|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  19 20 [21] 22 23   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Прва нова храна на бебето II
23.11.2012 14:32:51   
mamicka6
Mamicki...po se izgleda jas docnam so ishranata na bebencevo. Nie sega za sega imame probano ovosje (osven citrusnoto) od zelencuk samo kompir tikvica morkov i tolku.:( i taa kasicka od hipp. Znaci mora da pobrzam so voveduvanje nova hrana. Od koga me sovetuvate da davam lepce biskviti (da vovedam)gluten. Zbuneta mamicka :(

(Одговор на членот AnnaMolly RR)
Непосредна врска до пораките: 501
23.11.2012 15:05:47   
Bilence2
A sveziot ovosje i zelencuk da go rendas na sitnoto rende.
Mislam deka na blender hranata e izmacena i nema dobar kvalitet, so pasirana ili rendana hrana ae zadrzuva strukturata i vkusovite.
ИЗВОРНА ПОРАКА: AnnaMolly RR

А блендер доколку немаш, јас ти препорачувам да не купуваш и ВЕДНАШ да почнеш до пасирана, не блендирана храна.

Непосредна врска до пораките: 502
23.11.2012 15:09:38   
sandriana RR

ИЗВОРНА ПОРАКА: mamicka6

Mamicki...po se izgleda jas docnam so ishranata na bebencevo. Nie sega za sega imame probano ovosje (osven citrusnoto) od zelencuk samo kompir tikvica morkov i tolku.:( i taa kasicka od hipp. Znaci mora da pobrzam so voveduvanje nova hrana. Od koga me sovetuvate da davam lepce biskviti (da vovedam)gluten. Zbuneta mamicka :(

Не доцниш не се грижи user posted image Полека, полека веќе пробувајте бисквитчиња, палента, гриз...А и за зеленчук може и карфиол, брокула...

(Одговор на членот mamicka6)
Непосредна врска до пораките: 503
23.11.2012 15:14:06   
AnnaMolly RR
Мамичка, ориз слободно може да и даваш. Свари оривче со морковче и лукче, мераци е. После воведи кисело млеко, обично кравјо. По неколку дена сиренце. Исто така палента слободно давај и. Прво воведете кисело млеко, па после и палента со кисело млекце. Милина. Лепче и бисквити слободно воведи. Само сите нови работи на три дена воведувај ги, полека полека.
Од зеленчук можеш целер, пашканат, лукче, кромид... Слободно воведувај се по ред. Тамам до 7 месеци ова ќе го воведеш, после почни спанаќ, леќа, грав, блитва. Од 7 месеци и мевце можеш. Прво телешко/јунешко, пилешко, мисиркино. Па од 8 месеци по четвртина жолчка, полека ќе зголемуваш количина додека дојдете до цела жолчка. Од 8 месеци портокал дадов и мандарини.
Мој совет е да не се паничи во воведувањето состојки. Јас ако ви кажам дека на 6 месеци му мацкав со лепче да јаде сарма од лозов лист, може будала ќе ме направите.
Од 9-10 месеци секакви манџи како што јадеме ние му давам само без запршка. Детево никогаш ми немало проблеми со алергии и слично. Значи не се потресувајте многу, многу, нека си јадат се дечињата само умерено и полека воведување нови намирници.

Live and let live

(Одговор на членот Bilence2)
Непосредна врска до пораките: 504
23.11.2012 15:14:28   
Cipi Ripi

ИЗВОРНА ПОРАКА: sandriana

ИЗВОРНА ПОРАКА: mamicka6

Не доцниш не се грижи user posted image Полека, полека веќе пробувајте бисквитчиња, палента, гриз...А и за зеленчук може и карфиол, брокула...

Од кој бисквитчиња препорачуваш за 6 и пол месеци сандриана?

(Одговор на членот sandriana RR)
Непосредна врска до пораките: 505
23.11.2012 15:17:02   
sandriana RR
јас почнав со плазма...Иако до ден денес не ги обожава бисквитите, без разлика на фирма.

(Одговор на членот Cipi Ripi)
Непосредна врска до пораките: 506
23.11.2012 15:19:25   
AnnaMolly RR
Плазма можеш. Мада јас прво џиџи бебе му дадов, па плазма, па од 7 месеци некаде најобични бисквити.

Live and let live

(Одговор на членот sandriana RR)
Непосредна врска до пораките: 507
23.11.2012 15:22:03   
mamicka6
Mamicki fala mnogu za odgovorite...ke pocnam poleka, AnnaMolly ke te poslusam za golem del od sovettite, fala... a za oriz mislis na bebi orizot taka? Mozam li toj da go mesam da receme navecer so nekoe ovosje?

Непосредна врска до пораките: 508
23.11.2012 15:29:28   
AnnaMolly RR
Можеш мелен ориз, ама можеш и обичен ориз. Свари го со некој зеленучк, испасирај го и готово. Многу е повкусен од тој во прав.
А инаку купи си од Милупа мелен ориз, тој се прави со вода и може да се меша со овошје и зеленчук.

< Поракaта ја уредил AnnaMolly RR -- 23.11.2012 15:30:15 >

Live and let live

(Одговор на членот mamicka6)
Непосредна врска до пораките: 509
23.11.2012 15:31:25   
anaana
anna molly kompletno se slagam so tebe za ishranava. :))))

(Одговор на членот anaana)
Непосредна врска до пораките: 510
23.11.2012 15:39:47   
Ring
Zatoa sto mi zaluta prasanjeto i nikoj ne mi odgovori....eve go pak :)))

ИЗВОРНА ПОРАКА: Ring

Od koga moze da se dava kivi ?
Imame 8 meseci .... kivi ne spaga vo citrusni ovosja pa mislam deka nema potreba da cekam do 1 godina , ama da cujam vasi iskustva

(Одговор на членот Ring)
Непосредна врска до пораките: 511
23.11.2012 15:40:27   
AnnaMolly RR
Мене ми е страв киви да му дадам зашто ме исплаши една комшика што и се појавила екстремна алергија на киви. Инаку, од 8 месеци мислам дека може.

< Поракaта ја уредил AnnaMolly RR -- 23.11.2012 15:41:06 >

Live and let live

(Одговор на членот Ring)
Непосредна врска до пораките: 512
23.11.2012 15:46:07   
Ring
togas ke pocekame za kivi uste malce

ИЗВОРНА ПОРАКА: AnnaMolly RR

Мене ми е страв киви да му дадам зашто ме исплаши една комшика што и се појавила екстремна алергија на киви. Инаку, од 8 месеци мислам дека може.

Непосредна врска до пораките: 513
23.11.2012 15:46:49   
AnnaMolly RR
Женски, за бејби булет и други работи дискутирајте во соодветните теми. Еве на пример тука.
http://www.ringeraja.mk/forum/m_87105/mpage_9/key_/tm.htm

Ќе ви ги префрлам постовите, продолжете таму.

Live and let live

(Одговор на членот Ring)
Непосредна врска до пораките: 514
24.11.2012 0:16:19   
Bilence2
Kivito iako ne spaga vo citrusni ovostija, e dosta alergena hrana, bidejki izobiluva so vitamin C. Duri i na pogolemi deca ako se razmackaat okolu ustata se javuvw crvenilo so bruncinja duri i jas koga jadam kivi ili ananas posle me bocka ustata i jazikot, bas zaradi gilemoto kolicestvo na vitC. Za kivi bi odlozila mnogu podocna, ili moze da se izmesa so banana kade bananata ke preovladuva. Site deca sto gi znam okolu mene imale reakcija na kivi.

(Одговор на членот Ring)
Непосредна врска до пораките: 515
27.11.2012 18:25:50   
malenaa
dragi poiskusni mamicki....
moete user posted image sega ke polni 4 meseci i nekako gladnicko mi stoi i sakam da pocnav so hrana(do sega sme samo na majcino mleko)...kazete mi so sto prvo da pocnam osvem so sokcinja od jabolko, morkov i sl, dali moze da pocnam so HIPP mlecna kasa Beby oriz...a koga sme kaj sokcinjata po kolku od prilika se dava? isto od od kasata mlecna po kolku da mu dadam (na kutijata pisuva po 3,4lazicki za deca od 4 do 6 meseci) i kazete mi dali moze da pocnam so kazicki na hipp posto tie se nad 4 mrseci na primer od jabolko, morkov, i nz slicno....i po kolku da mu davam...ili pak peceno jabolko palenta so da pravam....nz???SOVET???

(Одговор на членот Bilence2)
Непосредна врска до пораките: 516
27.11.2012 19:38:33   
Ikana
Nie pocnavme so sok od jabolko, pa krusha, praska, kajsija, morkov, tikvichka i ponatamu dadov malku oriz, bidejki veke go sodrzi vo kashichkite ovoshni na Hipp. Prvo pocnavme so sokovi, eden vkus 3 dena, soodnos okolu 20 ml sok so 80 ml voda, pa naredniot den 50 ml sok so 50 ml voda i tretiot den 80 ml sok so 20 ml voda. Otkako ke probase eden vkus naredniot den i davav i kashichka od istiot vkus, na primer ako probala jabolko denes, utredenta i davav 5 ili 6 lazichki kasa od jabolko za da ja oseti teksturata. Od 6 mesec mozes veke i tret obrok da i vovedes, mlecen, na Hipp goodnight kasichkite ti se super za toa, samo pazi, gluten moze posle 6 meseci da davas. Oriz slobodno mozes da davas, neutralen e, kako i zitarki koi ne sodrzat gluten.

(Одговор на членот malenaa)
Непосредна врска до пораките: 517
27.11.2012 20:10:55   
Ikana
Zaboraviv i sliva i banana mozes da davas, jas kako za prv pat samo kupechki i davav na Hipp, no mozes i domashni, amo kako za pocetok, vari go ovoshjeto, bananata ne moras.

< Поракaта ја уредил Ikana -- 27.11.2012 20:13:25 >

(Одговор на членот Ikana)
Непосредна врска до пораките: 518
1.12.2012 13:29:40   
Ring
Od koga moze da se dava zelka i praz na bebe ?

Непосредна врска до пораките: 519
4.12.2012 0:46:01   
bebus4
vo tvojot sin ja pronajdov mojata kerka:)) isto i nie do 6 meseci bevme samo na majcino mleko i sega ista slika zelencuk ne saka da vidi, samo ovosje saka. te molam kazi kako uspea da mu dades

(Одговор на членот lili31)
Непосредна врска до пораките: 520
4.12.2012 0:51:11   
bebus4

ИЗВОРНА ПОРАКА: lili31

ИЗВОРНА ПОРАКА: ane.d

Aj pak ke prasam,prasav ednas ama nikoj ne mi odgovori,od koga mozam da dadam puding ama doma da i go napravam nauser posted image ima 7 meseci i pieme kravjo mleko,pa ako moze kazete i od koj puding da i spremam

da ti kazam iskreno,maliot ima 7 meseci,do 6 m bevme samo so majcino mleko i navecer pred spienje 90 ml ad.Posle 6 m. pocnav so dohrana ali mnogu mnogu tesko prifati da jade,nisto ne sakase,e mm edna vecer,koga jas ne sum bila,toj mu dal PUDINK od vanila napraveno doma,user posted image jadel tolku mnogu sto placel uste sakal....normalno mu se lutiv na mm deka napravil losa rabota,ali gledam nisto ne mu se sluci ,,, ,,e sega zemam jogurt ili pudink i mu mesam so ovosje za da jade,samo taka jade,,dosega ne sme imale maka,zelencuk uopste ne saka,sega za sega,pa ke probam so nesto da go izlazamuser posted image .......poiskusni majki neka pisuvat ako znaat od koga da se dava
[/q
i mojata kerka go ima istiot problem . do 6 meseci samo cicase i sega na 7 nesaka da go vidi zelencukot.samo ovosje saka da jade. te molam kazi kako ti uspea da vovedes zelencuk

(Одговор на членот lili31)
Непосредна врска до пораките: 521
5.12.2012 16:41:19   
Cipi Ripi
Здраво мајки, денеска бевме на педијатар и ја прашував за сирење какво да му дадам и ми рече младо сирење. Доаѓам дома и и кажувам на свекрва ми и таа ми вика никако младо, на бебе тоа прави салмонела, не било извриено и сл. Вие какво давате???
И уште едно прашање, кога давате палента, за вечера, ручек, ужинка??

(Одговор на членот bebus4)
Непосредна врска до пораките: 522
5.12.2012 16:45:18   
Ring
Za sirenjeto i mene me interesira ?????
Palentata obicno jas ja davam za vecera so nekoe ovosje , sakam da probam i so kiselo mleko ama nesto ne go saka bas kiseloto mleko

Непосредна врска до пораките: 523
5.12.2012 22:47:50   
Cipi Ripi

ИЗВОРНА ПОРАКА: Cipi Ripi

Здраво мајки, денеска бевме на педијатар и ја прашував за сирење какво да му дадам и ми рече младо сирење. Доаѓам дома и и кажувам на свекрва ми и таа ми вика никако младо, на бебе тоа прави салмонела, не било извриено и сл. Вие какво давате???

Самбади?? Енибади?

Непосредна врска до пораките: 524
5.12.2012 23:15:35   
Bilence2
Cipi Ripi, za mlado sirenje i jas sum iznenadena, bidejki, ne samo salmonela tuku i opasni zaboluvanja kako bruceloza i slicno se dobiva od mlado sirenje. Znam deka sirenjeto najmalku 3 meseci treba da e staro za da bidete sigurni deka e ok. No, ako go varis da receme zaedno so palentata, ili taranata na primer, mozebi moze i mlado sirenje da upotrebuvas.
Vo marketive na vakumiranite sirenja pisuva na nekoi deka se od pasterizirano mleko. Jas duri i za nas kupuvam samo takvi. Isto i urda.
Palenta, tarana, i slicni testenini na pogolemiot sin mu davav nautro. Mu stavav sirence, vo poslednite 2-3 min ubavo da se stopi, i otkako ke go trgnev od ogan tendzerceto mu stavav puterce, a koga ke se podoladi, pavlaka ili kiselo mlekce.
Ponatamu, posle godinka koga ke porasnete, isto i urdata e mnogu dobra bidejki ima poveke belkovini i kalcium a pomalku masnotii i sol za razlika od sirenjeto. Samo pak ke kazam, urdata i mladoto sirenje da se varat nekoja minutka so jadenjeto, bidejki ne se znae tocno nivnoto poteklo ili nacin na proizvodstvo.
Poz

Самбади?? Енибади?

A baby makes love stronger, the days shorter, the nights longer, savings smaller and a home happier.

Непосредна врска до пораките: 525
Страница:   <<   < Претходна страница  19 20 [21] 22 23   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  19 20 [21] 22 23   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Име за машко дете
Jana9

Кое од овие наведени машки имиња ви се допаѓа?

Стефан (25%)

Филип (15%)

Марко (13%)

Дамјан (19%)

Андреј (22%)

Дарко (6%)

Број на сите гласови: 68

Фала на гласовите. Гласавте веќе на сите актуелни анкети. Можеш да направиш своја анкета!