|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  18 19 [20] 21 22   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Прва нова храна на бебето II
16.11.2012 13:28:16   
elenak
ИЗВОРНА ПОРАКА: anaana

pa vo princip i moevo ne e nekoj jadac. ubavo e cela kasicka da izede ama toa e retkost. jademe eden ovosen obrog jademe i zelencuk za rucek. imame 8 meseci
ama deka ova ovosen jogurt ne znam dali kako uzinka nekolku lazicki da i davam ili namesto ovosnata kasicka

Па јас мислам дека веќе треба овошјето да ви стане ужина. Наутро можеш да и даваш друг оброк па потоа следно овошје, барем кај нас е така. Дај и ја измеѓу оброк, ама пола ако не е баш јадач, па другото попладне или утре (мислам може во фрижидер до утре).  

You don''t have to be perfect to be a perfect parent.

(Одговор на членот anaana)
Непосредна врска до пораките: 476
16.11.2012 13:37:33   
miana

ИЗВОРНА ПОРАКА: AnnaMolly RR

Браво, миана, што не и блендираш на госпоѓицата! И да и даваш веќе се да си јаде, 10 месеци си има, тамам си е. Мојата вечна филозофија - што порано се почне со воведување нормална храна (мислам на ручек домашен, не на ќебапи и хамбургери), подобро и за дете и за мама. Филип на 10-11 месеци веќе јадеше буквално секаква манџичка дома што правев, само без многу бибер. А инаку ставав и вегета и запршка и се живо и диво ние што јадеме. Затоа сега нема што не јаде и не памтам кога последен пат сум зготвила нешто специјално за него.

Ne i gotvam posebno,edinstveno koga ima nesto sto navistina ne e za nea..Inaku veke jade od nasiot zaednicki rucek...Polneti piperki,zelka mandza,belo gravce,grasok,boranija,oriz,musaka,spageti so bolonjeze,turlitava,spanak i sl.Seto toa kako sto e za nas zgotveno - taka go jade i moeto bebe...Vcera imavme supa od pilesko so zelencuk i oriz tava so bataci..Taa jadese supa,pa oriz...Pa mislam deka kolku porano ja naucam da jade se,tolku podobro ke bide i za nas..Taka bese so pogolemata lerka - taka e i so malovo..Moite deca ne prebiraat jadenje. Da gotvev jas kako sto gotvev pred da pojdam na rabota,moze seuste ke i gotvev posebno,no sega gotvi sveki i nemozam da ja teram na nea da i gotvi posebno. Koga nie nemame rucek obavezno i se gotvi na nea ili i davam gotova kasicka..

(Одговор на членот AnnaMolly RR)
Непосредна врска до пораките: 477
16.11.2012 13:46:33   
miana
Bidejki nitu edna od vas ne mi pisa odgovor za japonskite jabolka,jas i se obrativ na doktorkata Moskova...
Ako uste nekoj go interesira ova prasanje ,moze da vidi dokoku doktorkata mi odgovori.

(Одговор на членот miana)
Непосредна врска до пораките: 478
16.11.2012 13:51:26   
elenak
ИЗВОРНА ПОРАКА: miana

Bidejki nitu edna od vas ne mi pisa odgovor za japonskite jabolka,jas i se obrativ na doktorkata Moskova...
Ako uste nekoj go interesira ova prasanje ,moze da vidi dokoku doktorkata mi odgovori.

Епа не си погледнала убаво мианке, јас кажав како и давам, и нема никаква реакција. Само не и давам многу количински, цела не, сепак јаки се. Еве денес на пр. тоа ни беше ужина, пола јапонско јаболко и една круша (во блендер заради конците на јаболкото)user posted image

You don''t have to be perfect to be a perfect parent.

Непосредна врска до пораките: 479
16.11.2012 13:54:25   
Felly RR
Мислам и Калипсо дека пиша за јапонските јаболка. Само оваа тема дека е најпосетувана, и постовите веднаш се губат нагоре, па може затоа не си прочитала.

Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain.

(Одговор на членот elenak)
Непосредна врска до пораките: 480
21.11.2012 11:35:36   
Cipi Ripi
Мајки, може ли да ми кажете како подготвувате гриз? Со вода или со млекце? Ако со млекце, какво? Прво да му дадам да проба млеко или веднаш да го најадам со гриз?

И уште нешто, сиренце дали смеам да му дадам? Ако да, какво? Имаме 6 и пол месеци.
Фала.

(Одговор на членот Felly RR)
Непосредна врска до пораките: 481
21.11.2012 11:49:12   
sandriana RR
Вие сте на АД млеко?
Гризот го правам со млеко кравјо, ама вие сте уште мали...Или со вода да го направиш гризот..Другиве мами нека кажат дали правеле со АДuser posted image

(Одговор на членот Cipi Ripi)
Непосредна врска до пораките: 482
21.11.2012 11:50:45   
miana

ИЗВОРНА ПОРАКА: Cipi Ripi

Мајки, може ли да ми кажете како подготвувате гриз? Со вода или со млекце? Ако со млекце, какво? Прво да му дадам да проба млеко или веднаш да го најадам со гриз?

И уште нешто, сиренце дали смеам да му дадам? Ако да, какво? Имаме 6 и пол месеци.
Фала.

Jas sekogas koga se pravele mlecni kasi ,gi pravam so kravjo mleko...Moeto dete pie AD mleko od 6 meseci ( prestana da cica ) i sepak mlecnite kasi gi pravev so kravjo mleko... Probaj prvo so mala kolicina ...

Непосредна врска до пораките: 483
21.11.2012 11:58:02   
Ikana
Cipi Ripi pocekaj uste 2 nedeli za kravjo mleko, napravi go grizot so voda zovriena pa potoa dodaj ad mlekce ako sakas. I za sirence jas bi pocekala do 7 meseci barem....nie pocnavme so kravjo na 10 i pol meseci skoro 11 a i sirence isto togas.

Непосредна врска до пораките: 484
21.11.2012 12:01:39   
Cipi Ripi
Ок, тенк ју ол user posted image user posted image

(Одговор на членот Ikana)
Непосредна врска до пораките: 485
21.11.2012 13:24:08   
Andriance

Ок, тенк ју ол user posted image user posted image

Јас долго време го правев гризот со вода..ако сте на АД,,можеш да го направиш со вода..па после да ставиш и веќе подтготвено АД малку ..

кога ќе ставиш овошје нема да се приметува голема разлика

Зборовите и времето користете ги правилно!!! Ни едното ни другото не можете да ги вратите!!!

Непосредна врска до пораките: 486
21.11.2012 13:32:15   
AnnaMolly RR
Јас би ти рекла да му дадеш кравјо во кашичките, а и сирење да му дадеш. Нормално, полека полека, прво едното па другото.
Некако ми е сеедно дали на 6 или 6,5 месеци ќе проба нешто бебето? Две недели и не се некој голем период, а сега, а на 6,5 исто ти е. Да речеше ај почекај уште некој месец ок, ама за две недели мислам дека нема воопшто никаков проблем.

Live and let live

(Одговор на членот Andriance)
Непосредна врска до пораките: 487
21.11.2012 14:39:44   
Cipi Ripi
Абе мене педијатарот ми дозволи со кравјо да правам гриз, но не рече таа прва, затоа ве прашувам за совет. Јас откога ја препрашав, а гризот како да го правам, со кравјо? Таа како со пола уста рече : па да, можеш. Тоа и значеше дека смета дека може со кравјо, ама ај да не излезе дека рекла може кравјо од толку мала возраст.
А за сирење не сум ја прашала.
Ок, фала ви за советите.

Непосредна врска до пораките: 488
21.11.2012 14:43:10   
Cipi Ripi
Инаку Анамоли да ти се пофалам дека после месец и пол молење за да пројаде зеленчук, конечно јадеме и тоа на велико. Си папка сега се, и со кисело млекце, баш како што ме советуваше.

Непосредна врска до пораките: 489
21.11.2012 15:29:27   
AnnaMolly RR
user posted image user posted image user posted image Штом така реагира на киселото млеко, кога ќе му воведеш сирење се ќе ти јаде! Барем кај мене така беше случајот, а и сеуште е така. Со сирење мислам дури и солна киселина би јадел user posted image

Live and let live

Непосредна врска до пораките: 490
21.11.2012 21:21:50   
Hunny
И јас во зеленчукот и ставам јогурт, ама многу малку јаде. Денес и направив каша од телешко месо, компир и морков и изеде дури 5 лажички. Што да правам не знам, ќе ја затвори устата или го врти главчето. Пробавме глутен, па ме интересира кои житарки смеам да ги давам и од кога леб? Имаме 7 месеци и 10 дена. А да, вчера ја носевме на педијатар и качила 500 грама, што мислам е добро.

Непосредна врска до пораките: 491
23.11.2012 12:22:58   
Cipi Ripi
Девојки, ново прашање од мене, се однесува на колочината. Всушност јас секогаш правам повеќе и ми останува уште една порција сигурно. Е сега прашањето ми е, дали може тоа во фрижидер и да му го дадам утре да си го јаде бебе? Или вие редовно го дојадувате вишокот и не му давате стоено на бебе?

(Одговор на членот Hunny)
Непосредна врска до пораките: 492
23.11.2012 12:27:26   
Ring
Jas vo princip ne i go cuvam toa sto ke ostane ....ili go dojaduvam ili go frlam....sekogas i spremam svezo napraveno

Непосредна врска до пораките: 493
23.11.2012 12:28:52   
Ring
Od koga moze da se dava kivi ?
Imame 8 meseci .... kivi ne spaga vo citrusni ovosja pa mislam deka nema potreba da cekam do 1 godina , ama da cujam vasi iskustva

(Одговор на членот Ring)
Непосредна врска до пораките: 494
23.11.2012 12:35:49   
Ikana
Slobodno odvoj si kolku ti treba za denesniot obrok, a drugoto ostavi go vo frizider vo pokrien sad, mozes dva dena da go ostavis da stoi.

Девојки, ново прашање од мене, се однесува на колочината. Всушност јас секогаш правам повеќе и ми останува уште една порција сигурно. Е сега прашањето ми е, дали може тоа во фрижидер и да му го дадам утре да си го јаде бебе? Или вие редовно го дојадувате вишокот и не му давате стоено на бебе?

Непосредна врска до пораките: 495
23.11.2012 12:39:20   
Cipi Ripi
Ок, готово, ќе си го ставам во фрижидер штом може на двати. Тенк ју.

(Одговор на членот Ikana)
Непосредна врска до пораките: 496
23.11.2012 13:15:56   
mamicka6
Mamicki,,da ve prasam nesto... na moeto bebence mu davam Baby First Pap od Hipp, ama sakam da mu smenam malce, sto mozam da davam namesto ova? aj dajte mi predlog sto im davate vie na vasite bebenca navecer? Imame tocno 6 meseci... I dali nekoja mamicka ima iskustvo so baby bullet blenderot od top shop? sakam da go kupam ama sakam prvo da slusnam i vasi iskustva? Pozzz mamicki

Непосредна врска до пораките: 497
23.11.2012 13:23:20   
AnnaMolly RR
Мамичка6, ако има твоето бебе полни 6 месеци, имаш и други ноќни кашички. На пример јас таа возраст давав на Хип има ноќни, и тоа неколку вкусови, имаш млечни каши (во кутии) од Хип еден милион, од Нестле исто така, речиси сите се за шест месеци. Можеш гриз, палента, ако сте вовеле глутен и бисквити (а има и бисквити без глутен), ако сте пробале кисело млеко можеш лепче и кисело млеко... Зависи што сте вовеле во исхраната.

Live and let live

(Одговор на членот mamicka6)
Непосредна врска до пораките: 498
23.11.2012 13:27:44   
Ring
Mozes da davas griz , palenta , ima Humana kasucki vo kutija sto se bez gluten (ako ne ste pocnale so gluten )...kasicka od proso i nekoe ovosje...
a za blender jas imam na philips slicen na baby bullet , od Neptun za 2000 den i e odlicen .

ИЗВОРНА ПОРАКА: mamicka6

Mamicki,,da ve prasam nesto... na moeto bebence mu davam Baby First Pap od Hipp, ama sakam da mu smenam malce, sto mozam da davam namesto ova? aj dajte mi predlog sto im davate vie na vasite bebenca navecer? Imame tocno 6 meseci... I dali nekoja mamicka ima iskustvo so baby bullet blenderot od top shop? sakam da go kupam ama sakam prvo da slusnam i vasi iskustva? Pozzz mamicki

(Одговор на членот mamicka6)
Непосредна врска до пораките: 499
23.11.2012 13:33:36   
AnnaMolly RR
А блендер доколку немаш, јас ти препорачувам да не купуваш и ВЕДНАШ да почнеш до пасирана, не блендирана храна.

Live and let live

Непосредна врска до пораките: 500
Страница:   <<   < Претходна страница  18 19 [20] 21 22   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  18 19 [20] 21 22   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

машки имиња
kristina oh

помогнетени во изборот за насето срценце...

марко (22%)

иво (9%)

филип (21%)

јован (10%)

петар (12%)

лука (26%)

Број на сите гласови: 258

Фала на гласовите. Гласавте веќе на сите актуелни анкети. Можеш да направиш своја анкета!