ivoni4ka -> RE: Дали се фер приватните лекари? (20.12.2012 10:11:28)
|
lele abe ovie ludi alooo meni odma lekar i toa pod htno i kj e taj doktor specijalist koj t kazal deka si dijabetcar l imas sansi a dijabet bog da cuva i da brane prvo da ti kazam sum diplomiran laborant ova epten e moj domen drugo ne mi e jasno kade t najdoja mutacja na genite vo Manu li? i ako e taka od kade na kade transfuziolog ima vrska so sipituvanja za seker slusaj me sega 1) ako mas dokazana mutacina na genite so rezultat od Manu treba da gi sedis faktorite na koagulacija protrombinsk vreme, hemostaza, vreme na koagulacija, vreme na krvarenje, broj na trombociti, trombinski test i slicno znaci 1 vo 6 meseci vo slucaj ako ti se pokaceni nekoi od nvi namaleni ili procentot na koagulacija na krvta e zgolemen ili namalen se dava terapija koja odi po sema vrz osnova na rezultatite od krvta koja ti ja dava transfuziolog a mozes i eden eho dopler na veni da napravis cisto zaradi tebe. kaj nas vo stip ovie testovi se pravat na Transfuzija 2) drugo ne mi e jasno sto ima vvrska glikozata so trombozata ama bas nkakva za da te pratat na test na tolerancija na glkoza t.e. GTT ti treba upat od nternist ( barem kaj nas e taka) i sega ke ti gi pisam rezultatite kakvi mozat da bidat samo sto nemozam da crtam tuka grafkoni se nadevam deka ke me sfatis Normalna kriva - normalen naod t.e. bubrezen prag -na gladno krv zemeno primer 5 seker, vo urina seker 0, ketoni 0 - posle 1 cas otkako e spiena blagata voda: primer 9 seker, urina seker 0, ketoni 0 - posle 2 casa otkako e ispiena blagata voda : primer 5,5 seker urina seker 0 ketoni 0 dijabeticna kriva - blag dijabet - na gladno seker 5, vo urina glikoza i ketoni 0 - po 1 cas od ispienata blaga voda seker 9, urina ketoni i glikoza 0 - po 2 casa od blagata voda seker 8, urina glikoza i ketoni 0 kaj blag dijabet koncentracijata na glikozata dostignuva max vrednosti vo prviot cas, no vo 2 cas zastanuva i ne se vraka na pocetnata koncentracija, ova e t.n skrien dijabet dijabeticna kriva- tezok dijabet - na gladno seker 12, ketoni traga, glikoza + po 1 cas seker 22, ketoni traga, glikoza ++, po 2 casa seker 18 ketoni traga, glikoza +++ pocetnata koncentracija e nad bubrezniot prag ( normalnata kriva) i max se dostignuva kaj 1 cas i polovina za da vo 2 cas mnogu sporo opaga za da dojde nad startnata koncentracija. zabrzana kriva - gladno seker 5, urrina glikoza i ketoni 0 po pola cas seker 11 , po 1 cas seker 6 urina glikoza +, ketoni 0 po 1,5 casa seker 3, po 2 casa seker 4 urina glikoza0 ketoni 0 krivata brzo raste no posle 2 casa se spusta do normala ili pod nea. kaj ovie pacienti se javuva hipoglikemija kade visokata koncentracija na glikoza organizmot reagira so jako lacenje na insulin koj po 2 casa ja spusta glikozata na i pod normala 3) i da imas dijabet nekKAOV ILI tromboza toa ne e precka za zabremenuvanje da ne te lazat
|
|
|
|