JanaMarija -> RE: Бебиситерка (26.9.2012 18:56:23)
|
Neznaev deka temava postoi, slucajno prosurkav niz forumive. Jas sum idna mamicka, 38-ma nedela. A temava me zainteresira bidejki jas licno bev bebisiterka i Germanija edna godina i Skopje. Muabetot mi e za Skopje i nasiot mentalitet.Kako sto vie se plasite kakva zena ke vi gi cuva decata taka i bebisiterkite se plasat od uzas roditeli koi postojat. Jas izdrzav samo 3 mneseci kaj familijata i napustiv( a ne sakaa da me pustat, edvaj bese toa drami). Imeno rabotev 8 saati na den i toa od 12 do 20 a nekogas po zelba na majkata i so prodolzeno neplateno rabotno vreme do 22, 23 saat zosto odese na pijacki so drugarkite a deteto placese doma za nea. I ne samo sto trebase za bebceto da se grizam tuku i drugoto dete trebase od skolo da go zemam i za nego da se grizam, tuku i peglav, miev sadovi na 3 saati zosto ne ja uklucuvase masinata za sadovi, preku eden den generalka-pravosmukalka, parket, wc a prasina sekoj den, peglanje 2-3 pati nedelno, gotvenje sekoj den. Seto toa za 10.000 denari. A kade se prekuvremenite saati, a kade se sabotite koga od covecnost odev da i pomognam zosto si vikav eden den i jas mozebi ke baram ocajno covek za nekoj saat da zavrsam rabota. Ama taa samo setase i po cel den bese na soping, a sto e najstrasno bebto stradase po mirisot na majka mu. I koga si odev doma prekapnata i ne sednata ni 2 minuti zosto se bese na mene, edinstvenata pomisla bese JAS NIKOGAS NEMA DA IMAM BEBISITERKA-GRADINKA E RESENIETO. No ke vidime kako ke bide. Sekoja cest na tie sto imaat pomos od roditeli,rodnini, no nemojte deteto da vi go vospituva drug, samo deteto pati i znae-razbira. Jas dva pati sum davala se za tie deca kako da bile moi bidejki premnogu sakam deca, ama po cena da gi gledam kako stradaat za majceva pregratka-NE. Ako e od potreba togas da, ali za setanje i odenje na soping sekoj den, na koncerti i i kafinja e toa e drugo. Muabetot mi bese deka nekoj kako mene sto saka premnogu deca i da pomaga ke raboti i ta 10000 den. bez hrana( zosto mi gi broeja zalacite) i so preku 8 rabotni saati, i sto e najtragicno na intervjuto vetuvanjata i dogovorot bese sosema tret. Zatoa bidete iskreni, sepak e za avasite malecki. Se nadevam prikaznava vi pomogna da razmislite i za drugata strana, a jas eve po nekoja godina ke stanam majka i sum na vasata strana :))))
|
|
|
|