ZhelbaZaSrekja -> RE: Од која возраст вашите деца јадат сами (3.2.2014 1:55:29)
|
Bucko mal, decata treba da jadat sami od koga se sposobni i pokazhuvaat interes da drzhat sami detski pribor za hrana ili sakaat da jadat so race (ova e sovet od svetski pedijatri ne od mene lichno). Moeto dete jade samo od odprilika 10 meseci, no so detska lazhicka si igrashe/jadeshe od koga pochna da jade kashicki okolu 8 meseci. Obozhava samo da se hrani za moeto dete toa e uzhivanje i se raduva koga jade samo. Jas ne zhiveam vo MK isto kako i tebe, i sekade preoporachuvaat da se hranat decata sami. Naskoro ke ti preporachaat da mu dadesh i zabi da si ime samo so chetkichka. Nie na masa sednuvame sekoj vo svoe stolche sekoj so svoj pribor i sekoj so svoja hrana, sekoj jadi sam, maloto jadi samo i si razgovarame, ako saka pomosh maloto ke pobara i normalno deka mu pomagame, isto i vo gradinkata e. Ponekogash jadi so rachinja, i za mene toa e prifatlivo, pravi chesto lom (na podot, po alishtata, vo kosata) ama za mene toa e isto taka prifatlivo (ke se ischisti, izmie). Isto taka nikogash ne go brkam so hranata niz soba ili niz park, ili na ulica i sl., jadime obroci na masa, sednati na stol a gricki ili ovoshje mozhi da se jadat bilo kade i bilo koga. Jas site dechinja sto gi poznavam (nitu edno ne e od MK) gi gledaat na ovaj nachi i mn mi se dopagja. Majkami i svekrvami se krstat i chudat kako mozhelo da jadi deteto samo, i sekoj den mi go kazhuvaat ova, jas se smeam i im velam zato shto ne se blisku babite (tie zhiveat vo mk) maloto jadi samo da bea tuka nemashe da nauchi da jadi samo :) Pozdrav Bucko mal i ostavi go maliot da bidi samostoen i za nego i za tebe e ubavo e preporachlivo, ako mislish deka ne dobiva dovolno hrana samo ili si zgrizhena hrani go, no veruvaj deka e dovono golemo za da jadi samo ili da se obiduva da jadi samo.
|
|
|
|