|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  1 2 3 [4] 5   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Помош после породувањето
22.2.2011 14:44:33   
jasmina18031990
I sega koga se porodiv ne go smenav moeto mislenje deka ne sakam svekrva mi da mi go dopira bebuleto.Sigurno se prasuvate zosto, pa zatoa sto od pred toa znaev kako ke bide nema pojma za deca gledanje kojznaj kako gi odgledala nejzinite. Ne znaj pampers da smeni a kamoli nesto drugo a samo se prci jas ke napravam ova jas ona. I se sto ima taa kupeno ili nejzin rodnina mora nonstop da se nosi da se koristi kako drugite raboti da ne cinat. I koga i da se pozalam deka nokta sum ja pominala bez spienje taa veli kako sakas da bidis majka taka e toa nema da spies da jadis.... i na nervi mi odi oti jas kazuvam za da mi olesni a ne da mi dava soveti. A i koga ke go zemi bebusot vo race voopsto ne znaj da go drzi ne go pazi glavceto go drzi nastrana i skros do nejzinoto lice a jas mrazam koga mu disat vo lice na bebuleto. Dobro e sto nekoi od vas ziveat oddelno od starite i mozite barem eden den dva da se odmorite od niv sto da kazam jas sto ziveam so niv i gi trpam sekoj den po cel den. Katastrofaaaaa!!!!user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

[image noborder]http://www.tickerclub.com/cache/ec49d2e031.png[/image]

(Одговор на членот Axel)
Непосредна врска до пораките: 76
22.2.2011 17:55:02   
Pepelaska *
Јасмина не си само ти со нив многу од нас живеат така, немој толку да ставаш се на срце, еве и јас мразам кога ми го држи некој друг детето ама веќе се навикнав, фаќаат дрва за во огнот не мијат раце и го земаат user posted image стопати е кажано и прекажано ама на 60 години не се менуваат навики , сега ти е уште мало бебето ама кога малку ќе порасне ќе треба некогаш некој и да го поддржи додека му направиш храна, додека испереш па макар и во вц да појдеш, опушти се и не се нервирај толку твојот стрес се пренесува и на детето, и јас бев како тебе а го зема некој друх јас полудував ама еве се опуштив малку сепак не сакам да се карам со нив, сепак му се родители на мм а и е нивно внуче и им е мило како и на твоите

Жената која мисли дека е интелигентна се бори за еднакви права со мажот. Жената која е интелигентна не го прави тоа !

(Одговор на членот jasmina18031990)
Непосредна врска до пораките: 77
3.5.2011 23:59:37   
mami 3.
Na mene i na mm nikoj ne ni pomogna se sami si gi gledavme i uste si gi gledame sami. So prvotouser posted image imavme malku poveke stres zatoa sto ne znaevme kako treba, pa koga imase grcevi se javuvav na telefon da prasam sto da i stavam, ali uspeavme se naucivme na se, eh so vtorotouser posted image  vec znaevme kako treba i polesno bese. I gordi sme na toa sto uspevme se sami.

(Одговор на членот Pepelaska *)
Непосредна врска до пораките: 78
4.5.2011 10:28:54   
Maca25
Помош после породувањето е многу потребна. Јас имав среќа што можеше да доаѓа по некој за да не бидам по цел ден сама. Мм беше по цели денови на работа, зима, додека се врати дома беше веќе 19 часот. Така да мајка ми доаѓаше од сабајле, па попладне свекрва ми, братучетка ми пред работа доаѓаше, и фала богу не полудував од досада. Беше зима, со снегови, ниту можев да излезам со бебушот, ниту пак да го купам тоа што ми е потребно. Некаде после 1 месец, времето се оправи, па не морав да викам некој да доаѓа, можев да отидам јас со бебушот.
Мојата ќерка беше плачка невидена, дење спиеше, ноќе плачеше, но мм беше тој што многу ми помогна, посебно навечер. Тој иако утепан, стануваше да ја земе од креветче и да ми ја даде да ја надојам, тој ја успиваше, тој сакаше да ја бања, да ја држи и успива. 

To be a mother is to know how it feels to have your heart walk around outside your body...

(Одговор на членот mami 3.)
Непосредна врска до пораките: 79
4.5.2011 10:48:34   
sandrin
Jas iskustvo vakvo nemam, zatoa sto seuste nemam user posted image , no od vasive komentari mozam da zabelezam deka dobredojdena im e pomosta na onie majki vo cij slucaj kaputot na babite se zakacuva na zakacalkata vo hodnikot (za razlika od onie kade toj e vo plakarot! user posted image ).

Gresam?! user posted image

Izgleda deka pomosta posle poroduvanjeto e subjektivna rabota i zavisi poveke od ovie okolnosti, otkolku od vistinskata potreba od nea! :)
Brzo se podgotvuvam za selenje :)...

(Одговор на членот Maca25)
Непосредна врска до пораките: 80
4.5.2011 10:56:43   
antonie
mene do 40 dena mi trebase pomos, so mm ziveeme sami vo kuka, ti denovi idea i majka mi i sestra mi a cat pat svekrva mi. polse 40 dena ja nemase da stapne kaj bebto da go vide, sreka sto majka mi mozese i mi pomagase....

(Одговор на членот jasmina18031990)
Непосредна врска до пораките: 81
4.5.2011 10:56:55   
Tanjat7880
Mene golema pomosh vo prvite dve nedeli od poroduvanjeto mi beshe tetkata na mojot maz koja dojde duri od Srbija.Dve nedeli zenata legnuvashe e stanuvashe so mene,me obuci kako da go banjam,kako da go masiram,kako da go oblekuvam bukvalno se!Neznam kako i dali ke uspeam da i se oddolzam za seto toa shto vo toj moment mi beshe i te kako potrebno a ona nesebicno se davashe!Mojata svekrva koja zivee vo sosednata naselba dojde vo bolnica koga izleguvavme doma kaj nas se napi edno kafe i povtorno se pojavi koga imavme eden mesec zatoa shto beshe viknata na torta.I majka mi uskoknuvashe sekogash koga mi trebashe.

Непосредна врска до пораките: 82
4.5.2011 11:13:49   
Maca25
Од постовиве прочитени сваќам дека едноставно некои луѓе сакаат да ги молиш за да дојдат и да поседат со сопственото внуче. Срамота!

To be a mother is to know how it feels to have your heart walk around outside your body...

(Одговор на членот Tanjat7880)
Непосредна врска до пораките: 83
4.5.2011 12:41:24   
Martins mom
ИЗВОРНА ПОРАКА: Maca25

Од постовиве прочитени сваќам дека едноставно некои луѓе сакаат да ги молиш за да дојдат и да поседат со сопственото внуче. Срамота!

За жал, така е Маца! Свекорот и свекрвата се лутат зошто не сум и’ го носела внучето да го видат, а не им текнува дека можат тие да се качат, да им текне еднаш за него, да пројават желба да го видат, живееме само еден спрат погоре и кога им го реков тоа во лице ми одговорија налутено дека тие биле постари (Имаат само 50 години и во животот апче не се напиле), не можеле да се качуваат по скалитеuser posted image Е не можев, а да не им вратам...до кај сите комшии можат  да одат, не се стари, а за кај синот и внучето-тешко им е. Ај сега јас како помала попуштив и им го носам во денот по еден саат, ама и за тој саат треба јас да го држам, а тие само му се смешкаат, му зборат...
Ми е гајле, тие губат-не јас!

Никој не може да го осуди мојот избор, ниту моето мислење. Затоа што никој не ги пробал моите чувства, ниту моите болки.

Непосредна врска до пораките: 84
4.5.2011 13:04:49   
rina13
citam po postovive demek da ne bese majka mi nz sto ke pravev a svekrvami vakva takva neznae nisto ova mi vika toa mi vika  ova cisto parafraziram a ako istite zborovi vi gi kaze majkavi togas ne e nisto,mislam deka edo postovanje i mala tolerancija ne e na odmet,sekakva pomos barem za prvo dete e dobredojdena bez razlika od kogo e..kamo srekja da imase nekoj barem 1 saat dnevno da ja zeme user posted image  da ja pricuva...ke bev preblagodarna...

(Одговор на членот Martins mom)
Непосредна врска до пораките: 85
4.5.2011 18:15:44   
Maca25
тоа е рина, секој со свои проблеми. некој затоа што немал кого да викне да му помогне после породувањето, друг затоа што требал да моли за некој да дојде внучето да си го види, а и да помогне малце на родилката. 

(Одговор на членот rina13)
Непосредна врска до пораките: 86
5.5.2011 9:50:48   
mama26
ups moja greska [ ne procitav poentata na temata ]ama nekako kratko deka pa se zaborava user posted image user posted image imav pomos 3 meseca rabotev odkako se porodiv ,da...ama samo okolu bebeto..i toa e se user posted image

СЕ ШТО Е МОЕ КЕ СИ ДОЈДЕ ,А АКО НЕ СИ ДОЈДЕ КЕ СИ ГО ЗЕМАМ САМА.

Непосредна врска до пораките: 87
5.5.2011 9:57:33   
Viktori
Некој не сакал помош.

Не треба да се генерализира. За почит, ја има секогаш, верувам, а не мислам декја е обавезителна по инерција, туку дека се заслужува.

Danger! Ha! I laugh in the face of danger. Ha, ha, ha, ha ...
Мај нејм ис лукс. Жито лукс.

(Одговор на членот rina13)
Непосредна врска до пораките: 88
9.12.2011 22:04:10   
Bububebe
Е јас најголема помош после породувањето имав само од мајка ми и никој друг.И до ден денес,нема ден да не дојди,да ја причува за јас да средам низ дома,да излезам ако треба. Фала ти  мамо user posted image

(Одговор на членот Viktori)
Непосредна врска до пораките: 89
9.12.2011 22:12:36   
anedespo
Mene majka mi me otkaci. Trebase i za prvoto dete i za vtoroto da zeme odmor po 2 nedeli. Za prvoto mi doagjase samo na pauza bidejki rabotese blisku, a jas bev carski porodena, pa mi trebase pomos koga trebaseda go zamijam bebeto zasto nikogas ne koristev vlazni maramici. A za vtoroto bidejki svekrva mi go zede postaroto dete kaj nea da go pricuva dodeka zazdravam, majka mi trebase da mi pomogne za toj period. Zema odmor od 3 dena. I posle doagjase uste 1 nedela od 18-20 casot. Toa bese se od nea. Ja zamoliv i da prespie kaj mene prvite denovi, i me odbi ne mozela da menuva kreveti. Abe kako so osten da ja terav da doagja, a ne od kef.

(Одговор на членот Bububebe)
Непосредна врска до пораките: 90
9.12.2011 22:15:36   
bombica
Од првиот ден имам огромна помош од свекрва ми.Она ми помага за бањање, она готви, пере, пегла дури и ми вика оди легни малку поспи јас ќе го чувам user posted image или оди излези си на кафе со мажот ти или другарките.Мајка ми иде како гостинка да го види малиот и си оди.А да напоменам не живееме во заедница со свекрва ми на посебни спратеви сме.

(Одговор на членот Bububebe)
Непосредна врска до пораките: 91
11.12.2011 0:47:26   
blond
Оф. Кога ќе ми текне на овој период (после породување) се ежам user posted image user posted image user posted image .
Бев правена царски. На третиот ден ме пуштија дома. Јас едвај стоев, едвај се движев сама, а пак како со дете во рацете user posted image ми плус прворотка ?user posted image

Многу очекував да имам помош од свекрва ми бидејќи сме во една куќа. Но се излажав, гадно се заебав што го очекував ова од неа. Јас уште кога си дојдов дома првиот ден, сама го гледав user posted image . Само јас си знам како ми беше. Едвај станував од креветот, одев подгрбавена бидејќи многу ме болеше раната. И пиштев на мајка ми на телефон и жената зеде боледување од работа и дојде да ми помогне една недела, повеќе не можеше (бидејќи живееме во различни градови). Ми помогна од осмиот до петнаесетиот ден по пораѓајот. Е потоа маките станаа поголеми, user posted image стана полошо т.е почнаа да го фаќаат грчеви, додека му го ујдисавме лекот пројде доста време, деноноќно ми беше во раце.
Среќа помош имав од золва ми и од нејзината ќерка иако е млада, сепак супер се снајде со бебето.Доаѓаше золва ми колку што може, преку еден ден, а понекогаш и неколку дена последователно доаѓаше, а ќерка и секој ден по 1-2 часа најмалку седеше и ме дружеше.
Јас сама си го бањав user posted image после една недела од породувањето. Мм знаеше понекогаш да го успие за јас да земам сила и да дремнам малку.

Единствена работа што свекрва ми ја правеше беше ручекот. Ама секако и претходно таа си готвеше (нели снаата не знае да готви добро, па ете она готвеше за сите). И кога мм ќе си дојдеше од работа, наместо да јадев јас со него, јас тогаш го чував user posted image , свекрва ми си тераше нејзината работа по дома, па потоа мм ќе го чува user posted image за да јадам јас.
Успевав да испеглам и исперам кога золва ми доаѓаше. Плус е тоа што на почетокот перев на рака (нели маубети од сите, не се перело во перална бла бла бла, требало се на рака-ова совет од свекрвата будала јас што ја послушавuser posted image ).

Леле, многу имам да пишувам за ова "помош" и помош после породувањето.

Се ќе простам, се ќе заборавам. Само нема да и заборавам што кога мене ми беше најтешко, она не доаѓаше две минутки да ме виде дали сум жива, дали е добар малиот. Се качуваше само кога мм беше дома (да се покаже дека е грижлива баба ) или кога плачеше навечер и само зборуваше: "Зошто плаче, зошто плаче?" Па не знае да збори и да каже зошто плаче, нели?
Ох кога ќе се сетам какви потешкотии имав, ми се плаче user posted image user posted image user posted image user posted image
На човек му треба помош кога му е тешко, кога е во мака,неволја, а не кога се подмачкано.

Ама има Господ.
На золва ми да и ги позлати рацете и доброто срце што го има... Исто и на внука ми. Мајка ми секако да не ја заборавам што еве ден денес речиси секој викенд доаѓа на ден-два на гости.
А тие што ме гледаа само од страна како се мачам... нека ги стигне соодветната "награда" user posted image

(Одговор на членот Axel)
Непосредна врска до пораките: 92
11.12.2011 4:11:14   
jagodica
Za pomos imam kolku tolku fala im user posted image Za prvata kerka posto bese placlivo bebe a sega veke placlivo dete user posted image jas spiev so svekrva mi user posted image mozi zvuci smesno no mnogu mi pomogna bidejki se menuvavme ko ke se razbudese i morase nekoj da ja drzi v race , a sega za vtoroto ( 5 meseci ) a seuste ja kapi svekrva mi a jas spremam alista duri ja kapi ama posto e mnogu mirno bebe nemam potreba od pomos ama pak mi pomaga da podizlezam do negde da si go ispijam kafeto nadvor so cigarce pak ke mi ja pocuva za toa nemozam nisto da recam i od ko se porodiv non stop na utro mi varese caj ili bilo sto nesto za pienje ako zakemkase bebeto go smirvase jas da pospijam vo sekoj slucaj mnogu mi se najde user posted image

(Одговор на членот blond)
Непосредна врска до пораките: 93
11.12.2011 9:43:16   
JovanaJ
Imav pomos od svekrva mi posle poroduvanjeto. Bev so carski porodena ama ne pustija posle 5 dena taka sto koga dojdov doma veke mozev da se dvizam ubavo. Svekrva mi duri zema i odmor dve nedeli za da mi pomaga. Ama ostana doma samo 3 dena bidejki nemase potreba. Jas bev mnogu podgotvena za bebeto i site raboti si gi izvrsuvav sama taka sto ona si se vrati na rabota pa mi pomagase posle rabota ako imase potreba. Ziveevme zaedno toj period taka sto sekogas bea tuka koga trebase...user posted image

(Одговор на членот jagodica)
Непосредна врска до пораките: 94
11.12.2011 20:51:53   
miana
Prvoto banjanje bese od svekrvami od posle toa se sama si rabotev..Normalno za sekoja  moja panika ja vikav nea da dojde i mi bese desna raka..Inaku i mm mi pomagase premnogu

(Одговор на членот JovanaJ)
Непосредна врска до пораките: 95
12.12.2011 9:58:29   
riba79

ИЗВОРНА ПОРАКА: anedespo

Mene majka mi me otkaci. Trebase i za prvoto dete i za vtoroto da zeme odmor po 2 nedeli. Za prvoto mi doagjase samo na pauza bidejki rabotese blisku, a jas bev carski porodena, pa mi trebase pomos koga trebaseda go zamijam bebeto zasto nikogas ne koristev vlazni maramici. A za vtoroto bidejki svekrva mi go zede postaroto dete kaj nea da go pricuva dodeka zazdravam, majka mi trebase da mi pomogne za toj period. Zema odmor od 3 dena. I posle doagjase uste 1 nedela od 18-20 casot. Toa bese se od nea. Ja zamoliv i da prespie kaj mene prvite denovi, i me odbi ne mozela da menuva kreveti. Abe kako so osten da ja terav da doagja, a ne od kef.

mnogu me zacudi ovoj post????user posted image ajde da bese od svekrva ke pagaa drva i kamenja vaka andespo kuti i ne zbori ..ako nekoj te prasa nekogas ne komentiraj...ova ti go kazuvam od iskustvo na drugarka mi koja ima 3 i za site bese isto od strana na majka i...dodusa majka i ne odese na rabota taka da user posted image ..no ne ima sekakvi

jas za kerka mi imav pomos od 2 babi a sega so vtoroto samo od svekrvata koja doagase navecer da go banja(majka mi se razbole taka da ne moze)...a da ne bese mm ne znam sto ke pravevuser posted image ...kako i da e za vtoroto mozam da kazam mi pomagase MMuser posted image

(Одговор на членот anedespo)
Непосредна врска до пораките: 96
12.12.2011 15:24:02   
Elce
Ах....требаше да ме пуштат во понеделник од болница но ме пуштија во среда заради трансфузијата на крв,бев премногу слаба,неможев да одам од анемијата,требаше мајка ми да остане дојдена беше од друг град,во 14 часот си дојдов дома таа во 17 часот си замина,неможела жешко и било,ке требало по неа да трчаме по болници итн,на газ неможев да си седнам плус болна бев кашлав страшно подмочував,не го контролирав уринирањето.Само мм ми помогна најмногу,одеше на работа по 9 часа излегуваше кај 13 часот да ми донесе ручек,се почувствував сама дека сите ме оставиле,сама бев по цел ден,навистина не очекував вакво нешто посебно не од мајка ми,и се јави мм на свекрва ми му рече дека имала работа на поле,ај наредната недела,чекавме но молк не и текна што рекла, и неа жешко и било,прашувала дали дошла мајка ми.Поминаа првите две недели и потоа никој не ми требаше,да напоменам дека и со двете бев во супер односи,бебушот има сега 6 месеци свекрва ми ја има видено само еднаш на крштевката,мм неколку пати ги вика да дојдат на гости,не се дојдени,плачела?и реков и јас,мм тие денови не знаеше каде му е главата.Барем еден ручек да направеа или едни садови да измиеја,сега можеби и е криво ама доцна е,а мајка ми незнам уште не ми е јасно,мм бил малку груб со неа на муабет ама затоа да`си ја оставиш керка си...да кажам дека мајка ми само царски рез мисли дека е тешко породување ние што раѓаме природно како ништо да не било.

(Одговор на членот riba79)
Непосредна врска до пораките: 97
17.12.2011 16:29:48   
jana jana
zdravo na site user posted image

jas sum nova i prvo bi ve pozdravila site-dobrovenajdov!!!user posted image

imam eden problem sto sakam da go podelam so vas i mozebi ke mozete da mi pomognete ,mozebi i vie ste gi imale istite posporodilni simptomi.

se porodiv pred 3 meseci i pred 1 mesec pocnaa da mi trnat racete vo spienej bez razlika dali spiam na niv, i preku cel den mi trnat vrvovite na prstite.
bev na lekar i me prakaat na snimanje na glavata i rbetot da vidi kako funkcionira za da kaze od sto moze da bide.

a spored dr mislat deka e od bremenosta,od tezinata sto sum ja nosela 9 meseci ili od epiduralnata anestezija:)

ve molam ako nekoj od vas imal vakvi ili slicni simptomi neka mi pise

pozzzzdrav i fala vi mnoooogu:)

(Одговор на членот mis.)
Непосредна врска до пораките: 98
17.12.2011 16:41:00   
Viktori
jana jana, добредојде на РР.

Јас имав слично со тоа што ми се случуваше од сон да ме разбудат грчеви во листовите. Најди минерали комбинација од селен, магнезиум и цинк. И гледај да не се шумливи затоа што врска немаат :)

Магнезиум
Магнезиумот учествува во контракцијата на мускулите, во регулацијата на крвниот притисок, во јакнењето на инунитетот, во намалувањето на срцевите заболувања и дијабетот, а делува и против главоболката.

Дневна доза 400 милиграми.

Природни извори на магнезиум: млеко - кикирики - авокадо - банани – пченични р`кулци, варен грав и грашок - зелен лиснат зедленчук – морски школки.

Селен
Селенот го намалува ризикот од срцеви заболувања, од ревматоиден артиритис и од некои видови на рак.

Дневна доза: *за здрави лица - 55 mcg / *за трудници - 60 mcg / *за доилки - 70 mcg.

Природни извори: интегрални житарици - јатчесто овошје – морски плодови – посно месо.

Дози поголеми од 400 mcg можат да бидат токсични, па внимавајте да не претерате!

Цинк
Цинкот го забрзува заздравувањето на раните, го јакне имунитетот, ја спречува појавата на компликации во бремноста, помага во зачувувањето на здравјето на коските.

Дневна доза: *за возрасни здрави лица - 8 mg / *за трудници - 11 mg / *за доилки - 12 mg.

Природни извори: школки – посно црвено месо – јатчесто овошје – варен грав и грашок – пченични р`кулци – интегрални житарици.

Danger! Ha! I laugh in the face of danger. Ha, ha, ha, ha ...
Мај нејм ис лукс. Жито лукс.

(Одговор на членот jana jana)
Непосредна врска до пораките: 99
17.12.2011 17:20:11   
jana jana
fala mno VIKTORI RR !!!

Ke pobaram i ke pocnam odma da piam,moze ke imam podobruvanje
pozzz i sekoe dobrouser posted image

(Одговор на членот Viktori)
Непосредна врска до пораките: 100
Страница:   <<   < Претходна страница  1 2 3 [4] 5   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  1 2 3 [4] 5   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

За доилки.
пеперутка16

Малку чудно прашање, но ме интересира: дали мајките доилки пробале сопствено млеко?