Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
Незнам до кој степен ти “помагаат“ ама кажи им со убаво нагласи им дека не треба да се лутат за тоа што ќе им го кажеш дека и тие си имале свои деца и си го гледале, поминало нивното време за гледање бебенца. Кажи им дека си најсреќна кога сама си го гледаш детето и дека Господ ти ја дал улогата на мајка ТЕБЕ а не нив. Дека сакаш да уживаш во секој момент поминат со твоето дете затоа што ова време никогаш нема да се врати. Можеби ќе ти кажуваат дека внучињата се помили од децата и затоа така прават, објасни им баш така ако ви се помили оставете да правам тоа што е најдобро за нив. Тоа сонце мамино го велат од милост и мојата свекрва на почеток му викаше мајкино јас си ќутев после сама се сети и сега никогаш не рекла така а знам како боли некој да му рече така на детето твое. Кажи им јас си го родив јас го носев девет месеци во мене и не можев да дочекам ЈАС да се грижам за него. Секако дозволувај им да поиграат да го подржат , а главната грижа е твоја. Незнам што друго да ти кажам освен да седнеш и со убаво да објасниш. Ако има некој подоба совет нека помогне
Навистина сум среќна што за ова дете немам никакава помош.Полесно ми е кога јас треба да одлучам што,како,колку...и целосно да уживам со него.За првото дете имав "помош",но ми беше мнооогу потешко.На децата им требаат мајка и татко ,а не баба и дедо!!!
Навистина сум среќна што за ова дете немам никакава помош.Полесно ми е кога јас треба да одлучам што,како,колку...и целосно да уживам со него.За првото дете имав "помош",но ми беше мнооогу потешко.На децата им требаат мајка и татко ,а не баба и дедо!!!
Ti zaviduvam i jas sakam sama da si go gledam moeto bebe i da odlucuvam koga i sto ke pravime, ne znam za ostanatite ama jas navistina imam losa sreka mi se pogodija najkatastrofalnite svekor i svekrva. Tie da odlucuvaat za se a jas i MM samo se nervirame i edvaj cekame da ja dozavrsime kukata i da izbegame od niv duri i jas bremena 37 nedeli odam i rabotam sto mozam samo da se trgnam nastrana. Navistina ne znam kako ke izlezam na kraj uste sega samo kazuvaat jas ova ke mu pram jas ona jas vaka ti taka ami koga ke se rodi...... Navistina sum mnogu razocarana od se!!!!!
jasmina ne se razocaruvaj pred vreme.Ednostavno kazi im kratko i jasno vie ste bile roditeli i ste odlucuvale za vaeto dete, sega jas sum roditel i jas odlucuvam za moeto dete. Zasega ne mi e potrebna nikakva pomos od vas vi blagodaram sto se nudite.
Јасмина, примени го муабетот „ти зборувам ќерко-сети се снао“!!! И се развикував на мајка ми за да сфати свекрва ми, нормално мајка ми ме провали дека муабетите имаат преносно значење, и само викаше „аууу оваа моја ќерка ама е лоша коа ќе се налути...“
Те сфаќам Јасмина, можам да претпоставам како ти е, но сега сконцентрирај се и мисли позитивно за породувањето. Арх_Диз убаво те советува...ако се разбираат од збор, објасни им со убаво дека сакаш грижата за да биде ваша (твоја и на мт) и дека ако случајно ти притреба помош, дека прво на нив ќе им се обратиш...Ама ако не се разбрани (како во мојот случај)...стварно не знам, знам дека ќе се налутат и ќе го кренат носот и ти ќе бидеш крива.
Те сфаќам Јасмина, можам да претпоставам како ти е, но сега сконцентрирај се и мисли позитивно за породувањето. Арх_Диз убаво те советува...ако се разбираат од збор, објасни им со убаво дека сакаш грижата за да биде ваша (твоја и на мт) и дека ако случајно ти притреба помош, дека прво на нив ќе им се обратиш...Ама ако не се разбрани (како во мојот случај)...стварно не знам, знам дека ќе се налутат и ќе го кренат носот и ти ќе бидеш крива.
Pa jas i toa go sakam da se nalutat i da ne mi zboruvaat, da ne me poglednuvaat ama tie za inaet sto i da kazam velat ke bidi sto se sekiras taka ti kako sto sakas i pak na krajot se upiknuvaat i kolku i da mu zboras i so arno i so loso tie toa sto go znaat KE BIDI STRPI SE!!!! Navistina definitivno imam losa sreka duri i mu se zakaniv na MM deka ako ne gi sredi ke si sjodam kaj mojte ama ni toa ne pomaga. Aj da ne ve davam so ojte problemi dosta vi e od vasite !!!!!
Uste sum trudna so mm go cekam nasiot prv bebus ama ve citam da vidam sto me ceka i kako da se spravam.Posto od kaj sveki si otidovme pa sega sum kukja do kukja so mojte (dodeka si ja dopravime nasata) I srekna sum sto sum pokraj majka mi zosto znam deka naj mnogu ke mi pomogne i da mi zasmeta nesto mozam da i kazam i ne se ljuti majka mi e.Mm mi e srce znam deka ke mi pomaga posto i sega veke mi pomaga mnogu i majka mi i super ke mi bide mislam.Ako ne se umesa nekoj od ,,strana,, !!!
Uste sum trudna so mm go cekam nasiot prv bebus ama ve citam da vidam sto me ceka i kako da se spravam.Posto od kaj sveki si otidovme pa sega sum kukja do kukja so mojte (dodeka si ja dopravime nasata) I srekna sum sto sum pokraj majka mi zosto znam deka naj mnogu ke mi pomogne i da mi zasmeta nesto mozam da i kazam i ne se ljuti majka mi e.Mm mi e srce znam deka ke mi pomaga posto i sega veke mi pomaga mnogu i majka mi i super ke mi bide mislam.Ako ne se umesa nekoj od ,,strana,, !!!
Lele lidi blaze tebe sto si so majka ti kamo i jas da ba bev tuku pomagaj i kazi kako uspea da go ubedis MT da odite tamu MM veli ako otideme inie taka ke go smetale za papucar sto jas mislam deka ne e tocno tuku deka ke si mislat drugite deka misli na idninata na naseto bebe
blaze si im na tie sto posle poroduvanjeto im pomaga majka im. sto ziveat zaedno ili blisku do nea. na majka sekako mozes se da i kazes i nema da ti zameri. od losoto iskustvo okolu"pomaganjeto" posle poroduvanje, zdravje boze za vtoro dete nema da mi treba pomos. poarno sama, pa kolku stignam-stignam, otkolku so nervozi. ili ke im objasnam na majka mi i na sveki ako sakaat da mi pomognat okolu, perenje, peglanje, gotvenje a jas da si go gledam deteto ok, ako ne ic ne mi treba nikakva pomos. ama sekako znam deka da dozvolam nekoj da se zaleta i da se odnesuva kako moeto dete da e negovo i da si tera po svoe i toa da mi bide pomos. i isto taka ke naglasam na site deka guzvi po doma sekoj vtor den ne mi trebaat do 40 dena, posle koj koga saka i kolku saka neka doagja. taka mi pravea so prvovo bebe a sega nikogo nikade go nema.
iako pisav deka se se ostvaruva od toa sto se plasev, sega rabotite se vo kontrola. sveki samo 2 nedeli bese doma i pocna da odi na rab i sega sme si sami domce, i posmireni sme i si znam red na deteto i sve. a koga ke se vrati od rabota i ja davam malku da i pomine merakot. demek aj zemi pocuvaj ja bas sinoka ja banjame, a mene kicma me kine. i za oblekuvanje vika daj jas ti nemozes. kako nemozam, mozam. taka biva majka. ako ne sum mozela nemalo da ragam. taka i rekov i se zakute i mi rece izvini posle ja otkrij ja ona pokrij ja. a vo soba 500 stepeni. vikam ne ja pokrivaj, koga ke ja odnesam vo spalna ke bide ispotena ke nastine. pak zakute i vika, dobro kako ke kazes taka mislam deka toa bese posledno, deka razbra kolku e saat.a prvata nedela stvarno mi trebase pomos ama od mm ne od nea ili bilo koj drug. neka si ja gleda kukata ja deteto.
Mene poveke pomos mi treba sega (imame 5 meseci) poso tezime 8 kila a akame da skokame po cel den Na pocetok jas osekav mnogu posesivnost sprema deteto i ne sakav nikoj da mi pomaga za nisto. Pa cela sreka imam gore dole razbrana svekrva i plus ne ziveeme zaedno pa doagase na dva-trii dena po saat dva i si odese. A sega ne mi preci koga doagaat ,pa dago podrzat malku kako gulence e
Jasmina da ti kazam ne mi bese tesko,ne go ubeduvav mm da si odime od tamu posto i za nego taa kukja bese veke tesna...leleee ako pocnam da pisuvam mozam kniga da napisam :) E sto vika majka mi imam mnogu golema srekja sto mm mi e mnogu golema podrska.Da vi kazam tesko na tie sto treba da cekaat od svekrva da im pomogne (se razbira ima isklucoci)...A i ne za djabe Djevrie tolku se proslavi...surova realnost!
Umorna sum od ova ona ama denes bese vrv Martin cel den ne saka da go dopiva mlekoto a jas ne mu go pikam so sila sekako , go zede dedo mu da go seta niz sobi i ajde vika da vidam dedo da ne sakas da ti dava, e jas zbesnav, kaj me boli dusata sto nemam mleko i ne cica pa da gledam nekoj drug da mi go rani deteto jas da sedam da dremam, tie sakaat jas da rmbam doma a tie da go cuvaat, e nemaaaa nema nema, tie znaat demek koga mu se spie jade i slicno a jas ne. Pred nekoj den im vikam mu se spie ke go zaspijam tie kako ne se puli ne mu se spie, deteto zaspa za 5 minuti ama aj. Ne mu pravi tolku pravi mu pomalku ne go frlaj mlekoto ko tie da go plakaat, ke go frlam ako treba ama svezo ke go pie, tie vikaat davaj mu od istoto abe Bog da cuva, moze se e dobronamerno ama jas sum pri kraj so zivci a mm se luti ako mu recam nesto, mu rekov da im rece da ne go bacuvaat se luti a moite ako go bacat pak se luti mene mi vika ke zbesnam
Jasmina da ti kazam ne mi bese tesko,ne go ubeduvav mm da si odime od tamu posto i za nego taa kukja bese veke tesna...leleee ako pocnam da pisuvam mozam kniga da napisam :) E sto vika majka mi imam mnogu golema srekja sto mm mi e mnogu golema podrska.Da vi kazam tesko na tie sto treba da cekaat od svekrva da im pomogne (se razbira ima isklucoci)...A i ne za djabe Djevrie tolku se proslavi...surova realnost!
I MM e premnogu dobar i vnimatelen ama nikako da go ubedam za kaj mojte ke recele lugeto papucar bil a jas mislam sprotivno na ova deka ke recat lugeto oti mu e vazno detstvoto na naseto bebe eve uste nekoj den ke stigni na svet i toa ama da ti kazam planiram da ne popustam za nisto kako sto pravam do sega MM nikogas za nisto ne me branel ama ne me ni napagal i ako posakam nesto vednas go pravi na pr nie ziveeme vo kuka i sveki drzi 1000.... macki a jas mu vikam na MM koga ke se rodi bebeto ne sakam da vidam ni edna da se vrti okolu nego i sega edna po edna gi preselva od ovde a taa puina od inaet ama taka ke bidi mora da se ponistat tie zivotinki pa ako saka neka bidi i polosa od Dzevrie (a i sama si go stavi toj prekar mojava sveki)
Umorna sum od ova ona ama denes bese vrv Martin cel den ne saka da go dopiva mlekoto a jas ne mu go pikam so sila sekako , go zede dedo mu da go seta niz sobi i ajde vika da vidam dedo da ne sakas da ti dava, e jas zbesnav, kaj me boli dusata sto nemam mleko i ne cica pa da gledam nekoj drug da mi go rani deteto jas da sedam da dremam, tie sakaat jas da rmbam doma a tie da go cuvaat, e nemaaaa nema nema, tie znaat demek koga mu se spie jade i slicno a jas ne. Pred nekoj den im vikam mu se spie ke go zaspijam tie kako ne se puli ne mu se spie, deteto zaspa za 5 minuti ama aj. Ne mu pravi tolku pravi mu pomalku ne go frlaj mlekoto ko tie da go plakaat, ke go frlam ako treba ama svezo ke go pie, tie vikaat davaj mu od istoto abe Bog da cuva, moze se e dobronamerno ama jas sum pri kraj so zivci a mm se luti ako mu recam nesto, mu rekov da im rece da ne go bacuvaat se luti a moite ako go bacat pak se luti mene mi vika ke zbesnam
Pepelaska ne se sekiraj samo drzise do toj rezim i se ke bidi ok ne im popustaj pa makar i toa potesko tebe da ti paga odosto niv samo zabi pokazuvanje za ovie nasi "mami i tate" DRZI SE NE POPUSTAJ
kako sto nekoj pogore kaza pomos mi treba od mm. i da mi pomogne i da bide pokraj mene. pepelaska se pronajdov vo sekoj tvoj zbor od postot.celosno te razbiram i podrzuvam. samo napred i samo hrabro. istiot slucaj i kaj mene, plus i jas nemav mleko i sovrseno dobro te razbiram kako e. so tek na vreme rabotite ke se naredat na svoe mesto, samo teraj po svoe i ne popustaj. ke svatat lugjeto kade im e mestoto i do kade se moze. sepak majkata najdobro go poznava svoeto dete sakale oni da go priznaat toa ili ne. da bile babi za cuvanje deca, gospod ke im dal sposobnost da ragjaat. tie raboti sto ge smenis ok, za site ostanati, svativ deka e najdobro da gi ignoriram, da se pravam, neslusam i negledam, a nekogas samo da se nasmevnam. zosto da gubis nervi i zdravje. mesto tebe neka se nervira nekoj drug. mene tie komentari i prepravanja deka site go znaat podobro moeton dete od mene me kompleksiraa na periodi, mislev ne sum dobra majka ili deteto site gi bara osven mene, se dodeka ne otidovme sami so mmi bebuska na odmor. togas uvidov mnogu.samo napred, hrabro i nema popustanje. i ne se nerviraj resi go toa na miren i kulturen nacin i so nasmevka, za da svatat kaj im e mestoto a sepak da ne go narusis odnosot i harmonijata so maz ti. nego veruvaj mi mnogu go boli, sepak mu se roditeli.
So prvoto dete imav POMOS i iskreno od taa pomos mnogu cesto mi doagase da vikam PPOOMMOOOSSSSS!!!!!!!!! za vtorovo fala bogu ja nemam a i ne mi treba.Si go orgaziziram vremeto (iako neli sega se dve deca vo prasanje). Sakam da kazam stanav alergicna na bilo koja pomos osven od mazot mi .
Sakam da kazam stanav alergicna na bilo koja pomos osven od mazot mi
Bas mi se dopaga ovaa recenica no ne samo vo vrska so bebusot za se sakam da sum samostojna za da si go priznaam postignatiot uspeh moj inace ke bidi polovicen.
еве јас малку моето искуство... кога се породив мислев дека ако мајка ми не е до мене не биваше ништо... имав јака постпородилна депресија и све што ќе кажеше свекрва ми, ме тераше да се инаетам... сега сфаќам дека мноогу сум претерувала... она држеше дистанца не сакаше да прави ништо ако јас не и кажам, јас имав осет дека не ја интересира... ако посегнеше да помогне нешто, не ми се допаѓаше како го прави тоа и тогаш не ми чинеше... значи како и да е не ми одговараше... немате појма колку ми значи сега помошта од свекрва ми, кога детето ми пркна и кога сфатив колку вреди кога има кој да те замени, и за обврски и за одмор, нормално е и да сакам да се оптегнам малку, зошто да не го причува некој саат... како побудалена бев периодот додека не сакав никој, ама баш НИКОЈ да ми го гледа детето, сакав све од моја рака да биде направено, и јадење и чистење и капење... не дека не уживав во тоа, ама не ми е ни лошо да оставам малку бабата да осети мерак... така да мислам дека треба да се опуштите, порелаксирано малку...
еве јас малку моето искуство... кога се породив мислев дека ако мајка ми не е до мене не биваше ништо... имав јака постпородилна депресија и све што ќе кажеше свекрва ми, ме тераше да се инаетам... сега сфаќам дека мноогу сум претерувала... она држеше дистанца не сакаше да прави ништо ако јас не и кажам, јас имав осет дека не ја интересира... ако посегнеше да помогне нешто, не ми се допаѓаше како го прави тоа и тогаш не ми чинеше... значи како и да е не ми одговараше... немате појма колку ми значи сега помошта од свекрва ми, кога детето ми пркна и кога сфатив колку вреди кога има кој да те замени, и за обврски и за одмор, нормално е и да сакам да се оптегнам малку, зошто да не го причува некој саат... како побудалена бев периодот додека не сакав никој, ама баш НИКОЈ да ми го гледа детето, сакав све од моја рака да биде направено, и јадење и чистење и капење... не дека не уживав во тоа, ама не ми е ни лошо да оставам малку бабата да осети мерак... така да мислам дека треба да се опуштите, порелаксирано малку...
Znaci jas imam mnogu golema depresija sto ne sakam ni da pomislam da mi go dopre bebeto koga ke se porodam a ne da mi go banja ili oblekuva. Znaci ne bil problemot vo niv tuku vo mene. E duri sega navistina ne znam sto da pravam
Jas vaka razmisluvam......seuste sum trudna no sekako deka pocnuvam da mislam na toa.....pomosta koja sekako deka e dobrodojdena no vo odredeni situaciii...... Prvo - ne sakam nikoj drug da mi spie doma osven ako nema nekoj problem....vo vrska so bebceto.... Vtoro - go poddrzuvam kejfot za banjanje a ne tepacka za banjanje....... Treto - mrazam mesanje od tipot , ne go oblekuvaj tolku,ne pravi vaka tuku onaka.... Cetvrto - ako sakas da mi pomognes toa ne znaci deka treba da sedis cel den kaj mene.... Petto - da go poddrzuva mm za spienje bidejki sabajleto treba da odi na rabota.....ima da stanuva i da se zrtvuva kako i jas.....i da se bide tatko treba da ima zrtva.... Shesto - da se sporeduva so drugite vnuci i jatrva mi...neli site bebinja se razlicni i moe pravo e kako ke go gledam bebeto... Sekako deka moze sekoj da mi dade sovet no moe e dali smetam deka treba da go prifatam ili ne..... Zdravje za nekoja nedela ke vidime kako ke bide
Otkako se porodiv (so carski) pomos imav prvite tri nedeli.....iako pomosta bese okolu domot,a sekako i okolu bebeto...prvite nekolku pati go bankase svekrvami so mm,bidejki mene mi bese tezok da go drzam poradi ranata a i krenav temperatura 4 dena 39.....no od togas navaka se sama pravam...sekako so mm....super si fativme red,odlicno funkcionirame...i seto toa od gorenavedenoto e uspesno ostvareno...:))))
ИЗВОРНА ПОРАКА: jasmina18031990 Znaci jas imam mnogu golema depresija sto ne sakam ni da pomislam da mi go dopre bebeto koga ke se porodam a ne da mi go banja ili oblekuva. Znaci ne bil problemot vo niv tuku vo mene. E duri sega navistina ne znam sto da pravam
Не те разбирам, кај е проблемот? Па ни јас не сакав и никогаш никој не избањал мое дете освен јас. Не, не сакам да ми ги чуваат за јас да сум прилегнела, аман ќе прилегнете заедно! Ко божем преморени леле леле дете чуваат. Не сум тип што ќе ги користи свекрвите па после ќе ги збори.Јас не сакам апсолутно ништо од нив, а нормално после тоа ни они не се чувствуваат слободни да ми зановетаат нешто. И не мислам дека ти правиш нешто грешно. Само што не се вклопуваш во 75 % од начинот кај нас како функционираат нештата.
< Поракaта ја уредил виктори -- 15.2.2011 12:38:30 >
So prvoto mi pomagaa i dvete i majka mi i svekrva mi, so toa sto svekrva mi se merese na pr. kolku dena bila ona tolku majka mi da doaga da mi pomaga,, izbegavase itn.. Vo toa vreme dodeka doagase pocnavme i so maz mi da se karame samo go podbucnuvase, ova sum kupila, toa itn. Nosese gosti sestri i snai i od sestri jas dodeka bev na rabota. Zatoa ja "issutirav" i sega so vtoroto mi doaga majka mi na 2-3 den. Nekogas mi e tesko deka odsabajle dodeka ne dojde mm od rabota sum sama so dvete, no poveketo vreme mi e super zasto znam deka vecer koga ke si legnam ne mora da sureduvam da za utre sabajle koga ke dojde "Taa" da me ogovara ova ne mi bilo namesteno, sredeno itn. Dodusa sega so vtorovo i mm pomaga mnogu poveke odkolku so prvoto, valjda togas se podpirase na nea demek ona eve pomaga.