Dr.BiljanaSpirkoska -> RE: ПЗУ Др. Ирена Москова одговара на Вашите прашања - дете (25.11.2012 15:09:42)
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: evamaks dravo , imam since 5.5 godini, no vece podolgo vreme se zali na boli vo stomakot mislam na taka blagi bolki vo razlicen period od denot, ponekogas mislam deka e kako uzrecica zasto istovo go koristi koga ete mu davam zdrava hrana ili koga ne saka da jade odredeno jadenje pa veli me boli stomacevo kaj pupcevo nekade vo toj del od stomakot se zali najcesto. Isto taka sakam da naglasam deka toj najcesto vrsi nuzda samo doma no ne i vo gradinka ne saka da i kaze na ucitelkata , ili na drugo mesto dokolku sme na gosti, i koga ce bide doma ce izvrsi nuzda no nekogas toa mzoe i da se preskokne den ili dva da izvrsi nuzda. Mnogu sum zagrizena pa ce ve molam da mi odgovorite dali e ete odredenata bolka kaj papcevo sto ja custuuva detevo se dolzi na neredovnoto izvrsuvanje nuzda i neli cekanje da si dojde od gradinka doma sto znaci skoro pola den ce si go stega stomaceto ili pak s e dolzi na nesto drugo i dali i koi pregledi da da gi izvrsam za da ja najdam vistinskta pricina z a negovata bolka, i sekako sakam da istaknam deka vo situacii koga ce rece ete ne mozma da jadam takvo jadenje me boli stomacevo , ne znaci deka ako mu dadam nekoe negovo omileno jadenje moze da go zidee i ce mi kaze togas da ama me boli samo malku i taka.......i isto taka znaci bolkite sto mi gi spomnuva sincevo ne mu precat vo igarta zabava i sl znaci ne s etakvi bolki kako koga imame stomacen virus i sl koga voopsto ne mzoe da jade ili ne saka da si igra........zatoa sum dosta zgarizena zasto ete s e plasam ada ne e nekoja infekcija li , slepo crevo ili e smao onaka psiholski, zatoa Ve molam odgovorete dali se potrebni nekoi testovi ili slicno za da mozam da bidam sigurna za stose raboti . Vi blagodaram mnogu pochituvana, Toa shto vasheto sinche pochesto se zhali na bolki vo mesheto, nemora da e simulacija ( iako i toa ide voo predvid) ,no do takov zakluchok kje dojdeme samo ako se iskluchi sekakva druga organska prichina...Ona shto Vie treba da pochnete da go ispitate e da se zeme komletna laboratorija od vena na sabajle nagladno ( kompletna krvna slika, Sedimentacija, sheker vo krv, urea ,kreatinin , enzimi na crn drob - AST,ALT ) i da ne zaboravime urina- obavezno zashto chestopati urinarni infeksii mozhe da odat so takvi bolku koi vie gi opishuvate ...Pvichno kje se napravi toa ,pa od rellultatite ako e se vo red..Kje napravite ispituvanje i na bakterija vo zheludnik- tn CLO test.... Ako e toj test pozitiven no i vi trebaat konkretni vrednosti kje vidi pedijatarot dali e pokachena vrednosta i kje go tretira toa ....Ako ne e pokachena vrednosta kje napravite i eho na stomaki bubrezi...Mozhe da pochnete da koristite praparat kako FIBRI toa e kako gumena bombona za regulacija na stolica...ednash denot so dzvakanje i so mnogu technost posle toa.....Za da bide toa slepo crevo kje pochne da se zhali na gadenje,povrakjanje ,pokachena temparatura, bolka koja prvo e okolu papok a potoa se spushta nadolu nakaj desna cipa i duri i zaseganje so bolka na desna noga .....Znachi seto ova treba da se ispita i da se proceni shto ponatamu....Duri idi vo predvid ,ako e samo zapek-opstipacija da se napravi RTG ispituvanje so Bariumova kasha se so cel da se vidi kakvo e debeloto crevo i tenkite vkluchuvajkji i zzheludnik..Dalii ima dobra pasazha-pominuvanje na kontrastot urendo niz creva ili ima nekade stop...No mora d avnimavate i na hranata , pochesti obroci i pomalku ....Ako imate nejasnotii okolu ovie ispituvanja ,prashjate povtorno,Vi stoime na raspolaganje ....Pozz..[sm=smiley1.gif]
|
|
|
|