|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  9 10 11 12 [13]
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Полигамија
4.1.2013 11:36:27   
deluxe
Moe mislenje e deka "nekoj" mnooogu se "zafilmuva" vo edna rubrika kazuva edno ,vo druga drugo i seto vrska nema so ova sto sega go kazuva,mislam na osobata sto e glavna vo ovaa temauser posted image ,mislam deka nekoj manipulira so nas samo a bide vo centar na vnimanie.zatoa poke ne se zamaram nitu da ja citam ovaa tema.Mm ima edna izreka sto sega ke ja upotrebam za temava :"OVA AKO E VISTINA,TOGAS E GOLEMA LAGA " hheehhhehehe so ova bi zavrsila tuka pa vie kako sakate ima mnoogu pozabavni raboti na forumov se selam tamu pozzzzzzzzzzzz

(Одговор на членот mama toci)
Непосредна врска до пораките: 301
4.1.2013 11:48:12   
Mihaela 2010
Jas licno ne se potresov mnogu mnogu na temava nitu pak toa kakov zivot odbrala da zivee umu ajna,samo iskomentirav deka ne mi se bendisa toa sto nekoi ja napadnaa i osuduvaa,no vekje koga e takbva provokativna temata normalno i da ima takvi reakcii....
A go citav sekoj post,i se uste cekam da ni se pojavi umu ajna so nejzinata prikazna sto ja veti...Ako se pojavi...

(Одговор на членот deluxe)
Непосредна врска до пораките: 302
4.1.2013 12:02:04   
miana

ИЗВОРНА ПОРАКА: dostickage

Nastrana religijata ama dva dena razmisluvam i nikako ne mozam da najdam razumen odgovor na slednive prasanja:

1) Kako go zapozna soprugot? Kako devojce od Aerodrom doagja vo kontakt so covek sto realno ima minimalni sansi da se najde bas tamu. Dali fraerite do Aerodrom ne bea dovolno fraeri da osvojat srce na edna 18 godisna devojka? A readlno Aerodrom ima dobri fraercinja user posted image
2) Kako i zosto si dojdena na mislata deka soprugot mora da ima druga zena? Zosto mislis deka dokolku ne go ozenis toj i onaka kje si odi na strana po drugi zeni?
3) Dali ima nesto sto te tera da mislis deka si pomalku vredna i dostojna za da bides edinstvena zena?
4) Dali nekogas si pomislila deka problemot so zabremenuvanjeto moze da e do maskiot faktor? Jas kolku sto citam tvojot soprug so drugata zena e zaedno edna godina megjutoa vo nitu eden moment ne spomnuvas deka vo taa cela godina drugava zena ne zabremenuva????
5) Dali dokolku bi se dokazalo deka tvojot soprug e toj sto ima problem pri zacnuvanjeto bi go ostavila i bi si go resila problemot ili bi se osudila do krajot na zivotot da ostanes bez dete? Malku e radikalno prasanjevo ama bas me interesira sto bi bilo koga ne daj boze bi bilo?
6) Kako moze eden covek da saka dve zeni vo isto vreme???
7) Da si masko dali mislis deka bi mozela eden den da spies so edna zena a drugiot den da spies so drugata zena i da ti e totalno seedno?

Pozdrav  i so srekja, veruvam deka kje ti e mnogu popotrebna otkolku sto mislis user posted image

Bravo dostickage!!!!
Super si napisala i ova treba da go odgovori Umu - ajma ako saka..I mene me interesirase sevo ova...user posted image

(Одговор на членот dostickage)
Непосредна врска до пораките: 303
4.1.2013 12:15:01   
mami2
Полигамијата може да се гледа на два начина: лично и општествено.
Јас лично не ја прифаќам и оправдувам во ниеден контекст.
Општествено, барем кај нас воспоставените нормативи, законодавни одредби, непишани правила на однесување ја третираат полигамијата како нешто што е  забрането.
Но праксата не е таква. Првиот шок за полигамен брак го доживеав кога мм беше во посета на деловен соработник, а тој имал две жени и тоа идентични близначки. Тие живееле заедно, во една куќа.
Втор пат лежев во болница со жена која беше прва или втора сопруга незнам, на еден маж. Но тие имаа „понормални“ ако може така да се процени релации. Двете беа прифатени во семејството, двете имаа деца, на семејни прослави одеа двете. Од тогаш ми остана прашање во глава што може да натера една жена да прифати ваков избор.
Сигурно станува збор за културолошко прифаќање на полигамијата во одредена заедница, за третирање на истата во семејството како модел,  но и за позиционирање на жената на маргините. Патријахатот заедно со пропустливоста на границите што ги овозможува религијата ја ставаат жената пред свршен чин, немање на можност да бира и да промени нешто. Не верувам дека било кој човек доброволно би прифатил да биде „втора виолина“ посебно ако стегите на опкружувањето даваат само обврски и задолженија што треба безусловно да се прифатат, а не нудат права или пак нивно остварување.

Инаку имаше коментари за типот на заедница, брачна  - небрачна. Според измените во Законот за брак и семејство истите се изедначени и во случај на развод никаква улога не игра дали партнерите имале склучено граѓански брак по однос на остварување на права, обврски кон деца, делба на имот стекнат во брак и сл.

(Одговор на членот deluxe)
Непосредна врска до пораките: 304
4.1.2013 12:46:32   
niki

ИЗВОРНА ПОРАКА: mami2

Полигамијата може да се гледа на два начина: лично и општествено.
Јас лично не ја прифаќам и оправдувам во ниеден контекст.
Општествено, барем кај нас воспоставените нормативи, законодавни одредби, непишани правила на однесување ја третираат полигамијата како нешто што е  забрането.
Но праксата не е таква. Првиот шок за полигамен брак го доживеав кога мм беше во посета на деловен соработник, а тој имал две жени и тоа идентични близначки. Тие живееле заедно, во една куќа.
Втор пат лежев во болница со жена која беше прва или втора сопруга незнам, на еден маж. Но тие имаа „понормални“ ако може така да се процени релации. Двете беа прифатени во семејството, двете имаа деца, на семејни прослави одеа двете. Од тогаш ми остана прашање во глава што може да натера една жена да прифати ваков избор.
Сигурно станува збор за културолошко прифаќање на полигамијата во одредена заедница, за третирање на истата во семејството како модел,  но и за позиционирање на жената на маргините. Патријахатот заедно со пропустливоста на границите што ги овозможува религијата ја ставаат жената пред свршен чин, немање на можност да бира и да промени нешто. Не верувам дека било кој човек доброволно би прифатил да биде „втора виолина“ посебно ако стегите на опкружувањето даваат само обврски и задолженија што треба безусловно да се прифатат, а не нудат права или пак нивно остварување.

Инаку имаше коментари за типот на заедница, брачна  - небрачна. Според измените во Законот за брак и семејство истите се изедначени и во случај на развод никаква улога не игра дали партнерите имале склучено граѓански брак по однос на остварување на права, обврски кон деца, делба на имот стекнат во брак и сл.

samo ke kazam deka mi e mnogu ubav postovov i deka bi sakala na forumov da ima poveke smisleni i promisleni postovi, bez ogled na toa kolku nekoja tema e kontraverzna i neobicna

Sometimes two people have to fall apart to realise how much they need to fall back together

(Одговор на членот mami2)
Непосредна врска до пораките: 305
25.1.2013 20:38:18   
mosa
user posted image user posted image user posted image Tolku li bese na temava devojki????

BRAKOT vsusnost e fensi zbor za posvojuvanje vozrasno masko dete koe ne e sposobno da se grizi samoto za sebe!!!

(Одговор на членот niki)
Непосредна врска до пораките: 306
25.7.2013 16:20:39   
niki
bidejki citam prozivki vo temata homoseksualnost ajde da vi ja podignam temava slobodno i tuka da se proiznesemeuser posted image
umu ajna ja nema pa valjda ke mozeme civilizirano da komunicirame

mene poligamijata mi e interesen poim a i pojava
ona sto mi e odbivno e sto vo poslednite dve iljadi godini poligamija glavno se praktikuva vo oblik na poliginija, a poliandrijata e sosem zapostavena
i se prasuvam zosto, dali nie zenite ne sme seksualni bitija, zar navistina imame pomalku apetit za seks ili tolku ni gi imaat ispereno mozocite da sme sposobni da go zrtvuvame sopstveniot seksualen zivot i da ziveeme vo brakovi i koga ima nedostatok od istiot i da ne posakame da se borime za drug maz?
ili nesto drugo e vo prasanje od tipot "traj si praj si"?
sto se slucuva so site onie zeni na koi nivnite partneri ednostavno ne im se dovolni i ne im go zadovoluvaat seksualniot apetit, a na site drugi polinja se dobri partneri? mislite li deka postojat takvi slucai i koe bi bilo resenieto za niv?
znam deka ke predlozite razvod, no dali samo nedostatokot na seks e dovolna pricina za razvod ili mozebi bi mozelo toa i nekako poinaku da se resi?
eve ke dadam i eden hipoteticki primer
da receme ja srekavate ljubovta na svojot zivot, srodna dusa, vnimatelen, tokmu onakov kakov bi sakale da bide i stapuvate vo brak, ragate deca, se sovrseno se do onoj den koga toj se razboluva od nekoja bolest koja bitno vlijae na sekslualniot zivot. a vie zenata zdrava prava, nisto ne fali, osven seks koj toj ne moze da vi go pruzi, a od druga strana se ostanato so nego e skoro pa sovrseno
i togas sto i kako ponatamu
zar ne bi bilo fer i cesno ona sto toj ne moze da vi go dade da go dobiete od nekoj drug, a sepak da ne ja rasturite zaednicata vo koja imate i deca i vo koja vladee harmonija i ljubov?
ajde pukajte da ve cujam
fer li e samo na mazite da im bide dozvolen brak so poveke zeni (vo odredeni zemji)
treba li zenite da se borat za brak so poveke mazi vo slucai koga aktuelniot ne gi zadovoluva potrebite i apetitite

Sometimes two people have to fall apart to realise how much they need to fall back together

(Одговор на членот mosa)
Непосредна врска до пораките: 307
25.7.2013 16:57:30   
Anonimen
Pa nekako logicno e kako sto bi bilo dozvoleno poligamija taka da bide dozvolena i poliandrija. Vo zemjite kade e poligamijata dozvolena, zenata e vo mnogu podredena plozba vo odnos na mazot, taka sto nema sigurno da stane zbor za davanje pravo na poliandrija. Poliandijata se srekava mnogu poretko, ja ima i sega vo nekoi pleminja, ili ajde ke recam sela vo Tibet i nekoi mesta vo Indija.

Ona sto mi e interesno vo poligamijata kaj muslimanskata kultura, e toa sto mazot e dolzen da obezbedi podednakvi uslovi za site zeni koi gi ima. Znaci treba da bide moken, finansiski dobro da stoi i da moze da "izdrzuva" dve ili poveke zeni. da obezbedi sobi ili stanovi (kuki) za dvete, plus ako ima deca i obvrskite se pogolemi.
Rabotam so luge od Bliskiot Istok, i mnogu imame razgovarano na ovaa tema. Eden od kolegite, si kazuvase mnogu normalno deka saka dve zeni ama poradi finansiskiot aspekt mora da se odluci za edna (za zal, neli?user posted image ). No ima i edna druga strana, zenata ne raboti znaci zavisi kompletno od mazot. No ima dobri uslovi za zivot,(ova kazuvam za tie luge sto jas gi poznavam, sigrno deka ne e sekade taka). Na prasanjeto od kade poteknuva tradicijata za poligamija i kako religijata toa go dozvoluva, objasnuvanjeto bese mnogu interesno. Mazot odbira da se grizi za poveke zeni, demek im pomaga, im pruza dobri uslovi za zivot, kolku poveke tolku podobro...Sega ova koj kako si go razbira taka si go tolkuva, neli.

Inaku mislam deka religijata (site religii, bez isklucok) odigrala golema uloga za da ja stavi zenata vo podredena polozba. Od tuka i faktot zosto poliandrijata ne e taka zastapena kako poligamijata. Za zenata i den denes mnogu raboti e "sramota" da gi pravi.

Strucnite lica pak, velat deka lugeto se poligamni, znaci nemozat da bidat so eden covek cel zivot. Taka izdrzuvaat samo poradi opstestvenite normi, ili pak ne ni izdrzuvaat nego ete ednostavno neverstva ima kolku sakas (mnogu poveke nego sto sum mislela) isto kako i razvodi. Psiholozite smetaat deka e normalno po odredeno vreme da isceznat cuvstvata i da se posaka nekoj drug. E sega dali e toa grev ili ne, za kogo kako.

Licno ne sum ni za poligamija ni za poliandrija. No ne sum ni za toa da se ostane so nekoj iako ne go sakas. Zatoa postoi razvod kako legitimno pravo na sekoj covek, i toa e toa. Ne bi sakala da bidam vtora vo zivotot na nekoj koj sto sum go odbrala za partner, i normalno za mene e deka ne bi sakala nitu da imam poveke mazi istovremeno. Nekako nemozam taka da ja "delam" ljubovta.

Inaku za hipotetickoto prasanje pogore, verojatno zenata ke ima nekoj drug, no dali i ponatamu ke ostane vo brak toa e diskutabilno. Smetam deka nema da moze dolgo vreme da se odrzuvaat dvete raboti, zatoa sto eden den ke pocne da ve vadi od takt mazot so koj ste doma a nemoze da ve zadovoli. Jas bi izbrala ili da ostanam samo so nego, pa ke se zadovoluvame kako mozeme i umeeme. Ili bi go napustila. Ama mislam deka ova nema vrska mnogu so poligamijata ili poliandrijata. ne bi tretirala soprugot kako sex masina, pa ako se rasipe ajde dajte druga...sepak ima i nesto poveke od seksot neli? Ili mozebi pa za nekoj i nema....
No sekako, sum na stav da zakonski ne se dozvoluva ni poligamija ni poliandrija.

(Одговор на членот niki)
  Непосредна врска до пораките: 308
25.7.2013 17:16:04   
Yummy Mammy
Jas stvarno ne razbiram kako tie mazi uspevaat da se spravat so poveke zeni oddednas. Pa mm samo so mene ne moze na kraj da iskoci, a kamo li so uste tri kako mene da mu.dzvoncaat celo vreme vrz glava user posted image user posted image user posted image smeni sjalici, popravi kazance, idi vo vero, sto si kupil vakva pasta, ovoj leb ne go sakam uste li ne nauci... user posted image user posted image user posted image

There are no strangers, just friends you haven''t met yet!

(Одговор на членот Anonimen)
Непосредна врска до пораките: 309
25.7.2013 22:05:33   
niki
ocigledno e deka mazite se spravuvaat so poveke zeni
si delegiraat lugeto, pa si imaat edna za deca, druga za ljubov, treta za seks, cetvrta za domakinski raboti i sl.
prasanjeto e dali zenite bi se spravile so poveke mazi
dali nam navistina ni e dovolen eden maz
dali veruvate deka site potrebi na edna zena moze da gi zadovoli eden maz
dali ni e dovolen ili sepak poveke se raboti za prilagoduvanje i pomiruvanje i prifakanje na se ona sto se nema kako neizbezno (nam nametnato kako potcinet pol)
ne si pomisluvate nekogas deka prikaznata za princot na bel konj e premnogu zastapena i premnogu cesto raskazuvana za da bideme ubedeni bas vo nistoznosta na zenskite potrebi i vo mitot deka treba da napravime mnogu za da za vozvrat dobieme malku

i jas mislam deka partnerot ne sluzi samo za seks, no od druga strana seksot e fizioloska potreba za koja sto ne sme svesni duri go ima, no ako go nema i ne mozete da go obvinite drugiot sto ne moze da go ovozmozi

dali navistina cuvstvata isceznuvaat samo zatoa sto drugiot ima nekoja mana ili problem ili pak ni e nametnato so monogamijata da si gi izbriseme cuvstvata, samite da gi unistime, za da se opravdame togas koga ke pogledneme na druga strana, vo onoj koj sto ima i nudi tokmu toa sto ni treba vo momentot, bilo da se raboti za seks, finansii, zdrava sperma, emotivna poddrska......

(Одговор на членот Yummy Mammy)
Непосредна врска до пораките: 310
26.7.2013 9:34:30   
miana
ИЗВОРНА ПОРАКА: Yummy Mammy

.dzvoncaat celo vreme vrz glava smeni sjalici, popravi kazance, idi vo vero, sto si kupil vakva pasta, ovoj leb ne go sakam uste li ne nauci...

Сите ли сме вакви бре user posted image user posted image user posted image user posted image
Ова со лебов ме потсети на последните јајца што мм одвај реши да ми ги испржи- урлање бвеше...6 години брак ти мене уште не ме научи какви јајца сакам..Во врел зејтин да крцкаат и каков идиот испаднав,инат ме фати и не ги изедов user posted image

Непосредна врска до пораките: 311
26.7.2013 14:42:51   
niki

ИЗВОРНА ПОРАКА: miana

.dzvoncaat celo vreme vrz glava smeni sjalici, popravi kazance, idi vo vero, sto si kupil vakva pasta, ovoj leb ne go sakam uste li ne nauci...

Сите ли сме вакви бре user posted image user posted image user posted image user posted image
Ова со лебов ме потсети на последните јајца што мм одвај реши да ми ги испржи- урлање бвеше...6 години брак ти мене уште не ме научи какви јајца сакам..Во врел зејтин да крцкаат и каков идиот испаднав,инат ме фати и не ги изедов user posted image

A nikako da kazete dal bi bilo podobro da se dvajca pa edniot da go potrefi lebot, a drugiot jajcata

(Одговор на членот miana)
Непосредна врска до пораките: 312
26.7.2013 15:00:03   
Yummy Mammy

ИЗВОРНА ПОРАКА: niki

ИЗВОРНА ПОРАКА: miana

A nikako da kazete dal bi bilo podobro da se dvajca pa edniot da go potrefi lebot, a drugiot jajcata

Src jas so eden na kraj ne mozam da iskocam, ne pa so dvajca user posted image I seksualno i psihicki nemam tolku nervi i trpenie, ovoj eden ako go izdrzam do kraj na zivotov, dobro ke bide user posted image user posted image user posted image

(Одговор на членот niki)
Непосредна врска до пораките: 313
26.7.2013 15:26:35   
niki
user posted image masta na guranje vi raboti tc tc tc mladi zeni
Ne ke gi imas dvajca da gi opsluzuvas tuku tie da si gi podelat obvrskite za podobro tebe da ti gi ispolnat zelbite potrebite kapricite
Pa soglasno nivniot angazman I uspeh vo zadadenite zadaci soodvetno ke gi nagraducas so vnimanie

Непосредна врска до пораките: 314
26.7.2013 15:30:56   
Yummy Mammy

Ne ke gi imas dvajca da gi opsluzuvas tuku tie da si gi podelat obvrskite za podobro tebe da ti gi ispolnat zelbite potrebite kapricite
Pa soglasno nivniot angazman I uspeh vo zadadenite zadaci soodvetno ke gi nagraducas so vnimanie

Jas te sfativ mnogu dobro i se uste stojam na prethodno napisanoto user posted image Mozda nekoj ima pogolemi apetiti, od mene tolku! user posted image

Znaes, "svaler/ka" mi e drug koncept - licnosta ja dozivuvam kako nekoj kon kogo nemas obvrski, toj/taa e razonoda, ama da imas dvajca ili poveke mazi (ili zeni) toa znaci i nivno podednakvo zadovoluvanje, vo sekoja smisla na zborot. I muslimanite koi zenat poveke zeni se obvrzani da gi pocituvaat tie uslovi. Taka da...

...od mene tolku. One is all that I can handle! user posted image user posted image user posted image

< Поракaта ја уредил Yummy Mammy -- 26.7.2013 15:34:19 >

(Одговор на членот niki)
Непосредна врска до пораките: 315
26.7.2013 16:01:35   
niki

Jas te sfativ mnogu dobro i se uste stojam na prethodno napisanoto user posted image Mozda nekoj ima pogolemi apetiti, od mene tolku! user posted image

Znaes, "svaler/ka" mi e drug koncept - licnosta ja dozivuvam kako nekoj kon kogo nemas obvrski, toj/taa e razonoda, ama da imas dvajca ili poveke mazi (ili zeni) toa znaci i nivno podednakvo zadovoluvanje, vo sekoja smisla na zborot. I muslimanite koi zenat poveke zeni se obvrzani da gi pocituvaat tie uslovi. Taka da...

...od mene tolku. One is all that I can handle! user posted image user posted image user posted image 8

Pa ne bi rekla deka muslimanite se raspagaat za da postignat vo edna nok da legnat so site zeni
Si imaat red a I po zasluga gi posetuvaat, verojatno I od raspolozenie im zavisi, a najmalku od potrebata na zenite
Finansiite mozebi gi delat ednakvo, no vnimanie ne se deli

Непосредна врска до пораките: 316
Страница:   <<   < Претходна страница  9 10 11 12 [13]
Страница: <<   < Претходна страница  9 10 11 12 [13]
Оди на:

Анкета

Сцена на раѓање или бејбиситерка
пеперутка16

Дали повеќе би сакале да го запишете вашето дете во дневен престој или да ангажирате бебиситерка?