoto se razlikuva i vo cenata , poeftino e od ova germanskovo najmalku 10 denari.
Zott kako mleko moze da mi pomine , no kako i sekoe drugo tetrapak mleko ova ki sluzi za vo epten itni slucai.
Druga alternativa e mlekoto na President samo tesko se naogja i e dosta skapo.
Za zal vo MK nema AD mleka za nad 2 godini inace da ima ovde odma bi dala. Koga odam vo GR obavezno pravam mala zaliha na NEstle Junior 2+.

Se nadevam pomognav.

Непосредна врска до пораките: 661
20.2.2013 13:02:02   
Bububebe
Јас давав АД млеко до скоро 2 години.Потоа козјо,сега пие кравјо,затоа што козјо млеко сеуште нема.
А кравјо исклучиво домашно,тетрапак немам дадено.
На пролет пак се враќаме на козјото user posted image

(Одговор на членот dostickage)
Непосредна врска до пораките: 662
20.2.2013 13:33:28   
dostickage
Blazesi ti sto imas od kade da najdes kozjo provereno.
Jas najdov sega covek za krajvo domasno i provereno pa kje probam so toa.

Mnogu me fakja strav so aferive za mleko. V srekja pie mnogu malku no zatoa site doma mislam deka ziveeme na mlecni proizvodi od tipot na sirenje i kaskaval, krem sir , pavlaka, jogurt...uf  user posted image

(Одговор на членот Bububebe)
Непосредна врска до пораките: 663
20.2.2013 18:38:51   
mili4kask
Nie zemavme ZOTT od germanskiot, znaci ima od toa beloto pakuvanje germanski toj e 54 den i ima od toa sarenoto, toa e bosansko i e 46 mislam. Vo tinex gi ima :)Sega ke vidime dali ke go pie :)

(Одговор на членот dostickage)
Непосредна врска до пораките: 664
20.2.2013 20:12:16   
masa
Bububebe јас пред да почнам да давам друго млеко на контрола ја прашав Др.Јасна Анастасовска дали може да давам козјо млеко и она ми рече дека кај нашиот народ е многу погрешен ставот кон козјото млеко и дека не се дава на мали деца зошто иамало некоја состојка која го врзувала железото и на децата им предизвикувало анемија која што подоцна многу тешко се лекувала user posted image јас го земав тоа здраво за готово зошто и онака бевме анемични,а и немаше од каде да најдам козјо проверено па немам нешто повеќе истражувано..Само ви го пренесувам ставот на др-та.
Кравјо прв пат дадов на 11 месеци да проба,а пие од 13 месеци.

Непосредна врска до пораките: 665
21.2.2013 0:30:25   
ivoni4ka

не сака ад тоа е проблемот.затоа сакам кравјо пошо ад не сака ни да помириса.Ние сме од раѓање на ад

malecka i jas imav takov problem so mojava plus i negativni afekti od ad mlekoto spored mene ako ti go pie mlekoto i ako ne pokazuva nikakvi reakci davaj i ne go maci bebeto podobro e taka i jas taka napraviv od 5 meseci mojava e na kravjo sepak ti si znaes i jas ne ja poslusav maticnata go poslusav mojot instikt

Непосредна врска до пораките: 666
21.2.2013 0:32:33   
Bububebe

ИЗВОРНА ПОРАКА: masa

Bububebe јас пред да почнам да давам друго млеко на контрола ја прашав Др.Јасна Анастасовска дали може да давам козјо млеко и она ми рече дека кај нашиот народ е многу погрешен ставот кон козјото млеко и дека не се дава на мали деца зошто иамало некоја состојка која го врзувала железото и на децата им предизвикувало анемија која што подоцна многу тешко се лекувала user posted image јас го земав тоа здраво за готово зошто и онака бевме анемични,а и немаше од каде да најдам козјо проверено па немам нешто повеќе истражувано..Само ви го пренесувам ставот на др-та.

И јас доста читав и прашував по доктори за козјото.Прочитав дека не се дава на мали деца заради што било посиромашно со железо отколку кравјото.
Но,од сите доктори со кој исконтактирав ми дадоа зелено светло дека можам да давам.
Ќерката моја никогаш не била со намален хемоглобин,крвта секогаш супер иако имаше периоди каде во уста ништо не ставаше освен млеко,и тоа со денови.
А јас мислам дека кај нас од козјото млеко уште повеќе се крена хемоглобинот.

(Одговор на членот masa)
Непосредна врска до пораките: 667
21.2.2013 0:41:43   
ivoni4ka

ИЗВОРНА ПОРАКА: Bububebe

ИЗВОРНА ПОРАКА: masa

И јас доста читав и прашував по доктори за козјото.Прочитав дека не се дава на мали деца заради што било посиромашно со железо отколку кравјото.
Но,од сите доктори со кој исконтактирав ми дадоа зелено светло дека можам да давам.
Ќерката моја никогаш не била со намален хемоглобин,крвта секогаш супер иако имаше периоди каде во уста ништо не ставаше освен млеко,и тоа со денови.
А јас мислам дека кај нас од козјото млеко уште повеќе се крена хемоглобинот.

apsolutno e tocno za hemoglobinot i kozjoto mleko samo na mene mi e maka sto nemozam da najdam naku vednas i bi dala

Непосредна врска до пораките: 668
21.2.2013 10:10:23   
deluxe

Mlecka i nie sme 6 meseci i sme na kravjo mleko i si go sakame poveke od bilo koe ad mlekouser posted image . Razredeno ke i davas(50;50) se dodeka ne se navikne ubavo ,da ne slucajno ako pojacas i se pojavi zapek,terajte si taka razredeno dodeka i drzi sitost,potoa ke zgolemuvas na mleko ,a ke namaluvas na voda.nie uste sme na 50;50 a go pie eden mesec veke.Svezoto mleko vareno ti e daleku poubavo od trajnoto,i pozdravo,ne sodrzi vo sebe antibiotici sto gi ima vo trajnoto mleko za da go odrzuvaat podolgo vreme. Slobodno zemaj si svezo mleko svari si go i po potreba pritopluvaj (kako so trajnoto),samo nas doktorkata ne predupredi za bitolskoto mleko i mlecni proizvodi (sodrzele sostojka sto predizvikuva alergija)pa sega sme na ideal sipka svezo mleko,a pred izvesno vreme piese Bosansko mleko sabac. pozzzzz i bas mi e milo sto go saka mlekceto

„ Можеш да го извадиш човек од кал,но калта од човекот не!! “

Непосредна врска до пораките: 669
21.2.2013 14:55:05   
Bububebe

ИЗВОРНА ПОРАКА: deluxe

Mlecka i nie sme 6 meseci i sme na kravjo mleko i si go sakame poveke od bilo koe ad mlekouser posted image . Razredeno ke i davas(50;50) se dodeka ne se navikne ubavo ,da ne slucajno ako pojacas i se pojavi zapek,terajte si taka razredeno dodeka i drzi sitost,potoa ke zgolemuvas na mleko ,a ke namaluvas na voda.nie uste sme na 50;50 a go pie eden mesec veke.Svezoto mleko vareno ti e daleku poubavo od trajnoto,i pozdravo,ne sodrzi vo sebe antibiotici sto gi ima vo trajnoto mleko za da go odrzuvaat podolgo vreme. Slobodno zemaj si svezo mleko svari si go i po potreba pritopluvaj (kako so trajnoto),samo nas doktorkata ne predupredi za bitolskoto mleko i mlecni proizvodi (sodrzele sostojka sto predizvikuva alergija)pa sega sme na ideal sipka svezo mleko,a pred izvesno vreme piese Bosansko mleko sabac. pozzzzz i bas mi e milo sto go saka mlekceto

Свежо млеко од Идеал Шипка user posted image Јас немам сретнато такво нешто,мислев дека не ни произведуваат.Произведуваат само јогурт,кашкавал,сирење... Имам таму една позната,баш покасно ке ја барам да прашам

(Одговор на членот deluxe)
Непосредна врска до пораките: 670
21.2.2013 22:57:04   
stefi@
zdravo na site. Ova so mlekoto e neshto najuzasno shto ni se slucuva. Za nashite mleka nikoj nishto ne kazuva. Bimilk ima dve pakuvanja se razlikuvaat po kapacinjata na pakuvanjeto. Ednoto Bimilk se pakuva i polni vo Bosna i vo posledno vreme ima samo takvo. Vo pomali kolicini ima od toa shto se polni vo Bitola. Uvoznik na Moja kravica i bitolska mlekara. Kako moze da iskontaktirame so agencijata za hrana i veterinarstvo i da pobarame odgovornost kako se slucilo da pushtat vo prodazba takvo mleko bez da go proverat hemiski. dali i nashite mleka se provereni hemiski. Ve molam kako da iskontaktirame so nekoj odgovoren ova nesmeeme da go premolcime, se raboti za nashite deca. koga ke mi pobara sin mi mleko mi se place so teshko srce mu davam zdravje radovo za varenje. na drugite i voopshto ne im veruvam. Ve molam da se obratime nekade kazete kako!

Непосредна врска до пораките: 671
21.2.2013 23:21:31   
deluxe

ИЗВОРНА ПОРАКА: Bububebe

ИЗВОРНА ПОРАКА: deluxe

Свежо млеко од Идеал Шипка user posted image Јас немам сретнато такво нешто,мислев дека не ни произведуваат.Произведуваат само јогурт,кашкавал,сирење... Имам таму една позната,баш покасно ке ја барам да прашам

da da ima proveri !!!

„ Можеш да го извадиш човек од кал,но калта од човекот не!! “

Непосредна врска до пораките: 672
22.2.2013 0:00:36   
kikicka
Луѓе а за јогуртот??? Што ќе правиме како се прави домашен? Ајде за домашно млеко веќе се снајдов ако го пие ке купувам ама ако не ќе барам од ова на Нестле Ад 2+. Туку сега со киселото млеко и јогуртот сета сум збунка.... сирењето?

Најважната работа која таткото може да ја направи за неговите деца, е да ја сака нивната мајка."

(Одговор на членот deluxe)
Непосредна врска до пораките: 673
22.2.2013 9:31:15   
eli07
Ne znam kolku ke vi znaci ova sto ke go napisam posto sigurno ke pomislite deka od subjektivni pricini go pisuvam, za da si ja spasam firmata ali mlekoto Z Bregov na Vindija e bezbedno.Pratka so pokacen aflatoksin vo MAKEDONIJA nema pristignato.Vakvo mleko e pronajdeno samo na Hrvatskiot i Bosanskio pazar i toa so nivo na ovaa kancerogena sostojka 0,057 (a dozvolena e 0,05).Pokacen Aflatoksin ima vo mlekoto na Dukat i Moja Kravica.Jas go upotrebuvam Z Bregov mlekoto i jogurtot so godini i za mene i za moeto dete taka da cisto sakav samo ovaa informacija da ja spodelam so vas od direktni i provereni izvori (posto rabotam tamu) :))) Pa izborot e vas :)

(Одговор на членот kikicka)
Непосредна врска до пораките: 674
22.2.2013 10:10:18   
Slagjana
За безбедноста на млекото од нашите млекари ќе знаеме викендов. Можно е и во нив да се појави афлатоксин, бидејќи 90% од сточната храна кај нас е од Србија. Додека не излезат резултатите од испитувањата најлогично ми изгледа дека треба да купуваме Дукат и Моја кравица за кои веќе се знае која серија е небезбедна, или З брегов. Кој може нека купува млеко од познати луѓе кои не ги хранат кравите со српска сточна храна, или нека набави козјо млеко. Сеуште не се испитани ни останатите млечни производи од кои најмногу афлатоксин би имале тврдите сирења.

(Одговор на членот eli07)
Непосредна врска до пораките: 675
Страница:   <<   < Претходна страница  25 26 [27] 28 29   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  25 26 [27] 28 29   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Државно или приватно
mami

Да имате услови да бирате би се одлучиле за :

државна пракса (27%)

приватна пракса (73%)

Број на сите гласови: 15

Фала на гласовите. Гласавте веќе на сите актуелни анкети. Можеш да направиш своја анкета!