Pepelaska * -> Полигамија (1.1.2013 10:11:05)
|
Бигамијата е посебен случај на полигамија и се користи за некој/некоја кој/која има две сопруги/два сопруга. Бигамијата, како и полигамијата е нелегална во повеќето земји во светот, освен во некои муслимански земји како и во некои региони со специфични христијански цркви како Мормоните, кои во своите учења одобруваат повеќе жени за мажот. Многу поретко се случува жената да има право на повеќе мажи, како во некои племиња во пацифичкиот океан, каде често жената е мажена за два браќа од друга фамилија. Бигамијата нема само специфично значење во кое двете сопруги знаат една за друга, но и пошироко значење со кое е забрането човек да се ожени по втор пат сè додека не се е развел со претходната жена, како и и да има две семејства/сопруги во исто време но на различни места кои не знаат едни за други. ИЗВОРНА ПОРАКА: Ummu_Ajna maz mi ima dve zeni, jas i uste edna :):) samo toa grupen mupen tie valkani raboti nema i nema da ima nikad ИЗВОРНА ПОРАКА: miana ИЗВОРНА ПОРАКА: Ummu_Ajna maz mi ima dve zeni, jas i uste edna :):) samo toa grupen mupen tie valkani raboti nema i nema da ima nikad Izvini vaka ama moram da te prasam: kako be dve zeni?!!!! So dvete e vencan ? Zaeno ziveete pod ist krov ? Kako se cuvstvuvas ti vo vrska so ova???/ Vo Makedonijava ziveete ili nekade nadvor??? Izvinbi mozebi reagiram zacuduvacki no mene ova nekako ne mi e verno[sm=zmeden.gif] ИЗВОРНА ПОРАКА: Mihaela 2010 I jas istovo go postaviv ama nesto me zeza netov pa gledam ne iskoci.. I jas sum so prasalnici?? KAko se cuvstvuvas ti?kako prva kako vtora??? ИЗВОРНА ПОРАКА: Goddess* Kaj hristijanite e wow [sm=smiley3.gif] za poveke od edna zena da se ima...ama za muslimanite ne e nishto cudno...verata ako im dozvoluva zoshto da ne...pa neli se sekavate na serijata ZADE? ИЗВОРНА ПОРАКА: Ummu_Ajna pa eve vaka vo kratki crti: taa si ima stan jas si ziveam vo kuka. edna vecer kaj mene edna kaj neja, koga imame mesecn cikluz od nas ednata, tie denivi e kaj taa koja e cista, inace ne sum bas ljubomorna, zasto vo islamot dozvoleno e 4 zeni da ima mm. i taka i treva finansiski da si vo red sto na ednata i na drugata ИЗВОРНА ПОРАКА: Maca RR малце надвор од темата...ама ме интересира ептен - вие две се знаете? има деца со неа? ви доаѓа дома? која е прва, која втора жена? ИЗВОРНА ПОРАКА: Cipi Ripi Ummu ajna, искрено не знам колку беше паметно што го сподели ова тука, сигурно ќе наидеш на многу реакции. Јас еве искрено верувам во моногамија. Искрено многу се збунив кога прочитав, мислев дека кај нас во Македонија нема такви работи, барем не се дозволени со закон. Морам да те прашам, вие венчани сте во матично? Која од вас има склучено граѓански брак со него, бедејќи двете не можете. Јас познавам многу муслиманки, имам другарки муслиманки, и не би дозволиле такво нешто во овој 21 век, и не би се согласиле на таков живот, колку и да в и дозволува верата. Браво за тебе, во секој случај. ИЗВОРНА ПОРАКА: Pepelaska RR Потполно се согласувам со Ципи Рипи,и јас исто ќе те прашував со која е венчан мт, многу ми е чуден таков брак во ова време но сепак алал да ти е за храброста што ја имаш.И мислам дека нема потреба од смеење , тоа си е нејзина одлука. ИЗВОРНА ПОРАКА: Ummu_Ajna abe luge sto vie cudno koga i hristijanstvoto go dozvoluva toa stariot zavet. jas ne sum mu vencana zena taa ke se venca so nego. toa e moj poklon za neja. a jas mu ja imam najdeno po mlada e od mene 7 godini taa ima 20 ja 26 maz mi 33 i na neja i se cesase Za mm epa cin ticse cesa bujrum hehe. nie se znaeme kafe si pijeme si set__ame si se smeeme ne doslo do sega nesto loso karanje ili bilo sto. nikoj ne znae od na mm fanilijata ja prestavuvam kako moja drugarka. aj dosta vie heheheeheh ИЗВОРНА ПОРАКА: kapina mi se gade od takvo nesto grupen seksi da ima uste edna zena odma go ostavam ne razmisluvam voopsto on ke me ponizuva mene taka nema sansi ili jas ili ona na dva stola nemoze da sedi ИЗВОРНА ПОРАКА: niki more so zabavno si ja docekuvate nova godina so grupen seks i poligamija [sm=smiley36.gif] bravo bravo ringerajki[sm=smiley36.gif] ИЗВОРНА ПОРАКА: Ummu_Ajna izvinete ama nie ne slavime nova godina mislev na mene maz mi i drugata zena bidejki sme muslimani a poligamijata islamot go dozvoluva za mazot do 4 zeni. podobro vtora zena nego preljuba da se prah toa e eden od naj golemite greovi vo islamot i hristijanstvoto i grypniot sex isto taka tie koj go pravat se prokolnati od boga bilo da se muslimani ili hristijani. podobro uste edna ke mu nadam na maz mu begi da go buta sekade kako opstinski pecat. pozdrav ИЗВОРНА ПОРАКА: niki [sm=smiley36.gif] ummi_ajna postot mi bese upaten do site sto postirale na temava za vreme na docekot, ni na kraj pamet ne mi padna deka nekoj praktikuva grupen seks dur postira na rr, se zezav malku[sm=smiley36.gif] inaku ne znaev deka muslimanite ne slavat nova godina, a znam deka poligamija e dozvolena vo vasa kultura, vo mk 4 zeni vo drugi zemji moze i 7 i poveke znam deka i kaj hristijani e dozvolena poligamija, primer za toa se mormonite vo Amerika inaku imam naletano i na psiholozi koi veruvaat deka na covekot prirodna opredelba mu e poligamijata, a monogamijata e drustveno nalozena, so sto jas licno ne se slozuvam bas, no toa e sosem druga tema, mozebi ne e loso da si otvorime tema i da se prodiskutira koga veke te imame i tebe kako pretstavnik koj veruva i praktikuva poligamija, ako sakas ti sekako[sm=smiley31.gif] ИЗВОРНА ПОРАКА: Ummu_Ajna zabraneto poligamija poveke od 4 zeni vo islamot tie sto zimast poveke zeni golem grev e granicata e 4 ili podole nad 4 ne smejat.
|
|
|
|