elenak -> RE: Опремување на детска соба (14.4.2015 15:13:59)
|
Марчи, еве ќе пробам јас стручно да ти одговорам.[sm=smiley1.gif] Од која возраст, не знам, најдобро е доколку е возможно уште од раѓање да си има своја соба, ама за спиење само во соба јас не би уште од толку мало. Ќерка ми има 3,5 години и сега летово сакам да и направиме соба, т.е да и ја уредиме (соба имаме) и да почнеме да ја навикнуваме да спие таму. Ќе биде тешко сигурно а и мене ќе ми биде шубе, се навикнав да биде до мене, некогаш ноќе се буди и го пушта рачето од креветчето само да ме допре, да знае дека сум тука до неа. Ќе видиме како ќе се одвиваат работите, за тоа ќе пишувам искуства понатаму. Е сега, големината на собата зависи и од просторот со кој располагате, инаку 12-16 м2 е идеалната големина. Осветлувањето треба да доаѓа бочно на креветот, значи или од лева или од десна страна. На работната маса светлото треба да паѓа од лева страна. Прозорците треба да се со стандарден парапет (тоа е висината на ѕидот под прозорецот) од 90см, што значи висината на прозорецот треба да е 130-140см, и најчесто се предвидува двокрилен прозорец. Доколку имате парно греење радијаторот се поставува под прозорецот. И тоа се воглавно тие некои стандарди и нормативи кои треба да бидат запазени. Нормално ако се нема услови се прават и отстапувања, но сепак треба да се внимава на она што се min и max димензии за просторот и за елементите. Се надевам ти помогнав, ако те интересира уште нешто слободно прашај.
|
|
|
|