Dr.BiljanaSpirkoska
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: Junona ИЗВОРНА ПОРАКА: Dr.BiljanaSpirkoska ИЗВОРНА ПОРАКА: Junona Почитувани, Имам синче од 5 год.Доста често,посебно откако ке се смири и ке си легне, се жали на болки во левото ноџе,посебно во делот на подколеницата до долу.На почеток со сопругот мислевме дека на тој начин бара внимание ,зашто имаме бебенце,мегутоа ,тој секогаш покажува на истото место и на истата нога.Инаку е многу активно дете ,оди во градинка,и доста си игра лазејки ,на коленца како во градинката со децата ,така и дома,анимирајки ја сестричката.Понекогаш се буди со плачење,и откако ке му дадам Сир.Бруфен заспива.Досега не сум се консултирала за овај проблем со матичната, нит со ортопед.Дали мислите дека може да станува збор за некој вид на реума,зашто татко му на негова возраст(по кажувањата на свекрвата ми)е боцкан месечни инекции ,баш поради реума?И од каде да почнеме со испитувања?..и друго што би сакала на напоменам, млеко и млечни производи воопшто не јадеме,многу ретко јогурт,за потребите од калциум грицка јаткасто овошје.Дали можам да му додавам во исхраната калциумот и во каква форма и количина би требало за негова возраст? однапред Ви благодарам pochituvana, ona shto treba da go napravite najprvo e kompletna laboratorija za da vidime dali e se vo red vo globala okolu sekoj organ..ne e nikakov problem prvo da ispitate vo konsultacija so pedijatar vrednost na kalcium vo serum i alkalna fosfataza..Prvo dali tie vrednosti se vo red ..Ako e toa vo red, zamislete se okolu mozhnosta od nastinka ( lazenje ,no na kakva podloga,dali e toa parket ili drug pod ...Postojat mnogu preparati koi sodrzhat kalcium vo oblik na gumeni bomboni za dzvakanje ,ekstrakt od kalcium vo techna forma ,znachi imate mnogu preparati na kacium na pazar,..no prvo e neophodno da napravite ispituvanje za vrednosta na kalciumot...I suri so konsultacija od ortoped doagja vo predvi i rtg na kolen zglob i potkolenica ..Toa e samo za pochetok...se n adevam kje me informirate okolu sledot na nastani za ponatamu ...Ispitajte ,sovetuvajte se i informirajte me zashto navistina me interesira reshavanje na ovoj Vash problem ...Pozz i sekoe dobro .. Почитувана Докторка, Ние направивме испитувања и вредноста на алкалната фосфотаза излезе 537,Ка(калциумот) е на долна граница 2,1.Инаку да напоменам дека М. доста е извишен ,за неговите 5 години има 117 см,а 21 кг.Дали мислете дека ваквата висока алкална ф. е резултат на периодот на раст што го има или во прашање би било нешто друго ??Каде би не упатиле на следен преглед или следно испитување(во мегувреме закажав кај Др.И.Стефановска(ортопед)?Ве молам малку подетално за високата вреднос. ви благодарам однапред за одвоеното време pochituvana, mozhebi se raboti za pokachena vrednost na enzimot od zabrzaniot rast kaj deteto..no jas mislam nikako da ne se propushti poseta kaj ortopedot i ispituvanje na CRP,SE,ASO,RF,fibrinogen....Zashto pokraj zabrzaniot rast mozhebe se raboti za previdena strptokokna bakteriska infekcija koja znae da napadne pogolemi zglobovi kako koleno i potkolenica...Smetam deka e neophodno i rentgen na koleno i potkolenica za da se iskluchi bilo kakov lokalen proces.....SE NADEVAM DEKA ANTIRAHITICHNATA PROGILAKSA ( da se sprechi razvoj na rahitis- iskrivuvanje na koski ) ste ja primale redovno do trigodishna vozrast....Ve ochekuvam so odgovor od kaj Ortopedot i negovoto mislenje za i okolu ovoj problem i shto ponatamu ....Pozzz i sekoe dobro...
|