Дечка -> RE: Дали се фер приватните лекари? (22.12.2012 16:13:09)
|
Posle vcerasnata sredba so profesorot transfuziolog so zalenje kazuvam deka sum mnogu razocarana. iako jas tamu bev otidena najmnogu za faktor V leiden, toj mi se cini deka ne obrna dovolno griza za ova. testovite kaj nego pokazaa pokacuvanje na protein C koi bilo normalno za vakva mutacija, no i namaluvanje na protein S koe znacelo deka i toj protein ima mutacija a toa dopolnitelno gi zgolemuva sansite za tromboza uste nekolku pati. mi pravese nekoi presmetki sto deluvaa strasno kako na primer deka mutacija na 1 hromozom na faktor V leiden ja zgolemuva sansata za tromboza za 8 pati za razlika od lugje bez mutacija a zaedno so protein S toa bilo vkupno 20 ili 40 pati. Na moeto prasanje kako da se zastitam pred bremenosta zatoa sto ke zemam lekovi za stimulacija toj kaza ne treba nisto. jas prasav zarem ne treba ni aspirin a toj kaza ne treba. Dobro, mu veruvam mada bi sakala da proveram zosto edna ringerajka veke mi kaza za nejziniot ne tolku prijaten slucaj so ovaa mutacija. Profesorot mi rece deka za da se zastitam od tromboza moram da odam kaj Tanja Turundzieva da mi napravi dieta. Mi rece deka moite rezultati za rezistentnost na insulin se losi i deka za 5 do 10 godini ke razvijam diabet. Sigurno ke se onesvestev ako veke se nemav iskonsultirano so internisti i so ginikologot. Znaci jas na testot pokazav predispozicija za diabet kako del od nasleden faktor. So moite 165cm i 60 kg ne sum bas nekoj kandidat. Poise so zasednatosta pred kompjuter sum. Sekerot pri merenje na gladno mi e 3.7 sto e poveke kon dolnata granica. Iskreno duri i se somnevam vo tocnosta na rezultatite za rezistencija zosto jas redovno sum so nizok seker. ni do sredno vodno ne mozam da se iskacam bez da mi padne pa na pola pat da jadam nesto. Megutoa spored ovoj lekar jas ne treba sama da drzam dieti tuku go citiram "isklucivo kaj Tanja Turundzieva. So nejzinite dieti ke pocnes da slabees po 4-5 kg na mesec". Togas jas mu kazav deka ne sakam da oslabam. Rece "mora da odis kaj Turundzieva taa znae sto treba. Bez da go reguliras ovoj problem ne smees da zabremenam zosto mozebi ke zabremenis ama toa ke bide so nekvalitetna jajce kletka i kojznae kolku ke izdrzi taa bremenost." Duri posle 2-3 meseca na dieta i pak ispituvana jas mozam da razmisluvam za zabremenuvanje. Posle 2-3 meseca na takva dieta jas ke bidam 45-50 kg ili kako sto kaza majka mi, ke prestanam i menzis da dobivam. Plus i 80 kg da bev ne e zdravo naglo da se oslabiuva. posle drugi problemi ke treba da se lecat. Mojot soprug prasa dali Tanja e lekar, a doktorot rece Tanja e nutricionist koj ucel vo Germanija. Da ne se lazeme, Tanja ima zavrseno tehnoloski fakultet vo Skopje i kurs za nutricionizam vo Germanija. Sum slusala nejzini intervjua. Veruvam deka e dobra iako mislenjata na lugeto koi odele tamu se podeleni. Internistite so koi sto zboruvav isto ne ja odobruvaat. Nutricionist treba da bide doktor-internist so zavrsena sub-specijlizacija za nutricionizam. Sepak sakam za mozni problemi so diabet vo idnina da me posovetuva endokrinolog od taa oblast. I zatoa go prasav profesorot dali treba da odam na endokrinolog. Toa bese odgovorot po koj znaev deka me maftosuva. Rece ne, ne, netreba da se odi na endokrinolog, tie neznaat, Tanja turundzieva e podobra. Jas go prasav neli na Klinika ima centar za diabetis. Toj rece da, ama tamu neznaat kako treba. Inace mnogu lugje imaat pozitivno iskustvo so centarot za diabetis na klinika, internistite mi rekoa kaj koj i da odam e dobar. Od iskustvo so bliska rodnina koja ne se pridrzuvase do dietite pa pocna da kacuva sekjer 11 i 12, so ishrana od klinika uspea da go simne na 6-8 t.e. da prodolzi so lekovi a ne so insulin inekcii. Postara e zenata i koga trebase da pocne so insulin po preporaka na centarot vo poliklinikata vo Bukurest, jas bev taa sto insistirav da odime na klinika. Tatko mi primase insulin i znam deka naglo pagja sekerot po bockanje pa moze na covek da mu se slosi mnogu. Ovaa rodnina zivee sama i sama ke trebase da se bocka. Kako i da e so dietata koja i ja dadoa na klinika ne da e super, top eve veke edna godina. I mene ovoj profesor mi veli deka na klinika ne znaat. Abe ajde. Navistina e zalno koga se gleda deka nekoj koj ucel cel zivot, stanal epten strucnjak seto toa go otfrla za samo da laze lugje i da propagira nesto i nekogo koe e na mnogu ponisko nivo. turundzieva ja spomna edno 20 pati. taa bese resenieto na se. na zaminuvanje rece kazete i na tanja deka jas ve prakam zost taa e mnogu zafatena. jas rekov dobro i toj na tao "pa ajde sega sestrata a vi zakaze, zosto mora pred nova godina da pocnete". i taka sestrata se javi tamu, zakaza za slednata nedela i mi rece "znaete deka treba da dojdete da napravime ispituvanja pred da odite kaj tanja. imame paket po benificirana cena od 2000 den". Vikam sto ima vo toj paket - veli krvna slika. Najljubezno si zaminavme i posle se puknavme od smenje. barem za nasi pari da si se nasmeeme na celiot teatar. Jas ke gi povtoram ispituvanjata i ako stvarno e otkrien takov potencijal, barem nema da mi bide zal za parite. Sega samo se prasuvam ako ova e najdobriot lekar transfuziolog, kaj kogo ke odam za vreme bremenost. Aj, valjda ima nekoj drug asolen na klinika. Inace stanuva zbor za prof. Koco Dimitrovski i negovata labaratorija Hemolab.
|
|
|
|