Снаа (Целосна верзија)

Форум >> [Партнерство] >> Семејство и партнерски односи

Порака

Viktori -> Снаа (29.3.2012 16:09:46)

На една тема имаше коментар дека тие што имаат машки деца си ги бранеле свекрвите. Не знам дали е така, ама еве ај да ги побраниме малку свекрвите, а да ги нападнеме снаите затоа што за кавга се потребни секогаш двајца!

Зошто снаите секогаш се жалат од свекрвите?

Зошто имаат потреба да ги оговараат свекрвите кај и да стигнат, а од друга страна се жалат дека свекрвите ги оговараат нив. Имам жив пример, еднаш бев на кафе кај една сосетка и никогаш повеќе. 2 саати муабет за сверва бе!

Што мислите за снатите што не ги вадат свекрвите од уста?

Не дека јас сум немала конфликт со свекрва ми, ама мајката на маж ми никогаш не би ја зборела по луѓе, па кој сака нека се.
Не дека не си влечам накај моето нормално, ама да ја зборам мајка му е исто како да го зборам маж ми, а тоа нема никогаш да се случи.

Што мислите вие?

Viktori -> RE: Снаа (29.3.2012 16:44:27)

ИЗВОРНА ПОРАКА: arh_diz RR

ИЗВОРНА ПОРАКА: mamicka77

jas  ako nekogas bidam svekrva ama toa ne veruvam deka ke bide si imam prekrasna kerkicka i taa ke bide idinstvena nemam planovi za drugo sekogas sum sakala edno i ne se zaricam ako ako ostane vaka ok ako nekogas imam sin i ke dojde vreme ke bidam svekrva so draga volja ke i ostapam se mislam deka nema da imam moznos da izlezam od kukata bidejki gi nemame tie uslovi no ke si zafatam edna soba i se drugo ke otstapam na niv sto sakaat toa neka pravat i jas sum bila mlada i sum sakala se novo taka da nema da i se protivam se da mi isfrlat kako sto sega se protivat svekor mi i svekrvami zosto ke sme i go frlile krevetot od praistorijata ili zosto ke sme gi menjale prekidacite zastruja i stekovite i sl  i nema da i vikam nema vamu da odete nema onamu ovamu odete onamu odete sto ke baras sega kaj majkati kako sto jas sega sakam da otidam i da si posedam kaj moite taka i taa taka da  ne ni najmalku da bidam ista kako mojava sveki ili da i gi frlam smetkite i da si gi platat ako ne neka sedat bez struja

Zosto da ti otstapi svekrva ti , da se tesni i da sedi vo edna soba ?Na nejze koj i otstapil se macela si napravila kuka ke uziva na stari godini.I mebelot zosto da i go frlas toa e nejznin ke pravi sto saka so nego ,koja si ti da i ja preureduvas kukata.Sigurno ne bi go dozvolila i toa veruvaj mi

bombica -> RE: Снаа (29.3.2012 17:13:15)

Еве јас сум една од тие што "ги брани" свекрвите оти имам син[sm=smiley36.gif]
Искрено ми се лоши од вакви муабети и затоа не дискутирам на темава само ќе пишам еден пример....Другарка на мајка ми цел живот додека беше жива свекрва и кукаше,кажуваше секакви погрдни зборови за неа,ја колнеше и што уште не.Е кога почина свекрва и едно време се намири. Арно ама синовите и стасаа за женење и уште не оженети почна да зборува дека денешните снаи нечинат......Мој заклучок:тој што е научен да прави вакви муабети ќе ги прави цел живот.Денес за свекрва утре за снаа.

rina13 -> RE: Снаа (29.3.2012 18:16:25)

jas imam kerka I za mene nema toa vrska dali ke bidam svekrva ili ne I zarasdi toa da gi branam svekrvite.Abe zeni kako ke vi bide na vas ste gradele cel zivot od lebot ste delele za da napravite kukja da opremite I da dojde nekoj I se da vi frli zasto bilo od pra istorija, nenenene izvinete ama jas sum se macila za vo starost da uzivam I ke mi bide milo krevetot od praistorija da si go gledam zasto jas licno sum go kupila so moj trud.Ako nekoj saka sam neka poveli denes barem pod kirija e poevtino od porano ili pak neka si gradi.ako vekje nekoja snajka resila da zivee u zaednica molim lepo sekoj se prilagoduva zaedno pridonesuvame zaedno resavame.Zasto jas vo moe da se osekjam nelagodno I da se pikam vo edna soba I da I dadam na snaata samo zasto e mlada cela kukja da mi ja havarisa.
Jas sum snaa I nikogas od moja usta ne izlegol pogrden zbor za svekrva mi duri I koga maz mi se skaral so niv.Kolku moze mi pomognala a fala bogu se odnesuva sprema mene kako sprema kerka.Isto e I so majka mi I snaa mi.Ova ispadna snaive bezgresni ultramoderni a sverkvive zatucani praistoriski lugje sto neznaat nisto drugo osven da vi gi unistuvaat denovite so losi muabeti I dedonoevski stavovi.

humana -> RE: Снаа (29.3.2012 18:37:31)

Уф камо да ми купат нов,радо ќе го прифатам,а нема да им викам е на овој ќе спиете и точка,нема фрлање

sladjana ms -> RE: Снаа (29.3.2012 18:46:04)

Jas ne ziveam so svekrva no i da ziiveam so nea nema da imam nikakov problem.Imam sin i iskreno kazano ne znam kakva svekriva bi bila.Mislam deka se e do karakterot na covekot, negovite svakanja i stepenot na inteligencija,taka da znam i dobri snai i svekrvi i losi snai i svekrvi.E sega ne znaci deka ako snaata dosla vo druga kuka deka treba da zivee vo pristorijata svekrvata neka si zivee so toa,ama mladite treba da gi ostavat da si go ziveat svojot zivot, a ne da im se mesaat za se i sesto.Pa na krajot na kraistata sozdavala za svoite deca, a ne za komsiite.Toa e moe mislenje.Pozz

Pepelaska * -> RE: Снаа (29.3.2012 18:53:25)

Темава е лудило ,[sm=smiley1.gif]
јас сум снаа моментално и тоа во заедница, искрено никаде апсолутно освен овде се немам пожалено од свекрва ми, а ако сум се пожалила не бил некој голем проблем секако.
Не планирам да ја оговарам никаде и никогаш ама ако слушнам дека мене ме оговораат е тогаш ќе биде...
Искрено свекрва ми досега и да сум и згрешила нешто не вели ништо оти животот го минала со некој над глава, а и еднаш ја слушнав на телефон со сестра и како се фали од мене[sm=smiley1.gif].
и јас имам син и ќе бидам свекрва , уште од сега планирам да си седам настрана што сакаат нека прават ако сакат совет нека прашаат.

Viktori -> RE: Снаа (29.3.2012 19:00:25)

добро бе снаи [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]
и на оваа тема дојдовте за свекрви да зборите?

Темата е за снаите! Како тие се однесуваат, што очекуваат, што прават за да биде подобро или полошо.

temjana -> RE: Снаа (29.3.2012 19:59:59)

Еве јас да си кажам од позиција снаа, мислам дека на никого не би му посакала снаа како што сум јас[sm=smiley36.gif] Да не ме сфатите погрешно до сега не сме се ни погледнале накосо а не пак да се скараме, но знам дека сум тежок човек. Дивтар голем сум и ниту сакам да им се мешам ниту пак дозволувам тие да ми се мешаат во било што. Не ме интересираат муабетите од типот рекла казала, а фала му на бога па и свекрва ми е таква стегната и супер си пасуваме. Еднаш неделно знаеме да се видиме да им одиме на ручек и да си поминеме одлично, релаксирано ќе се напиеме по една пијачка малку ќе се пошегуваме и секој по домите. А доколку бидам свекрва мислам дека јас ќе бидам првата што ќе ги советувам младите да си фатат џаде подалеку од нас, ако сакаат убав живот. Не да немам намера на стари години да се прилагодувам на нов член и да внимавам како се однесувам во свој дома, да не може човек да си се испрди на раат зошто комшиите одма че дознаат. Бегај таму, како што знаеле да донесат одлука дека сакаат да почнат заеднички живот така треба да размислуваат дека заеднички живот се започнува со двајца а не со четворица или петорица

Goddess* -> RE: Снаа (30.3.2012 7:29:20)

ИЗВОРНА ПОРАКА: temjana

Бегај таму, како што знаеле да донесат одлука дека сакаат да почнат заеднички живот така треба да размислуваат дека заеднички живот се започнува со двајца а не со четворица или петорица

[sm=smiley20.gif]dobro kazano....cista smetka, dolga ljubov[sm=smiley2.gif]

Палешка РР -> RE: Снаа (30.3.2012 7:35:52)

Свекрва ми што има една снаа......[sm=jezicek.gif]

Има жени за кои што важи реченицата :"На времето какви лоши свекрви имаше, а сега колку лоши станаа снаите" [sm=smiley36.gif]
Не знам, мислам дека вечното ривалство ретко за кого не важи. Озборуваат и свекрвите, озборуваат и снаите...и сите се во право.
Тие само се борат за љубовта на синот/мажот.

libra.n -> RE: Снаа (30.3.2012 8:50:59)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Палешка РР

Тие само се борат за љубовта на синот/мажот.

Taka, e[sm=smiley36.gif] Nie vcera so svekrva mi imavme zestoka debata dali e vo pravo Hurem ili Velicestvenata[sm=smiley36.gif] Epten vo film vlegovme

nadica -> RE: Снаа (30.3.2012 23:33:49)

сум пишувала на слични теми кога сум излезена од такт за овде да го искажам бесот, сега со ладна глава ќе го кажам само ова
дај боже да се вработиме и јас и мм да не сме приморани да живееме во заедница и се би било подобро
заедницата ја скратува приватноста и на младите и на старите
... а озборување помалку или повеќе имало и ќе има [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Snowhite RR -> RE: Снаа (31.3.2012 14:03:16)

Е како е можно, неколку дена се немав вклучено на форумов, ми дојде идеја за тема и конечно сега најдов време да се вклучам и да отворам и кога гледам веќе ја има. Морее телепатија Виктори[sm=smiley1.gif]

Јас никогаш не зборувам за свекрва ми, ниту овде, ниту пред било кој, како што рече Виктори, таа му е мајка на мм и нема шанси да кажам нешто лошо за неа, пред други, а второ и нема што да се каже, зашто јас сум стварно задоволна од неа, да не претерувам можеби има некои работи кои ме изнервирале малкуцка, ама тоа се ситници кои невреди да се зборуваат. А исто ни таа сигурна сум дека нема кажано нешто лошо за мене.
А кога јас ќе бидам свекрва појма немам каква ќе бидам, најверојатно нема да сакам да живеам во заедница со нив, а сепак ќе бидам тука кога ќе им требам

JovanaJ -> RE: Снаа (3.4.2012 12:08:42)

Mnogu ubavo kazano deka za kavga se potrebni dvajca.
Zenite uste pred da stapat vo brak veke odnapred imaat predrasudi vo odnos na svekrvite taka sto koga veke ke vlezat vo brakot nastapuvaat taka so rezerva, negativno kon svekrvata...ako tuka se nadopolnat i losi karakteri na dvete togas nema beganje , se znae deka nema tuka soglsuvanje i sekogas ke ima raspravii. Imam sin, i da bidam iskrena sekako deka bi mi bilo krivo ako nekoj me ogovara naokolu, se odnesuva so nepocituvanje. Roditelite na mm gi pocituvam mnogu, pred se zatoa sto duri sega mi e jasno sto navistina znaci da bides roditel...
I jas mozam da najdam eden milijon negativni strani na negovite roditeli ama ne e poentata da si gi broime greskite...nikoj ne e sovrsen.
Za sekoja situacija koga ke pomislam nesto loso za nekoja postapka na svekrva mi vednas se stavam jas na nejzino mesto i tolku e, nema veke lutina nema negativni cuvstva samo uste poveke ljubov kon nea kako kon majka, kako kon ona sto sum i jas sega...i vo toj moment veke nemozam ni da mislam nesto loso za nea a kamo li da kazam...[sm=smiley1.gif]

Џесика -> RE: Снаа (3.4.2012 12:22:05)

Јована, ко тазе снаа ми стоиш... [sm=smiley36.gif] дај боже цел живот да немате лош збор една за друга...

JovanaJ -> RE: Снаа (3.4.2012 13:12:16)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Џесика РР

Јована, ко тазе снаа ми стоиш... [sm=smiley36.gif] дај боже цел живот да немате лош збор една за друга...

Sega vidov sto si pisala. Ne be, ne sum taze snaa [sm=smiley36.gif]
Vo brak sme veke 6.5 godini. Ama ete tolerantni sme i dvete pa imame solidni odnosi [sm=smiley1.gif]

mamicka77 -> RE: Снаа (3.4.2012 13:33:58)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Viktori RR

ИЗВОРНА ПОРАКА: mamicka77

jas  ako nekogas bidam svekrva ama toa ne veruvam deka ke bide si imam prekrasna kerkicka i taa ke bide idinstvena nemam planovi za drugo sekogas sum sakala edno i ne se zaricam ako ako ostane vaka ok ako nekogas imam sin i ke dojde vreme ke bidam svekrva so draga volja ke i ostapam se mislam deka nema da imam moznos da izlezam od kukata bidejki gi nemame tie uslovi no ke si zafatam edna soba i se drugo ke otstapam na niv sto sakaat toa neka pravat i jas sum bila mlada i sum sakala se novo taka da nema da i se protivam se da mi isfrlat kako sto sega se protivat svekor mi i svekrvami zosto ke sme i go frlile krevetot od praistorijata ili zosto ke sme gi menjale prekidacite zastruja i stekovite i sl  i nema da i vikam nema vamu da odete nema onamu ovamu odete onamu odete sto ke baras sega kaj majkati kako sto jas sega sakam da otidam i da si posedam kaj moite taka i taa taka da  ne ni najmalku da bidam ista kako mojava sveki ili da i gi frlam smetkite i da si gi platat ako ne neka sedat bez struja

Zosto da ti otstapi svekrva ti , da se tesni i da sedi vo edna soba ?Na nejze koj i otstapil se macela si napravila kuka ke uziva na stari godini.I mebelot zosto da i go frlas toa e nejznin ke pravi sto saka so nego ,koja si ti da i ja preureduvas kukata.Sigurno ne bi go dozvolila i toa veruvaj mi

sekako deka ke dozvolam zosto pa da go koristam toj mebel od praistorijata koga sme mladi i sakame da imame novo sto e vo trend,a zosto otkako sin i se ozeni   spored nea toj veke stapil vo brak i stvoril semesjstvo familijaren e i treba da vode red od se e koga taa moze da mi gi frli smetkite da i gi plakam so edna plata sto celata si ja davavme po bolnicite taka da mozam i da i go isfrlam staroto i da si ziveam vo novo stom ne mozela da ovozmozi na sin i da zivee posebno togas neka ovozmozi taa soba sto mu e dadena da si ja srede kako sto saka, i jas ne ja napagam nego ne moze taa na mene da mi se mesa jas kade da odam i sto da pravam e toa me najmnogu boli i zatoa nastanaa site kavgi nejze i smeta sto ednska nedelno odime kaj moite a ne sekoj vtor den kako nekoj drugi sto odat e koga ke prestane vo toa da mi se mesa togas  ke bide se ok eve sega cel emsec ja enma usta da otvore koga se spremame kaj moite i se e ok ama eve blize se veligden i pak ke ima vojna da ne odime na rucek kaj moite epa kako ona sto saka sekoj den da sedne na masa i da ajde so sin i i snaa i taka i moite sakaat barem za praznik da se sobereme i da rucame zaedno bukvalno sekoj praznik mi go rasturaat a za ovoj nema da i dozvolam jas odam a taka ako saka sama da ruca doma enka ruca i sin i ako saka da pojde so mene ok a ako ne neka povelei i neka si rucaat zaedno a ajs i M  ke si odime kaj moite

mamicka77 -> RE: Снаа (3.4.2012 13:37:11)

ИЗВОРНА ПОРАКА: rina13

jas imam kerka I za mene nema toa vrska dali ke bidam svekrva ili ne I zarasdi toa da gi branam svekrvite.Abe zeni kako ke vi bide na vas ste gradele cel zivot od lebot ste delele za da napravite kukja da opremite I da dojde nekoj I se da vi frli zasto bilo od pra istorija, nenenene izvinete ama jas sum se macila za vo starost da uzivam I ke mi bide milo krevetot od praistorija da si go gledam zasto jas licno sum go kupila so moj trud.Ako nekoj saka sam neka poveli denes barem pod kirija e poevtino od porano ili pak neka si gradi.ako vekje nekoja snajka resila da zivee u zaednica molim lepo sekoj se prilagoduva zaedno pridonesuvame zaedno resavame.Zasto jas vo moe da se osekjam nelagodno I da se pikam vo edna soba I da I dadam na snaata samo zasto e mlada cela kukja da mi ja havarisa.
Jas sum snaa I nikogas od moja usta ne izlegol pogrden zbor za svekrva mi duri I koga maz mi se skaral so niv.Kolku moze mi pomognala a fala bogu se odnesuva sprema mene kako sprema kerka.Isto e I so majka mi I snaa mi.Ova ispadna snaive bezgresni ultramoderni a sverkvive zatucani praistoriski lugje sto neznaat nisto drugo osven da vi gi unistuvaat denovite so losi muabeti I dedonoevski stavovi.

ama nasite ne ni ni dozvoluvaat da odime pod kirija pa da ziveeme kako sakame i so nov mebel eden si na majka i sin  i ke zivees so nas

mamicka77 -> RE: Снаа (3.4.2012 13:44:38)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Pepelaska###

Темава е лудило ,[sm=smiley1.gif]
јас сум снаа моментално и тоа во заедница, искрено никаде апсолутно освен овде се немам пожалено од свекрва ми, а ако сум се пожалила не бил некој голем проблем секако.
Не планирам да ја оговарам никаде и никогаш ама ако слушнам дека мене ме оговораат е тогаш ќе биде...
Искрено свекрва ми досега и да сум и згрешила нешто не вели ништо оти животот го минала со некој над глава, а и еднаш ја слушнав на телефон со сестра и како се фали од мене[sm=smiley1.gif] .
и јас имам син и ќе бидам свекрва , уште од сега планирам да си седам настрана што сакаат нека прават ако сакат совет нека прашаат.

e pepelaska mila i jas sum za toa ama koga veke taa zbore na site za mene  pa zosto da ne i jas so snaa i od brat sekojden na telefono i mrmorat i dvete  zosto sum i davala na M pavlaka trebalo kiselo mleko, zosto sum ja tolku doteruvala ne trebalo malo dete da se oblekuva tolku  , zosto sum ja banjala nasabajle a ne navecer , zosto koga kaslala sum ja vodela kaj moite i red drugi raboti koga se setam me vadat od kontakt i ne mozam vcera bas sabajle ja slusam  i se javuva na snaa i od brat zboram  i i vika te sega ke ja banja M i taa od tam vika eeeeeeeeeee pa kasno e sveki vika epa kasno stanaa i taa od tam vika epa trebalo porano da ja razbude  i sveki vika epa na koj ke kazes porano da ja razbude ideseme se i vlezam i telefonot odglava da i go tresnam sto ja nea pi...ta bole ja koga stanuvam so M koga zaspiva.
Kako da ja razbudam vo 8h koga taa zaspie sbajale vo 5  se budi na sekoj pola saat i zavlece ubavo vo 5 i jas da ja budam vo 8 e ke si se prasam, e koga ona me zbore na drugi zosto pa i jas da ne ja zboram i da ne kazuvam deka mi se mesa vo zivotot osobeno toa sto i e smrt koga se spremame da odime kaj moite ama neka pukneeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee ke odam i nisto ne mi moze  kako nea sto ne moze nikoj od sin i da ja odele taka i mene od moite ne moze da me odele

mamicka77 -> RE: Снаа (3.4.2012 13:52:37)

site ovde na forumov sto imame raspravii so svekrvite mislat deka snaite se losi a zosto pak tie se mesaat vo nasite zivoti na pr  bombica ,viktori ,rina13  i drugi sto i e se ok so sveki i milo mi e neka i bide cel zivot taka dali avsite svekrvi koga ke se spremate za akj vasite roditeli  pocnat odma da zboruvaat e so ke pravete sega tam pa nekna bevte a toa nekna e pred edna nedela pa i veke  ili davi vikaat e zosto tolku spieto so vnuceto pa treba porano da stanete   a viwe ste zaspale sabajle vo 5 kako sto treba,ili da vi vikaat e zosto sega ke ja banjas pa banjaj ja navecer,ili e zosto sega toa i go ooblakas pa obleci i go ovoa i dr.cekam  odgovor da vidam da kazete kako reagiraat vasite svekrvi an toa

mamicka77 -> RE: Снаа (3.4.2012 13:53:22)

malku gi mesam bukvite ama toa e se od nervoza i od brzina koga se prave muabet na ovaa tea

arh_diz -> RE: Снаа (3.4.2012 15:02:23)

Mamicka77 so takvo odnesuvanje i razmisluvanje mozes da si go unistis brakot.Kazuvas ke odis so M so tvoite a mt ako saka ako ne nemora.Kolku e M tvoja tolku e i negova taka da ne si pravi problemi sama na sebe.Toa e isto kako da kaze mt odam jas so M a ti sto sakas pravi razmisli malku
Svekrva mi nikogas mi nema receno kaj da odam i sto da pravam zatoa sto jas ne sum i dozvolila a i da kaze znae deka nema da ja poslusam.Taa sekogas kazuva odete setajte mladi ste , na nejze dovolno vreme i e kafe da ispieme zaedno , i taa si ima nejzini planovi nejzino drustvo
kazuvas svekrva ti te ozboruva ke ja ozboruvas i ti , ako svekrva ti skokne od balkon ke skoknes i ti ?Toa ti e isto.Ti si mlada gledaj si go mt i M
Malku nadvor od temava

Pepelaska * -> RE: Снаа (3.4.2012 15:03:45)

мамичка77, мислам дека не треба да се нервираш толку за овие работи , не си земај се при срце.Седни ја жената и убаво објасни и ( ако веќе не разбира самата ) дека и твоите сакаат внуката да си ја видат и да и се радуваат барем еден ден во неделата. отворено кажи и дека и да и смета тоа , сепак не е нејзина работа, не си во интернат ти ако си со нив во заедница, и јас имав такви проблеми ехехех, и директно им кажав( мене моите ми се на 5 минути ) и не гледам причина да не одам секој ден
таму, иако не сум одела и по цела недела.Им кажав поарно ли ви е да појдам кај нив и да си правам домаќински муабети, да ме посоветуваат и слично или да одам овде низ комшии по улица секој ден ( како некои снаи) и да ве оговарам вас ? Останаа подзинатии двајцата и оттогаш ни се намуртиле ни рекле нешто. Свекор ми повеќе се муртешее а свеки не се замара со такви глупости.
А за мебелот па и за тоа малку политички, седни ја кажи и дека сега е во мода друг стил, дека сакате да си се подновите а не мора да го фрлате нејзинипт кревет, преправете го , и нека стои на друго место негде.И ние имавме таков еден јас никогаш не им реков ми пречи туку со мм си го преправивме и сега е преубав си стои во дневна во новата куќа , што има врска дека е стар 30 години?Да не забегуваме многу со темава, ама мислам дека многу се нервираш за ситни работи, уживај и биди смирена

Anonimen -> RE: Снаа (3.4.2012 15:23:33)

Jas mislam vaka - ako svekrvata sama ni go otstapila spratot / sobata, togas znaci nie kako sto sakame ke si go ureduvame. Ako ima star mebel -toj e nejzin, jas nema da i go frlam. Neka si go zeme, neka pravi so nego sto saka. AMa nema da mi stoi vo soba samo zatoa sto nema kade da go nosi. Ne se moite sobi - sto taa po svoja volja mi gi otstapila - magacini, ako imam moznost sigurno ke sakam da si kupam se novo, a ne da gi cuvam nejzinite raboti. E sega ako sedime na istiot sprat, togas toa bi go napravila vo dogovor so nea. Ne moze da mi rece - kako sto velis: Koja si ti da mi ja preureduvas kukata? Ako jas ja vikam mamo, znaci sum nejzina kerka.

Страница: [1] 2   Следна страница >   >>