vezilka RR -> RE: РР тераса (4.5.2012 12:23:28)
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: sitalia Tanjat7880 jas kolku sto sum upatena postoi i zakon za arhivsko rabotenje i da si arhivar ne e samo stavanje na brojcinja i redenje dokumenti. Treba da se znae i pocituva zakonot zosto moze da nastanat mnogu problemi (sudski tuzbi ako nekoj dokument ne e cuvan soodvetno broj na godini). Za sekoj dokument treba da ima posebna klasa na brojcinja sto e vlez sto izlez, kolku treba da se cuvaat itn. Ne velam deka e tesko no treba znaenje. E sega bas fakultet za toa mene ne mi e bas logicno, ama ti procitaj go zakonot i reci deka po nego ke se rakovodis. Najverojatno vo gradezna firma ima mnogu dokumenti, pa vadi se na iskustvo. Ako ne im e so zakon nalozeno da imaat takov profil na kadar togas imas sansa da se vadis na iskustvo, samo zakonot mora da go znaes. ИЗВОРНА ПОРАКА: Tanjat7880 Moja greshka,na folozovski e toa ISTORIJA SO ARHIVISTIKA i eve go ima mi pomogna Teacher Mom da go najdam a za firmata...toa e privatna gradezna firma a vo takva slicna i jas rabotev dolgo i pomagav vo arhivata koga imashe potreba za toa i (ne navreduvam nikogo) tvrdam deka za taa rabota ARHIVAR ne ti treba ni pismen da si ednostavno mozesh i nepismen da bidesh i da zaveduvash brojcinja i redish dokumenti...no eve sega mi baraat za toa istoto i FAKULTETSKA DIPLOMA PO STRUKA[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/hudicek1.gif[/image] KE SI PUKNAM,EDNOSTAVNO KE SI PUKNAM Мене муабетов малку не ми е јасен. Точно е дека постои закон за архивско и канцелариско работење. И точно е дека постои факултет за архивистика на Институтот за Историја на Филозовски Факултет. Ама некако мислам дека архивско работење, она архвирање во фирма, и архивистика не е баш исто. Односно на пример во државниот архив на РМ на пример таму треба дипломирани од овој факултет, оти таму се архивираат документи од национално значење, па се чуваат историски документи, тапии и декрети од турско време на пример, стари ракописи и слично. И за таму секако ти треба некое плус знаење од обично пишување на архивско бројче веројатно. И плус таа институција се грижи за спроведување на Законот за архивско работење, па тие инспектори кои шетаат по институции и треба веројатно да имаат соодветно образование. Нешто тука не ми јасно [sm=zmeden.gif].
|
|
|
|