Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
Јас верувале или не оваа зима ги немам извадено бодињата на долги ракави.Цела зима се со бодиња на прерамки.И за спиење и за излегување надвор.Само ќе им облечев кога беше најстудено една дуксерка врз блузицката и зимската јакна и така излегуваа.Инаку оваа зима да чукнам во дрво се уште ми се немаат разболено.Приметив дека кога ги облекувам многу почесто се разболуваат затоа што ќе се испотат па така потни нагоре надолу по скалите и ете ги болни.Инаку им облекував холохопки под горната облека за надвор де а за дома на големиот не му облекував затоа што ептен е топло а на малиот до пред некое време му облекував затоа што лазеше но сега откога прооде ни нему не му облекувам.За надвор се уште им облекувам холохопки.На ножињата термо чорапчиња ако не носат холохопки а ако носат обични чорапи.За спиење големиот цела зима си спие бос а на малото му облекувам тенки чорапчиња мада претходната вечер и тоа си спиеше босо и многу поубаво ми спиеше така да уште малку и нему веќе нема да му облекувам чорапчиња за спиење.
Jas na moeto 7mececno bebe mu oblekuvam bodi na kratki, pamucna bluza na dolgi rakavi, hulahopki, farmercinja ili pantaloni i jaknata so kapceto . Veke mesec dena mu go nemam obleceno skafanderot za sto nadvor e ko prolet
Golemive deca i mene mi se cela zima so maicki na preramki, posle godina dena otprilika ne fakase prolet i posle toa nikogas ne se vrakavme vo bodi so dolgi rakavi. A najmalovo e 4,5 meseci i se mislam dali veke e vreme da mu stavam bodi so kratki. Barem za naadvor, posto nas doma ni e poladno od nadvor
Па штознам ако велиш дека ви е поладно дома па не му го соблекувај бодито на долги нека го носи уште малку барем додека убаво да се потстопли.Инаку кај некои ете на пример кај нас ептен е топол домот и кога не е запален оган значи топло е може дека сме на втори спрат а под нас дедо и баба обавезно палат оган.А и ние палиме во сите соби и каде и да отидат е топло затоа и не ги облекувам.А кај некои луѓе едноставно колку и да гори оган пак си е студено.Ете кога и да ги однесам кај свеќи на гости секогач им земам и елек за врз блузичето.Палат оган и се ама домот си е некако ладен.Па така да ако сте и воие од тие што имаат поладен дом мислам дека можеш да и облекуваш боди на долги барем уште малку.Ама сепак гледај ја и неговата реакција,доколку забележиш дека бебенцето се поти соблечи го на кратки.А ако не се поти тогаш остај му го бодито на долги.Имам читано некаде дека по стомакот се познава дали на бебето му е топло или не.Значи ако стомакот му е ладен му е студено а ако му е топол тогаш му е топло,и нема потреба од премногу облека.Сепак ти најдобро си знаеш гледајќи ги неговите реакции и тоа дали нему му е удобно или не во повеќе облека.
RE: Облекување на бебе во зима 13.10.2014 18:47:15
sonc90
lugje mene me umrea babi,zabi,strinki,tetki taka da kazuvajte spas...kako gi oblekuvate vasite bebenca periodov(prasuvam za epten bebinja,mojava ima 3 meseci)? nie sme obleceni so pelena,povoj,bodi po kratki,debeli hulahopki i spikozni,navecer rakavicki i koga izleguvame od doma,i na izleguvanje i kapce i kebence podebelko...eve denes koga bevme na ortoped bese isto vaka oblecena samo spikoznite ni bea plisani i mi pukna deteto od zesko...nikako ne mozam da im dokazam deka i e zesko,ili pa mozda jas gresam? ama pa kolku sto si go poznavam deteto do sega si primetuvam koga i e zesko...navistina ne znam sto da mislam!
RE: Облекување на бебе во зима 13.10.2014 22:58:41
nataly86
лелеее мислам многу е ние сме 2,5 месеци и плус предвреме родени значи им ставам пелена, повој, боди на кимоно или кратки ракави , шпикозни исклучиво памучни и чорапчиња..а за надвор истото само завиткани во ќебенце ама не од дебелите онака средно.. ракавички немаме ставено и не планирам, капче им ставам за надвор ако дува ветерче и з дома после капење додека ги хранам онака можи 30мин се на се..
и кај мене имаше и сеуште има но јас мислам дека им е ок...женската е посклетчија и еднаш и ставив плишани и мислам дека збесна дури и се нафрла со врукници.. Дали е ок или не мојот пристап ке видиме
RE: Облекување на бебе во зима 14.10.2014 11:36:56
tincule
Леле значи мојава нај лајт се облака, ние имаме 3 месеци и се облакаме памперс, боди по кратки, шпикозни, чорапчиња,ракавчиња, а за надвор плус ќебенце.Капа нејќеме да видиме освен ако не дувка повеќе надвор ама ја носи ако е кај мене у раце иначе чим ја ставам пак во количка ја вадиме, иначе вриштиме. Склетџии сме по природа цело лето го поминавме по боди и чорапи со памперс нормално (бебче уште немаше 40 дена). Мислам дека ако застуди повеќе би додала само хулахопче и боди по доги а за надвор јакниче ништо повеќе.
RE: Облекување на бебе во зима 15.10.2014 12:12:25
sandriana RR
Јас сум од паничарките дека му е ладно на бебе, и бебе И периодов е облечена во боди бенкица со долги, чорапчиња, ѕиврички со стопалца, шпикозни (или комплетче од горен и долен дел памучно), и редовно во тенко кебенце завиткана. Капа само за надвор носи, а ракавички никако - од 1 ден веднаш најде начин како да ги вади, иако рацете и се нон стоп ладни. Имаме 1 месец.
RE: Облекување на бебе во зима 17.10.2015 11:17:53
Kvisko
Гледам темава не е активна подолго време ама ај да поставам прашање да ја живнам малку. Бебчо го очекуваме во Декември/Јануари и сега сум на мисла дали ми треба скафандер или не дури и за земање од болница. За по дома веќе знам боди или бенкица и чорапчиња и шпилхозни. Е сега за надвор веројатно ќе треба нешто потопло па се мислам за скафандер некако како поедноставно ми се гледа од мотање во ќебе ама сепак да прашам поискусни.
Kvisko, скафандер за многу мало бебе, лично мене, не ми е практична работа, од проста причина - гњавење бебе со облекување - соблекување. Многу полесно е да го завиткаш во кебенце и да го ставиш во количка. И така среде зима, по загаденово скопје, не верувам дека толку мало бебе ќе шетате по улици . За до кола и од кола, каде и да одиш, одиш на топло. Во амбуланта, за вакцина на пример, ти треба нешто практично, брзински да соблечеш и облечеш - те, пак ќебе е поедноставма варијанта. За шетање низ трговски центри - исто, жешко ќе биде во скафандер. Според мене, за ептен мали бебиња, нема потреба од скафандер.
RE: Облекување на бебе во зима 19.10.2015 13:18:20
Felly RR
Се согласувам со сандриана, за мало бебе најпрактично е кебенце, и тоа од оние што се со патент, што се прават како вреќичка. Јас во такво го ставам сега К да спие, и за навечер кога го дојам ми е практично оти си е завиткан и да не му студи. Пошто мој К во декември ќе има веќе 3 месеци, е тогаш мислам ќе биде тамам за скафандер, а М ми е родена крајот на декември и зимото го поминавме без скафандер.
RE: Облекување на бебе во зима 19.10.2015 15:36:53
lukajana RR
Квиско додека вие пркнете за во скафандер ке дојде пролет реално и нема да имате многу излегувања освен на некои контроли или на вакцини а за тогаш само кебенце ти е доволно или вреќа од тие како јорганче со патент Скафандер јас од оваа година ке употребувам на година ипол
bidejki kerka mi e rodena minatoto leto,zimata imase vekje 5 meseci i zemav skafander i toa samo za na gosti ili nadvor za na prosetka...za na vakcina ili za do kaj moite(oni ziveat na 5 min od mene so kola) samo so debelo kebence...ne mi bese ic prakticen toj skafander taka da za tolku malo bebe ne mu ja misli-ic ne kupuvaj,zamotaj go vo kebe ili vo vrekja za spienje i od gore edno kebe koga e epten ladno a mora da izlezete i tolku...inaku i godinava jas imam namera da kupam skafander,se mislev dali jakna ili skafander,bidejki gledam mn im oblakaat jakni i tuku edno vreme si rekov "daj zeno,kupi skafander,kakva jakna,neka mu bide toplo na deteto" i padna odlukata...nareden mesec mi e skafanderot rezerviran za kupuvanje...tuku kazete kaj da najdam nekoj ubav a ne mn solen
RE: Облекување на бебе во зима 24.10.2015 16:16:08
lukajana RR
Можеш да најдеш во продавници за детска облека ,секаде кај што има јакни има и скафандери . Јас оваа година ке комбинирам јакна и скафандер зависи до времето
RE: Облекување на бебе во зима 27.10.2015 15:04:46
tincule
Имам еден скафандер што ми го купија лани многу е убав ама беља го земале поголем што лани и беше ептен голем за да го носи а оваа година неможам да и го облечам зашто нема ноџиња затворен е уствари за бебиња а мојава си оди сака да си трчка да игра и сега не знам, ако има некако шанса да го исечам да му направам нозе Инаку ќе го спакувам и нека фаќа прашина .