|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  1 [2]
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Снаа
3.4.2012 15:48:52   
arh_diz
Da se soglasuvam dokolku ostapila svekrvata , a dokolku nema sprat se zivee zaedno e druga situacija, a veruvam deka i ti samata ne bi dozvolila nekoj da ti preureduva i da ti kazuva kako da zivees kako da pd toa ti si bila nula .I tie raboti okolu domot i se ostanato gi resava sinot , a ne snaata sekoj den da se rasprava so majka mu .

Биди тоа што си

(Одговор на членот Anonimen)
Непосредна врска до пораките: 26
3.4.2012 16:08:29   
mamicka77
ИЗВОРНА ПОРАКА: arh_diz RR

Mamicka77 so takvo odnesuvanje i razmisluvanje mozes da si go unistis brakot.Kazuvas ke odis so M so tvoite a mt ako saka ako ne nemora.Kolku e M tvoja tolku e i negova taka da ne si pravi problemi sama na sebe.Toa e isto kako da kaze mt odam jas so M a ti sto sakas pravi razmisli malku
Svekrva mi nikogas mi nema receno kaj da odam i sto da pravam zatoa sto jas ne sum i dozvolila a i da kaze znae deka nema da ja poslusam.Taa sekogas kazuva odete set_ajte mladi ste , na nejze dovolno vreme i e kafe da ispieme zaedno , i taa si ima nejzini planovi nejzino drustvo
kazuvas svekrva ti te ozboruva ke ja ozboruvas i ti , ako svekrva ti skokne od balkon ke skoknes i ti ?Toa ti e isto.Ti si mlada gledaj si go mt i M
Malku nadvor od temava

TAKA KAZAV BIDEJKI MMTOJ TREBA DA I KAZE MAMO TATO RAZBERETE I NE PRAVETE PROBLEMI SEKOJ PRAZNIK A TOJ VIDE DEKA NEMA RAZBIRACKA I DIGNA RACE A JAS SUM SEUSTE GLUPAVA I SE RASPRAVAM I SE NERVIRAM.
ZA TOA DALI SUM I DALA POVOD ZA DA VIKA ZA KADE DA ODIME NE TUKU TAA NA POCETOKOT TRAESE I BESE SE OK AMA OTKAKO EDNA NIVNA RODNINA ISTA KAKO NEA POCNA DA KAZUVA DEKA SNAAI NE ODE CESTO KAJ NEZJZINITE PA I TAA DA NE E KUSO KAKO  K.....A MOZE DA NE ODE KAJ NEJNITE CESTO MOZES I TI TAA NEMA LI RODITELI

< Поракaта ја уредил mamicka77 -- 3.4.2012 16:17:42 >

(Одговор на членот arh_diz)
Непосредна врска до пораките: 27
3.4.2012 16:13:17   
mamicka77
ИЗВОРНА ПОРАКА: Anonimen

ИЗВОРНА ПОРАКА: arh_diz RR

Zosto da ti otstapi svekrva ti , da se tesni i da sedi vo edna soba ?Na nejze koj i otstapil se macela si napravila kuka ke uziva na stari godini.I mebelot zosto da i go frlas toa e nejznin ke pravi sto saka so nego ,koja si ti da i ja preureduvas kukata.Sigurno ne bi go dozvolila i toa veruvaj mi

Jas mislam vaka - ako svekrvata sama ni go otstapila spratot / sobata, togas znaci nie kako sto sakame ke si go ureduvame. Ako ima star mebel -toj e nejzin, jas nema da i go frlam. Neka si go zeme, neka pravi so nego sto saka. AMa nema da mi stoi vo soba samo zatoa sto nema kade da go nosi. Ne se moite sobi - sto taa po svoja volja mi gi otstapila - magacini, ako imam moznost sigurno ke sakam da si kupam se novo, a ne da gi cuvam nejzinite raboti. E sega ako sedime na istiot sprat, togas toa bi go napravila vo dogovor so nea. Ne moze da mi rece - kako sto velis: Koja si ti da mi ja preureduvas kukata? Ako jas ja vikam mamo, znaci sum nejzina kerka.

jas i mm ne im vikame da go frlat iako e celiot iskrsen i e za vo gubre im vikame da go odneseme vo selo (od kade sto e svekormi) tie sekako po mnogu kavgi se soglasat ali sekoj den prefrlaat te frlite se so e nase

(Одговор на членот Anonimen)
Непосредна врска до пораките: 28
3.4.2012 16:27:23   
arh_diz
Mamicka77 mt krenal race kreni race i ti i teraj si kako ti odgovara.Ako se raspravas i se nerviras si gi gubis nervite ke si go vlosis samo zdravjeto

Биди тоа што си

(Одговор на членот mamicka77)
Непосредна врска до пораките: 29
3.4.2012 16:39:11   
Ikana
Мамичка77, извини вака ама јас апсолутно не можам да те разберам. Прво не можам да разберам што си поминала низ пекол да добиеш дете, и си ги поминала и истрпела сите нервози, и сега кој да те нервира и за што?!?!?
За твое дете, твои родители, твој живот? Не си ги троши нервите, ставај на игнор, и живеј си го животот со М, и сопругот!!! Иди кај сакаш, враќај се кога сакаш, тоа е твое право! Ако веќе ти бранат да одиш дома кај твоите тогаш е сериозно, а вака за паметен некој што се прави, ама баш ич да не ги рецкаш!!!

Непосредна врска до пораките: 30
3.4.2012 16:56:49   
mila mama
Abe temava pak za svekrvi stana I taka ke bide dodeka nema nekoja svekrva na forumot da si se pozali natenaaneuser posted image
Tuku eve da ne sum oftopik, ja sum super snaa:gotvam,cistam, rabotam, ne se mesam nikomu, ne davam soveti duri I koga mi baraat, skromna sum abe se naj najuser posted image

Razbirlivo e deteto da se plasi od temninata...
No, ne e razbirlivo vozrasen da se plasi od svetlinata.

(Одговор на членот Ikana)
Непосредна врска до пораките: 31
3.4.2012 17:30:23   
Viktori
мила мама, не си сама. user posted image
Идеме, јадеме, пиеме се смееме и си идеме. Ништо не ме интересира. Ни чување деца, ни пари, ни дали ми дала нешто или не. Ние пак, пошто живееме сами секогаш идеме прво кај неговите. Затоа што неговите секогаш први не канат. И сега јас да плачам: ама кај мамаааааааа сакам прво да идааам...user posted image user posted image user posted image

Што има везе каде идете прво на гости бре?

Туку посебно што ме иритираат снаите е дека се во состојба 1000 непотребни замерки да кажат или напишат за свекрвите, демек, старомодни биле, неписмени, ништо не разбирале, не чисти биле и ред други муабети, ама со самиот тој муабет испаѓаат бетер од нив.

Danger! Ha! I laugh in the face of danger. Ha, ha, ha, ha ...
Мај нејм ис лукс. Жито лукс.

(Одговор на членот mila mama)
Непосредна врска до пораките: 32
3.4.2012 17:53:50   
mamicki
Е не да се вадам од контакт од себични луѓе! Не може на некого дома да му се истресиш и да очекуваш да бидеш центар на светот! Куќниот ред во мој куќа е таков и таков- и за син, и за ќерка, и за снаа, и за зет...
Ако им чини- куќа отворена, ако не- патот кај ги води. Малку ли е што човек го прилагодува животот на потребите на детето додека да го исправи на нозе, да стане свој човек, па уште и потоа мир и спокој да нема од нечии невоспитани желби?
Ниту им се мешам на свекорот и свекрвата во животот, ниту им дозволувам да ми се мешаат. Имав само една таква епизода, на почетокот од бракот, и тоа го скастрив во корен. Стануваше збор околу крштевката на синчето, демек, требало порано да биде, зошто сме решиле толку многу да ја одложуваме? Категорично и буквално и реков тогаш на свекрва ми дека и јас и мм сме ментално здрави и не ни недостига ум, туку пари, така што, ако има нешто за давање, нека даде тоа што ни треба, а не тоа што не и бараме. Тоа беше прва и последна нејзина реплика од тој тип, оттогаш, еве 15 години имаме коректен однос.
Моја девиза е : „Туѓо не барам, свое не давам.“, а ако некој си го даде задникот под кирија, нема потоа лутенки! Со месото секојпат доаѓа и коска, не може- ќе живеам во вашата куќа, ќе ви го оставам детето на чување, ќе си доаѓам дома од работа како гостинка, само измиј раце и седни да видиш „што вкусно ќе јадеме денес“, ама ќе ми пречи секој збор и движење!

(Одговор на членот Viktori)
Непосредна врска до пораките: 33
3.4.2012 18:19:23   
Ikana
Па и јас тоа гледам, ние додека живеевме (многу краток период) со на мм родителите, јас чистев, јас миев садови, јас варев кафе, нашата соба беше и за внуците да дојдат да поседат и да преспијат ако сакаат, значи како да кажам....не можев за ништо да кажам е ова е мое, моја соба и јас како сакам ќе биде.
Не знам ама јас се осеќав како гостинка таму, воопшто не ми беше тоа дома, туку нечија друга дома на која што јас треба да се прилагодам, а ако не ми одговара (ко што беше случајот) можам слободно да си одам. Нити имаше нервози, нити имаше караници, туку со една огромна благодарност им кажав фала и за толку што ни овозможивте да бидеме заедно, бидејќи се стварно стари луѓето имаат возрасни внуци и едноставно јас таму се доживував дека треба да им помогнам, а не да мрчам зашто вака, зашто тропнала, зашто така. И нас не ни даваа да си одиме, демек синот треба во куќата да биде ово оно, ама тоа го разбравме повеќе како куртоазија отколку како вистинска загриженост и според тие сознанија дејствувавме за да си направиме наш дом, кој каков таков е мирен и спокоен. А мама и тато и баба и дедо, фала им, ама можат ад дојдат на гости кога сакаат.
Прва прилика си отидовме, со чиста сметка, убави зборови и многу благодарност.
Не знам, ама мене прво ми е глупаво да се нервирам за такви работи, второ нема да си дозволам на глас тоа да го кажам поради почит спрема нив, и трето, ако имам некоја замерка ќе му ја кажам на сопругот и он ќе среди понатака, јас до тука.

< Поракaта ја уредил Ikana -- 3.4.2012 18:22:39 >

(Одговор на членот mamicki)
Непосредна врска до пораките: 34
3.4.2012 18:36:49   
Sandric
Mnogu e razlicno koga zivees kaj nekogo i znes deka e privremeno i deka imas moznost naskoro da se odvois a malku e poinaku koga znaes deka taa soba uste dooolgo ke bide tvoj dom.
Mislam deka e mnogu tesko da se zivee vo zaednica s\i so razbrani luge a akmo li so nerazbrani koi ne se razbiraat od edna skazano.
Nie site mozeme da delime sovet od strana sto si ziveeme sami i sekoj komentar si go prifakame niz edno vleglo niz drugo izleglo ako taka ni odgovara no ako zivees vo zaednica i imas sekojdnevni mrcenja sigurno mnogu iritira. Ne bi sakala ni da znam kako euser posted image
Mislam deka takvi nesoodvetni komentari od svekrvi mozat mnogu lesno da ti go unistat brakot, posebno ako ednas i se kaze a taa si prodolzuva po svoe.
Iskreno gi zalam tie sto ziveat vo zaednica i nemaat moznost da se odvojat. Koga bev pomlada mislev deka mozam da se prilagodam ama sega sfakam deka toa bi bilo mnogu tesko

Непосредна врска до пораките: 35
3.4.2012 18:37:00   
Ikana
А јас цело време заборавам да си кажам.....
Живееме во мојата стара куќа, каде што израснав, поделена е на 2 дела, во едниот дел живее мојата златна бабичка, а во другиот дел сме ние, фактички се си имаме посебно, купатило, дневна, спална кујна, тераса, само ист влез делиме. Не сме скроз сами, но не сме ни во заедница со нашите родители ниту пак со баба ми, која што нашиот соживот го смета за голема помош. Да го прашам мм да не има некоја замерка против баба ми, да не му станува многу рано или да не одиме премногу на гости...санјди се па живеј така викаат хахахааххаха

И да одговорам на претходниот пост:
Живот во заедница значи токму тоа, заедница. Не моја соба, твоја кујна, мое тавче, твоја чаша. Само кревет и плакар (понекад и тв) одделно, друго е се заедно. И разбирам и знам колку е тешко, ама ако имаш можност да се одвоиш, не си одиш само поради тоа што ти велат, не е таков редот?? Па само во МК децата живеат со родителите до 40 години.
Туку ај да не ја фатите и баба ми сега од некоја страна хахахахахuser posted image

< Поракaта ја уредил Ikana -- 3.4.2012 18:44:52 >

Непосредна врска до пораките: 36
3.4.2012 18:45:59   
Sandric
Aaaa ne ako imas moznost treba da si lud da sedis makar i eden den vo zaednicauser posted image user posted image
Za da edno semejstvo se izgradi vo zdrava zaednica partneritre treba da ziveat sami i sami da si postavat pravila na dnesuvanje , inaku se drugo stvara frustracii

Непосредна врска до пораките: 37
3.4.2012 19:38:15   
sladjana ms

ИЗВОРНА ПОРАКА: Sandric

Mnogu e razlicno koga zivees kaj nekogo i znes deka e privremeno i deka imas moznost naskoro da se odvois a malku e poinaku koga znaes deka taa soba uste dooolgo ke bide tvoj dom.
Mislam deka e mnogu tesko da se zivee vo zaednica s\i so razbrani luge a akmo li so nerazbrani koi ne se razbiraat od edna skazano.
Nie site mozeme da delime sovet od strana sto si ziveeme sami i sekoj komentar si go prifakame niz edno vleglo niz drugo izleglo ako taka ni odgovara no ako zivees vo zaednica i imas sekojdnevni mrcenja sigurno mnogu iritira. Ne bi sakala ni da znam kako euser posted image
Mislam deka takvi nesoodvetni komentari od svekrvi mozat mnogu lesno da ti go unistat brakot, posebno ako ednas i se kaze a taa si prodolzuva po svoe.
Iskreno gi zalam tie sto ziveat vo zaednica i nemaat moznost da se odvojat. Koga bev pomlada mislev deka mozam da se prilagodam ama sega sfakam deka toa bi bilo mnogu tesko

Apsolutno se slozuvam so tvojov komentar.Jas ziveam sama so mm i bebuska i slusam komentari od tipot blazejsi vi si ziveete sami nikoj ne vi se mesa.Znaci ima nesto vo ova kazanovo, nie sto ziveeme sami mnogu polesno ni e da komentirame zednica e pa imaj trpenie, pa ne se nerviraj pa bidi gostin vo svojot dom, no mnogu tesko e koga sekoj den zivees vo frustracii,nervozi i solenje pamet kako da go zivees sopstveniot zivot.Licno jas bev svedok koga na moja sosedka svekrvata ne i dozvoli na snaata da si gi pruzi alistata samo zatoa sto terasata bese od stranata na nejzinata soba i kutrata snaa morase da si gi pruzi dole pred zgrada.Krajno naludnicavo pa makar taa i da bila najlosata snaa na svetov.Socuvstvuvam so tie snai koi imaat problemi od svoite svekrvi,a im zaviduvam na onie snai sto imaat ogromna pomos od svekrvite zatoa sto i zivotot so mazot sami pa si ima i svoi negativnosti, no toa veke e druga tema.Pozz

(Одговор на членот Sandric)
Непосредна врска до пораките: 38
3.4.2012 19:52:35   
Ikana
Еден збор за снаата што ја опиша сега: СУШАЛНА.
Не најискрено, не оправдувам некој да ти се меша и да ти соли памет, ама па и не оправдувам да живееш во туѓа куќа и да сакаш се по твое да биде и ако некој ти тропне на прозор или во ходник да се лутиш зашто те разбудил....ај сите на прсти да одиме сега пошто снаата спие...не е изводливо! Мора да се случи да те разбудат, да ти скршат чинија, да ти го разбудат бебето...Толерирање и тоа е тоа.

< Поракaта ја уредил Ikana -- 3.4.2012 19:55:52 >

(Одговор на членот sladjana ms)
Непосредна врска до пораките: 39
4.4.2012 9:20:27   
Pepelaska *
Верувле или не јас откако станав снаа, се немам саглам наспано,значи бнуквално, кога дојдов мм стануваше во 5 и пол,свекор ми во 6 ,а свеки во 7 и пол, и сите тропаа како да нема никој ( а јас бев бремена и таман заспивав во 4 кога ќе заладеше малку ) оти беше пекол.И до ден денес ништо им немам речено, дури ни на мм.И бебето ми го будеа, не внимаваа, твто грмеше кога спиеше тој.Ама веројатно не беа навикнати дека тоа некому може му пречи.Сега се поправија малку потивки се иако пак не се замараат многу.Значи јас како снаа не им викам, не им противречам,не ни планирам да се расправам за тоа.Ама знам дека ќе се одделам.
А кога би знаеча дека нема може ќе им кажам некои работи ама со убаво.
Јас мислам дека секогаш снаите во заедница не чинат , поарни се оние што се башка. Да не забегувам од темава девер ми и девојката не се земени ама уште од сега не сакајќи слушам муабети како таа била работна, земала плата, ќе се кандиидрала за пратеник, а за мене еднаш не кажале убав збор или пофалба.( а имало).Само не размислуваат дека тие не се во нашиот град,дека утре ако им затреба нешто итно пак мене ќе ме бараат, и кога свеки ќе отиде таму да го чува нивното внуче здравје, не знам кој ќе му прави јадење на свекор ми. Не сум љубоморна, ама многу ме нервираат такви работи.

Жената која мисли дека е интелигентна се бори за еднакви права со мажот. Жената која е интелигентна не го прави тоа !

Непосредна врска до пораките: 40
4.4.2012 9:27:44   
mila mama
Pred tebe Pepelaska ke ja falat nea, a pred nea tebe. Taka I dvete ke ve drzat u forma, da stanuvate se podobri I podobri. Ne se nervirajuser posted image
Ti pogore pisa deka i tebe te falela na telefon pred nekoja drugarka, uzivaj!

Razbirlivo e deteto da se plasi od temninata...
No, ne e razbirlivo vozrasen da se plasi od svetlinata.

(Одговор на членот Pepelaska *)
Непосредна врска до пораките: 41
4.4.2012 9:49:49   
Anonimen
Јас не мислам дека снаите секогаш ги оговараат свекрвите. Едноставно има луѓе на кои тоа им е главна занимација - било да е снаа, било да е свекрва. Мислам нема врска кој е, ако е таков човекот ќе го оговара секого. Е сега тоа дека се жалиме од свекрвите - ако си заедно, и се гледаш секој ден, сигурно нешто ќе ти засмета. Мислам, од кој и да е, не само од свекрвата. Само на друг, на пр. на мајка ми ќе и речам, и знам дека нема да се налути. А на свекрвата нема да и речам зошто не знам како ќе ме разбере, може да се налути, па ај ќе си премолчам, па ќе се пожалам на друго место. Е сега и тука, зависи на кого ќе се пожалам. Ако се жалам по комшиите, тогаш пак значи оговарам, а ако си се пожалам на некој близок, тогаш тоа не го сметам како оговарање, туку едноставно барам мислење како да изреагирам во ситуација која ми смета, да видам дали сум во право што ми сметаат такви работи и сл.

(Одговор на членот mila mama)
  Непосредна врска до пораките: 42
5.4.2012 20:39:38   
mamicka77
ИЗВОРНА ПОРАКА: Pepelaska###

Верувле или не јас откако станав снаа, се немам саглам наспано,значи бнуквално, кога дојдов мм стануваше во 5 и пол,свекор ми во 6 ,а свеки во 7 и пол, и сите тропаа како да нема никој ( а јас бев бремена и таман заспивав во 4 кога ќе заладеше малку ) оти беше пекол.И до ден денес ништо им немам речено, дури ни на мм.И бебето ми го будеа, не внимаваа, твто грмеше кога спиеше тој.Ама веројатно не беа навикнати дека тоа некому може му пречи.Сега се поправија малку потивки се иако пак не се замараат многу.Значи јас како снаа не им викам, не им противречам,не ни планирам да се расправам за тоа.Ама знам дека ќе се одделам.
А кога би знаеча дека нема може ќе им кажам некои работи ама со убаво.
Јас мислам дека секогаш снаите во заедница не чинат , поарни се оние што се башка. Да не забегувам од темава девер ми и девојката не се земени ама уште од сега не сакајќи слушам муабети како таа била работна, земала плата, ќе се кандиидрала за пратеник, а за мене еднаш не кажале убав збор или пофалба.( а имало).Само не размислуваат дека тие не се во нашиот град,дека утре ако им затреба нешто итно пак мене ќе ме бараат, и кога свеки ќе отиде таму да го чува нивното внуче здравје, не знам кој ќе му прави јадење на свекор ми. Не сум љубоморна, ама многу ме нервираат такви работи.

eeeeeeeeee pepelaska izgleda imame isti svekrvi isto e i kaj mene i jas en i vikam sto tropaat ako mi se spie ke spijam ako ne i da e stama ne mozam da spijam,a za zborenje i falenje drugi pred mene e imalo mnogu slucaevi i toa sekoj den i seuste ima a sto vikas za mene  nikogas nema pofalba iako sekogas ja ima jas od drugi slusam pofalni zborovi za mene ama od svojata familija t.e  od sveki nemam ni pa ima da se slusne nesto od nea ama veke ne se zamaram

(Одговор на членот Pepelaska *)
Непосредна врска до пораките: 43
6.4.2012 17:30:24   
Octavia
Еве јас да сменам малку насока, па да си зборам за снаите user posted image . Немам брат, значи немам снаа дома, ама имам многу братучеди со кои се дружам и си имам снаи. Горда сум си да кажам дека со сите снаи (-1) имам супер однос. Само со една потешко ни одеше, искрено, таа беше тип кој е прво, неначитан и непросветен, ама за се има свое мислење кое го кажува најгласно и најагресивно од сите и второ, често знаеше да се поднапие (да, да...) и така пивната да не пази што зборува. Сега веќе ми е бивша снаа, патем.
За другите снаи си имам само пофални зборови. Прво, уште од прва средба со нив се поставувам фер и отворено. Значи, обично кога првпат доаѓаат на некој семеен настан, со нив сум си како со сите други во семејството. Нема скриени муабети, нема подмолни потпрашања, искрен и фер однос. И можам да кажам дека за моја среќа, тоа е прифатено. Не им се мешам во односот кон мажот (односно, братучедот, во случајов), не им солам памет за воспитување на децата, можеме со саати да си правиме муабет и искрено, најчесто за се ми се јавуваат снаите, не братучедите. Поблиска сум со нив, некако user posted image . Знам дека не е лесно да си нова во некое семејство и никогаш не би им го отежнала тоа. И знам дека им значи, затоа што кога имав прилика да се запознам со нивни мајки, ме знаеја која сум од муабет со ќерките user posted image .
Искрено, и со зетовците имам ист однос. Малку на шала, малку сериозен, ама со почит. И пак ќе кажам, и тие ми возвраќаат.
Е сега, може е полесно затоа што не живееме под ист кров, се гледаме со некои почесто, со некои ретко, ама гледам дека и со такво гледање има луѓе кои едноставно не се трпат меѓу себе. Јас сите снаи си ги почитувам, има 2 што ги чувствувам посебно блиски и кои баш си ги сакам user posted image .
Како снаа сум просек, не сум најдобра ( во смисла да наведнувам глава, да молчам и за се да викам Амин), ама не сум ни user posted image .

Непосредна врска до пораките: 44
7.4.2012 0:05:25   
blond
Еве јас да кажам каква снаа сум.
Се муртам кога одборот за пречек ги пречекува сите гости надвор+иако не се нејзини гости таа си се качува со нив кај мене горе. Сто пати сум и кажала, ако сака некој да ја види неа, ќе оди долу, а ако е за кај мене ќе си се каче горе.
"Мамо" и викам ептееен ретко, сметам дека не заслужува така да и се обраќам. На почетокот ја викав, ама...
Кога свекрвата гледа турски серии, свекорот се буни и не и дава да гледа. Јас ако сум таму во тој момент, му велам да остави дека и јас сакам да гледам. Така застанувам од страна на свеки user posted image ( а знае таа дека не гледам турски серии, ама свекорот не знае user posted image ).
Еднаш во 3-4 месеци ќе си изнакажеме многу работи со свеки, а по 5 мин како ништо да не било user posted image
Ретко правам кафе само за нив двајца (кога имаме гости, нормално и ним им правам). Тие т.е таа мене не ми прави ни во друштво (под изговор дека не знае да направе нес кафе), па ни јас ним.
Разговарам за проблемите поврзани со куќата (што е за средување), се нудам за помош-ако имаат потреба на нива нешто (иако јас немам појма од работење на нива user posted image ).
Кога ќе дојдат во зор, им давам од моите заштедени пари, без да знае мм user posted image
Ако ми е потребна помош-барам. Но, ако еднаш ме одбијат со некоја банална причина, одма се лутам и потоа два месеци ништо не барам.
Еднаш ја имам прислушкувано свеки user posted image кога зборуваше на телефон. И бидејќи не слушнав убави работи за себе, веќе тоа не го правам user posted image
Кога правам нешто благо/солено за мене и мм, обавезно им носам и на нив долу.
Едно време си ги криев прашокот и омекнувачот во спална (бидејќи користиме заедничко купатило). Ме изнервира кога јас снемав омекнувач, она нејзиниот го скри, па јас револтирана од тоа потоа си ги скрив и јас моите user posted image ).
Злопамтило сум user posted image

А во однос на золва ми каква снаа сум-не можам да си кажам лош збор за себе user posted image
Секогаш сум тука кога и требам. Се нудам за секаква помош, дадо ја викам золва ми(само така и никако друго), се слушаме во денот неколку пати, иако живееме блиску и се гледаме преку еден ден user posted image .

Само едно не ми чини како снаа-понекогаш сум брза на уста user posted image

Непосредна врска до пораките: 45
7.4.2012 3:40:33   
Goddess*

ИЗВОРНА ПОРАКА: Octavia

Еве јас да сменам малку насока, па да си зборам за снаите user posted image . Немам брат, значи немам снаа дома, ама имам многу братучеди со кои се дружам и си имам снаи. Горда сум си да кажам дека со сите снаи (-1) имам супер однос. Само со една потешко ни одеше, искрено, таа беше тип кој е прво, неначитан и непросветен, ама за се има свое мислење кое го кажува најгласно и најагресивно од сите и второ, често знаеше да се поднапие (да, да...) и така пивната да не пази што зборува. Сега веќе ми е бивша снаа, патем.
За другите снаи си имам само пофални зборови. Прво, уште од прва средба со нив се поставувам фер и отворено. Значи, обично кога првпат доаѓаат на некој семеен настан, со нив сум си како со сите други во семејството. Нема скриени муабети, нема подмолни потпрашања, искрен и фер однос. И можам да кажам дека за моја среќа, тоа е прифатено. Не им се мешам во односот кон мажот (односно, братучедот, во случајов), не им солам памет за воспитување на децата, можеме со саати да си правиме муабет и искрено, најчесто за се ми се јавуваат снаите, не братучедите. Поблиска сум со нив, некако user posted image . Знам дека не е лесно да си нова во некое семејство и никогаш не би им го отежнала тоа. И знам дека им значи, затоа што кога имав прилика да се запознам со нивни мајки, ме знаеја која сум од муабет со ќерките user posted image .
Искрено, и со зетовците имам ист однос. Малку на шала, малку сериозен, ама со почит. И пак ќе кажам, и тие ми возвраќаат.
Е сега, може е полесно затоа што не живееме под ист кров, се гледаме со некои почесто, со некои ретко, ама гледам дека и со такво гледање има луѓе кои едноставно не се трпат меѓу себе. Јас сите снаи си ги почитувам, има 2 што ги чувствувам посебно блиски и кои баш си ги сакам user posted image .
Како снаа сум просек, не сум најдобра ( во смисла да наведнувам глава, да молчам и за се да викам Амин), ама не сум ни user posted image .

odlicno e ova se sto go napisha..korekten odnos...ama jas pa ke kazam deka ima golema razlika pomegu snaa od BRATUCED i snaa od BRATuser posted image

(Одговор на членот Octavia)
Непосредна врска до пораките: 46
7.4.2012 14:36:56   
mamicka77
ИЗВОРНА ПОРАКА: Octavia

mila drugo e snaaa od bratuced a drugo e snaa i svekrva pravi razlika

(Одговор на членот Octavia)
Непосредна врска до пораките: 47
15.4.2014 9:20:54   
Mila mamicka
Јас сум снаа веќе 3 и пол години. Живееме во заедница (под заедница мислам во иста куќа, на различни спратови), и со свекрва ми имаме ептен добар однос. Никогаш не ми се случило да ја оговарам пред други, ниту пак таа мене. Уште на почетокот се договоривме, се што имаме да кажеме една за друга, да си кажеме директно, а не пред други луѓе. Тој договор сеуште го почитуваме и двете. Не знам зошто, ама отсекогаш сакав да бидам во добри односи со таа што ќе ми биде свекрва, и фала Богу, така и се случи.

Најдобрата работа што еден татко може да ја направи за неговите деца, е да ја сака нивната мајка.

Непосредна врска до пораките: 48
16.4.2014 0:24:02   
Defne90 RR
На свекрава ми сум и добра снаа затоа што ете така се поставила спрема мене.Јас ја немам оговарано пред други,ниту пак таа мене.Знае и свесна е дека ние сме млади и имаме право понекогаш и да си оддвоиме време и за излегување и за дружење и никогаш не ни правела пробллеми.Е токму затоа и јас се однесувам со неа со почит и со убаво.Е ама ете на нејзините родители значи колку и да се труди човек да им погоди и угоди никогаш не сум и доволно добра снаа.Значи тие така се поставиле спрема мене постојано со критикување ми излегуваа и секако дека јас не би можела да им бидам добра снаа.Јас значи можам да ја почитувам нивната приватност и да не им се межам во ништо,кога ќе и дојдат гости долу ниту ме интересира ниту сакам да знам кој и зошто е дојден.Е ама таа секогаш мора да се качи горе кога ќе ми дојдат гости и да ги испитува и да зборува пред нив што на уста ќе и доје.Значи имам многу примедби и пробав со убаво да и кажам да не ми се межа во приватниот и личниот живот,значи бев добра снаа што навистина ги почитуваше и ги слушаше.Ама сето тоа помина и немам намера да се поклонувам на никој и да правам се онака како што тие ќе кажат без да смеам јас да кажам нешто и да си го организирам животот онака како што си сакам јас.Тоа веќе нема.

Motherhood is a forever love story...Enjoy every minute and treasure it!

(Одговор на членот Mila mamicka)
Непосредна врска до пораките: 49
Страница:   <<   < Претходна страница  1 [2]
Страница: <<   < Претходна страница  1 [2]
Оди на:

Анкета

Дали ви се менструации болни?
пеперутка16

Во последно време имам толку болни периоди што дури и се онесвестувам..итно е, ми дава инекција и толку..А сега кога стареам како што стареам. Имам 29 години, уште не сум се породила итн.