Dr.BiljanaSpirkoska -> RE: ПЗУ Др. Ирена Москова одговара на Вашите прашања - дете (1.12.2013 12:29:43)
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: miana ИЗВОРНА ПОРАКА: Dr.BiljanaSpirkoska ИЗВОРНА ПОРАКА: miana ИЗВОРНА ПОРАКА: Dr.BiljanaSpirkoska ИЗВОРНА ПОРАКА: miana Почитувана Докторке. Би Ве замолила за одговор. Мојата керка има неполни 6 години. Оди во прво одделение. Во петокот почна да исфрла сипаници, нема многу и лесно ги поминуваме,но имаме проблем што на вагината има неколку сипаници и тие и прават голем проблем. Како да ги третираме овие сипаници? Pochituvana, Za mesta kako shto e i taa sluznica( odnosno lezii koi lachat serozen sekret) najdobro e da zemete Spray Cytelium i da aplicirate so prskanje na mestata nekolku pati dnevno,se so cel da se isushat,ako ste sigurni deka e toa Varicella...Za kratko vreme bi trebalo da se zasushat ...Pozz i sekoe dobro...[sm=smiley1.gif] Doktorke,moze li da mi kazete posle kolku vreme otkako ke izlezat sipanicite smeam da ja izbanjam kerkami? Pochituvana, Neophodno e da pochekate dodeka da zasushat tie vesiculi ( meurchinja so technost),i da ne dozvolite da se cheshaat.Inaku shtom se isushta dovolno i bidat na nivo na kozha mozhe da se mie,toa e otprilika nakaj 7-10 dena,znachi nesmeete da se kapite,od prichina shto od Varicella mozhe da ostanat luzni,na shto osobeno treba da vnimavame,inaku tie krusti ( lushpesti promeni na kozhata) ako dojdat vo kontakt so voda,mnogu lesno mozhe da se otkornat,i ete Vi luzna...Pochekajte nedela dena...Pozz i sekoe dobro...[sm=smiley1.gif] Почитувана докторке,Ви благодарам што секогаш сте тука за нас и нашите прашања. Ве заморив овој пат,но би сакала да Ве прашам уште нешто. Веќе 6 дена поминаа откако ги исфрливме сипаниците, детето престана да качува температура, но минатата ноќ во спиењето детето почна да се тресе. Имаше треска. Нејзиното тресење ме разбуди. Ја запрашав зошто се тресе, а таа ми рече дека и е ладно. Температурата во собата беше 22 степени, таа облечена во дебели пижами и дебело кебе. Ја земав кај мене во кревет,почнав да ја греам, но почна да се жали дека ја боли стомачето. Треската на моменти како да исчезнуваше, но сепак ја имаше. Станав и дадов една таблетка Б6 и полека се смири. Немаше покачена температура. Имате ли некакво објаснување за оваа треска? Има ли поврзаност со сипаниците? Дали и болките во стомачето се поврзани со сипаницата? Исто така детето овие три дена има многу непријатна миризба на устата. Ги миеме забчињата по неколку пати ,но миризбата не исчезнува? Ве молам посоветувајте ми што да превземам? Не сакам да ја однесам кај нејзината докторка сега бидејки мислам дека сипаницата е сеуште заразна, не сакам да се најдам во ситуација останатите пациенти што чекаат кај докторката да се плашат од нас, а и керками од пудрата е како снешко [sm=zmeden.gif] Што ми предлагате вие? Како да постапам? Трескава минатата ноќ навистина ме замисли. Ке Ви бидам благодарна ако ми одговорите по сите прашања. Ви посакувам убав ден Pochituvana, So ogled na dobrata temperatura vo sredinata kade prestojuva deteto od 22 stepeni,negovoto dobro oblekuvanje,treskava bi znachela pokachena temperatura za koja vie kazhuvate deka ne bila,a neznam dali e taka,so ogled na toa shto ne znam dali ste ja izmerile...No kako i da e ,ako sostojbata negova e dobra ( nema treska povekje,jade,pie,dobro raspolozhenie)nema shto da pravite ponatamu.No sekoe nejzino povtoruvanje vo tek na bolest kako shto e i ovaa virusna infekcija znachi komplikacija dali e toa vospalenie na grlo,pneumonia ili problem so crevna flora bara ponatamoshni isleduvanja kako shto e pregled sekako i pravenje na krvna slika za da se vidi dali e i koja komplikacija od Varicella ...Pozz i sekoe dobro...[sm=smiley1.gif]
|
|
|
|