LoveableMe RR -> RE: Стерилитет кај мажот? (21.1.2014 14:08:09)
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: lidija \\ на мене ми се случија два спонтани абортуси поради лошиот спермограм на сопругот.Имено му бесе дијагностицирана asthenoterazoospermija.Кажете ми кој уролог го сметате како најдобар за решавање на оваа проблематика и дали некој има искуство со поликлиника Букурешт и со кој доктор во неа бидејки од декември 2013 како што знам почнаа да работат со упут за лекување на машки серилитет.Многу би ми значела вашата помош да би знаела каде да се обратам. Lidija \\, добредојде. Спонтани абортуси не се случуваат поради астенозооспермијата, туку веројатно поради некоја бактерија/инфекција, која него му го нарушува спермограмот, а тебе ти прави спонтани. Најдобро е да се направи спермокултура (со упат од матичен), за да се види дали има бактерија, а дефинитивно одете на Институтот за хистологија на клиника да направите спермограм, тој сепак е најточен. Не знам во Букурешт, имаат нова апаратура, но не знам подетално за таму како стојат работите. За третирање на таа состојба, покрај антибиотска терапија (доколку се утврди бактерија/инфекција) помага движење и следниве состојки (кои можат да се најдат во храна или во лекови): ACETYL-L-CARNITINE, COENZYME Q-10, EURYCOMA LONGIFOLIA, FOLIC ACID и L-CARNITINE. Позз
|
|
|
|