Hopeful RR
|
Kvisko, свежи ми се овие дилеми, истите работи ме измачуваа, па еве како јас поминав. Таа бројка на облека е преголема, како што се испостави. Јес дека доаѓа зима, ама не дека бебето се валка па ќе се пресоблекува на секои 5 минути. Плус, новороденче ни се лигави, ни се флека, па да треба толку многу облека. Мислам дека доволни ти се 2-3 бодија без ракави, како рамбовки (јас имам 5 за две бебиња и сосема е доволно), и 2-3 бодија со кратки ракави. Шпилхозни - исто би рекла 2 или 3, со тоа што мене ми е поедноставно боди со долги ракави и пантолончиња со стапалки/хеланки, полесно за пресоблекување, а и тоа што викаш - ако е топло, може да седи по боди. Ако имаш вакви 2 комплети, доволни ти се 2 шпилхозни, нема потреба од повеќе. Во однос на бројот - 56 е најмало, мислам доволно ти е еден пар шпилхозни 56 за од болница и за првите денови, бидејќи одма ќе го надрасне. Останатите земи ги 62. Е сега, зависи и од кој бренд е бројот - на пр. во H&M, Зара се точни, но оние македонските што ги има во Стружанка и Анжи се преголеми, иако 56. За пешкир - еден, ич не се мисли. Сигурно ќе ти донесе некој, а и нема ни да ти треба повеќе, и да го переш, одма ќе се исуши. Исто и ќебенце, не земај повеќе од едно, бар за почеток. Ракавички - 2-3 пара, капчиња - 3-4. Е сега, ќе ти требаат повеќе лигавчиња, да речеме 5-6, бидејќи ќе бљуцка и повраќа, и тетра пелени - околу 10-12. Мислам дека ова е основна количина со која ем ќе бидеш покриена за почеток, ем нема да фрлаш пари без потреба. Облеката одма се израстува и знам дека е мерак, ама подобро да се дадат пари за нешто битно, што ќе трае, отколку за алишта. Во секој случај, ако ептен ти притреба нешто плус, лесно е да се докупи