Тања РР
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: nufar Mozda ja zgresiv temata,ama..... Citam i im se voodusevuvam na onie majki cii bebusi si jadat bez problem,a socuvstvuvam so onie cii odbivaatMarko ima 10 mseci,a jas ne pamtam barem ednas da ima ispieno mleko bez problem,sekogas e so placenje.Koga izlegovme od bolnica imase malce zutica i celo vreme spiese,nemase sila da cica,a jas imav mleko za cela zgrada,pa morav da go golickam i cupkam za da se razbudi i da cica (doktorkata ni preporaca 5 min. na edna grada,5 min na druga ,pa posle dohrana so NAN 1).Koga trebase da pie po 120 ml mleko,on piese po 60ml,zdivuvav,se nadevav deka koga ke pocnam so ovosje ke mu se podobri apetitot,arno ama nisto ne pomogna ,ni bedoxine, ni C vitamin,ni energy baby...nisto,celo vreme jadese polovina od potrebnoto i toa so sila.Mislev deka e do cuclata,pa iznakupuvav od site vidovi,sekakvi sisinja,obicni,sareni,so cudna forma,go menuvav mlekoto,prvo NAN 1 ,pa Laktovit (navodno poslatko bilo,pa deteto mi se isfrla po liceto so nekoi golemi krasti od nego) i zavrsivme so Aptamil.Stignav da go hranam so spric,kapka po kapka,prvite nekolku pati mu bese interesno,a posle pocna da nejke.Prodolziv da gubam zivci so lazicka (uste jade so lazicka,so moljakanje).Nikogas ne mu davam odstoeno mleko,ni posle eden saat bez razlika kolku i da ostavil.Prasuvav i mi kazaa deka mlekoto moze najmnogu da stoi do saat ipol,posle toa da ne se dava.Vie ne znaete kolku mleko imam isfrleno.Den denes odbiva da,znaci ne pomafa nisto,ni zanimavanje,ni pesnicki,ni igracki,pa ni dzezvinja i tendzerinja.Problematicno dete do nemaj kade. Sovet od mene do site majki so deca sto ne sakaat da jadat,nemojte,ama STVARNO NEMOJTE da gi terate so sila,podobro neka propustat obrok,otkolku da prezivuvate ona niz sto jas minuvam 4-5 pati vo denot,odbivnost,ama ne na hrana ,nego na hranenje,posto jas go terav da jade so sila,mu pikav od sto mi bese strav i zal da ne e slucajno gladen,svesna sum deka sama si go napraviv problemot,ama toa e,moe si e. Zaboraviv da kazam,Marko celo vreme napreduva ,na pocetokot super po kilo i nesto ,a sega solidno,se rodi 2500 a pred eden mesec imase 9700,sega ke vidime treba da odime na kontrola