LoveableMe RR
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: cece81 Zdravo Ringerajki ! Jas sum nov clen na vasiot forum i imam golem problem se nadevam deka so vasite iskustva ke mi pomognete ,sovetuvate da go resam. Vo brak sum edna godina i od samiot pocetok rabotevme na slucajot- . Koga vidovme na 8-ot mesec deka nemozam da zabremenam.otidov kaj maticniot gin., da napravam ispituvanja. Najprvo mi dade gin.Pap-test toj bese ureden, potoa mikrobioloski ispitivanja (pozitivna Clamidija).Za nea dobiv terapija od 6 dena vibramicin 2- na 12h ,mast Canesten i vaginaleti Poliginahs. Posle ovaa terapija Clamidijata bese negativna. Vo tek na celata izminata god ,dva pati dobivav Cistit,na tretiot pat se ispitav (urinokultura) i imav Eserihija coli.za nea dobiv terapija 10 dena Ciprinol. sega treba da napravam controlen da vidam dali e negativna E- coli. Megutoa mojot problem ne zastanuva tuka vo meguvreme i mojot soprug pravese ispituvanja, od hormonskite ispituvanja prviot pat FSH -13,1 (visok), site ostanati hormoni vo normala, od spermokultura imase Klebsiella aerogenes, za nea pievme dvata Baktrim 5 dena, i mast Geramicin .Spermogramot isto taka bese los t.e mal brij na spermatozoidi ,slaba podviznost. Po eden mesec povtorno napravi hormonalni isp. FSH -12 site ostanati hormono vo normala,spermogram rezultatite ne bea podobreni imase 0,6 mil/ml-broj na spermatozoidi od koji 50% ne se podvizni t.e. samo 7% se brzi i 14% so normalna morfologija .Koga jas pravev ispituvanje za E- coli i toj napravi urinokultura i imase Enterokokus i toj primase terapija 10 dena-Ciprinol,sega i toj treba da napravi controla. Doktorot ni rece deka edenstvena moznost da zabremenam e vestacki so IKSI metoda,no isto taka ni rece da nebide izbrzanio zosto imame dvata po 29 god. da probame terapija so pojacana doza na vitamini 3 meseci za podobruvanje na spermogramot: amino kiselini L-carnitin,L-arginin, Q10, Folna kiselina Spirulina, vit C 1000mg, Vit E, Cink.Eden mesec veke gi pie se nadevam deka ke imame podobren spermogram. Bi sakala da prasam dokolku nekoji imale problem kako nasiot dali go nadminale-resile ostanale po priroden pat trudni?Kolku im pomognala IKSI metodata t.e dali postoi moznost vednas po prviot obid da se ostane trudna? Kolku pari e istata metoda na privatno?? Se nadevam deka ke mi odgovorite na moite prasanja! Focus, добредојде на форумот, се надевам ќе најдеме решение за твојот проблем. Од овде ја извадив веста што можеби ќе ти помогне. Јас лилно би ти препорачала следно, од она што прочитав на нет, а слично пишува и Цеце погоре: - ако си пушач, обавезно пробај да ги прекинеш цигарите - не се изложувај на употреба на компјутер и мобилни телефони блиску до тестисите - пробај да бидеш физички активен (не премногу), зошто тоа ја подобрува подвижноста на сперматозодитите - направи спермокултура (да не има бактерии) и спермограм на Клиника - Институт за хистологија и ембриологија, таму се најточни резултатите - појачај исхрана за витамини, свежи салати и овошје, можеш да пиеш спирулина (во неа има витамин е, а, цинк, селен и што уште не) ја препорачуваат за вакви случаи, храна богата со омега 3, јаткасто овошје (Л-карнитин има) и сл. Многу често виновник за лошиот спермограм се стресот, изложеноста на зрачење, пушењето, неправилната исхрана, бактериски инфекции (за ова јас можам да потврдам кај сопругот се појави тератозооспермија имаше бактерија, кога ја излечи спермограмот беше одличен). Поздрав, се надевам ти помогнавме, пиши ако треба уште нешто. Позз
(Одговор на членот focus)
|