Anonimen
|
Pa nekako logicno e kako sto bi bilo dozvoleno poligamija taka da bide dozvolena i poliandrija. Vo zemjite kade e poligamijata dozvolena, zenata e vo mnogu podredena plozba vo odnos na mazot, taka sto nema sigurno da stane zbor za davanje pravo na poliandrija. Poliandijata se srekava mnogu poretko, ja ima i sega vo nekoi pleminja, ili ajde ke recam sela vo Tibet i nekoi mesta vo Indija. Ona sto mi e interesno vo poligamijata kaj muslimanskata kultura, e toa sto mazot e dolzen da obezbedi podednakvi uslovi za site zeni koi gi ima. Znaci treba da bide moken, finansiski dobro da stoi i da moze da "izdrzuva" dve ili poveke zeni. da obezbedi sobi ili stanovi (kuki) za dvete, plus ako ima deca i obvrskite se pogolemi. Rabotam so luge od Bliskiot Istok, i mnogu imame razgovarano na ovaa tema. Eden od kolegite, si kazuvase mnogu normalno deka saka dve zeni ama poradi finansiskiot aspekt mora da se odluci za edna (za zal, neli? ). No ima i edna druga strana, zenata ne raboti znaci zavisi kompletno od mazot. No ima dobri uslovi za zivot,(ova kazuvam za tie luge sto jas gi poznavam, sigrno deka ne e sekade taka). Na prasanjeto od kade poteknuva tradicijata za poligamija i kako religijata toa go dozvoluva, objasnuvanjeto bese mnogu interesno. Mazot odbira da se grizi za poveke zeni, demek im pomaga, im pruza dobri uslovi za zivot, kolku poveke tolku podobro...Sega ova koj kako si go razbira taka si go tolkuva, neli. Inaku mislam deka religijata (site religii, bez isklucok) odigrala golema uloga za da ja stavi zenata vo podredena polozba. Od tuka i faktot zosto poliandrijata ne e taka zastapena kako poligamijata. Za zenata i den denes mnogu raboti e "sramota" da gi pravi. Strucnite lica pak, velat deka lugeto se poligamni, znaci nemozat da bidat so eden covek cel zivot. Taka izdrzuvaat samo poradi opstestvenite normi, ili pak ne ni izdrzuvaat nego ete ednostavno neverstva ima kolku sakas (mnogu poveke nego sto sum mislela) isto kako i razvodi. Psiholozite smetaat deka e normalno po odredeno vreme da isceznat cuvstvata i da se posaka nekoj drug. E sega dali e toa grev ili ne, za kogo kako. Licno ne sum ni za poligamija ni za poliandrija. No ne sum ni za toa da se ostane so nekoj iako ne go sakas. Zatoa postoi razvod kako legitimno pravo na sekoj covek, i toa e toa. Ne bi sakala da bidam vtora vo zivotot na nekoj koj sto sum go odbrala za partner, i normalno za mene e deka ne bi sakala nitu da imam poveke mazi istovremeno. Nekako nemozam taka da ja "delam" ljubovta. Inaku za hipotetickoto prasanje pogore, verojatno zenata ke ima nekoj drug, no dali i ponatamu ke ostane vo brak toa e diskutabilno. Smetam deka nema da moze dolgo vreme da se odrzuvaat dvete raboti, zatoa sto eden den ke pocne da ve vadi od takt mazot so koj ste doma a nemoze da ve zadovoli. Jas bi izbrala ili da ostanam samo so nego, pa ke se zadovoluvame kako mozeme i umeeme. Ili bi go napustila. Ama mislam deka ova nema vrska mnogu so poligamijata ili poliandrijata. ne bi tretirala soprugot kako sex masina, pa ako se rasipe ajde dajte druga...sepak ima i nesto poveke od seksot neli? Ili mozebi pa za nekoj i nema.... No sekako, sum na stav da zakonski ne se dozvoluva ni poligamija ni poliandrija.
|